Compare Listings

V Liki Hrvatski Festival Hodanja

Festival hoje v Liki

Na Hrvaški festival hoje (originalno Hrvatski Festival Hodanja, s kratico HFH) prihajajo skupine z vsega sveta. Napoved udeležbe še nikoli ni bila tako velika. Kakor verjetno že veste, peta izdaja hrvaškega festivala hoje poteka v Gospiću in na Otočcu, tradicionalno v začetku septembra, leta 2023 se bo rekreativno-zabavna prireditev odvila 2. in 3. septembra.

Festival hoje v Liki

Pod okriljem mednarodne organizacije IML (International March League) v Liki pričakujejo številne sprehajalce, ki spremljajo in obiskujejo dogodke v okviru uradnega koledarja IML po vsem svetu, zdaj pa je Lika ena njihovih najljubših in najbolj privlačnih destinacij. Največ skupin doslej prihaja iz Nizozemske, Nemčije in daljnega Tajvana, seveda bodo sodelovali tudi številni Hrvati, ki so že zdavnaj vzljubili ta edinstven športni dogodek.

»Glas o našem festivalu hoje je obkrožil svet, zato smo bili tudi sami nekoliko presenečeni nad odzivom iz tujine in dejstvom, da sprehajalci prihajajo na Hrvaško iz najbolj oddaljenih krajev. Tudi letos se bomo trudili upravičiti njihova pričakovanja, saj nas izjemno veseli dejstvo, da se udeleženci vračajo k nam poletje za poletjem in vedno bolj podaljšujejo svoje bivanje v Liki in na Hrvaškem,« je povedal Ivan Radošević, direktor Turistične skupnosti Ličko-senjske županije.

Pohodni poti »Gacka« v Otočcu in »Tesla« v Gospiću, ki združujeta enega največjih inovatorjev vseh časov in eno najčistejših evropskih rek, takoj nakažeta edinstveno doživetje, zaradi katerega se obiskovalci na Festival hoje vračajo iz leta v leto. Udeleženci si bodo v dveh dneh ogledali prelepo Gacko, obiskali rojstno hišo Nikole Tesle, se sprehodili po zelenih dišečih travnikih in poljih ter obrežjih kristalno čistih rek. Skratka, med festivalom hoje bodo obiskali številne naravne in kulturne lepote Like, poleg tega pa – zagotovo – postavili temelje za številna nova prijateljstva.

Hodite po šestih poteh različne intenzivnosti, ki so prilagojene tako, da se jih lahko udeležite vsi, zato so udeleženci festivala hoje tudi najmanjši otroci v vozičkih, odrasli v najboljših letih in tudi tisti, ki mislijo, da njihova kondicija ni njihova močna točka.

Na Otočcu bodo vsi prijavljeni premagali tri proge dolžine 10+, 20+ in 30+ kilometrov, tretjega septembra pa boste v Gospiću hodili tudi po enako dolgih stezah, a s povsem drugačno izkušnjo, zato organizatorji predlagajo, da se festivala udeležite oba prireditvena dneva. Tudi letos bodo udeleženci zbirali točke z vrednotenjem IML, nato pa jih čaka zabavni program v mestnih središčih. Prevoz med mestoma je zagotovljen, kar pomeni, da vam na festival hoje ni treba priti z osebnim vozilom.

»Proge smo nekoliko spremenili, da bi bila izkušnja še boljša. V našem interesu je, da si na našem festivalu hoje vsakdo najde traso, ki mu ustreza, kar pomeni, da se lahko športne prireditve udeležite, če ste v slabi telesni kondiciji ali pa – po drugi strani – če iščete pravi športni izziv. Nekateri naši udeleženci festivala hoje so odlični športniki in vedno jih je v posebno veselje opazovati, kako premagujejo najdaljše poti, ki so dolge 30 kilometrov,« je povedal Mile Milković, sekretar Hrvaškega festivala hoje.

Športni dogodek Festival hoje je edinstven na Hrvaškem, glavni cilj pa je spodbuditi ljudi h gibanju, zdravemu življenju in aktivnemu preživljanju prostega časa. Z vsako minuto, ki jo porabite za hojo, si lahko podaljšate življenje za minuto in pol do dve, je že znan moto vseh udeležencev hrvaškega festivala hoje in najboljše povabilo ljudem vseh starosti, ki želijo narediti nekaj dobrega za svoje zdravje, ob tem pa še uživati v naravi in dobri družbi.

Organizator hrvaškega festivala hoje je »Hrvaška pešaška zveza«, soorganizacija pa je v rokah Turistične skupnosti Ličko-senjske županije in podjetja Lika travel d.o.o. Več informacija na uradni spletni strani www.croatiawalk.com, glej tudi facebook stran Hrvatski Festival Hodanja/Croatian Walking Festival.

Ps. Fotografije Josip Durdov in Festival hoje v Liki.

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Srednjeveški festival v Svetvinčenatu

Leta 2024 od 2. do 4. avgusta! Vitezi, sokolarji, žonglerji ognja in številni drugi artisti so lani, avgusta 2023, ponovno – tokrat že enajstič - navduševali obiskovalce Srednjeveškega festivala v Svetvinčentu. Že več kot deset let se Svetvinčenat, ta majhen kraj v Istri, ki je dobrih 20 kilometrov oddaljen od Rovinja, za tri dni spremeni v pravo srednjeveško pravljico. V času turistične prireditve Srednjeveški festival se Svetvinčenat, ko gosti konjenike, srednjeveške dame, viteze, dvorne norčke in tako naprej, popolnoma preoblikuje. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem