Compare Listings

Vela plaža je glavna plaža Baške

Vela plaža, Baška, otok Krk

Vela plaža v Baški na otoku Krku je ena izmed najbolj slavnih in prepoznavnih jadranskih plaž. S svojo dolžino, meri kar 1.800 metrov, pa je tudi ena izmed največjih na celotnem (hrvaškem) Jadranu. Vela plaža v Baški v prvi vrsti velja za družinsko plažo, že pogled na njo pa bo v nas zagotovo zdramil tudi »nekoliko zaspane romantične čute«.

Vela plaža, Baška, otok Krk

Vela plaža v Baški na otoku Krku je naravna, polkrožna prodnata plaža, dolga skorajda dva kilometra, ki lahko zlahka sprejme nekaj tisoč kopalcev. Vela plaža je glavna plaža v Baški in je izredno priljubljena tako med domačini kot turisti.

Vela plaža je zelo prostrana, razteza se ob hišah in trgovinah ob obalni promenadi. Mogoče je edina (nekoliko večja) pomanjkljivost Vela plaže v Baški ta, da ima dokaj malo naravne sence, saj je dreves ali večjega, senčnega grmovja »le za vzorec«. Tako nas na Veli plaži pred premočnim soncem lahko v prvi vrsti obvarujejo predvsem manjši ali večji senčniki (predvsem otroke pa tudi majhni, priročni »plažni«, šotorčki).

Predvsem manjši, le nekaj let stari, otroci se s svojimi starši radi igrajo na delno peščenih plitvinah obale Vele plaže (plitvina pa je zelo zanimiva tudi redkim starejšim neplavalcem). Na Veli plaži je možna izposoja ležalnikov in že omenjenih prepotrebnih senčnikov, pa tudi »vseh možnih športnih rekvizitov«: pedalinov, jadralnih desk, supov,  jet-ski-jev itd.

Na Veli plaži v Baški je možna tudi odbojka na pesku (v bližini se najde tudi teniško ali nogometno igrišče), skakanje v vodo (v vodi so pričvrščeni pontoni), manjši otroci lahko uživajo v raznolikem in atraktivnem otroškem igrišču, večji otroci in predvsem najstniki, pa tudi – mi – »nekoliko starejši«, ki imamo radi šport in adrenalin, pa lahko veselo nakupujemo vstopnice oz. karte za vodni park, parasailing (vlečenje »padalca s čolnom«), water tube (vodna banana), potapljanje (tudi ob nadzoru ali pomoči profesionalnih potapljačev) …

Na Vela plaži v Baški lahko vsakdo najde prostor zase. Na voljo je zares velika in pestra izbira zelo različnih vsebin, mladi (po srcu) lahko tudi uživajo v številnih barih in se sprostijo ob čudoviti (hrvaški) glasbi. Seveda na Vela plaži ne manjka lokalov za osvežitev, bližnjih restavracij in »konob«, slaščičarn, tudi kioskov s hitro hrano, – skratka – na Vela plaži ne boste lačni.

Vela plaža je, kakor se spodobi, dostopna tudi invalidom, na skrajnem zahodnem koncu Vele plaže pa se lahko kopajo tudi vaši štirinožci. Vela plaža ima seveda tudi številne sanitarne prostore, tuše in kabine za preoblačenje. Za varnost pridno skrbijo reševalne službe. Zato ni čudno, da se na Veli plaži že od leta 1999 vije prestižna, t.i. Modra zastava, ki simbolizira ohranjeno, varno in prijetno okolje, čisto morje in obalo ter opremljenost in urejenost plaže.

Poleg Vele plaže kraj Baška na skrajnem jugovzhodnem delu otoka Krka krasi še približno trideset dodatnih, prekrasnih plaž, med katerimi so med najbolj znanimi, izstopajočimi naslednje: Vela luka in Mala luka, plaža v FKK kampu Bunculuka, pa tudi plaže Konjska, Vrženica, Jablanovo, Storišće in Dubna.

Vela plaža se lahko pohvali, da že več kot dobro stoletje iz sezone v sezono privablja ogromno, na tisoče obiskovalcev. Hrvaška turistična skupnost poudarja, da so prav plaže, med njimi pa najbolj prav Vela plaža, spodbudile razvoj turizma v Baški, in sicer že davnega leta 1908, ko je bila uradna otvoritev prvega kopališča na otoku Krku.

Na spletnem portalu www.finance.si lahko o tem beremo takole: »Baška je postala turistično zanimiva že pred stoletjem. Že leta 1906 so v Baški odprli prvi hotel. Prvo turistično obleganje Baške se je začelo že leta 1910, ko se je v Baški mudilo kar 600 čeških gostov. Čehi so začeli prihajati v Baško predvsem po zaslugi Emila Geistlicha, direktorja praške tiskarne z imenom Narodne politike, ki je razširil glas o lepoti tega kraja.

Baščani tiskarja Emila Geistlicha štejejo za utemeljitelja njihovega turizma, zato so mu iz hvaležnosti tik nad Velo plažo postavili doprsni kip. Dvokilometrska plaža, ki jo sestavljajo številni, od valov in vetra zaobljeni raznobarvni kamenčki, je že od začetkov turizma pa do danes glavni turistični adut Baške. Poleti Velo plažo obiščejo trume kopalcev in ljubiteljev poležavanja. Zaradi njene privlačnosti prihajajo iz različnih krajev na otoku Krku ali celo s celine«.

Na uredništvu www.pag.si se z napisanim popolnoma strinjamo, dodajamo le, da je bil češki promotor Baške, Emil Geistlich, tako zelo navezan na »svojo« Baško, da je tam odprl tudi svoj hotel, njegova zadnja želja pa je bila, da ga pokopljejo kar na otoku Krku, v Baški. Tako sedaj markanten grob Emila Geistlicha najdemo na bližnjem lokalnem pokopališču, ob (razgledni) cerkvi sv. Ivan-a, odkoder je tudi izhodišče na znano pohodniško pot, ki vodi na »Plato mjeseca« (slovensko: Mesečev plato).

Vela plaža je največji turistični adut Baške, Vela plaža je za Baščane pravi as iz rokava, je močan magnet, ki vsako leto privlači na tisoče radovednih in počitka željnih turistov iz vseh koncev Evrope, sveta. Kristalno čisto morje, čudovit beli prod in edinstvena panorama s pogledom na gorske masive čudovitega Velebita in na največji nenaseljen otok v hrvaškem Jadranu, na otok Prvić, naredijo Velo plažo prav izrazito, posebno, čudovito. Če boste obiskali Baško, verjamemo, da bo »glavna«, Vela plaža v Baški, očarala tudi vas.

Fotografije: www.pag.si, TZ Baška in fotograf Luka Tabako (glej tudi, klik na povezavo,  njegovo fotoreportažo iz otoka Krka).

Sorodni članki

D’OR Beach Club

»Tam, kjer so se luksuz, trajnostni razvoj in narava združili v eno zlito celoto, je na zahodni obali Istre nastala nepogrešljiva postojanka za vse hedoniste. D`OR Beach Club je postavljen na obali, v Funtani, korak do Poreča. Tam, kjer se prepletajo modri odtenki neba in morja, je D`OR Beach Club sonce obsijalo z zlatimi odtenki. Pri opremljanju D`OR Beach Club-a so bili uporabljeni izključno naravni materiali s poudarkom na lesu kot simbolu narave.

Nadaljujte z branjem

Festival peska Nin

Festival peska v Ninu (hrvaško: »Festival pijeska Nin«) pokaže čarobnost, ki se ustvari v pesku in ostane v spominu. Če imate radi pesek, vam bo mestece Nin zelo všeč. Peščene plaže mesteca Nin so dolge kar 8 kilometrov, odlikuje pa jih kakovosten pesek in čisto morje. Zato nikakor ne preseneča, da se v Ninu od leta 2015 vsak avgust prireja Festival peska, kjer lahko umetniki, prebivalci, turisti in otroci pokažejo svoj kiparski talent pri izdelavi peščenih motivov, skulptur. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Plaža Stiniva, otok Hvar

Če ste turist, ki je našel nastanitev v čudovitem mestecu Hvar na istoimenskem otoku, lahko poiščete morsko osvežitev v številnih majhnih zalivčkih plavega Jadrana. Domačini, Hvarčani, vam bodo povedali, da se oni najraje usedejo v (lasten) čolnič in se na kopalni izlet odpeljejo na eno izmed številnih prekrasnih plaž na raznolikih, sanjskih Peklenskih otokih.

Nadaljujte z branjem