Compare Listings

Turizem Varaždinske županije

10 turističnih sladkorčkov Varaždinske županije

Potem, ko smo že družno ugotovili, da je mesto Varaždin odlična izletniška točka, smo se odpravili še na turistično raziskovanje njegove širše okolice. Če smo bolj natančni, dopustniško smo se sprehajali znotraj meja t.i. Varaždinske županije.

10 turističnih sladkorčkov Varaždinske županije

Za sam začetek tega prispevka najprej razložimo pomen besede »županija«. Najbolj preprosto povedano; Hrvaška je upravno razdeljena na »županije«. Hrvaška upravna enota županija je v osnovi mnogo manjša kot regija ali pokrajina, pa – seveda – mnogo večja, kot posamezna hrvaška občina.

Varaždinska županija je ena izmed enaindvajsetih županij Hrvaške. Varaždinska županija se razteza 1.262 kvadratnih kilometrih površine, ima pa okrog 175 tisoč prebivalcev. Glavno mesto županije je seveda Varaždin, poleg njega ima še pet občin status mesta: Ludbreg, Lepoglava, Ivanec, Novi Marof in Varaždinske Toplice.

Samo geografsko umeščenost Varaždinske županije nam najlepše razloži slovenska wikipedija: »Varaždinska županija na severu meji z Medžimurjem oziroma Međimursko županijo, od nje pa jo ločuje reka Drava tik nad Varaždinom z umetnim Varaždinskim in nekoliko vzhodneje tudi Dubravskim jezerom.

Na vzhodu meji na Koprivniško županijo, na jugu na Krapinsko-zagorsko in nekoliko na zagrebško, na zahodu pa na slovensko Štajersko, natančneje na Haloze (na hrvaški strani Macelj). Po južnem delu županije vijuga reka Bednja.«

Tako. Sedaj pa se takoj, v popolnoma zmešanem miksu, vrtiljaku različnosti, lotimo turističnih adutov Varaždinske županije. Oštevilčen vrstni red bo več ali manj naključen, seveda pa poudarjamo, da bomo iz tega spiska izpustili samo mesto Varaždin, o njem si lahko več preberete, če kliknete na povezavo z naslovom Varaždin, mesto angelov.

1. DVOREC TRAKOŠĆAN

Tudi o dvorcu Trakošćan smo že pisali in sicer v članku z naslovom Dvorec Trakošćan, pravljični grad. Toda, ker imamo v tem članku turistični fokus na širšo okolico mesta Varaždin, bomo dvorcu Varaždin vendarle namenili nekaj stavkov.

S svojim čudovitim parkom in romantičnim jezerom, ohranjeno izvirno notranjostjo številnih prostorov, se fotogenični dvorec popolnoma zasluženo uvršča med najbolj obiskana izletniška mesta v celinski Hrvaški.

Turistične pomembnosti dvorca Trakošćan, se – seveda – zavedajo tudi lokalni turistični delavci, ki so o svojem turističnem biseru med drugim zapisali: »Sredi ohranjene narave ob vznožju gore Ivanščica, Strahinščica, Maceljska in Ravna gora se nahaja »bednjanski kraj«, sredi njega pa stoji najlepši hrvaški grad – Trakošćan.

Po legendi je na mestu današnjega gradu v starih časih stala osamljena trdnjava, obdana z neskončnimi gostimi gozdovi. Menijo, da so tej dobro utrjeni citadeli upravljali Tračani, zato nekateri verjamejo, da je Trakošćan po trdnjavi Arx Thracorum dobil ime. Drugi menijo, da je Trakošćan svoje ime zagotovo dolžan nemškim vitezom Drachensteinom, ki so nekoč vladali na tem območju.«

2. LEPOGLAVA in ČIPKARSKI FESTIVAL

V Lepoglavi, ki leži v Hrvaškem zagorju v dolini rečice Bednja, je bila ustanovljena najstarejša hrvaška univerza. Med letoma 1582 do 1637 je v pavlinskem samostanu delovala pavlinska gimnazija, od 1683 do 1690 ter od leta 1700 dalje pa teološka šola.

Je pa Lepoglava poleg (nekdanjega) izobraževanja znana tudi po izdelovanju čipk. Pavlinci so namreč v Lepoglavo prinesli tudi spretnost kleklanja.

Odlično znanje o izdelavi čipk se je ohranilo vse do danes.

Vsako leto v Lepoglavi prirejajo največji in najpomembnejši festival čipk v Evropi, mednarodni festival čipk, ki prinaša lepoto čipke z različnih koncev sveta, vključno z edinstveno lepoglavsko čipko. Neprecenljiva vrednost klekljarske tradicije v Lepoglavi je bila potrjena pred desetimi leti z uvrstitvijo na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

3. VARAŽDINSKE TOPLICE

Obnovite duh in telo z virom zdravilne žveplove termomineralne vode v Varaždinskih Toplicah in preverite, zakaj so Varaždinske toplice idealna vikend destinacija za krepitev zdravih življenjskih navad.

Varaždinske Toplice so najstarejše terme na Hrvaškem s tisočletno tradicijo uporabe zdravilne vode.

Nekoč elitno rimsko zdravilišče so Varaždinske Toplice danes cenjena termalna riviera z različnimi, predvsem zdravstvenimi, in rekreacijskimi zmogljivostmi. V iskanju zdravja in vitalnosti se odpravite prav v Varaždinske toplice, v zdraviliško območje ohranjene narave. Varaždinske toplice ponujajo številne objekte, ki spominjajo na bogato preteklost in prav nikogar ne pustijo ravnodušnega.

4. ARBORETUM OPEKA

V Vinici, v Hrvaškem zagorju, na obronkih Haloz, slovenski Ormož je oddaljen le kakšnih 10 kilometrov zračne linije, se lahko sprehodite po Arboretumu Opeka. Arboretum Opeka je najpomembnejši pojem, asociacija povezana z vasico Vinico.

Na površini kar 64 hektarjev se v Arboretumu Opeka bohoti več kot 100.000 primerkov dreves, grmovnic, plezalk in rož.

S svojih eksotičnih potovanj je rastline prinesel grof Marko Bombelles. Bogati grof je v drugi polovici sedemnajstega stoletja »sredi« arboretuma zgradil prestižno hišo oz. dvorec, ki ga sedaj imenujejo dvorec Opeka ali pa Bombellesov dvorec. Dodajmo le, da zaradi svoje raznolikosti in bogastva rastlin Arboretum Opeka sodi med svetovno znane parke v angleškem slogu. Skupaj z zagrebškim Maksimirjem in »Križovljan gradom« je Arboretum Opeka najdragocenejši park celinske Hrvaške.

5. RAVNA GORA in IVANŠČICA

Ravna gora (686 metrov nadmorske višine) se nahaja v zgornjem porečju reke Bednje in baje velja za zadnji košček Alp. Slovenski portal hribi.net razkriva, da sta na razpotegnjenem hrbtu Ravne gore postavljena dva planinska domova (Filićev dom in Pusti duh), kjer se je mogoče okrepčati s hrano in pijačo ter tudi prespati. Ravna gora je poznana po svojem centru za jadralno padalstvo, mnogi plezajo po skalah in pa se potijo na številnih planinskih pešpoteh. Z razgledišča na Ravni gori se odpre čudovit razgled na grad Trakošćan, Hrvaško zagorje in slovenske Haloze, ob dobri vidljivosti pa Ravna gora nudi tudi edinstven pogled na Kamniško-Savinjske Alpe in madžarsko Blatno jezero.

Ivanščica, imenovana tudi Ivančica, je s svojimi 1060 metri nadmorske višine najvišja gora Hrvaškega zagorja, z raznolikim reliefnim bogastvom in senco gostih gozdov pa je priljubljena in pogosto izbrana destinacija hribolazcev in rekreativcev.

Tudi tukaj je, kakor na Ravni gori, ob planinskem domu in dveh razglediščih z osupljivim pogledom na Ivanec, Varaždin in Međimurje, postavljeno vzletišče za jadralne padalce. Do vrha Ivanščice vodi več poti, med njimi pa je ena še posebej zanimiva, ker gre mimo Černih mlak, kraja, ki je po ljudskem izročilu znan kot zbirališče čarovnic ali “vzletišče coprnic”.

6. KOLESARJENJE

V katero koli smer gremo iz Varaždina, nas v krogu stotih kilometrov pričakajo neokrnjena narava, izvirska voda, ducat gradov, muzeji, zbirke, cerkve in sakralna dediščina, dragocena arheološka najdišča, vinogradi, lovske in turistične kmetije, tradicionalne obrti … Morda najboljši način za odkrivanje vseh turističnih znamenitosti in resnično počitniško uživanje je prav kolesarjenje.

Zaradi bogastva naravnih in kulturnih znamenitosti Varaždinske županije, hitrega in umnega razvoja kolesarske turistične mreže, pa tudi bližine pomembnih mednarodnih poti, je Varaždinska županija idealna destinacija za kolesarjenje. Upoštevani so vsi standardi kakovostne kolesarske turistične ponudbe, veseli pa tudi možnost brezplačnega prevoza koles z vlakom.

7. NEKAJ MANJŠIH, DODATNIH IDEJ

– Zaljubljenci, vzemite odejo za piknik in se pripravite na popolno uživanje ob vznožju gradu Trakošćan. Če želite, lahko lenarjenje prekinete in se sprehodite po 5 kilometrov dolgi učni poti okoli jezera, celotno območje jezera pa lahko raziščete tudi z vodnim pedalinom.

– Priljubljena Aquacity plaža, imenovana tudi “Varaždinsko morje”, je prava izbira za poletno osvežitev. Po plavanju si privoščite še tenis, mali nogomet, odbojko na mivki ali mini golf, najmlajše pa čaka veliko otroško igrišče s tobogani, gugalnicami in peskovniki.

– Agroturizem Požgaj – oaza zelenja nam sporoča: »Vsaj za trenutek si odpočijte od neumorne in neuničljive tehnologije ter stresnega življenjskega sloga. Na samem vhodu v Veliki Bukovec, nedaleč od Ludbrega, vas bodo pričakali konji poniji Ada, Indy, Stela, Rita, osel Greta, ovce, koze, krave, domače kokoši, race in gosi.«

– Sproščujoče bivanje na piknik prostoru Lužec, v vasici Oštice, bližina Novega Marofa. Pričakala vas bo čudovita narava, možnost peke na žaru, igranja odbojke, nogometa … V bližnjem gozdu je 6.400 metrov dolga kolesarska steza za vse, ki si želijo adrenalinske gorske vožnje.

– Ob stari cesti Varaždin-Zagreb, blizu Varaždinbrega, vsekakor obiščite »Svijet prirode« (po slovensko – svet narave). V srcu skoraj nedotaknjene narave boste spoznali številne hrvaške avtohtone živali.

Številne delavnice z zanimivimi vsebinami bodo še posebej razveselile otroke, njihovo bivanje v naravi pa bo postala zabavna izkušnja.

8. LOV NA TARTUFE

»Lov na tartufe«!? Ste mislili, da imajo tartufe le v Istri? Napaka. Izlet »lov na tartufe« je nova turistična atrakcija, ki jo na ozemlju Varaždinske županije ob najemu počitniške hišice ponuja »imanje Pijevci«. Na posestvu Pijevci, v bližini Novega Marofa, vam zagotavljajo, da boste uživali v naravi, na svežem zraku, ob iskanju tartufov sprostili večjo dozo adrenalina, kasneje pa se boste ob odlični hrani in še boljšem vinu sprostili v prijetnem vzdušju.

9. ODLIČNA GASTRONOMSKA PONUDBA

Odlično hrano ponuja vsa Hrvaška, tudi Varaždinska županija pri tem ni izjema. Doživeti lokalno kulinariko pomeni spoznavanje bogastva in raznolikosti jedi, ki jih na eni strani ustvarja preprostost priprave in iznajdljivost podeželskih gospodinj ob ognjiščih ali po drugi strani posebne kulinarične spretnosti v mestnih, gosposkih in plemenitaških kuhinjah, ki so polnile bogato obložene praznične mize na takšnih in drugačnih slavnostnih pojedinah.

Zahvaljujoč predvsem mestu Varaždinu, nekdanji hrvaški prestolnici, njegovemu razkošnemu življenju, ki ga je neizogibno zaznamoval tudi vpliv avstro-ogrske in dunajske kuhinje, so na tem območju vedno dobro jedlo in gostilo.

Prazniki varaždinskih cehov so bile slavne, prave gastronomske, veselice, ki so trajale več dni in na katerih je jedilnik obsegal približno trideset obrokov, hrano pa so jedli in pili skoraj do onemoglosti.

Čar in osnova kulinarike varaždinske regije se zagotovo skriva v pripravi domačih, doma pridelanih, sestavin.

Le tako se ohranja izreden okus lokalne hrane oz. pridelkov, ki so jih kmetje gojili na svojih podeželskih dvoriščih, vrtovih, njivah in poljih, jih iskali v gozdovih, pa tudi ob številnih vodotokih. In ta lokalna posebnost, ta iskrena domača kvaliteta, se dandanes potrjuje tudi s potrdilom o pristnosti ali zaščitenosti lokalnih živil, pridelkov, izdelkov: varaždinsko zelje, varaždinsko kislo zelje, bučno olje, varaždinski klipič …

10. PRENOČIŠČA V »KUĆI ZA ODMOR SA PRIČOM«

Se bojite, da boste v Varaždinski županiji naleteli na slaba prenočišča ali pa le teh sploh ne bi bilo (dovolj)? Strah je odveč, saj je Turistična skupnost Varaždinske županije že pred časom zagnala odličen projekt »Kuća za odmor sa pričom«, ki je nekakšna garancija, da boste lahko za svoj dopust najeli prekrasno in »zaupanja vredno« počitniško hišo.

Vsaka hiša, ki jo lahko najamemo, tako nosi svojo avtentično zgodbo, pripovedovano skozi arhitekturo, predmete, izkušnje in vzdušje prav vsake posamezne “Počitniške hiše z zgodbo”, glavni poudarek pa je na gostoljubju, torej gostitelju in neposrednem stiku z gostom.

Del lepote teh hiš (mnoge z bazenom) predstavljamo s fotografijami, več informacij o samem projektu pa lahko najdete na uradni spletni strani https://myvarazdinholiday.com/home/kuca-za-odmor/.

Kaj reči ob koncu tega prispevka? Že dolžina tega prispevka nam »prišepetava« in razkriva, da tudi je tudi (širša) okolica Varaždina, enako kot sam Varaždin, turistično zelo atraktivna.

Turistična skupnost Varaždinske županije, ki nam je izdatno pomagala pri pripravi teksta, v objavo pa nam je poslala tudi promocijske fotografije, je med drugim zapisala: »Na severu Hrvaške, kjer se pobočja Alp spajajo s Panonsko nižino, ležijo kraji polni zanimivosti, doživetij in ugodja. Vabijo naši gozdovi in naravni parki, hribi in doline, stari gradovi in utrdbe, termalni izviri in ohranjena tradicija kvalitetnega bivanja. Varaždinska županija je zmeraj bolj zanimiva številnim turistom, izletnikom. In mnogi od njih se radi vračajo. Boste tudi vi preverili, zakaj?«

 

Sorodni članki

Osrednja Hrvaška vabi

Osrednja Hrvaška je destinacija, ki ponuja izjemno raznolikost in privlačnost za turiste vseh profilov. Kombinacija ohranjene narave, bogate kulturne dediščine, termalnega turizma, številnih možnosti za aktivne počitnice, avtohtone ekološke gastronomije in vrhunske enologije je tisto, kar to regijo postavlja na zemljevid počitniških destinacij, ki jih velja raziskati.

Nadaljujte z branjem

Prvo biološko kopališče na Hrvaškem

Zeleno, trajnostno, biološko in naravno – absolutni hit v zadnjih letih – še posebej v turizmu. Trajnostna potovanja ter počitek v neokrnjeni naravi so trendi, ki jim sledi tudi hrvaški bjelovarsko-bilogorski kraj. Čazma – idilično mestece, 45 minut oddaljeno od Zagreba, je postalo eden glavnih zelenih protagonistov na Hrvaškem. S projektom Čazma Natura, znotraj katerega so eno leto nazaj odprli prvo biološko kopališče na Hrvaškem in je postalo vzvod zelenega razvoja celotnega kraja.

Nadaljujte z branjem

Narodni in naravni parki Hrvaške

Hrvaška ima eno največjih zalog pitne vode v Evropi, hrvaška beseda »krš« (kras) pa je postala sinonim za skalnato pokrajino. Čiste reke in turkizno morje, raznolike rastlinske in živalske vrste, endemična območja in neokrnjena pokrajina zagotavljajo popolno doživetje narave na Hrvaškem. Naj bo Hrvaška zelena ali kamnita – prekrasna je! Sprehodimo se skozi narodne (hrvaško: nacionalne) in naravne parke Hrvaške, prvih je 8 drugih pa 12.

Nadaljujte z branjem