Compare Listings

Čiovo in turističnih »top 10«

Čiovo, otok Čiovo

Čiovo je eden najbolj znanih in naseljenih otokov v srednji Dalmaciji, s celino ga v znamenitem Trogirju povezuje most. Otok Čiovo slovi po svojih čudovitih plažah, njegova velika turistična prednost pa je tudi v tem, da ima odlično lokacijo, številni turistični biseri Jadrana so namreč od otoka Čiova oddaljeni le »kratko vožnjo«.

Čiovo, otok Čiovo

Čiovo je majhen otok v srednji Dalmaciji, s površino 28,8 kvadratnih kilometrov. Otok Čiovo je dolg približno petnajst kilometrov, širok pa je okrog 3,5 kilometra, krasi ga pa dolga, več kot 46 kilometrov dolga obala. Otok Čiovo zapira dva zelo pomembna in velika zaliva na Jadranu: Trogirskega in Kaštelanskega.

Otok Čiovo lahko – seveda – dosežemo po morju, vendar ga velika večina ljudi obišče z avtom, Čiovo in bližnji Trogir na celini sta namreč povezana z mostom, oziroma z dvema. Ob starem mostu so leta 2018 odprli nov, 551 metrov dolg, most. Novejši most je rešil dolgoletni prometni problema Trogirja in otoka Čiovo ter razbremenil prometno gnečo, ki je bila še posebej neznosna v osrednji turistični sezoni.

Staro mestno jedro Trogirja, ki je pod zaščito organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), je bilo vse do odprtja novega mostu, ki je stal nekaj čez 40 milijonov evrov, ogroženo zaradi gostega avtomobilskega prometa. Promet med Trogirjem in Čiovom je namreč potekal skozi staro mestno jedro, stari most iz leta 1964 pa ni imel zadostnih prometnih zmogljivosti, kar je povzročalo tudi večurne zastoje v turističnih konicah.

Dalmatinski otok Čiovo je idealen kraj za počitnice in turistični obisk v središču sezone, pa tudi izven njega. Nahaja se, kakor smo že izpostavili, v neposredni bližini mesta Trogir, zelo ali dokaj blizu pa so tudi druge »turistom zanimive lokacije«: splitsko letališče, mesto Split (okrog 30 kilometrov), nekaj manj kilometrov je do »splitskega predmestja« oz. mesta Solin (z ostanki Salone, največjega rimskega mesta na hrvaških tleh), vmes pa se vozimo po Kaštelih (ki so ime dobili po svojih obmorskih »kaštelih«, gradičih, utrdbah).

Vsekakor priporočamo tudi obisk impozantne trdnjave v Klisu (30 km od Čiova), še nekoliko dlje v notranjost pa vabi Sinj z muzejem viteške igre – t.i. »sinjske alke« (55 kilometrov).

Če pa bi se iz Čiova odpravili na zahod, bi kmalu prispeli do kraja Marina (slabih 20 km), Primoštena z razvpito »črno Marijo« (40 km), pa tudi idiličen Šibenik (dobrih 50 km) in Narodni park Krka (slabih 70 km) nista na »koncu sveta« oziroma sta odlična za izletniško pohajkovanje.

Čiovo je majhen, a lep otok z nekaj več kot 6.000 prebivalci. Relief Čiova je gričevnat, zato je primeren za vse ljubitelje narave. Najvišji vrh se imenuje Rudine in ima le 209 metrov nadmorske višine.

Otok Čiovo je znan po blagem, sredozemskem podnebju, a tudi bujni vegetaciji, lepih zalivih kot so Saldun, Tatinje, Duga uvala in Movarštica, obkrožajo ga majhni otočki Sveta Fumija, Kraljevac (tukaj se je pred Mongoli skrival tudi madžarski kralj Bela IV.), Zaporinovac, Pijavica, Balkun in Galera, večji bližnji pa so: Brač, Šolta in Drvenik Veli.

Otok Čiovo je nastal iz apnenčastega apnenca, sčasoma pa je bil poraščen s številnimi gozdovi borovcev, cipres in neizogibne makije. Tradicionalno gojenje sredozemskih kultur (oljke, fige, rožiči, mandlji, agrumi itd.) in ribolov na otoku Čiovu sčasoma nadomestijo zmeraj pomembnejši turizem (prekrasne plaže), gostinstvo, trgovina in gradbeništvo.

Hrvaška enciklopedija opozarja še na posebej razvito »vikendaštvo« (gradnja počitniških hiš se je začela v 60. letih 20. stoletja, intenzivirala v letih 1970–90 in ponovno v letih 2000–10 pa še naprej; laična ocena je, da na žalost urbanisti na Čiovu očitno niso imeli pomembne besede, t.i. »črnih gradenj« je veliko, preveč). Na tem mestu kot zanimivost dodajmo, da se trogirska marina nahaja na otoku Čiovo.

Pogled v zgodovino razkrije, da je bil otok Čiovo naseljen že v prazgodovini, o tem pričajo številni ostanki utrdb. Rimsko ime za otok (Bua, Boa, Bavo, Bubus) je verjetno ilirskega izvora. Drugo ime otoka je bilo Caput Iovis (latinsko: Jupitrova glava), od koder verjetno izvira današnje ime Čiovo (tako vsaj trdi Hrvaška enciklopedija). Turško nasilje, predvsem v 16. stoletju, je na otok Čiovo prignalo številno begunce iz celine.

Nekaj ​​večjih naselij otoka Čiovo: Okrug Gornji (okrog 3080 prebivalcev iz popisa prebivalcev leta 2011), Slatine (1100), Arbanija (374), Okrug Donji (268), Žedno (132). Otok Čiovo je, zanimivo, upravno razdeljen na tri strani: Okrug, Trogir in Split. Na otoku Čiovo se vsako leto gradi vse več luksuznih apartmajev in vil, na otoku Čiovo in njegovi okolici pa je zelo razvit tudi navtični turizem ter »potapljaški turizem« (glej npr. tekst z naslovom Via Crucis, podvodni muzej).

Otok Čiovo toplo priporočamo vsem ljubiteljem Jadrana. Podajamo naš izbor turističnih sladkorčkov, desetih »turističnih TOP stvari«, ki jih lahko vidimo, poiščemo (so vredni naše posebne pozornosti) ali pa jih z veseljem počnemo na otoku Čiovo.

1. Svetišče Gospe od Prizidnice

Svetišče Matere božje, z »uradnim imenom Gospe od Prizidnice«, je morda najlepši kraj, ki ga boste obiskali na Čiovu, nahaja se v bližini kraja Slatine na južni strani otoka.

Svetišče Gospe od Prizidnice je postavljeno na mestu izjemne naravne lepote, nahaja se med strmimi, težko dostopnimi skalami tik nad morjem.

Gospe od Prizidnice je fascinantna sakralna zgradba, ki je bila zgrajena pred skoraj petimi stoletji, v šestnajstem stoletju.

Svetišče Gospe od Prizidnice so ustanovili poljiški duhovniki glagoljaši, župnik Juraj Stoidražić pa je ob začetku gradnje, leta 1564, tukaj postavil spomenik v čast Devici Mariji in njenemu brezmadežnemu spočetju. Svetišče Gospe od Prizidnice sestavljajo cerkev, bivalni prostor in gospodarsko poslopje.

Na hkv.hr, portalu »hrvatskoga kulturnog vijeća«, lahko med drugim izvemo, da je svetišče Gospe od Prizidnice, (zaradi puščavnikov »pustinje« ali Prizidnice, kot jo tudi imenujejo) kot samostanska skupnost trajala vse do sredine 19. stoletja.

Portal hkv.hr navaja, da je bil zadnji stalno naseljen duhovnik svetišča Gospe od Prizidnice Andrija Varvodić, ki je umrl leta 1852 kot slatinski župnik. Po tem so (pomožne) stavbe svetišča uporabljali v gospodarske namene, samo svetišče pa so obiskovali le ob prazničnih priložnostih.

V drugi svetovni vojni so svetišče Gospe od Prizidnice popolnoma opustošili Nemci, vendar so kmalu zatem svetišče Gospe od Prizidnice po zaslugi vseh Slatinčanov obnovili in uredili. Svetišče na Čiovu ni tako znano kot na primer večja in bolje opremljena »pustinja« Blaca na otoku Braču (glej tekst z naslovom Puščava Blaca, mesto pridnih in bogatih menihov), na katero »Prizidnice« nezadržno spominjajo. Danes je svetišče Gospe od Prizidnice brez stalnih prebivalcev, zanj pa skrbijo slatinski verniki.

Svetišče Gospe od Prizidnice se nahaja v »divjini«, na visokem in ozkem terenu, ki marsikomu, zaradi strahu, požene kri po žilah. Bo pa svetišče Gospe od Prizidnice s čudovitim razgledom, svojevrstno arhitekturo in spokojnostjo narave nagradilo in brez sape pustilo vse pogumne obiskovalce. Priporočam, da svetišče Gospe od Prizidnice obiščete ob sončnem zahodu in uživate v zlato-rdečih barvnih odtenkih matere narave.

2. Raziščite Okrug Gornji

Okrug Gornji je čudovit kraj na zahodni strani otoka Čiovo, v zalivu Saldun. Omenja se že ob koncu srednjega veka. Eden od posebnih čarov tega kraja je bogastvo kulturne in zgodovinske dediščine.

Če imate radi zgodovino, obiščite stare kamnite hiše, slikovita polja, oljčne nasade in številne suhozide.

Okrug Gornji poleg zares številnih namestitvenih enot ponuja tudi pravi pridih Mediterana. Iz Okruga Gornjega seže pogled, čudovit razgled na arhipelag številnih otokov in slikovito Jadransko morje, zato je ta kraj eden najlepših na celotnem otoku Čiovu.

Najbolj znan del tega kraja je prodnata plaža Toć s svojo dolgo promenado, ki jo imenujejo dalmatinska različica znamenite brazilske Copacabane. Je središče vseh nočnih in dnevnih dogodkov, še posebej poleti. Riviera Okrug Gornji je turistično izjemno znana in zelo priljubljena.

Poleti lahko na področju Okruga Gornjega uživate v potapljanju, kopanju v kristalno čistem morju, plažah in mini otočkih. Iz kraja Okrug Gornji se lahko odpravite tudi na izlet z ladjo ali čolnom v številne zalive, npr. kot sta zaliva Račetinovac in Kancelirovac (dvesto metrov od morja najdemo ruševine stare utrdbe, zgrajene na skalah).

Nekatere od znamenitosti, ki si jih lahko ogledate na področju Okrug Gornji, so starodavna cerkev sv. Tudorja (stara okoli 500 let) in cerkev sv. Karla Boromejskega (stara približno 300 let). Dodatna informacija; najmlajša pa je cerkev »Uzvišenog svetog križa«, ki je bila zgrajena v letu 2006.

3. Obiščite Okrug Donji

Okrug Donji je manjši turistični kraj, ki se nahaja na zahodnem delu otoka Čiovo. Od Okruga Gornjega do Okruga Donjega je približno 3 kilometre.

Okrug Donji je krasna turistična destinacija, v kateri lahko uživamo v zeleni vegetaciji, številnih prodnatih plažah, restavracijah s svežimi ribjimi specialitetami, športno zabavo pa nudijo tudi številni rekreacijski objekti, kot so npr. teniška igrišča, fitnes center, šola deskanja in potapljanja, možen je tudi vznemirljiv polet s padalom ter seveda izposoja številnih športnih pripomočkov.

V bližini Okruga Donji se nahaja predel Racetinovac, kjer se nahajajo ostanki poletne hiše Racettin iz 17. stoletja. Ta dvorec je družina Racettin zgradila ob samem robu obale v sožitju z naravo in razgledom, ki nikogar ne pusti ravnodušnega!

Če imate radi aktivnosti, priporočam kolesarjenje in pohodništvo, da boste najbolje doživeli vsak kotiček tega idiličnega otoškega kraja.

4. Samostan in cerkev sv. Križa

Samostan in cerkev sv. Križa je rimskokatoliški samostan s cerkvijo na otoku Čiovo v kraju Arbanija, »fotografsko atraktiven« je predvsem z morske strani. Kakor pove že ime, je posvečen svetemu križu, vodijo ga pa dominikanci, katoliški red bratov pridigarjev. Samostan s cerkvijo sv. Križa sestavlja celoto, ki je »hrvaško zaščiteno kulturno dobro«.

Temeljni kamen za dominikanski samostan je bil postavljen leta 1432, ko je Evgen IV. izdal papeško bulo. Leta 1451 je bil samostan več ali manj dokončan, zgradili so: cerkev in zvonik, spalnice v samostanu, hiše z delavnicam in pokopališče.

Dominikanski menihi so iz Albanije pripeljali tudi nekaj družin, kmetov za obdelovanje zemlje in pomoč v samostanu. Prav po Albancih naj bi bližnje naselje, Arbanija, dobila tudi ime. V samostanu je lahko hkrati živelo okrog dvajset dominikancev, menihi so z leti na vrtu ustanovili tudi hospic.

5. Uživajte v kraju Slatine

Slatine so še eno izmed številnih majhnih naselij na otoku Čiovo. Zanj so značilni turizem in ribolov, sladke sredozemske ulice in številne kamnite hiše.

Ta kraj se nahaja na obali Kaštelanskega zaliva, nasproti hriba Marjana in Splita. Slatine imajo poleg čudovitega razgleda na Split in polotok Marjan razčlenjeno obalo s številnimi pečinami, zalivi kamnitih in prodnatih plaž.

Turistična skupnost Split, pod katero spada kraj Slatine na otoku Čiovu, je zapisala: »Zdrava ekološko pridelana zelenjava, deviško oljčno olje, domače vino, suhe fige, mandlji, sveže ribe slatinskih ribičev so vsakodnevna rutina tega kraja.

Majhno pristanišče s privezom za približno 50 čolnov, otroško igrišče za nogomet ali košarko … picerije, restavracije in gostilne z ribjimi specialitetami in domačim vinom dopolnjujejo idilično sliko Slatin«.

Veliko ljudi iz okoliških krajev, kot so Trogir, Kaštela, Solin in Split, prihaja v Slatine v iskanju mirnejših plaž, manjše gneče in bujnejše narave otoka Čiova.

Slatine s Splitom v osrčju turistične sezone povezuje tudi »redna taksi ladijska linija«, kraj Slatine pa je skozi vse leto povezan z mestnimi in medkrajevnimi avtobusi s Trogirjem in Splitom.

6. Povzpnite se na razgledišče »Okrug Panorama«

Pomembno je vedeti, da je celoten otok Čiovo prekrit z mrežo majhnih cest in številnih že uhojenih poti, ki vodijo do plaž, cerkva ali naselij. Torej, če imate radi naravo in sprehode, ne oklevajte in se odpravite na raziskovanje teh starih cest. Ne morete se izgubiti, lahko samo najdete.

Če se boste povzpeli na vrh otoka Čiovo, boste nagrajeni z očarljivim razgledom, torej panoramo Jadranskega morja in vseh sosednjih otokov. Če res želite slediti zemljevidu, vnesite »Okrug Panorama« in sledite navodilom ali označeni pohodniški poti z rdečimi krogi, ki služijo kot napotki na vrh.

S seboj obvezno vzemite dovolj vode, obujte si športne čevlje, sredi poletnega dneva  pa ne pozabite tudi na pokrivalo za glavo in kreme za sončenje, ki vas bosta varovala pred vročim soncem. Bolje preventiva kot kurativa, bi rekli zdravniki. Do razgledišča »Okrug Panorama« se lahko pripeljete tudi z avtomobilom, tam so tudi klopi in mize, torej si lahko omislite tudi piknik z razgledom.

7. Otoček Sveta Fumija

Ta čudovit otok je nenaseljen, poseben in največji v Splitskem kanalu. Nahaja se južno od otoka Čiovo, od njega je oddaljen 500 metrov in je res lep. Najvišji vrh tega otočka Sveta Fumija je visok le 31 metrov.

Na tem otoku si lahko ogledate cerkev sv. Eufemije; zato tudi takšno ime otoka. Otoček Sveta Fumija je idealen za obisk s čolnom, kajakom, supom in podobno. Plaže so nedotaknjene, morje čisto in narava divja.

8. Avantura s štirikolesniki

Vožnja s štirikolesnikom po malem biseru Dalmacije – otoku Čiovu – zna biti ena izmed lepših adrenalinskih izkušenj v vašem življenju. Če imate radi adrenalin se s svojo boljšo polovico, družino ali prijatelji podajte na pustolovščino s štirikolesniki in se zaprašite po makadamskih poteh skozi najlepše kotičke, ki jih ponuja otok Čiovo.

Uživajte v razgledu na otok Čiovo, tudi na Jadransko morje in njegove otoke, pa tudi ob pogledih na številne zgodovinske znamenitosti. Ne pozabite: za »quad dogodivščino« potrebujete le manjšo dozo poguma in vozniško dovoljenje, če želite štirikolesnik voziti sami. Če izpita nimate, ne skrbite, saj vam lahko odlično turistično pustolovščino pričara tudi voznik-vodnik.

9. Potapljaška avantura z Trogir Diving Centar

Potapljaška šola Trogir Diving Center je ena najstarejših v Evropi. Že ta podatek vam zagotovo izda, da se splača vsaj za nekaj ur vpisati v potapljaško šolo. S profesionalnimi potapljači, tudi potapljaškimi učitelji, boste zlahka doživeli Jadransko morje z druge, globlje in – lahko bi rekli – tudi intimnejše perspektive.

Raziščite jadransko bogastvo podvodnega sveta, »morje rib in koral«, s strokovnjaki z več kot 30-letnimi izkušnjami, ki se bodo potrudili, da vam bo ta potapljaška, športno-adrenalinska, avantura ostala nepozabna vse do konca vašega življenja. Šola potapljanja v Trogir Diving Centar poteka v več svetovnih jezikih, celoten program potapljanja pa je prilagojen tako popolnim začetnikom (možno je tudi izletniško, celodnevno snorkljanje!) kot že nekoliko izkušenim potapljačem.

10. Najemite kolo, e-kolo ali skuter

Vožnja s kolesom ali skuterjem je morda najboljši način za raziskovanje tega čudovitega otoka. Izberete lahko navadno kolo ali pa si olajšate pot in izberete električno kolo ali (električni) skuter.

Ne pozabite, da je to morda boljša možnost, ker je otok Čiovo, kot smo že povedali, precej hribovit. Karkoli boste izbrali, vas bo Čiovo nagradilo s spektakularnimi razgledi. Tudi na ta način lahko najdete najlepše plaže.

S kolesarjenjem ali vožnjo s skuterjem se boste zlahka odpravili skozi skoraj vse večje in manjše kraje na otoku – seveda je odvisno v katero smer greste in koliko časa si boste vzeli za  vožnjo oziroma izlet. Vsega skupaj imate približno 70 kilometrov vožnje. Če niste prepričani, kje je najbolje najeti vozilo, se obrnite na turistično organizacijo mesta Trogir in se tam posvetujte.

Tako, pa smo končali z našimi »TOP turističnimi sladkorčki« otoka Čiovo. Seveda bi lahko pod enajsto točko opisali vsaj kakšno prekrasno plažo ali zalivček, ki jih na otoku Čiovu nikakor ne manjka.

Vendar smo se odločili, da bodo Labadusa, Globoko, Široko, Rudej, Krušica, Sveti Križ, Pulicinov bok, Dubuka, Sladun, »Okruška Copacabana«, Gospe kraj mora, Malo more, Rožac, Rastići, Bela, Kava, Duga, Roza ter vse ostale lepe, malo lepše in najlepše plaže morale počakati kar na celotni prispevek, ki ga bomo »nekega lepega dne« posvetili plažam na otoku Čiovu.

Zdi se, da je na Čiovu prekrasnih mest za kopanje, skok v morje, na desetine, na stotine. Čof! 🙂

Kaj reči za sam konec tega daljšega in osnovnega prispevka o otoku Čiovo? Tokrat bomo zelo kratki in jedrnati, svetujemo pa tako: »Ne zamudite Čiova. Kajti, če ste zamudili Čiovo, ste zamudili srednjo Dalmacijo«.

Ps. Za fotografije se zahvaljujemo turističnim skupnostim Okrug Gornji, Trogir in Split ter  Valentini Vučičić iz kookylovestotravel.com, ki je tudi avtorica tega teksta.

 

 

 

Sorodni članki

Igrane, rojstni kraj kralja Arturja?!

Igrane so svoje mesto pod soncem našle približno v sredici Makarske riviere. Igrane se ne ponašajo s številnimi in zares atraktivnimi turističnimi znamenitostmi, kar pa sploh ne pomeni, da obiskovalci tega turističnega kraja ne marajo. Glede na veliko število postelj za turiste bi zlahka trdili celo nasprotno. Sprehodimo se po kraju Igrane in njegovi okolici ter nekoliko podrobneje poglejmo kaj – ob morju in soncu – je še zanimivo turistom.

Nadaljujte z branjem

Baška plošča in Baška pot glagolice

Glagolica je pomemben del zgodovine Baške, je nekakšen zaščitni znak, simbol Baške in je tudi zelo pomembna za samo kulturno/turistično promocijo Baške na otoku Krku. Znamenita Baška plošča v cerkvi sv. Lucije v Jurandolu, v neposredni bližini Baške, je prvi celovit hrvaški jezikovni spomenik, ki uporablja glagolico. Občina Baška je v to čast, da je zibelka glagolice na Hrvaškem, tudi zasnovala in postavila zanimivo Baško pot glagolice. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Svetilnik je lahko tudi apartma

Ko nekje na modrem Jadranu zagledam svetilnik, mi srčni utrip hipoma poskoči, postane mi toplo pri srcu. Svetilniki so namreč fantastično lepe zgradbe, čuvaji Jadrana, stoletja se uspešno upirajo neumornemu morju, uničujoči soli in hudim vetrovom, izgubljenim mornarjem pa so rešilna luč v morskem labirintu. Zato gojim do svetilnikov posebno spoštovanje, včasih celo sanjarim, da bi postal svetilničar. Ali pa, da bi vsaj najel apartma v kakšnem izmed svetilnikov in si privoščil dopust iz sanj. Z največjim veseljem bi dopust preživel v »robinzonskem apartmajskem svetilniku«.

Nadaljujte z branjem