Compare Listings

Pavlomir, hiša vin

Predanost vinu kot porok odličnosti. Hiša vin Pavlomir uspešno označuje Kvarner na regionalnem vinskem zemljevidu. Kar je umetniku muza, je vino Hiši vin Pavlomir. Na neki način so pri Hiši vin Pavlomir dokazali, da je vinogradništvo poleg znanosti tudi umetnost.

Pavlomir, hiša vin

Leta dela in ustvarjanja Hišo vin Pavlomir (uradno, hrvaško: Vinska kuća Pavlomir) danes držijo v vrhu prepoznavnosti vinskih brbončic, s 40 hektarji površin v Vinodolski dolini pa že zdavnaj dajejo vedeti, da zanje vino ni le strast, temveč zaveza in obveznost, tako kot družinsko podjetje. Poglejmo si Hišo vin Pavlomir nekoliko podrobneje.

Svoj status vrhunskih vinarjev so pri Hiši vin Pavlomir potrdili z zlato medaljo, s katero so okronali svojo »Ružicu Vinodola« na letošnjem prestižnem tekmovanju vinarjev Concours Mondial De Bruxelles. Še eno mednarodno priznanje v nizu, ki ne bi smelo presenetiti, saj so po strokovnih ocenah resni konkurenti najboljšim svetovnim vinom zadnjih dveh desetletij.

Žlahtina kot blagovna znamka

Vinogradu, v osrčju katerega sta vinska klet in degustacijski prostor, pripada skupno 31 hektarjev, kmalu pa bodo pri Hiši vina Pavlomir začeli graditi nov del kleti v velikosti 200 kvadratnih metrov, s skupno kapaciteto 350 tisoč litrov.

Pred vsem tem pa je bilo zasajenih novih 5 hektarjev žlahtine, prikupne avtohtone sorte, ki je nekakšen podpis Pavlomirja, saj se je po zaslugi lastnika Miroslava Palinkaša vrnila v Vinodol. Nosi pridih hrvaške obale z vonjem po morju, citrusih, zelenih jabolkih, drobnjaku in mokrih morskih kamenčkih. Poleg tega pridelujejo tudi vina drugih sort: chardonnay, graševino, cabernet sauvignon, beli pinot, muškat, med katerimi so nekatera vrhunska vina. Graševina poudarja, da je pridelana na zemlji njihovih dedov, v Šarengradu pri Iloku na vzhodu Hrvaške, takoj po trgatvi pa jo predelajo ob Jadranskem morju, v Novem Vinodolskem.

Družinski posel

Za Hišo vin Pavlomir dela vsa družina, in če ne bi bilo tako, bi to gotovo vplivalo na trenutni uspeh. Poleg tega, da jih odlikuje družinska tradicija in složnost, trgatev poteka ročno brez strojev. Čeprav je vse težje zbrati ljudi, še vedno stremijo k tradicionalnemu načinu trgatve, saj se ljudje povezujejo, družijo in uživajo v dobrotah vinograda. Za trgatve se še vedno zanima predvsem starejša populacija, mlade pa je težko privabiti.

Njih boste naj pogosteje našli v vinski kleti, ki so jo v Pavlomirju zamislili kot zakladnico dobre kapljice in kotiček za njeno degustacijo. Leži na griču v osrčju vinograda, in če se znajdete tam, bodite pripravljeni na bogastvo vonjav, barv narave in najfinejših arom, postreženih na visokem vinskem kozarcu.

Uživanje v vinski hiši in dobrotah

Srce vinske hiše, vinske kleti, je degustacijski prostor, kjer tradicija zaživi skozi okuse in skrbno zasnovan interier, ki sprejme približno 70 oseb. Tu so pogosto organizirana druženja za skupine, pa tudi za individualne goste, ki lahko poleg degustacije vin slišijo več o zgodovini Hiše vin Pavlomir in skrivnostih vrhunskega vina. Pogosto v Hišo vin Pavlomir prihajajo tudi turisti iz tujine, kar Vinodol ponovno postavlja na vinski in turistični zemljevid pokrajine.

Kot krona vinarstva pri Hiši vin Pavlomir so penine v kategoriji vrhunskih penin, od prve do letošnje serije. Rožica Vinodola – rose iz sorte cabernet sauvignon, Grasseco iz graševine, 1288 kot mešanica chardonnaya, žlahtine in pinota ter San Marino iz sorte žlahtina, ki je ponosni dobitnik srebra Decanterja 2023, zato je tudi najbolje ocenjena hrvaška penina. Izjemen okus, iz katerega odmeva bogata tradicija, in strokovno ustvarjanje jih dodatno obogati. Prepustite se njihovim igrivim mehurčkom in okusite bogastvo božanske kapljice!

Pri Hiši vin Pavlomir so že zdavnaj prepoznali edinstvenost domačih in tradicionalnih hrvaških proizvodov kot popolno dopolnitev svojih vin, zato ne preseneča, da lahko v njihovi trgovini najdete domače izdelke iz vse Hrvaške. Na policah boste našli suhomesnate izdelke iz celinske in primorske Hrvaške, sire iz vseh hrvaških pokrajin, oljčna in bučna olja, domače testenine, sol, slaščice… vse od priznanih malih proizvajalcev vrhunske kakovosti.

Vinodol – korak od morja, dva koraka od snega

Na svoji uradni spletni strani www.pavlomir.hr so pri Hiši vin Pavlomir zapisali: »Dolina Vinodol je raj za ribiče, kolesarje, pohodnike, plezalce in lovce. Šest označenih kolesarskih poti, sedem promenad in pohodniških poti, ki potekajo skozi čudovito območje Vinodola, našim gostom omogočajo, da doživijo lepoto Vinodola, ohranjeno naravo ter kulturno in zgodovinsko dediščino.

Pogledi na celoten Kvarner, ki jih lahko doživite, če se odpravite na jadralno padalstvo ali s čolnom z vesli, vas bodo zagotovo osupnili. strasten ribič ali lovec lahko v Vinodolu ujame kapitalne ribe ali primerke divjadi. Izraz “korak od morja, dva koraka od snega” najbolje opisuje podnebno raznolikost v Vinodolu. Območje Vinodola vključuje tudi gozdno območje, kjer se naši gostje osvežijo od obmorske poletne vročine, pozimi pa uživajo v zimskih radostih, sankanju in sprehodih po snegu«.

Kaj povedati za sam konec? Ker smo na spletnem portalu www.pag.si zavezani hrvaškemu turizmu, naj še enkrat poudarimo, da je Hiša vin Pavlomir lahko tudi krasna izletniška izbira. Poleg vinske kleti so pri Hiši vin Pavlomir na prostem s pogledom na čudovite vinograde ustvarili prostor, kjer lahko turisti uživamo v lepem vremenu. Poleg prostora za sedenje so tu še prepoznaven sod, šank in žar, ki so več kot primerni tudi za različna praznovanja, kot so rojstni dnevi, krsti, obletnice, degustacije vin. Tukaj se prirejajo, soorganizirajo tudi odlični lokalni dogodki, kot sta npr. prepoznavna Ružica Vinodola in Vinska noč (Noći vina).

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem

Burger Festival Zagreb plus Zagreb Street Art Festival

Od 7. do 17. septembra 2023 bo v sklopu Zagreb Burger Festivala postavljenih kar 20 stojnic najbolj kreativnih gastro čarovnikov, pet koncertov v živo, nemi kino, kulinarične delavnice, dnevni domiselni program za otroke in Zagreb Street Art Festival z več kot 165 umetniki z vsega sveta (33 držav). Z veliko nestrpnostjo čakamo 7. september 2023, ko bo na zagrebškem Trgu dr. Franja Tuđmana štartal deset dni dolg razkošen, nam ljubi Burger Festival Zagreb.

Nadaljujte z branjem