Compare Listings

Velike slike, lepše življenje

VukovART, luka umetnosti

Mesto Vukovar iz leta v leto pridobiva novo, urbano, pisano podobo. Za to je kriv festival VukovART, v okviru katerega ulični umetniki poslikajo številne velike, javne površine (večinoma fasade stanovanjskih blokov). Vukovarski t.i. »murali« so že postali prava turistična atrakcija.

VukovART, luka umetnosti

Ideja o VukovART-a v Vukovarju se je začela že leta 2016, ko je hrvaški 3D Street ART umetnik Art Filip Mrvelj naredil sliko na mostu čez Vuko. Njegovo delo je postalo hit na družbenih omrežjih, ker mimoidoči zaradi te metode slikanja postanejo soudeleženci 3D slike, podobe.

Prvi VukovART je bil uradno organiziran leta 2017 na tematiko 3D slik, kasneje pa se je umetniški festival VukovART »prelevil«, na velikih fasadnih površinah vukovarskih stavb (večinoma stanovanjskih blokov) so se začeli slikati t.i. murali (ogromne stenske poslikave).

Vukovart v Vukovarju predstavlja popolnoma nov umetniški koncept v vukovarski kulturi. Promovira Vukovar kot kraj, ki sprejema vse umetnike oziroma ustvarjalce novih vrednot. Prav tako se s tem konceptom spreminja vizualna identiteta mesta, mesto (Vukovar) postane lepši kraj za življenje. Poslikane fasade ali druge urbane površine postanejo turistična atrakcija, lep primer je škotski Glasgow. Vse več turistov, ki prihajajo v Vukovar, pristan ob Donavi, Vukovar prepozna kot luko umetnosti.

Mesto Vukovar se je s svojim VukoART-om pridružilo že nekaterim znanim hrvaškim uličnim festivalom, kot so npr. Graffiti na gradele u Bolu na Braču, Re:Think v Sisku, Street Art Festival v Koprivnici, Urban Arts&Music festival Boombarstick v Vodnjanu.

Organizatorji Vukovart-a se trudijo, da vsako leto, po vnaprej določenih merilih in pogojih, v Vukovar pripeljejo vsaj kakšno veliko svetovno ime »ulične umetnosti«. Vukovar je tudi zaradi umetnikov kot so Arsek&Erase, Boogie, Tea Jurišić, OKO, Zabou, WD (Wild Drawing), Eugen Varzić, Thiago Mazza, Mehsos, Lonac, Marina Capdevilla, Ricky Lee Gordon, Ella&Pitr, Fabio Maria Fedele, Vera Bugatti, Sarme&Chez 186, Alex Maksiov, Juandres Vera, Cuboliquido, Filip Mrvelj, Nikolaj Arndt, Splash, BustArt, Juandres Vera, Boa Mistura, Jana Brike, Šumski, Artez in Eduardo Relero postal zelo ugledna galerija na prostem.

V okviru festivalske prireditve VukovART, ki je v veliki meri sofinancirana s strani Evropske unije, se odvijejo tudi nekatere druge programske aktivnosti: predvanje, delavnice, koncerti, stipoteka, debatni krožki, razstave, otroške zabave, biciklijade in manjši tekaški maratoni. Na uradni spletni strani VukovART-a lahko najdete zemljevid z natančnimi podrobnostmi in lokacijami slik, ki vam bo pomagal “ujeti” vse, kar ponuja novi obraz mesta Vukovarja.

Ps. za fotografije se zahvaljujemo VukovART-u.

Sorodni članki

Grpašćak, atrakcija na Dugem otoku

Nad pečinami, nad klifi, na skali, na najvišjem delu Dugega otoka in na mestu nekdanjega avstro-ogrskega vojaškega kompleksa, so leta 2022 v Naravnem parku Telašćica odprli izjemno atraktivno sodobno turistično stavbo - Interpretacijsko izobraževalni center Grpašćak.

Nadaljujte z branjem

Kopanje s konji

Turistično kopanje s konji oz. plavanje s konji, tudi jahanje konj v (plitvi morski) vodi, je bilo še pred nekaj leti »popolna eksotika«. Slike takšnih fantastičnih turističnih prizorov so fotografi večinoma naredili na kakšnih eksotičnih otokih, recimo na Jamajki v Karibskem morju. Toda hrvaška turistična ponudba se je spremenila tudi v tem ozkem segmentu, sedaj si lahko morsko kopanje s konjem privoščimo tudi na Hrvaškem. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Dražen Petrović, košarkaški Mozart

Dražen Petrović bo za vse večne čase eden največjih hrvaških športnikov. Dražen Petrović je spisal prekrasne košarkarske zgodbe. Dražen Petrović je pečat pustil v rojstnem Šibeniku, Zagrebu, kraljevskem Madridu in tudi v ZDA, kjer je zaigral tudi za dva NBA kluba. Dražen Petrović se bo v športno zgodovino, kljub prerani in tragični smrti, vpisal z odličnimi dosežki, kot resnični vodja, ki je dokazoval, da je s trdno voljo in odrekanjem mogoče premikati meje.

Nadaljujte z branjem