Compare Listings

Postani »SeaStar Hero«

SeaStar Hero

Turistična skupnost mesta Poreč in društvo Sonda sta koncem julija 2023 predstavila projekt SeaStar Hero, ki dokazuje, kako lahko skrb za ohranitev morja spremenimo v zabaven in privlačen turistični produkt, edinstven v svetu. Projekt SeaStar Hero podpirajo Sklad za varstvo okolja in energetsko učinkovitost, Mesto Poreč, Usluga Poreč, Valamar, WWF Adria in številni gostinci po celotnem Poreču. Poglejmo.

SeaStar Hero

S prihodom vročih poletnih dni snorklanje postaja priljubljena dejavnost turistov in domačinov, projekt SeaStar Hero pa združuje prijetno s koristnim in kliče k čiščenju podmorja. Ta inovativna pobuda vsem zainteresiranim omogoča, da se pridružijo zabavni aktivnosti potapljanja in podvodnega raziskovanja ter hkrati aktivno sodelujejo pri odstranjevanju odpadkov iz morskega okolja in osvojijo nagrade ter tako postanejo del angažirane skupnosti, ki prispeva k ohranjanju morskega okolja. našega planeta.

Vsi zainteresirani se lahko vključijo na eni od petih plaž z modro zastavo v Poreču (Špadići – Materada, Donji Špadići, Gradsko kupalište 1, Gradsko kupalište 2 in Plaža Brulo), kjer imajo možnost najti posebne postaje za zbiranje odpadne opreme. Sodelovanje je preprosto, potrebno je kontaktirati osebo, ki skrbi za varnost na plažah, to je reševalca in najaviti svojo udeležbo, nato pa vzeti mrežo in rokavice za čiščenje ter se lotiti potapljanja in odstranjevanja odpadkov iz morja.

Sistem nagrajevanja je v projektu SeaStar Hero zasnovan tako, da vsakemu potapljaču, ki na postajo vrne opremo in najdene podvodne odpadke, reševalec podeli simbolično nagrado v obliki bedža, udeleženci, ki pa iz morja privlečejo nekoliko večjo količino odpadkov, pa prejmejo simpatično majico s kratkimi rokavi.

Udeleženci, ki prejmejo majico, pridobijo status »SeaStar«, ki jim za en dan prinaša ugodnosti, popuste v gostinskih objektih po celem mestu. Mnogi gostinci so se z veseljem odzvali pobudi SeaStar Hero. Udeleženci projekta SeaStar Hero se lahko s svojim delovanjem pohvalijo na družbenih omrežjih z oznako #seastarhero in tako spodbudijo druge k sodelovanju v tej dragoceni ekološko-turistični akciji.

Mesto Poreč z uvedbo tovrstne dejavnosti v svojo turistično ponudbo spodbuja vse zainteresirane k dobremu delu za naš planet, obenem pa daje priložnost vsem, da pokažejo, kako je skrb za naravo lahko zabavna, spodbudna in dostopna vsem.

Loris Peršurić, župan Poreča, je toplo pozdravil tovrstno novost v turistični ponudbi: »Morje je za nas izjemno pomembno in vsako takšno dejanje je vredno pohvale. Izobraževanje in tovrstne aktivnosti za naše meščane in goste so del skupnega učnega procesa in vesel sem, da se tovrsten projekt – SeaStar Hero – odvija v Poreču, ki je z vidika varstva okolja nadpovprečen.”

Nenad Velenik, direktor Turistične skupnosti Poreč, je poudaril: »Odgovornost za čistejši planet ostaja na nas in vsi smo z veseljem sprejeli pobudo SeaStar Hero, ki podpira ohranjanje našega najpomembnejšega naravnega vira – morja. V čast si štejemo, da smo aktivni udeleženci te hvalevredne akcije in upamo na velik odziv naših dragih gostov.«

Projekt SeaStar Hero je kot ambasador podprl tudi Luka Nižetić, glasbenik in amaterski potapljač, ki je prav tako sodeloval pri zbiranju odpadkov iz podmorja, zbrane pa je pozdravil z besedami: »Vesel sem, da sodelujem v pobudi, ki združuje mojo ljubezen do potapljanja s pomenom ohranjanja našega čudovitega morja. Super je, da s projektom SeaStar Hero skrb za morje in okolje postaja odlična turistična izkušnja, ki povezuje lokalne prebivalce in turiste v skupnem cilju ohranjanja čistega morja za prihodnje generacije – objemi morje in reci hvala, ker obstajaš.«

»Svet se sooča z nevarnostjo razmišljanja, da bo nekdo drug rešil naš planet, zato je pomembno, da se vsak v svojem okolju potrudi po svojih najboljših močeh. Želimo si, da bi se ta projekt razširil po celotni naši obali in širše, saj kaže, kako lahko skrb za okolje, ki bi nam pravzaprav moralo biti naravno, s kreativno zasnovanimi projekti postane tudi zabava in predvsem deluje povezovalno.

Kosi naše poreške riviere imajo v poletnih mesecih tudi do štirikrat več ljudi, turistov, ki pa jim želimo pokazati, da so poleti tudi oni prebivalci našega kraja in jih zato vabimo, da skupaj skrbimo za naše lepo morje. Za to priložnost smo zagnali projekt SeaStar Hero, v katerem lahko ljudje uživajo, so za svoj trud nagrajeni, postanejo heroji. Projekt Sea Star Hero je povezal celotno mesto, celotno skupnost, tako domačine kot turiste. Tudi odziv gostincev in obrtnikov je fantastičen in vsi so pripravljeni ponuditi podporo SeaStar Heroes,« je povedala Silvija Kovačić, izvršna direktorica Društva Sonda, ki je zasnovalo in v tek pognalo projekt SeaStar Hero.

Projekt SeaStar Hero poteka že od 15. junija in bo trajal do 15. septembra 2023 (v uredništvu www.pag.si upamo, da ga bodo ponavljali tudi v naslednjih letih), več informacij najdete na uradni spletni strani www.seastarhero.com.

Ps. Za pomoč pri pripravi članka SeaStar Hero ter za fotografije se iskreno zahvaljujemo Društvu Sonda.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem