Compare Listings

»Središte Istre«

Geografsko središče Istre je blizu Pazina

Ali veste, da lahko stopite prav na geografski center Istre?! Majhna kamnita piramida blizu vasi Trošti, ki leži le pet kilometrov od upravnega središča Istre, turistično podcenjenega Pazina, vam bo na »milimeter natančno« pokazala točko, kje je geografsko središče Istre.

Geografsko središče Istre je blizu Pazina

O geografskem centru Istre (hrvaško: središte Istre), so na portalu, ki turistično reklamira prav osrednjo Istro, www.central-istria.com, zapisali približno tako: »Doslej so mnogi poskušali določiti natančno geografsko središče Istre. Nekoč je po mnenju večine veljalo, da je geografsko središče Istre  na hribu Orljak pri Beramu, nekaj pa jih je menilo, da se center Istre nahaja pri točki Ježenjski križ.

Med obema svetovnima vojnama je center Istre celo označeval velik kamen in sicer na hribu Cesarovac med Velanovim brijegom in vasjo Matići. S pomočjo sodobne tehnologije pa je bilo leta 2002 vendar natančno določeno geografsko središče Istre.»

Ta čast je pripadla vasici Trošti v neposredni bližini Pazina. Do središča Istre najlažje pridemo s ceste Pazin – Žminj, kjer sledimo oznaki za vasico Trošti, v središču naselja pa nas čaka smerokaz za središče Istre. Skratka, sledite kažipotom in boste zlahka prispeli do središča Istre. 🙂

Prav na točki, ki povezuje tri najbolj oddaljene točke istrskega polotoka, so na majhni kamniti ploščadi postavili majhno »trikotno« piramido, na kateri so v hrvaščini, angleščini in glagoljici, preprosto in edino pravilno«, zapisane le besede »središče Istre«.

To majhno »piramidno« obeležje, ki kaže na geografsko središče Istre, leži ob lokalni makadamski, toda lepo prevozni, cesti. Na pokošenem travniku, kjer lahko zlahka tudi parkiramo, najdemo še gugalnico in kurišče za morebitni piknik (pazite, da vam ogenj ne bo ušel izpod nadzora!).

Radoveden pogled naokoli nam bo razkril, da smo v trenutku »postali del nedotaknjene istrske narave«, kjer se izmenjujejo travniki in senožeti, hrastovi in borovi gozdiči, suhozidi in jarki.

Če pa bi pogledali še na www.google.com, največjega svetovnega modreca, pa bi našli še mnogo zanimivih informacij in povezanih dejstev z Istro. Tukaj jih bomo našteli le nekaj, dokaj nepovezano in v naključnem vrstnem redu.  Istra je največji polotok na vzhodni obali Jadrana.

Istra obsega 3558 kvadratnih kilometrov, od tega je 3135 kvadratnih kilometrov (88 odstotkov površine) na Hrvaškem, 385 kvadratnih kilometrov v Sloveniji in 38 kvadratnih kilometrov v Italiji.

Upravno gledano največji del hrvaškega dela polotoka Istre zavzemata večja Istrska županija, ki pokriva 2815 kvadratnih kilometrov z okrog 208.000 prebivalci in manjša Primorsko-goranska županija (vzhodna obala Istre ob Kvarnerju, tako imenovana »Liburnijsko primorje«, ki ga sestavljajo Kastav, Opatija, Lovran, Matulji in Mošćenička Draga) na 320 kvadratnih kilometrih s približno 39.000 prebivalci (statistika iz leta 2011).

Za nekaj več podatkov o sami Istri pa predlagamo, da si ogledate članek z naslovom: »Toskanska Istra s svojimi mesti«.

Ps. Amaterske fotografije smo naredili člani uredništva www.pag.si.

Sorodni članki

Zakladnica Medžimurja – “Riznica Međimurja“

Muzej Zakladnica Medžimurja (v hrvaškem originalu - "Riznica Međimurja“) v Čakovcu, ki je bil odprt leta 2021 na 2.426 kvadratnih metrih, se osredotoča predvsem na ohranjanje, interpretacijo in promocijo medžimurske nesnovne dediščine. Velika večina strokovnjakov meni, da je muzej Zakladnica Medžimurja v trenutku postal biser hrvaškega celinskega turizma.

Nadaljujte z branjem

Telašćica, Naravni park Telašćica

Naravni park Telašćica se ob vsej skupni lepoti, popolnoma upravičeno, hvali predvsem s svojimi tremi posameznimi (turističnimi) sladkorčki. Prvi med njimi je edinstven zaliv Telašćica kot najvarnejše, najlepše in največje naravno pristanišče v Jadranskem morju, ki ima 25 zalivčkov in majhnih plaž. Sledi sam Dugi otok oziroma njegove tako imenovane »skale« (klifi), ki se dvignejo celo nad 160 metrov nadmorske višine in se spustijo vse do globine 90 m. Na koncu pa je tukaj še slano jezero Mir z zdravilnimi lastnostmi, ki »lebdi v Jadranskem morju«.

Nadaljujte z branjem

Baška plošča in Baška pot glagolice

Glagolica je pomemben del zgodovine Baške, je nekakšen zaščitni znak, simbol Baške in je tudi zelo pomembna za samo kulturno/turistično promocijo Baške na otoku Krku. Znamenita Baška plošča v cerkvi sv. Lucije v Jurandolu, v neposredni bližini Baške, je prvi celovit hrvaški jezikovni spomenik, ki uporablja glagolico. Občina Baška je v to čast, da je zibelka glagolice na Hrvaškem, tudi zasnovala in postavila zanimivo Baško pot glagolice. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem