Compare Listings

149 kilometrov dolga otoška pešpot

Via Apsyrtides

Kot plod odličnega sodelovanja med dvema turističnima zavodoma, TZ Mali Lošinj in TZ Cres, je nastal atraktiven (športno-turistični) projekt Via Apsyrtides. Via Apsyrtides je v prvi vrsti transverzala »hribolazniške« pešpoti, ki povezuje oz. preči oba omenjena otoka v celotni dolžini. Via Apsyrtides hkrati tudi odično predstavi naravne in kulturne znamenitosti »skupnega otočja«. Dolžina pešpoti Via Apsyrtides je skorajda 150 kilometrov, razteza se od najsevernejše točke otoka Cresa, rta Jablanca do najjužnejše točke otoka Ilovik, rta Radovan.

Via Apsyrtides

Planinska transverzala Via Apsyrtides je nov turistični produkt, ki si je za cilj, med drugim, postavil tudi revitalizacijo zapuščenih pastirskih stanov in drugih »od boga pozabljenih« objektov ter v njih ponuditi osvežitev in počitek. Vsekakor pa je prvotna želja, da pešpot Via Apsyrtides za obiskovalce, v največji meri turiste, ustvari dodatno izkušnjo pri odkrivanju doslej manj znanih delov, koščkov obeh otokov – Cresa in Lošinja.

»Z razvojem tovrstnih projektov, pa tudi z razvojem selektivnih oblik turizma, obiskovalce usmerjamo v skrite potenciale tega območja in jim posredujemo nova spoznanja o virih turistične destinacije«, je povedal direktor Zavoda za turizem Mali Lošinj Dalibor Cvitkovič.

Dodal je: »Via Apsyrtides teče mimo 1.400 različnih rastlinskih vrst, ob pešpoti je zabeleženih 24 vrst plazilcev, strupenih kač pa na omenjenih otokih ni. Ob transverzali Via Apsyrtides lahko naletimo na 35 vrst sesalcev in na več kot 200 vrst ptic, med njimi je zagotovo najbolj znan beloglavi jastreb in ko imaš srečo, ti leti prav nad glavo«.

»Cres je največji hrvaški otok in njegova biotska raznovrstnost ni najbolje izkoriščena. Cres sekajo poljske ceste, zgodovinske poti, ki so jih nekoč uporabljali otočani kot edino komunikacijo med naselji na otoku in za odhod na polja, njive, vinograde. Te poti so idealne za lažje sprehode v naravi. Sicer obstaja nekaj nekoliko zahtevnejših pohodniških odsekov, a nič hujšega za naše pohodnike.

Vsekakor je za tiste, ki se želite nekoliko umakniti iz mestnega vrveža, se odpočiti v miru, Via Apsyrtides idealna rešitev. Na poti Via Apsyrtides namreč slišiš le žvrgolenje ptic in blejanje ovac, morda zvok vetra, mnogokrat razgledi omogočajo prekrasne poglede na Jadransko morje«, je za magazin.hrt.hr dodal Walter Salković, član projektne ekipe evropskega projekta VALUE.

Odločeno je bilo, da bo pohodnike ob njihovi otoški avanturi na Via Apsyrtides spremljal in na varni poti usmerjal znak v obliki VA, ki je napisan v modri barvi, simbolizira pa otoke in morje, ter z rdečo piko, ki spominja na tradicionalne planinske oznake. Cresko-lošinjski arhipelag se je namreč v starih časih imenoval Apsyrtides, kar se je uveljavilo tudi kot odlično ime za novo popotniško pot z dolgimi razdaljami.

Pohodniška pot Via Apsyrtides je dolga točno 149 km, povezuje Cres in Lošinj, razdeljena je na 11 odsekov, tras in obsega 4.000 metrov višinske razlike.

Predvideni odseki, trase poti Via Apsyrtides so razdeljene tako: prva trasa: rt Jablanac (Cres) – Beli, druga trasa: Beli – Predošćica, tretja trasa: Predošćica – Cres, četrta trasa: Cres – Valun, peta trasa: Valun – Martinšćica, šesta trasa: Martinšćica – Ustrine, sedma trasa: Ustrine – Osor, osma trasa: Osor – Ćunski, deveta trasa; Ćunski – Mali Lošinj, deseta trasa: Mali Lošinj – Veli Lošinj in zadnja, enajsta trasa: Veli Lošinj – Rt Radovan (otok Ilovik; južno od Lošinja).

Transverzala Via Apsyrtides zaenkrat obsega tudi 75 km zgodovinskih in učnih poti. Via Apsyrtides je sicer zamišljen kot celoletni turistični produkt ter se tudi zato predvideva, da bo v prvih letih privabil na tisoče »s športom in naravo zasvojenih obiskovalcev«, ki bodo z največjim veseljem prehodili celotno pot ali vsaj nekatere najbolj atraktivne odseke.

Za promocijo, a tudi informiranje ljubiteljev aktivnosti na prostem, je bila ustvarjena dovršena spletna stran Via Apsyrtdes s priloženimi (digitalnimi in tiskanimi) zemljevidi. Na spletni strani https://viaapsyrtides.hr si lahko ogledate prav vse odseke s popolnimi informacijami, prenesete GPX pot, pa tudi poiščete (turistične) znamenitosti, ki so se znašle na posamezni poti.

Projekt Via Apsyrtides je nastal v okviru neformalnega združenja obeh Turističnih skupnosti Mali Lošinj in Cresa in je delno financiran iz t.i. sklada za neformalna združevanja ministrstva za turizem in šport, delno pa iz Interreg projekta ” Value”, katerega nosilec je lokalna agencija za razvoj otokov OTRA. V projektu VALUE sodeluje več partnerjev iz Hrvaške in Italije, njegova skupna vrednost je okoli 3,2 milijona evrov, od tega Evropska unija sofinancira 85 odstotkov, torej 2,7 milijona evrov.

Ne glede na to, ali nameravate prehoditi celotno pešpot Via Apsyrtides v celoti ali pa le kakšen njen del, je ta projekt fantastična promocija zunanje ponudbe Cresa in Lošinja. Ponuja obilico navdihov za enodnevne pohodniške izlete, pa tudi za dokaj zahteven izziv, imenovan “149 km Via Apsyrtides”.

Cres in Lošinj (športno) aktivnim obiskovalcem ponujata res širok nabor možnosti za bivanje na prostem, bivanje v naravi pa je danes v središču pozornosti obiskovalcev bolj kot kdajkoli prej. Z razvojem turističnega produkta Via Apsyrtdes smo vsem našim gostom, glede na njihovo telesno pripravljenost, ponudili, da izberejo celotno pot ali posamezne dele ter na najlepši način spoznajo posebnosti Cresa in Lošinja ter uživajo v neokrnjeni naravi, poudarjajo v obeh imenovanih turističnih zavodih.

Tudi zato, ker je na določenih lokacijah na pešpoti Via Apsyrtdes predvidena ureditev varnih razgledišč in simpatičnih počivališč, na Cresu in Lošinju menijo, da so pripravili odličen turistični produkt. Se strinjamo? Preverimo, upamo, da čim prej. 🙂

Po trasiranju, označevanju in signalizaciji trase Via Apsyrtdes bo od 16. do 19. junija 2022 na Cresu in Lošinju potekal tudi istoimenski tek na dolge proge. Na tej tekmi bo 20 elitnih športnikov, tekačev iz desetih evropskih držav postavljalo najhitrejši čas na transverzali Via Apsyrtides.

Tekme, ki bo predvidoma trajala 25 ur, se bo udeležil tudi sloviti domači športnik, Damir Kocijan. Potem ko je Kocijan premagal višino najvišje gore na svetu, Mt. Everesta, in sicer z 18-kratnim zaporednim vzponom na Osorčico v šestindvajsetih urah, je naredil še večji podvig; podvojil je višino in dosegel tako imenovani dvojni »everesting«. Damir Kocijan se je 90-krat zapored povzpel na 200 metrov visok hrib Sv. Ivan ter tako višino dveh Everestov osvojil v 45 urah. Poleg njega je takšne rezultate doseglo le še šest ljudi na svetu!?!

Na vzdržljivostni dirki bodo poleg že omenjenega Lošinjčana Damira Kocijana nastopili še trije Hrvati; državni rekorder na 50 km 2021 – Pavle Kruljac (HRV), svoj čas eden najboljših hrvaških ultratrail tekačev – Nenad Ostojić (HRV) in večkratna hrvaška prvakinja v različnih športih in disciplinah – Maja Bonačić (HRV).

Sodelovanje na tekmi Via Apsyrtdes pa so potrdili še: zmagovalec teka Transrockies Run 2019 in 100 Miles of Istria 2016 – Thomas Wagner (AVT), zmagovalec 100 milj Istre 2021 – Tomaš Štverak (ČEŠ), zmagovalec Corsa della bora 2021 – Marko Gubert (ITA) , ‘tekač v sandalah’ – Benjamin Violot (FR), zmagovalec Ultra-Trail-a Stara Planina 2019 – Balasz Nedjalkov (MAD), urednik nemške revije Trail magazine Denis Wichniewski – (NEM), zmagovalka Supermarathona dell’Etna 2021 – Edyta Lewandowska (POL), pustolovka – Barbara Jolič (SLO), zmagovalka Rychlik Zoška Bratislava 2021 – Zuzana Matusova (SVK), zmagovalka UTVV Slovenija 2021 – Timea Losonc (MAD), slavni pustolovec Tilen Potočnik (SLO), Tomas Borcin (SVK), Pablo Barnes (ARK), Michaela Mertova (ČEŠ) ), Gniewomir Skrzysinsk (POL) in Virginia Oliveri (ITA).

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta in za fotografije se uredništvo www.pag.si zahvaljuje TZ Mali Lošinj in fotografu Igorju Dorotiću.

 

Sorodni članki

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem