Compare Listings

Istra 100 by UTMB - 100 milj Istre

Istria 100 by UTMB

Istra 100 by UTMB je tridnevna tekaška ultratrail dirka (13. do 16. 4. 2023), ki poteka na območju Istre od Labina (168 km), Buzeta (110 km in 69 km), Motovuna (42 km) in Grožnjana (21 km) pa vse do Umaga, zato velja za eno največjih in najtežjih tovrstnih dirk na Hrvaškem. Leta 2023 združuje že več kot 2000 tekmovalcev iz približno 60 držav sveta.

Istria 100 by UTMB

Istria 100 by UTMB, ultra tekaška prireditev v hrvaški Istri, je »ljubkovalno« poimenovana tudi »100 milj Istre«, je izredno pomembna športna prireditev in si kot takšna zasluži tudi pozornost na turističnem portalu www.pag.si. Poglejmo si tekaško dirko Istria 100 by UTMB nekoliko podrobneje.

Istria 100 by UTMB je ultra trail dirka, ki poteka v Istri na območju od Labina (168 km), Buzeta (110 km in 67 km), Motovuna (42 km) in Grožnjana (21 km) do Umaga. Zato velja za eno največjih in najtežjih tovrstnih dirk na Hrvaškem. Na njem se zbere tudi več kot 2000 tekačev iz več kot 60 držav po vsem svetu. Dirke potekajo po pohodniških poteh Istre preko gorskih vrhov Učke in Ćićarije, skozi srednjeveška mesta v notranjosti Istre (Zelena Istra) in se končajo na zahodnem delu polotoka v Umagu (Modra Istra).

Tekaške rute združujejo vse vidike Istre: zahtevne in tehnične terene, malo obalnega oziroma morskega pasu, stara srednjeveška mesta, globoke zelene gozdove, mestna in krajevna središča, blatne doline, potoke, kanjone in številne čudovite panorame.

Vsi tekači Istria 100 by UTMB bodo imeli priložnost teči skozi osrčje istrskega polotoka, kar jim bo omogočilo, da resnično izkusijo vse vidike trail teka, od tehničnih terenov in gozdov do srednjeveških mest, mest na hribih, mestnih središč in seveda osupljivih panoramskih razgledov. Vse dirke se končajo na zahodnem delu polotoka, v Umagu, mestu s približno 13.000 prebivalci in približno 45 kilometri obale.

Tekme Istria 100 by UTMB in časovnica:
RDEČA – 168 km: najdaljša in najzahtevnejša dirka se začne v Labinu, 14.4.2023. ob 17.00 uri.
MODRA – 110 km: nekoliko krajša dirka s startom v Buzetu, 15.4.2023, ob 7.00 uri.
ZELENA – 69 km: dirka na “srednji” razdalji s startom v Buzetu, 15.4.2023. ob 9.00 uri.
RUMENA – 42 km: krajša razdalja za tekače, ki iščejo več izkušenj, štart v Motovunu, 15.4.2023. ob 12.00 uri.
BELA – 21 km: namenjen začetnikom v trail teku start v Grožnjanu, 16.4.2023. ob 10.00 uri.

Poleg petih tekov ta dogodek vključuje tudi športni sejem, ki bo potekal v športni dvorani “Marije i Line”, 13. in 14.4.2023. Expo je brezplačen in odprt za javnost. Cilj vseh tekov je v Umagu, na glavnem trgu, kjer bodo tekači prihajali na cilj od sobote zjutraj do nedelje popoldne. Slovesna podelitev nagrad zmagovalcem bo potekala v nedeljo, 16.4.2023. ob 13.00 uri na glavnem mestnem trgu v Umagu. Poudarjamo, da lahko »prenos posameznih tekem, podatke v živo« spremljate na uradni spletni strani https://istria.utmb.world/.

Med številnimi tekači bo prvi favorit zvezdniški Jim Walmsley, ameriški trail rekorder v ultra trailu, ki bo dirkal, tekel na razdalji 100 milj (168,6 km/6590 m+). Walmsley, ki je že prejel štartno številko ena, napoveduje zmago na dirki s pričakovanjem, da mu bo Istria 100 by UTMB zagotovila neposredno uvrstitev na finale svetovne serije UTMB, ki bo avgusta na tromeji Francije, Italije in Švice.

Jim Walmsley je svojo udeležbo na dirki v Istri komentiral takole: “Istra mi bo dala priložnost, da pretečem 100 milj v zgodnji sezoni. Veselim se teka po istrskem polotoku, povezovanja starodavnih vasi in vinogradov, oljčnih nasadov in starih gozdov vzdolž jadranske obale”.

Za organizatorje dirke Istria 100 by UTMB je leto 2023 prav posebno – praznujejo namreč deseto obletnico dirke po Istri. Dirka Istria 100 by UTMB se je začela leta 2013 z le 237 tekmovalci in je zdaj prerasla v dirko +2300 tekmovalcev iz vsega sveta in spada v elitno skupino dirk svetovne serije Ultra-Trail du Mont-Blanc. Tekmovanje Istria 100 by UTMB je del svetovne serije UTMB, ki združuje 35 najboljših tekaških tekov na trailu na svetu. Prav UTMB World Series se je odločil, da Istria 100 by UTMB uvrsti med elito med 26.000 različnimi trail teki na svetu.

UTMB ® World Series združuje največje športne zvezde in strastne tekače ter jih popelje skozi najboljše, vodilne mednarodne dogodke na najlepših lokacijah. Projekt UTMB ® World Series je zgrajen na strasti do planin z idejo o trajnosti v središču. Svetovna serija UTMB ® daje vsem trail tekačem priložnost, da izkusijo pustolovščino UTMB ® po vsem svetu, z dogodki, ki potekajo po Aziji, Oceaniji, Evropi, Afriki in Ameriki. Je edino mesto, kjer lahko tekači začnejo svojo pot do UTMB ® Mont-Blanc v Franciji, kjer bo potekal prestižni finale svetovne serije UTMB.

O skupini UTMB. UTMB ® Mont-Blanc je leta 2003 ustanovila skupina strastnih prijateljev. Od takrat naprej je skupina UTMB gonilna sila razvoja trail teka. UTMB ® Mont-Blanc je ultimativni športni dogodek in vsako leto si le okrog 10.000 tekačev prisluži svoje mesto na startni liniji. Skupina UTMB je tudi pionir v tehnologiji LiveTrail ®, inovativni digitalni storitvi, ki podpira upravljanje vzdržljivostnih dirk. UTMB ® Mont-Blanc športniki izredno spoštujejo, saj je upravičeno postal globalna, vrhunska in vodilna blagovna znamka.

Maja 2021 se je skupina UTMB združila s skupino IRONMAN pri uvedbi svetovne serije UTMB ® Mont-Blanc, ki od leta 2022 združuje številne najboljše mednarodne dogodke na planetu, da bi zagotovila še bolj ekskluzivne dogodke. Svetovna serija UTMB® je sicer zgrajena na temeljnih načelih UTMB® Mont-Blanc: preseči samega sebe, poštena igra, spoštovanje ljudi in okolja ter solidarnost.

O skupini IRONMAN. Skupina IRONMAN upravlja globalni portfelj športnih dogodkov, ki vključuje IRONMAN® Triathlon Series, IRONMAN® 70.3® Triathlon Series, 5150™ Triathlon Series, Rock ‘n’ Roll® Running Series, IRONKIDS® , World Triathlon Championship Series, vrhunske tekaške dogodke vključno s Standard Chartered Singapore Marathon™ in City2Surf®, dogodki svetovne serije UTMB®, vključno s Canyons Endurance Runs™, Tarawera Ultra in Ultra-Trail Australia™, gorsko kolesarskimi dirkami Epic Series™, vključno z Absa Cape Epic®, cestno kolesarskimi dogodki, vključno z Haute Route ® in druge več-športne dirke.

Skupina IRONMAN je največji izvajalec množičnega športa na svetu in letno več kot milijonu udeležencev nudi prednosti vzdržljivostnih športov s široko paleto izdelkov podjetja. V želji po popolni izkušnji športnika portfelj podjetja vključuje tudi FulGaz® Virtual Cycling, najbolj realistično fitnes aplikacijo, povezano z izkušnjo kolesarjenja v zaprtih prostorih, namenjeno pripravi športnikov na dogodke v resničnem svetu.

Od ustanovitve legendarne znamke IRONMAN® in njenega prvega dogodka leta 1978 so športniki s prečkanjem ciljnih črt po vsem svetu dokazali, da je VSE MOGOČE®. Skupina IRONMAN se je začela kot ena dirka in je prerasla v svetovno senzacijo s stotinami dogodkov v več kot 55 državah. Skupina IRONMAN je v lasti zasebnega družinskega podjetja Advance.

Kaj reči za sam konec? Kratki bomo. 100 Miles of Istria je največji hrvaški trail tek. Spremljajmo ga, saj se ga udeležujejo le najboljše pripravljeni in tisti z največ poguma. 🙂

Ps. Fotografije: Istria 100 by UTMB in UTMB.

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Srednjeveški festival v Svetvinčenatu

Leta 2024 od 2. do 4. avgusta! Vitezi, sokolarji, žonglerji ognja in številni drugi artisti so lani, avgusta 2023, ponovno – tokrat že enajstič - navduševali obiskovalce Srednjeveškega festivala v Svetvinčentu. Že več kot deset let se Svetvinčenat, ta majhen kraj v Istri, ki je dobrih 20 kilometrov oddaljen od Rovinja, za tri dni spremeni v pravo srednjeveško pravljico. V času turistične prireditve Srednjeveški festival se Svetvinčenat, ko gosti konjenike, srednjeveške dame, viteze, dvorne norčke in tako naprej, popolnoma preoblikuje. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem