Compare Listings

Velike slike, lepše življenje

VukovART, luka umetnosti

Mesto Vukovar iz leta v leto pridobiva novo, urbano, pisano podobo. Za to je kriv festival VukovART, v okviru katerega ulični umetniki poslikajo številne velike, javne površine (večinoma fasade stanovanjskih blokov). Vukovarski t.i. »murali« so že postali prava turistična atrakcija.

VukovART, luka umetnosti

Ideja o VukovART-a v Vukovarju se je začela že leta 2016, ko je hrvaški 3D Street ART umetnik Art Filip Mrvelj naredil sliko na mostu čez Vuko. Njegovo delo je postalo hit na družbenih omrežjih, ker mimoidoči zaradi te metode slikanja postanejo soudeleženci 3D slike, podobe.

Prvi VukovART je bil uradno organiziran leta 2017 na tematiko 3D slik, kasneje pa se je umetniški festival VukovART »prelevil«, na velikih fasadnih površinah vukovarskih stavb (večinoma stanovanjskih blokov) so se začeli slikati t.i. murali (ogromne stenske poslikave).

Vukovart v Vukovarju predstavlja popolnoma nov umetniški koncept v vukovarski kulturi. Promovira Vukovar kot kraj, ki sprejema vse umetnike oziroma ustvarjalce novih vrednot. Prav tako se s tem konceptom spreminja vizualna identiteta mesta, mesto (Vukovar) postane lepši kraj za življenje. Poslikane fasade ali druge urbane površine postanejo turistična atrakcija, lep primer je škotski Glasgow. Vse več turistov, ki prihajajo v Vukovar, pristan ob Donavi, Vukovar prepozna kot luko umetnosti.

Mesto Vukovar se je s svojim VukoART-om pridružilo že nekaterim znanim hrvaškim uličnim festivalom, kot so npr. Graffiti na gradele u Bolu na Braču, Re:Think v Sisku, Street Art Festival v Koprivnici, Urban Arts&Music festival Boombarstick v Vodnjanu.

Organizatorji Vukovart-a se trudijo, da vsako leto, po vnaprej določenih merilih in pogojih, v Vukovar pripeljejo vsaj kakšno veliko svetovno ime »ulične umetnosti«. Vukovar je tudi zaradi umetnikov kot so Arsek&Erase, Boogie, Tea Jurišić, OKO, Zabou, WD (Wild Drawing), Eugen Varzić, Thiago Mazza, Mehsos, Lonac, Marina Capdevilla, Ricky Lee Gordon, Ella&Pitr, Fabio Maria Fedele, Vera Bugatti, Sarme&Chez 186, Alex Maksiov, Juandres Vera, Cuboliquido, Filip Mrvelj, Nikolaj Arndt, Splash, BustArt, Juandres Vera, Boa Mistura, Jana Brike, Šumski, Artez in Eduardo Relero postal zelo ugledna galerija na prostem.

V okviru festivalske prireditve VukovART, ki je v veliki meri sofinancirana s strani Evropske unije, se odvijejo tudi nekatere druge programske aktivnosti: predvanje, delavnice, koncerti, stipoteka, debatni krožki, razstave, otroške zabave, biciklijade in manjši tekaški maratoni. Na uradni spletni strani VukovART-a lahko najdete zemljevid z natančnimi podrobnostmi in lokacijami slik, ki vam bo pomagal “ujeti” vse, kar ponuja novi obraz mesta Vukovarja.

Ps. za fotografije se zahvaljujemo VukovART-u.

Sorodni članki

Romarska pot Staza Gospi Sinjskoj

»Staza Gospi Sinjskoj« je romarska pot, ki iz različnih krajev vodi do alkarskega Sinja, kjer je največje marijansko svetišče na jugu Hrvaške. Romarska pot "Staza Gospi Sinjskoj" (romarska pot h Gospe Sinjski) je za številne vernike edinstveno doživetje. Je pa potrebno že v uvodu poudariti, da Staza Gospi Sinjskoj ni namenjena le romarjem, ampak vsem, ki uživajo v (turističnem) pohodništvu.

Nadaljujte z branjem

Beloglavi jastreb, simbol Cresa

V kraju Beli, na vzhodni strani otoka Cres, intenzivno deluje ekološko raziskovalno središče za zaščito narave. »Ptičji center« se primarno ukvarja z zaščito beloglavih jastrebov, ogrožene vrste ptic z občutkom za družino, ki pa jim grozi izumrtje. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Stonske soline, najstarejše soline na svetu?!

Če obišče Ston naključni popotnik, domači ali tuji turist, ga bosta zagotovo pritegnila dolgo obzidje, ta »kitajski zid Sredozemlja« in veliki grozdi ostrig v Malostonskem zalivu. In ko se bo obiskovalec napotil še naprej po Pelješcu, bo šel mimo solin, ne da bi vedel, da je blizu najstarejših solin v Evropi, mogoče tudi na svetu?! Stonske soline so namreč stare nič več in nič manj kot štiri dolga tisočletja.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.