Compare Listings

Vučedol, dvorec Eltz, ART, baročni center

Vukovar, več kot le mesto heroj

Ob koncu prejšnjega stoletja je Vukovar postal simbol obrambe, upora in trpljenja Hrvaške v t.i. Domovinski vojni. Znameniti vodni stolp in ostala vojna spominska obeležja govorijo številne zgodbe o ljubezni in pogumu, o volji in bolečini, o človeškem dostojanstvu in življenju. Mi bomo tokrat, in to z razlogom, spregovorili o raznovrstnem vukovarskem turizmu.

Vukovar, več kot le mesto heroj

Skeptikom že takoj, na samem začetku, povejmo, da Vukovarčani vedo, kaj je to turizem. Vukovarski turistični delavci se skrbno borijo za vsakega novega turista, iz rokava pa zlahka potegnejo kar nekaj adutov: baročni center mesta, kompleks dvorca Eltz (z muzejskimi zbirkami), muzej Vučedolske kulture, Vukovart (galerija na prostem) ter t.i. »Vukovarski nokturno« (spominska obeležja na žrtve zadnje, »domovinske vojne«). Predlagam, da se jih počasi lotimo v naključnem vrstnem redu.

1. DVOREC ELTZ z Mestnim muzejem Vukovar
Dvorec Eltz je ena izmed največjih monumentalnih fevdalnih arhitekturnih enot v celotni Slavoniji in Sremu. Kompleks dvorca nemške grofovske družine Eltz (10 zgradb) je bil zgrajen v osemnajstem stoletju, končno podobo je dobil na začetku 20. stoletja, zelo poškodovan je bil med hrvaško osamosvojitveno vojno, obnovljen pa je bil med letoma 2011-2014.

Dvorec Eltz stoji ob Donavi, njegovo pomembnost pa dokazuje tudi njegova podoba na hrvaškem bankovcu za 20 kun. Od leta 1968 se v njem nahaja Mestni muzej Vukovar. Ob povojnem ponovnem odprtju mestnega muzeja so bili predstavljeni nekateri rekonstruirani reprezentativni prostori v samem dvorcu: marmorna dvorana, dvorana zrcal, baročna dvorana, baročni in lovski salon.

»Gradski muzej Vukovar« (uradno, hrvaško) skrbi predvsem za tri pomembne zbirke: etnografsko, zbirko Bauer (pohištvo, orožje in slike je leta 1946 mestu poklonil dr. Antun Bauer) in t.i. zbirko »Muzej Vukovarja v izgnanstvu« (po zadnji vojni je nastala je zbirka donacij hrvaških in nato evropskih umetnikov za mesto Vukovar; do danes se je v tej zbirki zbralo več kot 1.500 del sodobne hrvaške in evropske umetnosti).

2. »BAROČNI CENTER« v starem delu mesta Vukovar
Ulice mesta so čuvaji zgodovine. Skrivajo številne skrivnosti, mnogi koraki so pustili pečat na ulicah svoje mladosti. Ulice so verodostojne priče starih časov, saj so preživele in nadživele številna stoletja, pomembne in nepomembne dogodke, vojne, pa tudi veliko ljubezni in nežnega šepetanja v temnih kotičkih. Ko se sprehajate po ulicah Vukovarja, poskusite prodreti v njihovo žilavo dolgoživost, trmasto trajanje. Spomnite se vseh skrbnih prizadevanj, da bi se Vukovar vsem pokazal v najlepši luči, torej z zgodovinskim baročnim jedrom, ki daje mestu prepoznavnost.

Na spletni strani vukovarske turistične skupnosti lahko izvemo naslednje: »Večina stavb v starem delu mesta, na levem bregu reke Vuke, nosi oznako čistega in zadržanega poznobaročnega klasicizma. Ta zaokrožena baročna celota je do danes ostala prevladujoča stilska podlaga zgodovinskega Vukovarja, ki jih krasijo številni arhitekturnimi spomeniki izjemno velike umetniške in ambientalne vrednosti«.

Med temi baročnimi zgradbami izstopajo: Radnički dom oz. Grand hotel (iz leta 1897, najprej hotel, potem delavski dom), palača županije Srijemske (gradili so jo med letoma 1771-1777), zgradba magistrata (iz leta 1818), stari »vodotoranj« (iz leta 1913; to ni »tisti vodni stolp iz osamosvojitvene vojne), zgradba »diližansne pošte« (iz druge polovice 18. stoletja, krasi jo dolgo stebrišče), pravoslavna cerkev svetega Nikolaja (zgrajena leta 1737, »popravljena« leta 1935), lekarna Kircbaum (iz leta 1787), kapela svetega Roka (kužna kapela iz leta 1740), »Bećarski križ« (prvo kamnito in največje vukovarsko ulično razpelo, iz leta 1805) ter rojstna hiša Lavoslava Leopolda Ružičke (leta 1939 je prejel Nobelovo nagrado za kemijo).

3. CERKEV, frančiškanski SAMOSTAN sv. Filipa in Jakova z MUZEJEM
Ta verska objekta bi lahko zapisali tudi v naši drugi točki, vendar si zaradi pomembnosti na nek način zaslužita svojo »posebno točko«. Do uničenja med domovinsko vojno, ko je bila cerkev popolnoma opustošena in oropana, frančiškani pa izgnani, je bil frančiškanski samostan s cerkvijo sv. Filip i Jakov namreč najstarejši ohranjeni baročni spomenik in najstarejša zgradba v Vukovarju. Kompleks je danes prenovljen in po odloku ministrstva za  razglašena za spomenik kulture najvišje kategorije.

Poudarjamo: cerkev sv. Filipa i Jakova, v bližini vodnega stolpa, je tretja najdaljša cerkev na Hrvaškem; dolga je kar 58 metrov, od nje pa sta daljši le katedrali Đakovo in Zagreb. Začetek snovanja cerkve in samostana sega v leto 1723, šele po več kot 150-ih letih, leta 1897, pa stavbi dobita sedanjo podobo. Frančiškani so že vrsto stoletij igrali zelo pomembno vlogo na območju Vukovarja in pustili neizbrisen pečat ne samo v verski vzgoji, temveč tudi v izobraževanju in kulturnem razvoju tega območja.

V prostorih samostana si turisti po njegovi obnovi (končana leta 2019) lahko ogledamo bogat frančiškanski muzej: zakladnico z dragocenimi umetninami, galerijo slik starih mojstrov, knjižnico redkih knjig. Obiskovalci imamo dostop do cerkve, kripte, zvonika in samostana, nove knjižnice s čitalnico in objektov, kot so vinoteka, trgovina s spominki, pastoralni center sv. Bono in promenada s pogledom na Donavo in spomenik mrtvim in pogrešanim ter hrvaškim veteranom med domovinsko vojno.

4. MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE
Nekaj kilometrov iz Vukovarja, nižje ob Donavi boste prišli do Muzeja vučedolske kulture, atraktivne moderne zgradbe, ki se nahaja na zgodovinski lokaciji eneolitika. Tu je med 3.000 in 2.500 pred našim štetjem živela napredna indoevropska civilizacija, ki je močno vplivala na kar 13 evropskih držav. Imenovali so se Vučedolci.

Vučedolci so bili prvi, ki so ukrotili psa, prvi so vzgajali živino, prvi v Evropi pili pivo, prvi vozili vozove s štirimi kolesi, prvi zabeležili datum v zgodovini človeštva, prvi so uporabili žago … Vučedolci so znali tudi predelovati in skladiščiti meso, imeli so kadilnice, statve, jedilni pribor, čolne … V svet so izvozili še eno revolucionarno odkritje – bron.

Vučedolska kultura je v zgodovini ostala znana tudi po proizvodnji keramike izredne umetniške vrednosti in prav tu so našli današnji simbol Vukovarja – Vučedolsko golobico. Skratka, pred nami je polno razlogov, da obljubimo, da bomo o vučedolski kulturi in muzeju kaj hitro pripravili poseben prispevek.

5. VUKOVARSKI NOKTURNO
Tudi o t.i. »vukovarskem nokturnu« bomo zagotovo pisali v posebnem prispevku. Tukaj objavljamo le odstavek ali dva, za začetek nekaj besed iz pisarne TZ Vukovar.

»Vukovar nosi žalostno zgodbo. Podoba uničenega mesta Vukovar konec leta 1991 je obšla svet. Ničear ni, ptic ni slišati. Le vukovarski vodni stolp se še drži. Ne da se. Kljubovalno se dviga nad mestom. Ko se sprehajate po njegovih ulicah, si težko predstavljate, da je bil Vukovar v devetdesetih letih popolnoma uničen.

Vukovarski nokturno, ki združuje vsa vojna spominska mesta v mestu (vodni stolp, bolnica, grobišče, Ovčara, spominski center Domovinskog rata, križ na izlivu Vuke v Donavo), je mozaik spominov, sestavljen iz niti, ki skupaj tvorijo celoto, ganljivo, pretresljivo, nepozabno … stkano v vukovarsko resnico. Vukovarski nokturno je  ljubezen, žalost in ponos … In prizadevanje, da doživetega ne pozabimo, pa vendar ne ponovimo.«

Tako, glavne turistične znamenitosti Vukovarja smo vam predstavili, po alinejah predstavimo samo še nekatere manjše turistične »bonbončke«:

–  VUKOVART. Vukovar je s tem projekt postal urbano okolje, ki je obogateno s sodobno umetnostjo. Poslikane javne površine so nekakšna umetniška galerija na prostem in prava atrakcija za številne turiste. Več o projektu na spletnem mestu https://vukovart.com/.

Naravne danosti (za aktivne počitnice). TZ vabi: »Vukovar ima privilegij, da ima svoji dve reki,  Donavo in Vuko. Vuka tu tvori naravno mejo zgodovinskih provinc Slavonije in Srijema. Čeprav je Donava druga največja evropska reka in naša povezava z Evropo in svetom, Vukovarci Vuko ljubijo nič manj. Gozdni park Adica se nahaja le 2 km od središča mesta in je priljubljeno mesto za sprehode, rekreacijo in sprostitev.

– Doživeti! TZ Vukovar vabi, da doživimo: Poletje na vukovarskoj Adi (Ada je peščeni otok na Donavi, je priljubljeno izletniško mesto in plaža Vukovarja, od centra mesta oddaljen le 5 minut vožnje z ladjico); po Donavi se zapeljite z moderno turistično ladjo (panoramska ladja Vukovar Waterbus lahko istočasno pelje okrog 60 potnikov); dogodki, festivali vabijo: lutkarska pomlad, festival cvetja, »Svi zaJedno hrvatsko naj« (festival, na katerem je  predstavljena zaščitena hrvaška nesnovna kulturna dediščina), festival igralca, dan Donave (številne raznovrstne prireditve), filmski festival, etno sejem, festival komorne glasbe in advent v Vukovarju; obiščite mestno tržnico (tržnica je oder življenja, vukovarska pa je še posebej vredna ogleda, saj je dobila tudi številna arhitekturna priznanja).

Bodite aktivni in lačni. V Vukovarju so najbolj popularne naslednje športne aktivnosti: kolesarjenje, jahanje, vožnja s kajakom, ribolov. In ko boste opravili s svojo dnevno dozo športa, se odpravite še v kakšno restavracijo ali kmečki turizem in poskusite nebeške lokalne specialitete.

Za sam konec. VUKOVAR – ena beseda, eno ime, eno mesto in veliko zgodb. O Vukovarju se ve veliko, veliko pa je še vedno neznanega. Vendar, Vukovar je potrpežljiv. Zna čakati, počakati. Zagotovo bo spet dočakal, da nam pove nekaj novih iskrenih zgodb. Do takrat pa vas bodo že znane zgodbe, izkazane v novi preobleki, spomnile na dolgo in bogato zgodovino tega čudovitega mesta na dveh rekah, Donavi in ​​Vuki.

Še več. Vukovar – ne da ima zgodbo, Vukovar je zgodba sama. Zdaj (čas virusne corone!), ko vsi čakamo na boljše, lepše čase, prosim, bodimo potrpežljivi kot to mesto. Ker nekoč bo vse grdo minilo, spet bomo potovali in uživali v trenutku. Takrat, verjamem, boste vi znali izbrati pravo smer. Kajti najlepša so potovanja, ki jih izbere srce, takrat je izkušnja nepopisna in neponovljiva. Srkali bomo slike in dogodke na izbirni poti, te pa bomo nekoč spremenili v neskončno lep spomin. Obiščite Vukovar, postanite del njegovega spomina.

Ps. Bili smo mnogo daljši, kot smo načrtovali. Zato bomo morali odstavke o geografski umeščenosti in zgodovinskem razvoju Vukovarja prihraniti za nek drug prispevek. Dovolite, da se v zadnjem stavku iskreno zahvalimo TZ Vukovar za pomoč pri sestavi teksta in – seveda – fotografijah.

Sorodni članki

Seget Vranjica, mir in sproščenost

Seget Vranjica je obmorsko dalmatinsko naselje v občini Seget, upravno gledano je del t.i. Splitsko-dalmatinske županije. Seget Vranjica je majhen kraj v prijetnem sredozemskem okolju in (načeloma) ima vse, kar potrebujete za prijeten in (predvsem) miren turistični dopust. V Seget Vranjici ne pričakujte hrupnih in velikih zabav (razen, če si jih ne boste naredili sami), zagotovo pa Seget Vranjica nudi prav vse možnosti za »blaženo umirjeno morsko sproščenost«. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Starigrad Paklenica: med nebom in morjem

Nežno položena vzdolž dvajset kilometrov dolge morske obale, ob vznožju veličastnega Velebita, turistična t.i. Riviera Paklenica (z »glavnim krajem« Starigrad Paklenico) združuje gore in morje, sredozemsko podnebje z gorskim podnebjem, tradicijo z današnjimi modernimi časi. Vsekakor je potrebno znova in znova poudariti, da Starigrad Paklenica ni samo prijetno poletno obmorsko letovišče, ampak tudi tradicionalno zbirališče planincev in ljubiteljev narave, ki tudi izven glavne turistične sezone neizmerno uživajo v lepotah Paklenice oziroma celotnega Velebita.

Nadaljujte z branjem

Seget, Seget Donji

Zanimiva zgodovina iz časa Turkov in turistično nekoliko preveč zanemarjen kaštel Rotundo iz leta 1564, dolgo in dokaj neurejeno sprehajališče ob morju, »nekulturna razgledišča s prekrasnim pogledom na pol Dalmacije«, neraziskana in izzivov polna divja Zagora, stihijska gradnja ob obali, ignoranca turističnih in občinskih komunalnih delavcev, toda tudi odlična geografska umeščenost in nekateri manjši odlični turistični podjetniški projekti, ki vendarle popravljajo turistično sliko občine Seget in dajejo upanje, da bo nekoč bolje, so bistveni poudarki kratkega bivanja v Segetu oz. Segetu Donjem (ki bo tudi v samem fokusu tega članka). Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem