Compare Listings

Krokant je sladica lošinjskih kapitanov

Lošinjski krokant Crocantessa

Lošinjski krokant Crocantessa – tradicionalna lošinjska sladica v moderni izvedbi. V slavnem Malošinjskem muzeju Apoksiomena je bil v začetku julija 2023 slovesno predstavljen nov otoški produkt »Lošinjski krokant CROCANTESSA«.

Lošinjski krokant Crocantessa

Lošinjski krokant je tradicionalna sladica lošinjskih kapitanov, ki se pripravlja za svečane priložnosti, kot so poroke, krsti in pomembne obletnice. Narejen iz nekoč dragocenega sladkorja in mandljev je že od nekdaj simbol bogastva in blaginje.

Že od zlate dobe lošinjskih jadrnic je t.i. »torta od krokanta« nepogrešljiv del praznovanj na otoku Lošinju, za najpomembnejše dogodke pa jo pripravljajo v kar sedmih nadstropjih. Na vrhuncu praznovanja namreč razstavljeni krokant za srečo razbijejo, tradicionalno s sabljo.

Tradicijo izdelovanja lošinjskega krokanta so ohranile žene mornarjev, ki jim je posvečena skulptura Addio na Čikatu, ki je simbolično upodobljena tudi na embalaži lošinjskega krokanta. Vse to je vključeno v dizajn izdelka, ki se prvič pojavlja v praktični obliki, primerni za darilo ali spominek, je povedal Dalibor Cvitković, direktor Turistične skupnosti mesta Mali Lošinj.

Gastronomsko novost v lošinjski ponudbi sta predstavila Petar Goleš in Katya Žic-Antunović, izpred podjetja Porat d.o.o. ki se ukvarja predvsem z gostinstvom, Crocantessa pa je njihov prvi pakirani izdelek. Poleg običajnih tort za poroke in druge priložnosti že leta izdelujejo lošinjski krokan za družinska in javna praznovanja po naročilu Lošinjanov.

Spodbujeni z občasnimi željami po izdelavi krokanta v darilni obliki so uvideli, da je potrebno to praznično sladico primerno zapakirati, da jo lahko obdarjenec razlomi za srečo kjerkoli na svetu. V želji ustvariti reprezentativno darilo in zaželen spominek za vse, ki zapuščajo otok, je nastala Crocantessa – lošinjski krokant v praznični obleki.

»Naša želja je bila Lošinjanom ponuditi izdelek, ki ga bodo lahko s ponosom vzeli kot darilo, ko bodo z otoka pripotovali na obisk ali pričakali svoje goste z avtohtono sladico. Glede na to, da se držimo tradicije, plešemo v folklornih oblačilih in sodelujemo na različnih prireditvah, je to naš prispevek k ohranjanju gastronomske dediščine in identitete otoka Lošinja.

Veseli nas dejstvo, da smo naleteli na veliko podporo skupnosti in posameznikov, ki so nesebično pomagali pri realizaciji projekta Lošinjski krokant Crocantessa. Upamo, da bodo Lošinjani tako ponosni na lošinjski krokant, kot smo mi ponosni na izdelek Crocantessa«, je povedal Petar Goleš, direktor Porat d.o.o.

Lošinjski krokant Crocantessa je narejen v celoti ročno, na tradicionalen način, po lastni družinski recepturi. Kvadratna oblika lošinjskega krokanta Crocantessa je zaščitena pred vlago s celofanom, hkrati pa je krokant Crocantessa vstavljen v ojačano škatlo, ki ga ščiti pred razbitjem do prazničnega trenutka. Med praznovanjem – ponavljamo – naj bi se lošinjski krokant razbil za srečo.

Kje lahko zaenkrat kupimo Lošinjski krokant Crocantessa? Na voljo je le na otoku Lošinju, v slaščičarnah MOBY DICK Mali Lošinj, Veli Lošinj in Nerezine ter v delikatesi GASTRO HRVAŠKA.

Zrinka Ettinger Starčić, direktorica Lošinjskega muzeja, je poudarila pomen lošinjskega krokanta v kontekstu gastronomske nesnovne dediščine. Posebnost lošinjskega krokanta je njegova kvadratna oblika, način izdelave iz samo dveh sestavin: sladkorja in sesekljanih mandljev, zvaljanih v zelo tanke plošče, iz katerih so narejene »etaže, stebri in okrasni oboki«.

Sam proces izdelave krokanta zahteva veliko spretnosti in hitrosti, saj se tako kot železo krokant oblikuje le vroč. Ta delikatnost lošainjski krokant dela še posebej krhko, sladica je več kot primerna za obred razbijanja za srečo. »Več kosov, več sreče v prihodnosti«, pravijo na Lošinju..

Za konec dodajmo, da je umetnostna zgodovinarka Irena Dlaka na pobudo podjetja Porat d.o.o. raziskala zgodovinske zapise in dejstva o kontinuiteti izdelovanja krokantov na otoku, Lošinjski muzej pa je lošinjski krokant prijavil za vpis v register nesnovne dediščine Hrvaške.

Ps. Avtor fotografij je Antonio Pavela (in TZ Lošinj), za pomoč pri pripravi teksta se uredništvo www.pag.si iskreno zahvaljuje Turistični skupnosti Lošinj.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem