Compare Listings

Sever in jug Jadrana

Rogoznica, srce Dalmacije

Jezero Zmajevo oko. Večkrat nagrajena nagrajena Marina Frapa. Morski akvarij na odprtem. Muzej življenja in podvodni “muzej”. Župnijska cerkev Uznesenja Blažene Djevice Marije. »Energetski« sivkin labirint. Svetišče »Gospe od kapelice«. Cerkvica svetega »Ivana Trogirskog« na skrivnostnem rtu Planka, ki deli Jadran na dva dela.

Rogoznica, srce Dalmacije

To in še več je ribiško mestece Rogoznica, ki ima 54 kilometrov dolgo obalo. Poglejmo podrobneje, začnimo pa z osnovnimi podatki. V Rogoznici na nekaj več kot 70 kvadratnih kilometrih površine živi okrog 2.400 prebivalcev. Najbližji (večji) kraji blizu Rogoznice so: Primošten in njegova črna Marija (9 km), Trogir (24 km) in Šibenik (36 km) z narodnim parkom Krko v zaledju. Do Splita je okrog ura vožnje (55 km), mnogi pa se iz Rogoznice odpravijo tudi na izlet na otočje Kornatov.

Kratek pogled v zgodovino nam razkrije, da je bilo naselje, na katerem stoji današnja Rogoznica, zasnovano leta 1518 in sicer s preselitvijo prebivalstva iz Stare Rogoznice (Staro selo). Rogoznico so sicer zgradili na temeljih nekdanjega grškega naselja iz 4 stoletja pred našim štetjem. Župnijska cerkev »Uznesenja Blažene Djevice Marije« je bila postavljena leta 1615 in preurejena v baročnem slogu leta 1746. Na vrhu vzpetine nekdanjega otoka so ostanki trdnjave, ki so jo pričeli graditi v času Napoleonovih Ilirskih provinc leta 1809.

Pojasnimo še pojem »nekdanjega otoka«: Rogoznica leži sedaj na polotoku, (to pa je bil nekoč otok Kopera, ki je bil spojen s kopnim z umetnim nasipom v drugi polovici 19. stoletja). Zaliv lahko razdelimo na vzhodni in zahodni del. Slikovit in zaščiten zaliv, v njem najdemo tudi večkrat nagrajen pristan za ladje in čolne – Marino Frapa (ta ima okrog 400 privezov na morju in okrog 150 na kopnem), bližina znamenite magistralne ceste Reka – Split, gosti borovi gozdički in lepe plaže dajejo Rogoznici izrazit turistični značaj.

Več plaž v zalivu je in okolici je lepo urejenih, menijo tudi številni spletni portali. Med plažami je najbolj znana plaža Šepurina, druge večje ali bolj urejene pa so še med drugim tudi: Art, mestna plaža Miline, betonska Črljine, Gornji muli, Gradina, Kopara, Perla Resort, Račice, Soline in Lozica.

Seveda pa se Rogoznica ponaša tudi s turističnimi znamenitostmi. Pa jih kar naštejmo (po naključnem vrstnem redu):

Marina Frapa je vredna obiska, pa čeprav nimate jadrnice ali pa čolna. Verjamemo, da boste pristan Marina Frapa občudovali tudi vi. O kakovosti Marine Frapa priča podatek, da je bila do leta 2019 že petnajstkrat ovenčana z različnimi strokovnimi nagradami. In kaj ponuja Marina Frapa. Vse. No, oziroma skoraj vse, poglejte na https://www.marinafrapa.hr/.

– Jezero Zmajevo oko se nahaja na polotoku Gradina, tik za Marino Frapa. Jezero se razprostira na 10 tisoč kvadratnih metrih, njegova največja globina je 15 metrov, obkrožajo pa ga strme skale v višini od štirih do štiriindvajsetih metrov. Jezero je sestavljeno od večih »plasti vode« (če se sploh lahko tako čudno izrazimo?). Na površini je voda modra in zelena, medtem ko je v srednji plasti rumena in zelena. V spodnjih plasteh, kjer ni kisika, temveč je plast vodikovega sulfida vodo obarvala v roza barvo. Včasih se zaradi mešanja vodnih plasti v celem jezeru celo iz trenutka v trenutek spreminjajo barve. O jezeru, ki ga obožujejo skakalci iz skal, sicer kroži legenda, v kateri nastopa tudi zmaj, ampak to pa je zgodba že za nek drug novinarski prispevek.

– Hrvaška je ena izmed stebrov katolištva v Evropi, zato je tudi na področju Rogoznice zraslo nekaj manjših, toda lepih, sakralnih objektov, ki so zanimivi radovednejšim turistom.  Kot prvo omenjamo cerkev v sami Rogoznici, župnijsko »Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije« (zanimivost: baje je bolj široka kot dolga).

Naslednja omembe vredna je cerkvica sv. Ivana Trogirskog na Punti Planki (po ljudskem pripovedovanju naj bi krščanski svetnik, trogirski škof Ivan Trogirski, s hojo po valovih rešil življenje številnim brodolomcem, med njimi tudi hrvaško-ogrskemu kralju Kolomanu Ogrskemu).

Cerkvica svetega Nikole je iz 14. stoletja (nekateri strokovnjaki menijo, da je še starejša), nahaja se v zalivčku Loznica, severozahodno od polotoka Rogoznice, v delu Staro selo ili Vecchia Rogoznica (od tukaj so se preselili prebivalci sedanje Rogoznice).

Če se zapeljemo mimo Marine Frape in jezera z zmajevim očesom bomo na polotoku Gradine prispeli do kapelice, njeno celotno hrvaško ime pa je »Zavjetno svetište Gospe od Kapelice«. Kapelica je nastala na približno tistem mestu, kjer je leta 1722 ribič Ivan Bogavčić–Tuburko našel sliko božje matere. Čeprav je sliko odnesel domov in jo zaklenil v skrinjo (trikrat), se je slika (tudi trikrat), nihče ne ve kako,  vrnila nazaj. Vsako poletje se od te kapelice pa do središča Rogoznice vije svečana procesija, ki je prava paša za oči številnim tujim turistom.

– V sami Rogoznici se nahajata dva turistična bonbončka. Prvi je »Muzej Života u Srcu Dalmacije«. Vstopnina je okrog 2 evra, če pa jih je vredno »zapraviti« v tem mini muzeju, pa prepuščamo v presojo vsakemu morebitnemu obiskovalcu posebej. Drug bonbonček se zdi nekoliko slajši; je brez vstopnine, saj je na odprtem, govorimo pa o akvariju na prostem.

– Če se radi sprehajate, se sprehodite iznad Rogoznice, do vrha Kopare, kjer so domačini ustvarili simpatičen labirint sivke (»labirint od lavande«), ki naj bi bil kreativni začetek dišeče sprehajalne poti.

– Meni osebno je med zanimivostmi  v Rogoznici oziroma njegovi okolici najbolj fascinanten rt Planka (tudi rt Ploča ali Pločica oziroma Punta Planka). Zagnani turistični delavci iz Rogoznice, ki se naokrog prevažajo tudi v markantnem kombiju (bravo!), o tem naravnem fenomenu, hrvaškem rtu Hornu, govorijo nekako takole: »Dva kilometra jugovzhodno od Rogoznice je rt Planka, ki je najbolj izbočeni del  vzhodne obale Jadranskega morja, ki geografsko in klimatsko deli Jadran na severni in južni. Rt Planka je kraj, kjer močno trčijo severni in južni veter, cikloni in anticikloni, tudi morski tokovi. Na tem mestu se razbijajo največji valovi Jadranskega morja in vladajo najtišje bonace, ki si jih je mogoče zamisliti. Vse to ustvarja velikanski naravni spektakel, ki ga ne gre zamuditi, ker česa podobnega ni mogoče videti in doživeti nikjer drugje«.

Pa to še ni vse v Rogoznici. Odkrili boste še marsikaj. Recimo, tisti, ki se radi potapljate, številne ostanke ladij v rogozniškem podmorju (najbolj priljubljena potapljaška območja so rt Planka, plitvina Smokvica in Hrid Mulo). In tisti, ki ste ribiči, boste lahko lovili zares velike ribe (znamenita Tuna Fever). In tisti, ki imate radi dogajanja boste npr.:  v ritmu premikali svoje okončine na številnih koncertih, se mogoče čudili smešnim klovnom, družno boste budili strašnega zmaja, gledali romantične zvezde na Planki, izbirali zapeljive misice, pasli oči na avtomobilskih starodobnikih … Če ste športnik boste morebiti jadrali (Frapa Business Cup)? Se mogoče udeležili škrapinga ali plavalnega maratona? Vsi tisti, ki imamo radi polne želodce, se bomo prav vsak dan razvajali z dalmatinskimi specialitetami.

In tisti, ki imate radi življenje, boste ugotovili kako slano, sončno in lepo zna biti … Le užiti ga je treba s polno žlico. In se odpeljati do Rogoznice. 🙂

Ps. Za fotografije se zahvaljujemo TZ Rogoznica, glej tudi www.loverogoznica.eu.

Sorodni članki

Pučišća, morske sanje v kamnu

Pučišća so drugi največji kraj na Braču. Pučišća slovijo širom po svetu po svoji odlični kamnoseški tradiciji in izjemnih kamnoseških umetnikih ter braškem kamnu. Iz bližnjih kamnolomov izvažajo kamen, s katerim so že zgradili številne svetovno znane zgradbe.

Nadaljujte z branjem

Obonjan, »prestižen zaseben otok«

Ste že slišali za »zaseben otok« Obonjan v bližini dalmatinskega Šibenika? Na otoku Obonjan lahko v okviru Obonjan Island Resorta, v neokrnjeni in prekrasni naravi, v prestižnih in luksuznih glamping namestitvah, doživite edinstveno počitniško doživetje. Obonjan slovi po tem, da na otoku gosti sploh nimajo avtomobilov. Mnoge turiste prepriča s svojim mirom in zasebnostjo, Obonjan Island Resort je namreč znan (se reklamira?!!!) kot edino zasebno otoško letovišče na celotnem hrvaškem Jadranu!?! Skupna kapaciteta je le 852 gostov, kar zagotavlja ekskluzivnost in unikatnost vrhunske turistične ponudbe na otoku Obonjanu.

Nadaljujte z branjem

Brač – otok, ki ga ne pozabiš

Plaža Zlatni rat. Kraji: Bol. Supetar. Postira. Sumartin. Milna. Nerežišća. Sutivan. Pa potem visoka Vidova gora. Muzej v Škripu. Puščava Blaca – zavetišče menihov. Zmajeva špilja. Hiša v hiši. In pa seveda svetovno znan braški kamen. Vse to in še več je otok Brač.

Nadaljujte z branjem