Compare Listings

Renesančni festival – zgodovinski mega spektakel

Renesančni festival Koprivnica

Renesančni festival v Koprivnici je največji srednjeveški sejem na Hrvaškem pa tudi ena izmed najbolj priljubljenih turističnih prireditev na Hrvaškem nasploh (renesančni festival vsako leto obišče 40 tisoč plus ljudi!). Renesančni festival v Koprivnici je kombinacija poznosrednjeveških zgodovinskih dejstev in samobitnosti Koprivnice, Podravine in Hrvaške z dediščinskimi vrednotami zahodnoevropskega kulturno-civilizacijskega kroga (katerega del je – seveda – tudi Hrvaška).

Renesančni festival Koprivnica

Renesančni festival v Koprivnici, ki je za svojo kakovost prireditve prejel že številne strokovne nagrade, ima odličen in zelo pester program, ki ga bogatijo predvsem številne viteške, rokodelske in glasbene skupine, ki prihajajo iz številnih evropskih držav. Koprivniški renesančni festival, hrvaško »renesansni festival«, je pravi zgodovinski megaspektakel, ki si zagotovo zasluži našo pozornost. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Renesančni festival, uradno oziroma originalno »Renesansni festival«, leta 2023 od 17. do 20 avgusta – glavne tema, rdeča nit prireditve bodo ŽIVALI), je kombinacija poznosrednjeveških zgodovinskih dejstev in samobitnosti Koprivnice, Podravine in Hrvaške z dediščinskimi vrednotami zahodnoevropskega kulturno-civilizacijskega kroga (katerega del je tudi Hrvaška), ki se manifestirajo skozi številne nastopajoče viteške, rokodelske in glasbene skupine iz skoraj desetih evropskih držav. Dogodek je pravi primer razvoja evropske identitete mesta in regije, leta 2019 pa je bila koprivniška prireditev »Renesansni festival« razglašena za “Najboljši turistični dogodek na Hrvaškem”.

Koprivniško obzidje, ostanki nekdanje veličastne, renesančne protiturške utrdbe, je tiha in mistična priča nekega časa, ki je minil. Ali skrivajo kakšno zanimivo skrivnost, zgodbo o nesrečni ljubezni ali pogumu svojih branilcev, ali nam lahko pokažejo, kako so prebivalci stare Koprivnice ustvarjali, se bojevali, slavili ali trgovali, vam bo v živo pokazal Renesančni festival v Koprivnici.

Renesančni festival v Koprivnici, ta turistično-zgodovinska in izobraževalna manifestacija, je največji spektakel “živih slik” iz preteklosti v tem delu Evrope in temelji na resničnih zgodovinskih dejstvih. Največ vsebin bo vezanih na 15. stoletje, predvsem pa na 16. stoletje, ko se je zgodila renesansa protiturških utrdb.

Renesančni festival v Koprivnici ponavadi zbere okrog 1.300 izvirno kostumiranih udeležencev iz Hrvaške in približno 15 evropskih držav. Ogromna površina prireditvenega prostora renesančnega festivala je prekrita s številnimi srednjeveškimi šotori, tabori, oblegovalnimi napravami, stolpi.

Prizor je res impozanten saj tukaj zagledamo: mušketirje, prince in princeske, podložnike, viteze, hudobne Turke, srednjeveške rokodelce, kuharje, gostilničarje, potujoče trgovce, kmete, trebušne plesalke, glasbenike, gobavce, mučitelje, žonglerje, dame sumljivega slovesa, zabavljače, požiralce ognja, številne različne živali in še in še …. Trajanje prireditve sega od četrtka popoldan pa do zaključnega glasbenega nastopa v nedeljo zvečer. Še posebej impresiven je sobotni množični nočni napad na mesto Koprivnica, ki je osvetljeno s stotinami bakel, zagotovo je to eden od vrhuncev renesančnega festivala. Za natančen program prireditve predlagamo, da kliknete na uradno stran renesančnega festivala: https://www.renesansnifestival.hr/.

Kakor smo že navedli, na renesančnem festivalu v Koprivnici (100 km do Zagreba, 241 km do Ljubljane in okrog 150 km do Maribora), bodo sodelovale številne kostumirane skupine. Iz Hrvaške: Vitezovi Zelingradski (Sv. Ivan Zelina), Red vitezova Ružice grada (Orahovica), Red čuvara grada Zagreba (Zagreb), Kliški uskoci (Klis), Vitezovi Vranski (Pakoštane), Šibenska gradska straža (Šibenik), Ordo Sancti Viti (Rijeka), Viteški red Sv. Nikole (Varaždin), Streličari krvavog mosta (Zagreb), Red vitezova zlatnog hmelja (Zagreb), Dubovački streličari (Karlovac), Trakošćanski streličari (Koprivnica), Koprivnički mušketiri i haramije (Koprivnica).

Iz tujine pa na Renesančnem festivalu v Koprivnici pričakujejo naslednje sodelujoče: Manufaktura mojster Janez (Slovenija), Igralska skupina viteza Gašperja Lambergarja (Slovenija), Pepiloue and his performing geese (Francija), Markus M (Češka), Društvo Baron (Slovenija), Hector (Slovaška), Sokoliari Sv. Bavona (Slovaška), Opolskie Bractwo Rycerskie (Poljska), Ursus (Slovaška), Varuhi kladiva (Slovenija), Sonivius Vappae (Madžarska), Dragon order of knighthood of Siklos (Madžarska), Zsongvolgyi Cornailles (Madžarska), Orokeben Hunyadiak (Madžarska), Viteški red Hercega Stjepana Kosače (BIH), Viridi Hedera (Slovenija), Historical group (Izrael), Sbandieratori di Palmanova (Italija), Pipers of Transylvania (Rumunija), Seisenbergensis Tumultus Žužemberk (Slovenija), Oroszlányszív Lovagrend egyesület (Madžarska) in Marcin Rogowski Kokosz (Poljska).

Poleg scenskih prikazov srednjeveškega življenja, viteštva, obleganj, glasbe, plesa in podobno bomo obiskovalci lahko uživali tudi v okusih srednjeveških jedi, ki jih bodo na licu mesta pripravljali po izvirnih receptih srednjega veka. Npr. ob številnih mesnih jedeh divjačine boste našli tudi dobrote iz koprive, na videz neokusne rastline, po kateri je Koprivnica dobila ime. Seveda pa ne bo manjkalo tudi klasičnih, nekoliko bolj »znanih«, prireditvenih jedi. Tako kot nekoč se bomo obiskovalci lahko odžejali predvsem z vinsko kapljico iz bližnjih vinogradov in starohrvaško medico, ki jo bodo stregli »posebni zdravilci«.  🙂

Prireditelji renesančnega festivala poudarjajo, da je prireditev zelo »ekološko naravnana. Renesančni festival je namreč dogodek brez plastike, hrano in pijačo pa bodo stregli v lesenih in keramičnih posodah. Pitje pijače bo možno le iz keramičnih vrčkov, ki jih bo mogoče kupiti na info točkah in v gostinskih objektih. Dodatna prednost renesančnega festivala, ki ga vsako leto obišče nekaj deset tisoč obiskovalcev (mogoče bo svojevrsten rekord – 50.000 gostov – padel prav letos?), je ogromno parkirišče, sama lokacija srednjeveške prireditve pa je skorajda v samem centru Koprivnice.

Turistična skupnost Koprivnica pa dodaja: »Štiridnevna prireditev Renesančni festival rekonstruira obdobje, ko je Koprivnica postala svobodno kraljevo mesto (1356), večinoma pa se ukvarja z obdobjem od konca 15. stoletja do 16. stoletja, od takrat datirajo ostali ostanki renesančnega obzidja, na katerem poteka skorajda celoten program. Več kot 1.000 kostumiranih izvajalcev nikogar ne pusti ravnodušnega, obiskovalci pa lahko tudi tvorno, interaktivno sodelujejo z njimi. Renesančni festival poteka od leta 2006 in je že postal največja in najkompleksnejša tovrstna manifestacija v tem delu Evrope (po mnenju domačih in tujih udeležencev ter številnih navdušenih domačih in tujih obiskovalcev).

Omenimo naj še, da je bil do našega dogodka, renesančnega festivala, najstarejši del mesta Koprivnica zapuščen in popolnoma zanemarjen (zemeljski obrambni nasip in stavba »Oružana«). Poleg čiščenja večinoma samonikle vegetacije in plevela smo uredili tudi opustošeno pritličje Oružane (starega skladišča orožja). Da bi čim bolj prepričljivo prikazali obdobje, o katerem govorimo, smo zgradili lesene palisade (obzidje in stolpe), postavili lesen most ter postavili začasne lesene objekte za ljudi in živali. Že v prvem letu festivala smo zaigrali napad (dnevni in nočni) na utrdbo, ki je privabila in razveselila veliko število obiskovalcev renesančnega festivala«.

Ps. Fotografije: Valentino Štefanek, za pomoč pri pripravi teksta se uredništvo www.pag.si zahvaljuje organizatorjem Renesančnega festivala v Koprivnici.


Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem