Compare Listings

Velike slike, lepše življenje

VukovART, luka umetnosti

Mesto Vukovar iz leta v leto pridobiva novo, urbano, pisano podobo. Za to je kriv festival VukovART, v okviru katerega ulični umetniki poslikajo številne velike, javne površine (večinoma fasade stanovanjskih blokov). Vukovarski t.i. »murali« so že postali prava turistična atrakcija.

VukovART, luka umetnosti

Ideja o VukovART-a v Vukovarju se je začela že leta 2016, ko je hrvaški 3D Street ART umetnik Art Filip Mrvelj naredil sliko na mostu čez Vuko. Njegovo delo je postalo hit na družbenih omrežjih, ker mimoidoči zaradi te metode slikanja postanejo soudeleženci 3D slike, podobe.

Prvi VukovART je bil uradno organiziran leta 2017 na tematiko 3D slik, kasneje pa se je umetniški festival VukovART »prelevil«, na velikih fasadnih površinah vukovarskih stavb (večinoma stanovanjskih blokov) so se začeli slikati t.i. murali (ogromne stenske poslikave).

Vukovart v Vukovarju predstavlja popolnoma nov umetniški koncept v vukovarski kulturi. Promovira Vukovar kot kraj, ki sprejema vse umetnike oziroma ustvarjalce novih vrednot. Prav tako se s tem konceptom spreminja vizualna identiteta mesta, mesto (Vukovar) postane lepši kraj za življenje. Poslikane fasade ali druge urbane površine postanejo turistična atrakcija, lep primer je škotski Glasgow. Vse več turistov, ki prihajajo v Vukovar, pristan ob Donavi, Vukovar prepozna kot luko umetnosti.

Mesto Vukovar se je s svojim VukoART-om pridružilo že nekaterim znanim hrvaškim uličnim festivalom, kot so npr. Graffiti na gradele u Bolu na Braču, Re:Think v Sisku, Street Art Festival v Koprivnici, Urban Arts&Music festival Boombarstick v Vodnjanu.

Organizatorji Vukovart-a se trudijo, da vsako leto, po vnaprej določenih merilih in pogojih, v Vukovar pripeljejo vsaj kakšno veliko svetovno ime »ulične umetnosti«. Vukovar je tudi zaradi umetnikov kot so Arsek&Erase, Boogie, Tea Jurišić, OKO, Zabou, WD (Wild Drawing), Eugen Varzić, Thiago Mazza, Mehsos, Lonac, Marina Capdevilla, Ricky Lee Gordon, Ella&Pitr, Fabio Maria Fedele, Vera Bugatti, Sarme&Chez 186, Alex Maksiov, Juandres Vera, Cuboliquido, Filip Mrvelj, Nikolaj Arndt, Splash, BustArt, Juandres Vera, Boa Mistura, Jana Brike, Šumski, Artez in Eduardo Relero postal zelo ugledna galerija na prostem.

V okviru festivalske prireditve VukovART, ki je v veliki meri sofinancirana s strani Evropske unije, se odvijejo tudi nekatere druge programske aktivnosti: predvanje, delavnice, koncerti, stipoteka, debatni krožki, razstave, otroške zabave, biciklijade in manjši tekaški maratoni. Na uradni spletni strani VukovART-a lahko najdete zemljevid z natančnimi podrobnostmi in lokacijami slik, ki vam bo pomagal “ujeti” vse, kar ponuja novi obraz mesta Vukovarja.

Ps. za fotografije se zahvaljujemo VukovART-u.

Sorodni članki

Croatian Summer Salsa Festival

Croatian Summer Salsa Festival (slovensko bi lahko rekli »Hrvaški poletni salsa festival«) v istrskem Rovinju bo organiziran že dvajsetič, odvil se bo od 10. do 17. junija 2024. Mednarodni salsa festival v jadranskem turističnem dragulju je nekakšna krona razvoja salsa scene na Hrvaškem, vsako leto zbere več tisoč salsa plesalcev iz vsega sveta. V sklopu Croatian Summer Salsa Festival-a so v tednu dni organizirane številne plesne delavnice z najboljšimi mednarodnimi plesnimi inštruktorji, številne plesne zabave, izleti z ladjami ipd.

Nadaljujte z branjem

Čipka iz agave

Benediktinski samostan v mestu Hvar na istoimenskem dalmatinskem otoku je kulturni in zgodovinski spomenik. Samostan, v katerem danes živi le okrog ducat nun, je svetovno znan po edinstveni čipki, ki je narejena iz nežnih nitk rastline agave. Tradicija izdelovanja hvarske čipke iz agave, ki je zelo cenjena predvsem zaradi svojih kompleksnih vzorcev in detajlov iz tisoče tankih niti, sega slabih 150 let nazaj. »Tehnologija izdelovanja takšne vrste čipke« je bila v mestece Hvar baje prinesena iz španskega otoka Tenerife (del Kanarskih otokov).

Nadaljujte z branjem

Festival svetlobe Zagreb 2024

Od 20. do 24. marca 2024 (v večernih urah seveda) bo v glavnem mestu Hrvaške že šestič potekal zagrebški Festival svetlobe. V organizaciji Turistične skupnosti mesta Zagreb in partnerjev ter ob podpori mesta Zagreb se bodo ponovno združile domišljija, umetnost in svetlobne tehnologije, ki bodo s pozitivno energijo in dobrimi čustvi naznanile pomlad. Vsi obiskovalci (vse je brezplačno!) bodo v petih dneh lahko obiskali skupno 33 atrakcij na 28 lokacijah četrti Gornji grad in Donji grad, ki bodo ponovno pozdravile nov začetek in novo upanje – pomlad!

Nadaljujte z branjem