Compare Listings

Velike slike, lepše življenje

VukovART, luka umetnosti

Mesto Vukovar iz leta v leto pridobiva novo, urbano, pisano podobo. Za to je kriv festival VukovART, v okviru katerega ulični umetniki poslikajo številne velike, javne površine (večinoma fasade stanovanjskih blokov). Vukovarski t.i. »murali« so že postali prava turistična atrakcija.

VukovART, luka umetnosti

Ideja o VukovART-a v Vukovarju se je začela že leta 2016, ko je hrvaški 3D Street ART umetnik Art Filip Mrvelj naredil sliko na mostu čez Vuko. Njegovo delo je postalo hit na družbenih omrežjih, ker mimoidoči zaradi te metode slikanja postanejo soudeleženci 3D slike, podobe.

Prvi VukovART je bil uradno organiziran leta 2017 na tematiko 3D slik, kasneje pa se je umetniški festival VukovART »prelevil«, na velikih fasadnih površinah vukovarskih stavb (večinoma stanovanjskih blokov) so se začeli slikati t.i. murali (ogromne stenske poslikave).

Vukovart v Vukovarju predstavlja popolnoma nov umetniški koncept v vukovarski kulturi. Promovira Vukovar kot kraj, ki sprejema vse umetnike oziroma ustvarjalce novih vrednot. Prav tako se s tem konceptom spreminja vizualna identiteta mesta, mesto (Vukovar) postane lepši kraj za življenje. Poslikane fasade ali druge urbane površine postanejo turistična atrakcija, lep primer je škotski Glasgow. Vse več turistov, ki prihajajo v Vukovar, pristan ob Donavi, Vukovar prepozna kot luko umetnosti.

Mesto Vukovar se je s svojim VukoART-om pridružilo že nekaterim znanim hrvaškim uličnim festivalom, kot so npr. Graffiti na gradele u Bolu na Braču, Re:Think v Sisku, Street Art Festival v Koprivnici, Urban Arts&Music festival Boombarstick v Vodnjanu.

Organizatorji Vukovart-a se trudijo, da vsako leto, po vnaprej določenih merilih in pogojih, v Vukovar pripeljejo vsaj kakšno veliko svetovno ime »ulične umetnosti«. Vukovar je tudi zaradi umetnikov kot so Arsek&Erase, Boogie, Tea Jurišić, OKO, Zabou, WD (Wild Drawing), Eugen Varzić, Thiago Mazza, Mehsos, Lonac, Marina Capdevilla, Ricky Lee Gordon, Ella&Pitr, Fabio Maria Fedele, Vera Bugatti, Sarme&Chez 186, Alex Maksiov, Juandres Vera, Cuboliquido, Filip Mrvelj, Nikolaj Arndt, Splash, BustArt, Juandres Vera, Boa Mistura, Jana Brike, Šumski, Artez in Eduardo Relero postal zelo ugledna galerija na prostem.

V okviru festivalske prireditve VukovART, ki je v veliki meri sofinancirana s strani Evropske unije, se odvijejo tudi nekatere druge programske aktivnosti: predvanje, delavnice, koncerti, stipoteka, debatni krožki, razstave, otroške zabave, biciklijade in manjši tekaški maratoni. Na uradni spletni strani VukovART-a lahko najdete zemljevid z natančnimi podrobnostmi in lokacijami slik, ki vam bo pomagal “ujeti” vse, kar ponuja novi obraz mesta Vukovarja.

Ps. za fotografije se zahvaljujemo VukovART-u.

Sorodni članki

Muzej Vučedolske kulture

V bližini Vukovarja si lahko ogledamo atraktiven Muzej Vučedolske kulture. Učili smo se, da so bile stare civilizacije v Egiptu in Mezopotamiji izjemno napredne in da je bila takrat v Evropi »kamena doba«, da smo zaostali v razvoju. Vučedolska kultura kaže, da temu vendarle ni tako.

Nadaljujte z branjem

Vela Luka – najdaljši mozaik na svetu

Društvo likovnih umetnikov Vela Luka na otoku Korčula že nekaj let ustvarja umetniški projekt, ki bo – v doglednem času – zagotovo vpisan v znamenito Guinnessovo knjigo rekordov. Cilj je ustvariti mozaik, vgrajen v dolgo promenado Vele Luke, postal pa naj bi najdaljši talni mozaik na svetu.

Nadaljujte z branjem

Vodnjan, mestece muralov

Vodnjan ni znan samo po svojih mumijah, največji istrski cerkvi in najvišjem zvoniku v Istri. Turisti Vodnjan, mestece na jugu Istre, tam blizu Pulja, radi obiščejo tudi zato, da si ogledajo številne umetniške murale. Te velike, zanimive in fascinantne slike v Vodnjanu krasijo fasade hiš, pa tudi druge večje, javne in zasebne, površine.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.