Compare Listings

Otoška trail ekspedicija

»Otočna trail ekspedicija«

Zgodba o »otočni trail ekspediciji« se je začela pred dvema letoma, torej leta 2020, povsem po naključju, kot kombinacija nenavadne ideje in okoliščin, ki jih je povzročil koronavirus, ki je »ustavil svet«. Osnovna in prvotna ideja je bila narediti trail dirko, torej tekaško dirko v naravi, na otoku Palagruža, ki slovi kot najbolj oddaljen hrvaški otok.

»Otočna trail ekspedicija«

Ker pa je otok Palagruža pravzaprav le nekoliko večja skala sredi Jadrana, bi lahko bila tekaška dirka dolga le 800 metrov, ki bi jo popestrili z 90-metrskim vzponom do svetilnika. Prihod na Palagružo je zaradi vremenskih razmer vedno zelo negotov, zato tudi mi zaradi slabih vremenskih razmer takrat nismo mogli pripluti do same Palagruže, smo pa zato posegli po planu B ter ob jadranju in teku dodobra raziskali otoke Vis, Biševo in Brač.

Še leto pozneje, torej leta 2021, smo odpravo podaljšali s treh na sedem dni, namesto negotovega izleta na Palagružo pa smo poleg že standardnega Visa in obveznega Brača v tekaškem slogu obiskali še Pelješac, Korčulo, Biokovo, Hvar in Šolto.

Zakaj smo tej tekaški dirki v naravi dodali še besedo »ekspedicija«? Ker se v okviru t.i. »otočne (otoške) trail ekspedicije« trudimo raziskati čim več, ne glede na to, ali smo na morju ali na otokih. Med plovbo po Jadranu se naša ekspedicija pogosto ustavi na kakšnem zanimivem mestu, na otokih raziskujemo stare ceste, vrhove in poti z najlepšimi razgledi. Radovedni lahko raziskujejo tudi gastronomijo dalmatinskih otokov in vina v številnih kleteh, ki se znajdejo na naših raziskovalnih poteh. Še bolj specifično za to odpravo je odlično vzdušje na ladji, saj lastniki ladje – tudi sami tekači, najbolje razumejo svoje tekaške kolege.

Leta 2022 smo se odločili, da bomo našo tekaško pot po otokih nekoliko spremenili – v tej sezoni bomo raziskovali otoke Mljet, Korčula in Lastovo ter vinski del polotoka Pelješca. Ekspedicija ima izhodišče in zaključek v idiličnem, gusarskem Omišu, traja pa med 2. in 9. 7. 2022.

Poglejmo odpravo 2022 nekoliko podrobneje. »Otočna trail ekspedicija« se začne z zbiranjem v Omišu in prvi cilj je Stari Grad na otoku Hvaru. Stari Grad je najstarejše mesto na Hrvaškem, ustanovili so ga grški kolonisti že pred davnimi 2.300 leti in je od takrat neprekinjeno naseljeno.

Prav dediščina starih Grkov je zaslužna, da je Stari Grad oziroma Starogradsko polje uvrščeno na Unescov seznam zaščitene kulturne dediščine (kot odlično ohranjen primer parcelacije). Tukaj teče tudi najbolj ravninski del poti, kjer tečemo v celotnem tednu naše ekspedicije. Kasneje se povzpnemo še na Purkin Kuk – ostanek megalitne trdnjave starih Ilirov, ki so se tam utrdili pred Grki.

Po Hvaru plujemo na otok Vis, v mesto Vis. Pogled s Huma, najvišjega vrha Visa, je neponovljiv. Nekje v bližini je tudi znamenita Titova jama iz druge svetovne vojne, do katere stečemo po poti.

Z Visa odplujemo na otok Korčulo, natančneje v velik pristan, Velo Luko. Tam je ob naši tekaški progi veliko gozdov, tudi številni in ogromni nasadi oljk, spoznamo tudi kako so ljudje živeli pred 20.000 leti, saj obiščemo slavno Velo Spilo. »Vela Špilja« (velika jama) je geomorfološki fenomen in eden izmed najpomembnejših mediteranskih arheoloških najdišč. Na koncu tekaške ture, zvečer sledi predavanje o teku ter – seveda – druženje z domačini.

Naša naslednja destinacija je otok Lastovo – oddaljen in osamljen otok (oz. otočje), ki je  ohranil duh neokrnjenega Sredozemlja. In po teku lahko ponoči uživamo v najbolj zvezdnatem nebu na Hrvaškem, tudi lokalna turistična skupnost Lastovo promovira kot »otok kristalnih zvezd«.

Legende pravijo, da se je Odisej »tu nekje v Jadranskem morju« izgubil – a mi se ne bomo, saj vemo, kam gremo – na otok Mljet, katerega zahodni del je razglašen za narodni park. Na otoku Mljetu se nahaja jezero s slano vodo, znotraj katerega se nahaja otoček s starodavnim samostanom. Tek okoli jezera, pogled z Montokuca in obisk samostana si bomo zagotovo zapomnili za vse življenje.

Toda zagotovo si bomo zapomnili tudi naš naslednji dan, ko obiščemo Pelješac (saj veste, da bo pelješki most odprt prav kmalu?). Odpluli bomo do Trestenika in stekli skozi vinograde dingača, ki rodijo nekatera najboljša hrvaška vina. Nekaj jih bomo poskusili v eni izmed kleti v kraju Potomje. S Pelješca se bomo vrnili v odhodno pristanišče Omiš. Trdnjava Fortica nad Omišom je eden najbolj znanih jadranskih razgledov, ki jih bomo lahko izkusili iz prve roke, domačini pa nam bodo pripovedovali zgodbe o gusarski preteklosti Omiša.  In kam plujemo naslednje leto? Kdo ve…

Kontakt (rezervacije in informacije): MARKO HERMAN: marko.herman@yahoo.com, telefon +385 98 182 9644. Za vse tiste, ki jih zanima morebitna prijava na »Otočna trail ekspedicija«, sledi še nekaj dodatnih informacij.

»Otočna trail ekspedicija« se prične 02.07. (sobota) in se konča 09.07. (sobota). Ladja Dalmatinka je dolga 24 metrov, ima 3 dvoposteljne kabine (pogradi) in 7 troposteljnih kabin (zakonska postelja + 1 pograd) z WC-jem in tušem. Vse kabine so klimatizirane. Prav tako bo na ladji 2 obroka na dan, na voljo pa je tudi bar, kjer lahko kupite pijačo po ugodnih cenah.

Urnik »Otočne trail ekspedicije«:

  1. DAN: Omiš, Stari Grad (16 km, + 400 m, 03:00 h).

Zbor v Omišu na privezu ob ladji (pri gasilskem domu). Prihod najkasneje do 12.30. Ladja odpluje ob 13.00. Prihod v staro hvarski Stari Grad. Teče se v poznih popoldanskih urah.

  1. DAN: Vis, (18 km, + 500m, 03:30 h)

Odhod iz hvarskega Starega Grada proti Visu. Zvečer tečemo na Hum, najvišji vrh otoka Visa. Nočitev na Visu.

  1. DAN: Korčula – Vela Luka, (8 km, +370 m, 02:00 h)

Odhod iz Vignja v Velo Luko na otoku Korčula. Na poti do Vele Luke se ustavimo za kopanje na otoku Proizd, katerega plaže so že nekaj let zapored na seznamu najlepših sredozemskih plaž. Prihod v Velo Luko v zgodnjih popoldanskih urah. Zvečer bo predavanje/predstavitev trail teka. Nočitev v Veli Luki.

  1. DAN: (8 km, +400 m, 02:00 h)

Odhod iz Vele Luke na eksotično Lastovo, ki je zaradi svoje edinstvene in ohranjene narave razglašeno za naravni park. Po teku lahko uživate v najbolj zvezdnatem nebu.

  1. DAN: Mljet (11 km, +400 m, 02:30 h)

Dopoldan odhod proti Mljetu. Na Mljetu pristanemo v Polačah. Tečemo popoldne, po teku pa se preselimo na bližnji Pelješac, v Trstenik, kjer prenočimo.

  1. DAN: Pelješac (16 km, +600 m, 03:00 h).

Iz Trstenika se preselimo v Potomje, znan vinski kraj, s številnimi kletmi. Medtem ko smo že tam, se zakaj ne bi ustavili v kateri od kleti, da se okrepčamo in na poti poskusimo še nekaj vin? In po Potomju gremo pogledat, kje nastajajo ta vrhunska vina – na južni strani Pelješca se skozi kraj Dingač vrnemo nazaj v Trstenik. Iz Trstenika smo odpluli proti Makarski, kjer bomo prenočili.

  1. DAN. Omiš (11 km, +500 m, 03:00 h)

Zjutraj bomo odpluli iz Makarske proti Omišu. V Omišu tečemo skozi kanjon Lisičine do kraja Naklice, iz katerega izstopimo ob cerkvi Gospe od Stomorice, od koder se odpira čudovit razgled na Mosor, Omiš, Omiško Dinaro in dalmatinske otoke. Prenočitev v Omišu.

  1. DAN: Omiš

Ob 9.00 uri odhod z ladje v Omišu.

Še enkrat ponavljamo kontakt (rezervacije in informacije): Marko Herman, marko.herman@yahoo.com, telefon +385 98 182 9644. Marko Hermanu se zahvaljujemo tudi za pomoč pri pripravi teksta, za fotografije pa gre zahvala Anamariji Marović in prijateljem.

 

Sorodni članki

Croatian Summer Salsa Festival

Croatian Summer Salsa Festival (slovensko bi lahko rekli »Hrvaški poletni salsa festival«) v istrskem Rovinju bo organiziran že dvajsetič, odvil se bo od 10. do 17. junija 2024. Mednarodni salsa festival v jadranskem turističnem dragulju je nekakšna krona razvoja salsa scene na Hrvaškem, vsako leto zbere več tisoč salsa plesalcev iz vsega sveta. V sklopu Croatian Summer Salsa Festival-a so v tednu dni organizirane številne plesne delavnice z najboljšimi mednarodnimi plesnimi inštruktorji, številne plesne zabave, izleti z ladjami ipd.

Nadaljujte z branjem

5 idej za aktivne počitnice v Slavoniji in Baranji

Spoznati obalo bližnjega Jadrana, vendar se ob tem – vsaj tu in tam - ne obrniti proti »celinskemu hrvaškemu vzhodu« ter okušati čarov slavonskega gostoljubja, je velika napaka. Nihče ne zna tako neizmerno ter odlično gostiti, niti domačini v obmorskih mestih, kot to znajo prebivalci slavonskih ravnic ali baranjskih kleti.

Nadaljujte z branjem

Naj dopust na Hrvaškem postane cenejši

Govori se, da je počitniško poletje v Hrvaški drago. Kdorkoli trdi tako, še nikoli ni odkril skritih lokalnih restavracij, kupoval v lokalnih trgovinah, obiskoval lokacij, ki jih poznajo le domačini, ali rezerviral namestitev preko lokalnih agencij brez provizije.

Nadaljujte z branjem