Compare Listings

Akvarij Pulj

Aquarium Pula

Zapuščena in neugledna. Vse do leta 2002. Na najlepšem pulskem polotoku. Da, to je bila stara avstrogrska utvrdba Fort Verudela iz leta 1886, zaščitena kulturna dobrina, ki je skozi zgodovino spreminjala svojo namembnost. Od vojaške do gostinske ter do najnovejše – razstavnega prostora različnih morskih in sladkovodnih bitij. Sedaj je tu umeščen največji hrvaški akvarij Aquarium Pula, ki je nedavo dobil še novo atrakcijo – tri velike bazene v prostoru, ki je bil nekdaj pokrit z jekleno kupolo.

Aquarium Pula

Jeklena kupola se je pred kratkim, po 74 letih, vrnila na Verudelo. Izvirno so v II. svetovni vojni odpeljali Italijani in jo pretalili za vojne potrebe. To je 19 ton težka kupola, visoka 4 metre in s premerom 14 metrov, pod katero je sedaj urejen nov prostor enega od največjih akvarijev na Hrvaškem. Akvarij ima trenutno več kot 1.500 kvadratnih metrov notranjih in 5.000 kvadratnih metrov zunanjih površin. Sedaj je še bolj privlačen, saj lahko v enem od velikih bazenov vidimo tropske morske pse, dolžine več kot meter.

V akvariju plava tudi pes triakis

Tu so doma tudi trije črnogrebenski morski psi. Ta vrsta je razširjena v tropskem delu sveta, pulski primerki so prišli iz Indonezije. Vrsta zraste tudi od 1,5 do 1,8 m dolžine in zgleda zelo  vznemirljivo. Niso preveč nevarni in lahko, dokler so siti, živijo skupaj z drugimi ribami. V akvariju plava tudi pes triakis, ki je podoben morskim mačkam. To je pes, ki je predvsem nočna žival in živi na morskem dnu. Ob njem plava morski pes, ki mu pravijo dojilja. To je vrsta, ki čez dan spi in daje videz, da je mrtva. Zraste lahko tudi preko 2 metrov. V svojem naravnem okolju ti morski psi niso nevarni. Se sicer zgodi, da zagrizejo v plavuti potapljačev, vendar le, če jih vznemirimo. Seveda, če jim boste ponudili roko in jih vznemirili, vas bodo vsekakor lahko ugriznili, zato je bolje, da se jim ne približujete.

Resnične živali ali igračke

Ob morskih psih je novi akvarij pod samo kupolo dobil še svojevrstno atrakcijo – v bazenu lahko vidite tri kajmane, laično imenovane aligatorje, ki pravzaprav izgledajo kot lutke, saj se skoraj ne premikajo. Eden od njih je pritlikavi kajman iz Južne, oziroma Srednje Amerike. To je predvsem nočna vrsta, ki čez dan počiva v »brlogu«, ponoči pa išče plen. Ima velik apetit, žre male sesalce, ptice in ribe, pa tudi žuželke, ko so še majhni. Imamo tudi dva kajmana naočarja, ki sta za razliko od pritlikavega precej bolj aktivna in, po naših izkušnjah, tudi nevarnejša.

»Kajmani so zelo gibčni in hitro ugriznejo, zato moramo biti z njimi zelo previdni. Drugim ribam niso nevarni, saj jih dobro hranimo. Dvakrat tedensko dobijo po eno veliko ribo. Velikokrat so me ljudje spraševali, če so to resnične živali ali igračke, saj se ne premikajo veliko. Rekel sem jim samo: „Ponudite jim prst, pa boste videli“, je pojasnil biolog Žarko Jaković.

Nad njimi se na strehi jeklene kupole, ki so jo s posebnimi dvigali postavili pred nekaj meseci, za posebne priložnosti predvaja vizualni efekt, ki prikazuje morje, ribe in potapljače.

To pa niso edine atrakcije tukaj. Puljski akvarij ima kar 35 bazenov, v katerih lahko vidite 211 vrst raznih morskih in sladkovodnih živali s celega sveta, od Mediterana do tropskih sladkovodnih in morskih habitatov, hladnih sladkovodnih okolij, zatem morske konjičke in zmaje ter razne vrste meduz.

Ob morskih psih lahko na primer vidite tudi rdeče piranhe, pegastega rečnega skata, steklenega soma, ribo poljubovalko, lažnega siamskega algojeda, ribo dikobraz, mandarinko, picasso kostoroga, ščuko, jesetra, srebrnega krapa, gambuzijo, skate in mante, prekrasne morske konjičke in zmaje.

Tu je tudi znan center za rehabilitacijo morskih želv, ki so od leta 1995 zaščitene. Za njih skrbijo strokovnjaki, ki jim nudijo vse potrebno, da si opomorejo in ponovno vrnejo v morje.

Vsak posamičen bazen nas osupne in vsakdo s prihodom v ta mirni vodni svet brez težav pozabi na hiter vsakdanjik, ki ga ob vstopu v akvarij pusti za seboj.

Idejna začetnica

Idejna začetnica in ravnateljica akvarija Milena Mičić je presrečna, da je njena, sprva skromna ideja, zrasla do današnjega videza akvarija, še posebej pa je ponosna, da ji je uspelo obnoviti tudi staro utrdbo.

»Glavni cilj projekta je bil zgraditi in usposobiti podkupolni prostor utrdbe Verudela za prikaz življenja različnih jadranskih habitatov. Cilj je promocija potrebe ohranjanja naših naravnih in kulturnih bogastev na zabaven in inovativen način. Ob prednostni nalogi promocije dediščine in prenosa znanja o potrebi po njeni ohranitvi in ovrednotenju, predstavlja akvarij diverzificirano turistično ponudbo in kreativen izdelek, ki nadgrajuje običajen turizem.

Čeprav so javni akvariji poznani in pogosto obiskani tudi v regijah, od koder prihajajo turisti, integriran prikaz zgodovine regije skozi avstroogrsko utrdbo iz 19. st. ter naših naravnih morskih bogastev ter potrebe po njihovi ohranitvi predstavlja unikatnost Aquariuma Pula. Vse to le še poveča prepoznavnost regije na mednarodnem nivoju,« nam je povedala predstojnica akvarija, Milena Mičić. Projekt je bil vreden okoli pol milijona evrov, večina financiranja je iz lastnih sredstev.

Topniški blok

Osrednje mesto v trdnjavi je nekdaj zavzemal topniški blok iz armiranega betona valjaste osnove, ki je bil namenjen vrtljivi kupoli in spremljajočim vsebinam – v pritličju prostorom za akumulatorje, v nadstropju za strojarno.

Pa še nekaj malega o zgodovini same utrdbe. Zgradili so jo leta 1886 v času vladavine Avstro-Ogrske monarhije in je bila pod njeno oblastjo do leta 1918. Od takrat pa do leta 1943 je bila v lasti italijanskih vojnih sil in takrat so z utrdbe tudi odstranili vse železne objekte, skupaj z impozantnimi topovi, ki so jih prenesli v Italijo in jih tam pretopili. Od leta 1943 do 1945 so utrdbo uporabljale nemške vojne sile.

Po letu 1945 je utrdba prešla v roke jugoslovanskih vojaških sil za nadaljnji dve leti. V petdesetih letih postane utrdba last mesta, v uporabi pa jo je imelo takratno hotelsko podjetje „Veruda“, od leta 1975 poznano kot „Arenaturist“. Za njihove potrebe so v utrdbi odprli trgovine, trgovinice s spominki in frizerski salon. V poznih osemdesetih letih je utrdba izpraznjena in, ko jo leta 2002 prevzame Aquarium Pula, tudi precej zapuščena.

Za tekst in fotografije se zahvaljujemo hrvaški novinarki Barbari Ban. Na njeni spletni strani Hello Istria lahko pogledate številne članke o prekrasni Istri.

Sorodni članki

Rdeče korale imajo čarobno moč

»Na videz rastlina, mineral iz apnenčastega skeletnega sistema, v resnici pa žival. Po izročilu mnogih ljudstev so korale božanska bitja in njihov božanski izvor se je odražal v njihovi lepoti. Po starodavni legendi je rdeča korala nastala, ko je Perzej odsekel Meduzino glavo in jo vrgel v morje. Morske alge, prekrite s krvjo iz Meduzine glave, so okamenele in postale čudovite korale.«

Nadaljujte z branjem

Tatjana Šavorić o avanturi Via Adriatica

Tatjana Šavorić je žena, mama trem otrokom, medicinska sestra, planinka. Tatjana Šavorić je s svojim 25 kil težkim nahrbtnikom v 45 dneh prehodila vseh 1.100 kilometrov po hrvaški obmorski planinski poti imenovani Via Adriatica. Tatjana Šavorić je prva in edina ženska, ki je Vio Adriatico v zimskih razmerah prehodila sama. O svojem podvigu je Tatjana Šavorić, na naše veliko veselje, napisala knjigo z naslovom Moja Planina - Kroz gore uz more, od Prevlake do Istre.

Nadaljujte z branjem
  • Blog

Tinjan in Kringa: kalvarije, evropski suhozid in vampir

Srednja, osrednja, centralna Istra je res posebna. Ne samo zaradi pokrajine, majhnih sladkih mestec na hribih, urejenih vasic, svojih običajev in tradicije tudi govora, temveč tudi zaradi svoje zgodovine in zanimivih legend. Tokrat smo v Tinjanu in Kringi, stopamo po stopinjah istrskih velikanov, legend in evropskega suhozida.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.