Compare Listings

Najboljših 10 v Dalmaciji

Najboljših 10 v Dalmaciji

Pojdite na obalo – Večina ljudi prispe na Hrvaško na klasične počitnice s kopanjem in sončenjem. Dalmacija je ravno pravšnje mesto za to: dobesedno na stotine plaž je posejanih vzdolž obale. So čiste in varne, večina od njih je prodnata, med njimi pa je tudi nekaj peščenih. Na njih se povečini ogromno dogaja: kavarne so polne, igrajo odbojko, uživajo v vodnih športih, sončijo in se kopajo… nekaj je tudi barov na plaži, kar pomeni, da se lepi trenutki na obali nadaljujejo tudi dolgo v noč.

Uživajte v hrani – Dalmatinska kuhinja je znana po morskih specialitetah. Restavracije povsod ponujajo tradicionalne dalmatinske jedi, če pa si želite res nekaj avtentičnega, obiščite »konobo«. To je neke vrsta gostilna, običajno družinska, ki ponuja lokalno vino in tradicionalne jedi.  Osnova dalmatinske kuhinje so ribe, kuhana zelenjava in nežne začimbe; sardele z žara, hobotnica in lignji v solati so le nekatere od lokalnih specialitet. Vinarstvo ima dolgo tradicijo in ducate odličnih vin, ta večinoma prihajajo z otokov.

Jadranje, navtika; foto Ivo Bioćina in HTZ

Pojdite na jadranje – Na hrvaškem delu Jadranskega morja je preko 1.000 otokov, morje je kristalno čisto, toplo in z ne premočno plimo. Preživljanje časa na morju je eno od glavnih dalmatinskih doživetij – počitnice brez tega niso popolne. Najem ladjice je verjetno najboljši način, da spoznate Dalmacijo: veliko časa boste preživeli na vodi, raziskovali prelepe otoke in otočja, ustavite se lahko v kateremkoli mestecu si zaželite in preživite nekaj časa tudi na kopnem.

Raziščite nacionalne parke – Hrvaška ima 8 nacionalnih parkov, od katerih jih je 5 v Dalmaciji ali na njenem obrobju; uživate lahko v slapovih in spektakularnem okolju Plitvičkih jezer in Nacionalnem parku Krka ali se vkrcate na ladjico za obisk pustih Kornatskih otokov. Raznolikost parkov je neverjetna in vsak si zasluži svoj obisk. To je verjetno najboljši način, da spoznate naravne lepote države in je tudi imenitna družinska aktivnost.

Obiščite Dioklecijanovo palačo in druga mesta pod UNESCO-vo zaščito dediščine – Hrvaška bogata zgodovina je zapustila nekaj res izjemnih spomenikov, toda tista, ki so vnesena v prestižen seznam UNESCO-ve svetovne dediščine, so resnično najboljše od najboljšega. Država ima sedem takih mest, večina jih je v Dalmaciji, na primer Katedrala Sv. Jakova v Šibeniku, antična rimska Dioklecijanova plača v Splitu, celotno mestno jedro Trogirja in staro mesto Dubrovnik.  Palača je resnično privlačna – zgradili so jo pred skoraj 1.700 leti kot mesto za upokojitev rimskega cesarja Dioklecijana, še danes je imenitno ohranjena. Zgradbe pripovedujejo zgodbe o kraljih, vojnah, plemičih, mornarjih in navadnih ljudeh, ki so v stoletjih oblikovali zgodovino regije.

Planinarite – notranjost Dalmacije nudi ogromno možnosti za planinarjenje. Ima čudovito kraško pokrajino, bogato rastlinstvo in živalstvo in izjemne razglede, ki vam zagotavljajo odlično preživet čas. Dan v prekrasni naravi, blizu prostoživečim živalim, je resnično očiščujoča izkušnja.  Pohodne poti se razlikujejo po dolžini in zahtevnosti, vendar zanje ni potrebno biti resen pohodnik s posebnimi veščinami. Udeležite se lahko številnih izletov, ki jih organizirajo lokalne turistične agencije ali pa greste na pot sami. Opremite se, s seboj vzemite veliko vode in med potjo boste naleteli na izredne znamenitosti.

Vransko jezero, jadralno padalstvo; foto HTZ in Denis Peroš

Potujte po cesti – če menite, da jadranje ni za vas, lahko raziščete Dalmacijo tudi z avtom. Tu je kopica vasic in mestec, vsako s svojimi znamenitostmi, gostilnami, plažami in zanimivimi ljudmi: samo določite si smer in na pot! Najem avtomobila je na Hrvaškem preprost in tudi ceste so dobre. Če boste potovali po avtocestah, boste potovali preprosto in hitro, tudi večina večjih mest je povezana z njimi. Vendar se resnični šarm cestnega popotovanja skriva na starih, lokalnih cestah, kjer uživate v panoramskih razgledih obalnih cest le nekaj metrov od morja.

Ukvarjajte se s športom – Dalmatinci obožujejo šport in na vsakem koraku so nogometna, košarkarska in odbojkarska igrišča. Manjša tekmovanja za turiste pogosto prirejajo tudi lokalne turistične organizacije, še posebej popularni so vodni športi: praktično na vsaki plaži so na voljo potapljanje, parasailing, smučanje na vodi, paragliding. Naj bodo vaše dalmatinske počitnice aktivne! Številne so tudi kolesarske in tekaške poti, večina je speljanih med oljkami, borovci ali po skalnih pobočjih Dalmacije.

Pojdite na glasbeni festival – Glasbeni festivali  so v Dalmaciji postali izjemno priljubljeni, zlasti med mladimi turisti. Na ducate jih je, raznih velikosti in glasbenih zvrsti. Večina jih je osredotočena na elektronsko glasbo, pogosto so blizu obale; tako lahko obiskovalci uživajo hkrati v glasbi in plaži. Drugi festivali, kot na primer Super uho v Šibeniku, predvajajo  raje rock glasbo. Največji od vseh pa je vsakoletni Ultra Music Festival v Splitu, ki ga vsako leto obišče preko 30.000 ljudi.

Obiščite Dubrovnik – Kronski dragulj Hrvaške leži na njenem daljnem jugu. Dubrovnik je eno najlepših evropskih mest. Mogočno obzidje, Staro mesto in glavna promenada Stradun vas bodo očarali, prav tako kot prijazni prebivalci. Dubrovnik je priljubljen cilj mnogih hollywoodskih osebnosti in, kljub visokim cenam v nekaterih delih mesta, je dostopen tudi navadnim ljudem. Občudujte kamnito arhitekturo, znameniti Dubrovniški arboretum in se z gondolo dvignite nad mesto, do izjemnega razgledišča.

Dubrovnik, foto Ivo Pervan in HTZ.

Objavljeno

Sorodni članki

Kornatska gajeta – sveta ladjica

»Pred gajeto je bil samo Bog, mati božja in svetniki zaščitniki. Njej se je klanjalo, njej so prinašali darove in njej so se zaklinjali«. Tako med drugim o Betinski gajeti, izdelku specifičnega zemljepisnega, gospodarskega stanja na Murterju piše prof. Vladimir Skračić.

Nadaljujte z branjem

Bakar: v letu pomembnih obletnic

Bakar je bil na prehodu iz 18. v 19. stoletje največje hrvaško mesto po številu prebivalcev. Oživljanje njegove slavne, mnogim še vedno neznane, preteklosti, pa je turistično prebudilo to zgodovinsko kvarnersko mestece.

Nadaljujte z branjem

Lika, hrvaška hrbtenica

Lika je relativno zapostavljena, turistično manj znana hrvaška geografska regija, kot si to zasluži. Lika povezuje Jadransko morje in celino, zelo ljubosumno pa čuva svoje odkrite (in neodkrite) naravne lepote.

Nadaljujte z branjem

Join The Discussion