Compare Listings

Mediteranski armerun – Jadranske letere i i litrati

Mediteranski armerun

Mediteranski armerun je nenavadna, inovativna, sodobna in avtohtona knjiga. Mediteranski armerun, v slovenščini bi to lahko prevedli kot »sredozemska omara«, je izvirna mešanica leksikona, zabave in digitalne tehnologije.

Mediteranski armerun

Knjiga Mediteranski armerun – Jadranske letere i i litrati je izšla v Zadru leta 2019 pri društvu, založbi »Mala filozofija«. Avtorja sta dva, filozof in pisec Bruno Čurko ter fotograf Stipe Surać. Izdajo knjige je pospremila tudi uradna spletna stran www.armerunbooks.com, nekaj besed o tej »dalmatinski knjigi« pa bomo namenili tudi na www.pag.si. Poglejmo podrobneje.

Letera – pisem – je natanko 50 in z eruditsko radovednostjo jih je napisal Bruno Ćurko, doktor filozofije, litratov – prizorov – pa natanko 167, zamrznil pa jih je Stipe Surać, dolgoletni fotograf hrvaške izdaje National Revija Geographic.

Kot lahko preberemo v sami knjigi, “je Mediteranski armerun simbolni prostor starodavne povezave morskih in obalnih bitij, dišečih rastlin in pokrajin s sredozemskimi običaji in vsakdanjimi zadevami.” Ob tem se v skritem predalu te »omare« skriva karta Jadrana, ki je na interaktiven način povezana s knjigo.

Mediteranski armerun je prijazna in sodobna različica lova na zaklad, ki skozi igro odkrivanja pojmov in iskanja lokacij fotografij na zemljevidu bralca popelje na »kapetanska potovanja«.

Za navigacijo po Mediteranskem armerunu se namesto kapetanovega kompasa in znanja astronomije  uporabljajo GPS koordinate, QR kode in skrita gesla fotografiranih lokacij.

Ali veste, s kakšnim parfumom je Kleopatra zapeljala Cezarja? Kateri morski lovec je najučinkovitejši od vseh morskih lovcev? Ali veste, v katero žival se je preoblikovala sočutna boginja Levkoteja, da je rešila potepuškega Odiseja? Neobdelan, surov kamen je dvospolen, kajne? Adam, Evin mož, je na smrtni postelji prosil Boga, naj mu da nekaj, kar bi olajšalo življenje in preživetje njegovih potomcev. Kaj je dobil?

Odgovore na vsa ta in številna druga mediteranska vprašanja lahko najdete v Mediteranskem armerunu. Ko boste knjigo prebrali, boste vedeli vse te odgovore, z interaktivno igro in zemljevidom pa boste lahko videli, kje je naš cenjeni Stipe fotografiral vsa ta morska in obalna bitja, pojave, ljudi, dogodke …

Za nekoliko lažjo predstavo, kakšne tekste lahko pričakujete v knjigi Mediteranski armerun, bomo objavili eno »pismo« (letero), ki ima naslov Morski konjiček – skrbni oče in nevaren lovec. Tekst objavljamo v (originalni) hrvaščini, v sami knjigi pa je vsem zgodbam dodan  angleški prevod. Za dodatno interaktivnost pa vendarle priporočamo nakup knjige, naročilo je mogoče opraviti preko spletne strani www.armerunbooks.com.

Morski konjic – brižan otac i opasan lovac

Nekoć davno, u doba mog djetinjstva, znao sam tijekom ronjenja ugledati morske konjice kako elegantno plivaju. Činilo se kao da se igraju. Nažalost, tu scenu nisam dugo, dugo vidio. Morski konjići samo što nisu nestali. A stari Grci i Rimljani vjerovali su da morski konjic (lat. hippocampus) ima osobine boga Neptuna (Posejdona), zato su ga smatrali simbolom snage i moći.

Da nisu bili u zabludi, potvrđuje i istraživanje koje je objavio znanstveni časopis Nature Communications u kojemu istraživači tvrde da je morski konjic najubojitija morska životinja. Velika bijela psina ubije 48 % svoga plijena, a morski konjic oko 90 %.

Zbog njihova neobičnog oblika tijela često se vjerovalo da imaju čudotvorne moći. Stari Grci pripremali su magične napitke od morskih konjica, a Kinezi i danas pogrešno vjeruju kako je njihovo osušeno tijelo smrvljeno u prah odličan afrodizijak. Europljani su smatrali da morski konjic nosi duše preminulih mornara u podzemni svijet pružajući im siguran prolaz i zaštitu dok ne stignu na predviđeno mjesto.

Kinezi pak vjeruju kako je morski konjic vrsta morskoga zmaja. Poznata irska junakinja iz 16. stoljeća Grace O’Malley, gusarska kapetanica zvana Granuaile, na svojim je brodovima isticala zastavu s likom morskog konjica. Prema keltskoj tradiciji u Irskoj morski konjic smatra se simbolom hrabrosti i snošljivosti na moru.

Slike morskoga konjica danas se mogu vidjeti na jedrima brodova, brodskim zastavama, brodskim dimnjacima itd. Šahovska figura konja nije ništa drugo nego preinačeni oblik morskoga konjica. Zanimljiv podatak da je morski konjic jedna od rijetkih vrsta u kojoj mužjak nosi mlade, poznat je i djeci u predškolskoj dobi. Zato, nikada, ama baš nikada ne kupujte pravog morskog konjica kao suvenir, odbijte to s gnušanjem. Oni koji to prodaju ne žele ni nama ni našoj djeci ništa dobro.

Sorodni članki

Rdeče korale imajo čarobno moč

»Na videz rastlina, mineral iz apnenčastega skeletnega sistema, v resnici pa žival. Po izročilu mnogih ljudstev so korale božanska bitja in njihov božanski izvor se je odražal v njihovi lepoti. Po starodavni legendi je rdeča korala nastala, ko je Perzej odsekel Meduzino glavo in jo vrgel v morje. Morske alge, prekrite s krvjo iz Meduzine glave, so okamenele in postale čudovite korale.«

Nadaljujte z branjem

Tatjana Šavorić o avanturi Via Adriatica

Tatjana Šavorić je žena, mama trem otrokom, medicinska sestra, planinka. Tatjana Šavorić je s svojim 25 kil težkim nahrbtnikom v 45 dneh prehodila vseh 1.100 kilometrov po hrvaški obmorski planinski poti imenovani Via Adriatica. Tatjana Šavorić je prva in edina ženska, ki je Vio Adriatico v zimskih razmerah prehodila sama. O svojem podvigu je Tatjana Šavorić, na naše veliko veselje, napisala knjigo z naslovom Moja Planina - Kroz gore uz more, od Prevlake do Istre.

Nadaljujte z branjem
  • Blog

Tinjan in Kringa: kalvarije, evropski suhozid in vampir

Srednja, osrednja, centralna Istra je res posebna. Ne samo zaradi pokrajine, majhnih sladkih mestec na hribih, urejenih vasic, svojih običajev in tradicije tudi govora, temveč tudi zaradi svoje zgodovine in zanimivih legend. Tokrat smo v Tinjanu in Kringi, stopamo po stopinjah istrskih velikanov, legend in evropskega suhozida.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.