Compare Listings

Krokant je sladica lošinjskih kapitanov

Lošinjski krokant Crocantessa

Lošinjski krokant Crocantessa – tradicionalna lošinjska sladica v moderni izvedbi. V slavnem Malošinjskem muzeju Apoksiomena je bil v začetku julija 2023 slovesno predstavljen nov otoški produkt »Lošinjski krokant CROCANTESSA«.

Lošinjski krokant Crocantessa

Lošinjski krokant je tradicionalna sladica lošinjskih kapitanov, ki se pripravlja za svečane priložnosti, kot so poroke, krsti in pomembne obletnice. Narejen iz nekoč dragocenega sladkorja in mandljev je že od nekdaj simbol bogastva in blaginje.

Že od zlate dobe lošinjskih jadrnic je t.i. »torta od krokanta« nepogrešljiv del praznovanj na otoku Lošinju, za najpomembnejše dogodke pa jo pripravljajo v kar sedmih nadstropjih. Na vrhuncu praznovanja namreč razstavljeni krokant za srečo razbijejo, tradicionalno s sabljo.

Tradicijo izdelovanja lošinjskega krokanta so ohranile žene mornarjev, ki jim je posvečena skulptura Addio na Čikatu, ki je simbolično upodobljena tudi na embalaži lošinjskega krokanta. Vse to je vključeno v dizajn izdelka, ki se prvič pojavlja v praktični obliki, primerni za darilo ali spominek, je povedal Dalibor Cvitković, direktor Turistične skupnosti mesta Mali Lošinj.

Gastronomsko novost v lošinjski ponudbi sta predstavila Petar Goleš in Katya Žic-Antunović, izpred podjetja Porat d.o.o. ki se ukvarja predvsem z gostinstvom, Crocantessa pa je njihov prvi pakirani izdelek. Poleg običajnih tort za poroke in druge priložnosti že leta izdelujejo lošinjski krokan za družinska in javna praznovanja po naročilu Lošinjanov.

Spodbujeni z občasnimi željami po izdelavi krokanta v darilni obliki so uvideli, da je potrebno to praznično sladico primerno zapakirati, da jo lahko obdarjenec razlomi za srečo kjerkoli na svetu. V želji ustvariti reprezentativno darilo in zaželen spominek za vse, ki zapuščajo otok, je nastala Crocantessa – lošinjski krokant v praznični obleki.

»Naša želja je bila Lošinjanom ponuditi izdelek, ki ga bodo lahko s ponosom vzeli kot darilo, ko bodo z otoka pripotovali na obisk ali pričakali svoje goste z avtohtono sladico. Glede na to, da se držimo tradicije, plešemo v folklornih oblačilih in sodelujemo na različnih prireditvah, je to naš prispevek k ohranjanju gastronomske dediščine in identitete otoka Lošinja.

Veseli nas dejstvo, da smo naleteli na veliko podporo skupnosti in posameznikov, ki so nesebično pomagali pri realizaciji projekta Lošinjski krokant Crocantessa. Upamo, da bodo Lošinjani tako ponosni na lošinjski krokant, kot smo mi ponosni na izdelek Crocantessa«, je povedal Petar Goleš, direktor Porat d.o.o.

Lošinjski krokant Crocantessa je narejen v celoti ročno, na tradicionalen način, po lastni družinski recepturi. Kvadratna oblika lošinjskega krokanta Crocantessa je zaščitena pred vlago s celofanom, hkrati pa je krokant Crocantessa vstavljen v ojačano škatlo, ki ga ščiti pred razbitjem do prazničnega trenutka. Med praznovanjem – ponavljamo – naj bi se lošinjski krokant razbil za srečo.

Kje lahko zaenkrat kupimo Lošinjski krokant Crocantessa? Na voljo je le na otoku Lošinju, v slaščičarnah MOBY DICK Mali Lošinj, Veli Lošinj in Nerezine ter v delikatesi GASTRO HRVAŠKA.

Zrinka Ettinger Starčić, direktorica Lošinjskega muzeja, je poudarila pomen lošinjskega krokanta v kontekstu gastronomske nesnovne dediščine. Posebnost lošinjskega krokanta je njegova kvadratna oblika, način izdelave iz samo dveh sestavin: sladkorja in sesekljanih mandljev, zvaljanih v zelo tanke plošče, iz katerih so narejene »etaže, stebri in okrasni oboki«.

Sam proces izdelave krokanta zahteva veliko spretnosti in hitrosti, saj se tako kot železo krokant oblikuje le vroč. Ta delikatnost lošainjski krokant dela še posebej krhko, sladica je več kot primerna za obred razbijanja za srečo. »Več kosov, več sreče v prihodnosti«, pravijo na Lošinju..

Za konec dodajmo, da je umetnostna zgodovinarka Irena Dlaka na pobudo podjetja Porat d.o.o. raziskala zgodovinske zapise in dejstva o kontinuiteti izdelovanja krokantov na otoku, Lošinjski muzej pa je lošinjski krokant prijavil za vpis v register nesnovne dediščine Hrvaške.

Ps. Avtor fotografij je Antonio Pavela (in TZ Lošinj), za pomoč pri pripravi teksta se uredništvo www.pag.si iskreno zahvaljuje Turistični skupnosti Lošinj.

Sorodni članki

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Ljubljanske sobe pobega izzivajo

Kaj je soba pobega ali »escape room« igra? Igre »escape room« so interaktivna doživetja, kjer ekipe igralcev rešujejo uganke in izzive, da bi rešile nalogo (misijo) v določenem času, običajno v 60-ih minutah. Koncept, ki ima korenine na Japonskem, je v obliki, kot jih poznamo danes, vzcvetel v Budimpešti, Beogradu in Ljubljani (blagovna znamka Enigmarium) ter se bliskovito razširil po vsem svetu.

Nadaljujte z branjem

Kravata ima svoj muzej – Cravaticum

Cravaticum je edinstven butični muzej na svetu, tam se vse vrti okrog kravat, nahaja pa se v samem središču Zagreba. Zgodovinska dejstva in zanimive zgodbe o kravati so v glavnem hrvaškem mestu predstavljene skozi zanimivo, sodobno in interaktivno razstavo, ki vas bo nezaustavljivo povlekla v zanimiv svet kravate, vse od njenih romantičnih začetkov pa do avantgardne prihodnosti. Obisk majhnega muzeja Cravaticum priporočamo prav vsem, ki si želijo odkriti zanimiva dejstva in skrivnosti o najbolj priljubljenem modnem dodatku, ki izvira prav iz Hrvaške.

Nadaljujte z branjem