Compare Listings

Interpretacijski center katedrale sv. Jakova

Civitas Sacra – Sveto mesto

Interpretacijski center Civitas Sacra v Šibeniku je navdihnila slavna katedrala sv. Jakova, ki je večna inspiracija vsem generacijam. Lahko bi rekli, da vse, česar niste vedeli o katedrali sv. Jakova, lahko sedaj izveste v kulturno-turistični atrakciji z imenom Civitas Sacra.

Civitas Sacra – Sveto mesto

Civitas Sacra, muzej – interpretacijski center, ki ga najdemo v samem središču starega mestnega jedra v Šibeniku, nam s pomočjo sodobne tehnologije, interaktivnih elementov in stoletja skrbno ohranjenega umetniškega zaklada prinaša povsem novo dimenzijo  znamenite katedrale sv. Jakova (slovensko je sv. Jakov – sveti Jakob).

Katedrala sv. Jakova v Šibeniku (glej tudi naš izčrpni tekst z naslovom: Katedrala sv. Jakova)  je najpomembnejši arhitekturni dosežek 15. in 16. stoletja na Hrvaškem. Turistična skupnost Hrvaške je zapisala: »Trije arhitekti – Francesco di Giacomo, Juraj Dalmatinac in Nikola Firentinac – so razvili strukturo v celoti zgrajeno iz kamna, z uporabo edinstvene tehnike za kupolo katedrale sv. Jakoba. Rezultat je sklad kamnite celine, metode zlaganja in absolutne harmonije v notranjosti katedrale«.

Katedrala sv. Jakova  je bila zaradi svoje izjemne vrednosti in pomembnosti leta 2000 uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Za Šibenčane pa je katedrala sv. Jakova  veliko več kot le vrhunski, mojstrski arhitekturni dosežek. Katedrala sv. Jakova je element skupnosti, ki je srednjeveški Šibenik obsijal s svojim kulturnim sijajem, njegove meščane pa je povezal v vizionarje, ozaveščene državljane sveta, ki so se združili okoli ideje o izgradnji edinstvene monumentalne zgradbe.

Na uradni spletni strani muzeja Civitas Sacra (https://civitassacra.hr/) so zapisali približno takole: »Ravno zaradi redkega pojava enotnosti, srednjeveškega združevanja vseh slojev šibeniške družbe okoli ideje o gradnji mogočne katedrale in stoletne vztrajnosti pri njeni gradnji, ki jo je spremljalo odrekanje kmetov, plemičev in duhovnikov, znanega tudi kot civitas sacra oziroma sveto mesto, smo tudi interpretacijski center poimenovali Civitas Sacra«.

Ena najpomembnejših zgradb na hrvaških tleh si je zagotovo zaslužila pripadajoči interpretacijski center, ki bi argumentiral njeno monumentalnost, arhitekturni pomen, pa tudi odnos prebivalcev Šibenika do stavbe torej katedrale sv. Jakova skozi celotni zgodovino, v njeni tako fizični kot duhovni razsežnosti.

Šibenska katedrala sv. Jakova je maja 2019 dobila svoj interpretacijski center Civitas Sacra, ki je zasnovan kot kombinacija sodobnega, multimedijskega in klasičnega prikaza kulturnozgodovinske dediščine zgodovinskih podrobnosti Šibenika in katedrale sv. Jakov.

Interpretacijski center katedrale sv. Jakova – Civitas Sacra se nahaja v samem srcu Šibenika, v mestni ulični žili t.i. kalelargi, v palači Galbiani na Ulici kralja Tomislava 10, torej dokaj blizu same katedrale sv. Jakova.

Center Civitas Sacra se razprostira v štirih nadstropjih, na 1.500 kvadratnih metrih površin, v njem pa je celotna zbirka nekdanjega cerkvenega muzeja “Sveta Barbara”. Razstava vsebuje tudi izvirne skulpture Jurja Dalmatinca in Nikole Firentinca, več 500 let starih knjig, evangelij iz 11. stoletja ter številne dragocene slike iz 15. in 16. stoletja, izstopajo dela dveh avtorjev: Nikole Vladanova i Blaža Jurja Trogiranina.

V najvišjem nadstropju centra se nahaja restavracija s čudovito teraso iz 18. stoletja, s katere lahko obiskovalec uživa v enem najlepših panoramskih razgledov na staro mestno jedro Šibenika in šibeniški arhipelag.

Poleg izvirnih skulptur, slik, relikvij, liturgičnih elementov in drugih predmetov, ki so del bogate kulturne dediščine šibeniške škofije, je v interpretacijskem centru Civitas Sacra na voljo in uporabo veliko interaktivnih vsebin, ki pripovedujejo o šibeniški katedrali svetega Jakova na povsem nov in zanimiv način, kar veseli številne obiskovalec, tako pa najmlajše pa tudi starejše.

Preko multimedijskih elementov lahko otroci in odrasli na poučen in zabaven način spoznajo, kako je bila katedrala svetega Jakova zgrajena, kakšna je njena pomembnost, pa tudi celotno zgodovino prelepega Šibenika in celotnega dela Dalmacije, pa tudi Hrvaške.

Z dotikom zaslonov in interaktivnih ploskev ima obiskovalec možnost videti, kako se je mesto Šibenik širilo od njegove prve omembe leta 1066 pa vse do danes. Preseneča in razveseljuje hkrati nas tudi simulacija gradnje katedrale skozi tri faze, nekakšne video igre, v kateri igralec (obiskovalec Civitas Sacre) lahko gradi katedralo sv. Jakova ali pa dalmatinsko mesto Šibenik.

Številnim obiskovalcem centra Civitas Sacra so morebiti najbolj zanimive multimedijske platforme, kjer imajo možnost vklesati svoje ime v kamen in pa tudi videti, kako bi izgledala obiskovalčeva glava na fasadi katedrale sv. Jakova, če bi jo vklesal sam Juraj Dalmatinac, najpomembnejši in najslavnejši graditelj katedrale. Ogled razstave se zaključi na samem vrhu katedrale, to je slavne in prepoznavne kupole, katere replika je razstavljena v zgornjem nadstropju centra Civitas Sacra.

Tekstualni del razstave v interpretacijskem centru Civitas Sacra je v dveh jezikih: hrvaškem in angleškem, večina razstave pa je prilagojena tudi slepim in slabovidnim osebam. Poleg stalne razstave so v notranjosti palače Galbiani našli svoje mesto tudi galerijski prostor za občasne razstave »Sv. Nikola Tavelić”, multimedijska dvorana ”Sv. Mihovil”, recepcija in trgovina s spominki ”Sv. Ana« in na samem vrhu, že omenjena, restavracija Galbiani.

Več podrobnosti, npr. delovni čas in cene za vstopnice interpretacijskega centra katedrale sv. Jakova – Civitas Sacra, ki je stal približno pet milijonov evrov, večinoma je denar prispevala Evropska skupnost, najdemo – seveda – na uradni spletni strani (www.civitassacra.hr), zanimivim objavam pa lahko sledimo tudi na družbenih omrežjih facebook in instragram.

Ob koncu dodajmo le, da edinstven kulturno-sakralni projekt Civitas Sacra, poleg varovanja in valorizacije kulturne dediščine katedrale sv. Jakova in palače Galbiani, želi izboljšati tudi turistično ponudbo Šibenika, ki bi bil tako še močneje pozicioniran kot pomembna evropska kulturna destinacija.

V uredništvu www.pag.si trdimo (in to ni plačana reklama J), da jim je to nedvomno uspelo. Zato pozivamo morebitne obiskovalce: Ne zamudite izvedeti vse o biseru hrvaške kulturne dediščine – katedrali sv. Jakova, ki je bila zaradi svojih izjemnih vrednot leta 2000 uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine.

Podobno menijo tudi v Turistični skupnosti Šibenik, kjer so center Civitas Sacra takoj uvrstili tudi na svoj »Šibenik card«, mestno turistično kartico s številnimi popusti (The Official Tourist Discount Card), na njej pa so – med številnimi drugimi ugodnostmi – združene tudi vse šibeniške kulturne in zgodovinske znamenitosti.

Dino Karađole, direktor šibeniške turistične skupnosti, je ob odprtju centra vzneseno dejal: »Civitas Sacra je turistično ponudbo Šibenika dvignila na mnogo višji nivo, Civitas Sacra je fantastična institucija, v TZ Šibenik smo ponosni, da lahko tvorno sodelujemo«.

Ps. Za fotografije in pomoč pri ustvarjanju teksta se uredništvo www.pag.si, portala o hrvaškem turizmu, zahvaljuje Interpretacijskem centru Civitas Sacra.

 

Sorodni članki

Zakladnica Medžimurja – “Riznica Međimurja“

Muzej Zakladnica Medžimurja (v hrvaškem originalu - "Riznica Međimurja“) v Čakovcu, ki je bil odprt leta 2021 na 2.426 kvadratnih metrih, se osredotoča predvsem na ohranjanje, interpretacijo in promocijo medžimurske nesnovne dediščine. Velika večina strokovnjakov meni, da je muzej Zakladnica Medžimurja v trenutku postal biser hrvaškega celinskega turizma.

Nadaljujte z branjem

Telašćica, Naravni park Telašćica

Naravni park Telašćica se ob vsej skupni lepoti, popolnoma upravičeno, hvali predvsem s svojimi tremi posameznimi (turističnimi) sladkorčki. Prvi med njimi je edinstven zaliv Telašćica kot najvarnejše, najlepše in največje naravno pristanišče v Jadranskem morju, ki ima 25 zalivčkov in majhnih plaž. Sledi sam Dugi otok oziroma njegove tako imenovane »skale« (klifi), ki se dvignejo celo nad 160 metrov nadmorske višine in se spustijo vse do globine 90 m. Na koncu pa je tukaj še slano jezero Mir z zdravilnimi lastnostmi, ki »lebdi v Jadranskem morju«.

Nadaljujte z branjem

Baška plošča in Baška pot glagolice

Glagolica je pomemben del zgodovine Baške, je nekakšen zaščitni znak, simbol Baške in je tudi zelo pomembna za samo kulturno/turistično promocijo Baške na otoku Krku. Znamenita Baška plošča v cerkvi sv. Lucije v Jurandolu, v neposredni bližini Baške, je prvi celovit hrvaški jezikovni spomenik, ki uporablja glagolico. Občina Baška je v to čast, da je zibelka glagolice na Hrvaškem, tudi zasnovala in postavila zanimivo Baško pot glagolice. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem