Compare Listings

V Liki Hrvatski Festival Hodanja

Festival hoje v Liki

Na Hrvaški festival hoje (originalno Hrvatski Festival Hodanja, s kratico HFH) prihajajo skupine z vsega sveta. Napoved udeležbe še nikoli ni bila tako velika. Kakor verjetno že veste, peta izdaja hrvaškega festivala hoje poteka v Gospiću in na Otočcu, tradicionalno v začetku septembra, leta 2023 se bo rekreativno-zabavna prireditev odvila 2. in 3. septembra.

Festival hoje v Liki

Pod okriljem mednarodne organizacije IML (International March League) v Liki pričakujejo številne sprehajalce, ki spremljajo in obiskujejo dogodke v okviru uradnega koledarja IML po vsem svetu, zdaj pa je Lika ena njihovih najljubših in najbolj privlačnih destinacij. Največ skupin doslej prihaja iz Nizozemske, Nemčije in daljnega Tajvana, seveda bodo sodelovali tudi številni Hrvati, ki so že zdavnaj vzljubili ta edinstven športni dogodek.

»Glas o našem festivalu hoje je obkrožil svet, zato smo bili tudi sami nekoliko presenečeni nad odzivom iz tujine in dejstvom, da sprehajalci prihajajo na Hrvaško iz najbolj oddaljenih krajev. Tudi letos se bomo trudili upravičiti njihova pričakovanja, saj nas izjemno veseli dejstvo, da se udeleženci vračajo k nam poletje za poletjem in vedno bolj podaljšujejo svoje bivanje v Liki in na Hrvaškem,« je povedal Ivan Radošević, direktor Turistične skupnosti Ličko-senjske županije.

Pohodni poti »Gacka« v Otočcu in »Tesla« v Gospiću, ki združujeta enega največjih inovatorjev vseh časov in eno najčistejših evropskih rek, takoj nakažeta edinstveno doživetje, zaradi katerega se obiskovalci na Festival hoje vračajo iz leta v leto. Udeleženci si bodo v dveh dneh ogledali prelepo Gacko, obiskali rojstno hišo Nikole Tesle, se sprehodili po zelenih dišečih travnikih in poljih ter obrežjih kristalno čistih rek. Skratka, med festivalom hoje bodo obiskali številne naravne in kulturne lepote Like, poleg tega pa – zagotovo – postavili temelje za številna nova prijateljstva.

Hodite po šestih poteh različne intenzivnosti, ki so prilagojene tako, da se jih lahko udeležite vsi, zato so udeleženci festivala hoje tudi najmanjši otroci v vozičkih, odrasli v najboljših letih in tudi tisti, ki mislijo, da njihova kondicija ni njihova močna točka.

Na Otočcu bodo vsi prijavljeni premagali tri proge dolžine 10+, 20+ in 30+ kilometrov, tretjega septembra pa boste v Gospiću hodili tudi po enako dolgih stezah, a s povsem drugačno izkušnjo, zato organizatorji predlagajo, da se festivala udeležite oba prireditvena dneva. Tudi letos bodo udeleženci zbirali točke z vrednotenjem IML, nato pa jih čaka zabavni program v mestnih središčih. Prevoz med mestoma je zagotovljen, kar pomeni, da vam na festival hoje ni treba priti z osebnim vozilom.

»Proge smo nekoliko spremenili, da bi bila izkušnja še boljša. V našem interesu je, da si na našem festivalu hoje vsakdo najde traso, ki mu ustreza, kar pomeni, da se lahko športne prireditve udeležite, če ste v slabi telesni kondiciji ali pa – po drugi strani – če iščete pravi športni izziv. Nekateri naši udeleženci festivala hoje so odlični športniki in vedno jih je v posebno veselje opazovati, kako premagujejo najdaljše poti, ki so dolge 30 kilometrov,« je povedal Mile Milković, sekretar Hrvaškega festivala hoje.

Športni dogodek Festival hoje je edinstven na Hrvaškem, glavni cilj pa je spodbuditi ljudi h gibanju, zdravemu življenju in aktivnemu preživljanju prostega časa. Z vsako minuto, ki jo porabite za hojo, si lahko podaljšate življenje za minuto in pol do dve, je že znan moto vseh udeležencev hrvaškega festivala hoje in najboljše povabilo ljudem vseh starosti, ki želijo narediti nekaj dobrega za svoje zdravje, ob tem pa še uživati v naravi in dobri družbi.

Organizator hrvaškega festivala hoje je »Hrvaška pešaška zveza«, soorganizacija pa je v rokah Turistične skupnosti Ličko-senjske županije in podjetja Lika travel d.o.o. Več informacija na uradni spletni strani www.croatiawalk.com, glej tudi facebook stran Hrvatski Festival Hodanja/Croatian Walking Festival.

Ps. Fotografije Josip Durdov in Festival hoje v Liki.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem