Compare Listings

Tekaški praznik v Jelsi

Jelsa Trail

Jelsa Trail: tekaško tekmovanje v treh kategorijah, dolžinah (5, 11 in 20 km). Tek Jelsa Trail bo, kakor pove že ime, organiziran v Jelsi na otoku Hvaru, 23. 4. 2022. Organizatorji, ki sicer redno snujejo številna tekaška tekmovanja po Dalmaciji, napovedujejo: Čeprav bo to šele prvo tekaško, trail, tekmovanje v Jelsi, obljubljamo čudovite tekaške proge in atraktiven spremljevalni program celotne prireditve Jelsa Trail.

Jelsa Trail

Ko se omenja otok Hvar, ga verjetno velika večina povezuje z mestom Hvar, poletno gnečo, jahtami in kopanjem v Jadranskem morju, norimi nočnimi zabavami in poletnim vrvežem. Če pa želite začutiti pravi, resnični Hvar, je idealen čas za obisk otoka pomlad ali jesen. Takrat se pravi duh Hvara hipoma začuti v vseh (dokaj malih) hvarskih mestecih, krajih in vaseh. Vsekakor predlagamo, da raziščite skrite kotičke otoka Hvara, njegovo bogato zgodovino, da globoko vdihnete opojen vonj sivke, smilja in rožmarina.

Večstoletni zgodovinsko-kulturni dediščini otoka Hvara se je poklonil tudi UNESCO, ki je na svoj seznam »svetovne zaščite« uvrstil: versko procesijo »Za Križen«, Starogradsko polje kot pomembno kulturno krajino in umetnost izdelave hvarske čipke iz nitk agave (časopis Dnevnik je o agavi zapisal: »Agave so izjemno lepe okrasne rastline. Rastejo v obliki rozete, iz katere poganjajo trdi in zelo vlaknasti listi, ki se končajo z dolgo, ostro bodico. Vsa filozofija življenja, smrti in upanja na ponovno rojstvo je ujeta v enem cvetu agave. Na njen razcvet lahko čakamo tudi več desetletij. Ko je v najlepšem in najbolj razkošnem trenutku, ko se razcveti in doseže tudi do sedem metrov višine in več, pa umre«.)

Na reprezentativnem seznamu svetovne nesnovne kulturne dediščine, ki jih najdemo tudi na Hvaru so se znašli tudi: mediteranska hrana, klapsko petje in suhozidi. In vse našteto bo tudi rdeče nit tekaškega tekmovanja Jelsa Trail, ki bo letos, 23. aprila 2022, potekal v organizaciji Turistične zveze Jelsa in Društva Dalmatia Trails.

Pod platformo Dalmatia Trails se poleg Jelsa Traila odvijajo številni različni dogodki, povezani s trail tekom, med drugim Island Trail Expedition, Lastovo Trail, Absolut Biokovo Challenge in kot krona največji Dalmatia Ultra Trail.

S startom v Jelsi bo dirka potekala po številnih stezicah, tirnicah, ki jih je začrtal slavni verski dogodek, procesija Za križen. Čeprav je ime (procesija) v ednini, gre pravzaprav za šest različnih procesij, ki štartajo istodobno, torej iz vsakega kraja hkrati, premikajo se v smeri urinega kazalca in zaradi tega med seboj nikoli ne srečajo. Tek Jelsa Trail bo povezal kraje tega Unescovega (nikoli) sklenjenega prstana, najbolj vztrajni in odlično pripravljeni športniki bodo tekli skozi Jelso, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj in Vrboska.

Štart teka Jelsa Trail je na obali, na »rivi« Jelse, odkoder se pot vzpenja po starih tlakovcih skozi oljčne nasade in nadaljuje po pohodni poti do ilirske trdnjave Tor, zgrajene s tehniko zlaganja megalitskih kamnov. Iz trdnjave Tor se tisti, ki so izbrali le 5 km dolgo dirko Srdelice, vračajo nazaj v Jelso, ostali tekači pa po gozdni poti nadaljujejo proti Pitvam.

Naselje Pitve se nahaja med Jelso in južno stranjo otoka Hvara. Kot v večini dalmatinskih krajev tudi tukaj prevladujejo kamnite hiše, a Pitve imajo en dodaten, poseben pridih, prav eno posebno dušo. Vasica Pitve je ob Dolu najstarejše naselje na otoku Hvaru in leži ob vhodu v sotesko Vratnik. Staro naselje je bilo zgrajeno ob soteski in je zaradi svojih obrambnih značilnosti ohranilo kontinuiteto svojega obstoja že od ilirskih časov.

Ko »pretečejo« Pitvo, se tekači, ki so se prijavili na 11-kilometrski tek imenovan »Škarpina«,  spustijo proti Jelsi skozi enega od biserov arhitekture, danes suh, a zelen kanal, zgrajen v času Avstro-Ogrske.

Tekači, ki so se odločili za najdaljšo progo, imenovano Šanpjer, nadaljujejo svoj tek proti Vrisniku, vasici starih kamnitih hiš s slikovitimi dvorišči in vrtovi, obdanimi s suhozidi. Naselje Vrisnik svoje ime dolguje “vrijesu”, vrsti aromatičnih zelišč, ki ima izredno privlačen vonj. Vrisnik sicer velja za enega od najslikovitejših podeželskih krajev na otoku Hvar.

Vrisnik se nahaja na 252 metrih nadmorske višine, krasi ga nepozaben panoramski razgled na Starogradsko polje, skrbno vzdrževane vinograde in oljčne nasade, zaliv Jelsa in odprto morje, ki sega vse do bližnjega otoka Brača ter veličastnega Biokova in vasico Svirče, ki se nahaja izpod Sv. Nikole, najvišjega vrha otoka Hvara. Ob prihodu v Svirče bodo tekače navdušile avtohtone kamnite hiše (zbite tesno skupaj) in majhni kamniti mostički, ki dajejo videz  čudovitih turističnih razglednic.

Vrbanj je naslednji kraj na progi Jelsa Trail. Nahaja se v samem središču otoka Hvara, nekoč je Vrbanj nudil odlično zavetje pred gusarji, zato so kompleksi hiš iz 16. in 17. stoletja s svojimi zidovi in ​​puškarnicami (zidnimi luknjami za strelce) zelo zanimivi.

Po robu Starogradskega polja se tekaška pot spusti do slikovitega pristaniškega kraja Vrboska, ki leži v dolgem zalivu. Vrboska je zagotovo eden izmed najlepših krajev na otoku Hvaru. Vrboska je očarljiva ribiška vasica, ki navdušuje s slikovitimi hišami, čudovitimi kamnitimi mostovi, s šarmom majhnega zgodovinskega mesta. Najpomembnejša znamenitost Vrboske je cerkev-utrdba sv. Marija.

Mimo trdnjave-stolpa sv. Marija, zgrajene v 16. stoletju kot nujne potrebne obrambe pred turškimi napadi, se naša tekaška dogodivščina z imenom Jelsa Trail nadaljuje proti svojemu cilju, Jelse. In če ste mislili, da je to vse, ste se zelo motili. V Jelsi, slikovitem kraju, ki leži na severnih pobočjih hriba Gozd, vas bo pričakala dalmatinska klapska pesem in avtohtona mediteranska hvarska “spiza“.

Čeprav so v preteklosti večino prebivalstva predstavljali predvsem ribiči, kmetje in obrtniki, se Jelsa ponaša s prvo hrvaško čitalnico na dalmatinskih otokih. Jelsa ima tudi svoje lastne vire pitne vode, krasen vodnjak na glavnem trgu Pjaci je leta 1934 postavil župan Jure Duboković-Nadalini. Star pregovor pravi, da bodo obiskovalci, ki bodo pili vodo iz te fontane, nad Jelso tako očarani, da bodo želeli ostati na otoku.

Ob koncu se še enkrat na kratko sprehodimo skozi tekaške kategorije Jelsa Trail-a:

SRDELICA 5 km, +260 m

Ta tekaška proga je primerna za tekaške začetnike in otroke. Tisti, ki si želijo bolj ležernega tekmovanja oziroma sodelovanja, pa se lahko po Srdelici le sprehodijo. Začetek in cilj je na rivi v Jelsi, tekaška pot pa ponuja čudovit razgled na okolico Jelse s starodavnega stolpa Tor. Okrepčevalnih postaj na tej progi ne bo. Čas za zaključek tekme je 2 uri.

ŠKARPINA, 11 km, +420m

Proga Škarpina je primerna za začetnike, pa tudi za tekmovalce v nekoliko boljši formi. Start in cilj dirke sta na rivi v Jelsi. Po vzponu in mimo stolpa Tor tekaška pot pelje skozi oljčne nasade in vinograde do slikovitega naselja Pitve, od koder se vrne nazaj v Jelso. Čas za zaključek dirke je 3 ure.

ŠANPJER, 20 km,  +620m

Najdaljša proga zahteva primerno raven telesne pripravljenosti, kondicije. Štart in cilj sta v Jelsi. Po teku mimo starodavnega stolpa Tor, ki ga spremljajo čudoviti razgledi, tekači pohitijo proti naselju Pitve, sledijo stezam znamenite križeve procesije »Za križen«. Najbolj zahtevna tekaška pot Jelsa Trail-a vodi skozi naslednje čudovite kraje v bližini Jelse: Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj in Vrboska. Okrepčilo za tekače bo pripravljeno na dveh postajah: Pitve (7 km) in Vrbanj (12 km). Čas za dokončanje tekmovanja v kategoriji Šanpjer, časovni limit, je 4 ure.

Prijave za Jelsa Trail so mogoče na povezavi https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/1625, športne in adrenalinske navdušence pa vabimo še na naslednja tekmovanja, glej https://www.stotinka.hr/slv. Dodajamo pa še nekaj tehničnih, praktičnih informacij.

Rok za plačilo startnine Jelsa Trail za pridobitev majice in steklenice je 14. april 2022. Vplačila startnine so možna tudi po tem datumu, vendar pa v tem »startnem paketu« ne bo majice in steklenice. Spletna plačila so možna najkasneje do 21.4.2022. Po tem datumu ne plačujte preko spleta na račun – plačilo bo po tem datumu možno le še z gotovino na dan tekmovanja na »rivi v Jelsi«.

Startnina za Jelsa Trail vključuje: bombažna majica z logotipom dirke (če je startnina plačana najkasneje do 14.4.), steklenica z zaščito z logotipom dirke (če je startnina plačana najkasneje do 14.4.), startna številka, topel obrok po dirki, pivo po dirki, osvežitev na poti (sladki, slani prigrizki, sadje, sokovi, voda), priznanja in medalje za najhitrejše, priprava poti, zavarovanje proge, brezplačen prevoz iz trajektnega pristanišča Stari Grad do Jelse in obratno.

Obvezna oprema tekačev na tekmovanju Jelsa Trail: mobilni telefon (s številko kot v aplikaciji) z napolnjeno baterijo, steklenica za tekočino (najmanj 0,5 l), oblačila prilagojena vremenskim razmeram na dan tekmovanja. Za konec dodajamo še cenik startnin: Srdelica (5 km) – 100 kn, Škarpina (11 km) – 120 kn, Šanpjer (20 km) – 130 kn, otroci od 7 do 14 let imajo 50-odstotni popust, otroci mlajši od 7 let – brezplačno.

Za več informacij o tekaškem tekmovanju Jelsa Trail predlagamo, da kliknete tudi na spletno stran turistične skupnosti Jelsa: https://visitjelsa.hr/hr/dogadanja/jelsa-trail/.

Ps. Uredništvo www.pag.si se zahvaljuje Anamariji Marović za veliko pomoč pri pripravi objavljenega teksta in pa tudi za nekaj fotografij, ostale je ustvaril tudi Marko Car.

Sorodni članki

Muzej pelješke tradicije

Muzej pelješke tradicije (nekateri hrvaški mediji ga imenujejo tudi »Muzej pelješke težačke tradicije«) bi lahko v nekoliko svobodnejšem slovenskem prevodu imenovali »muzej kmečke, dninarske tradicije, izročila Pelješca«.

Nadaljujte z branjem

Mesečev plato nad Baško na otoku Krku

Tokrat se bomo sprehodili do Meseca in nazaj. Nad Baško, na otoku Krku, le 380 metrov nad morjem se namreč razkriva surov, kamnit, planotast svet, ki je (baje) dejansko podoben luninemu površju in je zato ustrezno poimenovan Mesečev plato (včasih tudi Planina Mjesec). Do Mesečevega platoja (hrvaško Plato Mjeseca) vodi dokaj široka, izredno urejena planinsko-sprehajalna pot, ki jo – ob pohodnikih – radi prevozijo tudi (gorski) kolesarji.

Nadaljujte z branjem

Pula Music Week

Pula Music Week, festival elektronske glasbe, ki bo potekal od 30. junija do 6. julija 2022 v puljski Areni, pa tudi ponekod drugod po Istri (več podatkov še pričakujemo), naj bi v Pulj oziroma celotno Istro pritegnil okrog 100.000 (!!!) obiskovalcev. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.