Compare Listings

Prigradica - morska vrata kraja Blato

Prigradica in Črnja Luka

Večja Prigradica in zelo majhna Črnja Luka se nahajata na severozahodni obali otoka Korčule. Oba kraja, še posebej pa Prigradica, sta približno na prehodu zadnjega tisočletja ugotovila, da je mogoče od turizma tudi »na tem koncu otoka Korčula dokaj lagodno živeti«. Tudi zato sta sedaj Prigradica in Črnja Luka skorajda popolnoma orientirana proti tej čudoviti (in na Hrvaškem še posebej pomembni) gospodarski panogi, ki je po odprtju atraktivnega mostu na Pelješac, tudi na otoku Korčuli, dobila dodaten zagon. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Prigradica in Črnja Luka

Prigradica zaenkrat še ohranja videz skorajda (popolnoma) tipične dalmatinske ribiške vasice. Kljub zmeraj bolj številnim novim hišam, zgrajenim predvsem na zahodni obali pristanišča, v Prigradici še vedno prevladujejo stare kamnite hiše, ki nas vračajo dobrih 100 do 200 let nazaj v preteklost.

Na spletni strani www.magic-island.eu lahko preberemo: »Zaliv Prigradica je eden izmed starejših naseljenih zalivov na otoku Korčula, zato ga še danes krasijo kamnite hiše, za katere se zdi, kot da so priplavale prav iz bližnjega morja. Hiše tik ob samem morju so v veliki večini nastale iz številnih skladišč, v katerih sta bila za izvoz shranjena predvsem dragoceno vino in zlato olivno olje«.

Dodajmo, da se na dnu zaliva Prigradica sramežljivo skriva eden od lepših mandračev na Jadranu (mandrač – majhno, notranje ribiško pristanišče). Prigradica je zato mogoče še nekoliko bolj fotogenična, simpatična in prijetna za oko.

Prigradica je do mesta Korčule oddaljena slabih štirideset kilometrov, do Račišća – v isti smeri – je nekaj več kot 30 kilometrov, Vela Luka (glej naš tekst z naslovom Vela Luka, luka mozaikov), mesto slavnega trubadurja Oliverja Dragojevića in dolgih umetniških mozaikov, je oddaljeno dobrih 10 kilometrov, do kraja Blata, ki – kljub svoji skriti legi v notranjosti otoka Korčula – zelo prijetno preseneti vsakega turista oziroma obiskovalca, pa je od Prigradice slabih pet kilometrov zelo lepe asfaltirane ceste.

Prigradica je z Blatom, glej članek z naslovom Blato, Blato na Korčuli, izredno tesno, zgodovinsko povezana. Naselje Prigradica, ki se razprostira okoli manjšega zaliva, se je namreč pričelo hitro razvijati, ko so koncem devetnajstega stoletja v zalivu zgradili pristanišče za odvažanje številnih kmetijskih pridelkov iz Blata in njegove okolice, zlasti vina in olivnega olja. Prigradica je tako v bistvu zrasla kot nujno potrebno pristanišče, iz katerega so celo stoletje izvažali vino in olivno olje otoka Korčule do številnih bližnjih jadranskih in oddaljenejših mediteranskih mest.

Seveda Blato in Prigradica, ki sta bila torej v zgodovini skorajda neločljivo in dobesedno povezana s krvjo in znojem, ob lepih delita tudi zelo slabe in nesrečne spomine. Tukaj naj omenimo predvsem množično izseljevanje prebivalstva zaradi izredno slabega gospodarskega položaja, ko je tudi vinograde na Korčuli prizadela zahrbtna bolezen – peronospora (ta se je leta 1894 pojavila na otokih severne Dalmacije in se od tam dokaj hitro širila proti jugu).

V zalivu istega imena, Prigradica, dominira velika in zelo dolga (300 metrov) betonirana obala (t.i. »riva«), ki se zaključi z dolgim, več kot sto metrov dolgim, skorajda mogočnim, valobranom, ki skorajda zagotovo nudi zelo varno zavetje številnim navtikom, ki obožujejo ta kos Dalmacije. Pomembno je tudi, da je Prigradica z redno katamaransko linijo povezana s Korčulo, Hvarom in Splitom. V novejšem času se je namreč kraj Prigradica, v katerem stalno živi okoli 100 prebivalcev, pospešeno pričel razvijati v (solidno) turistično destinacijo.

V zalivu Prigradica so tako že zrasle številne hiše za najem (in zasebnimi apartmaji), kraj Prigradica turistom ponuja (še dokaj redke) gostinske storitve, tukaj so večja trgovina, igrišča za nogomet, košarko, vaterpolo in odbojko na mivki, mogoče pa je najeti tudi številne (vodne) športne rekvizite. Skozi Prigradico tečejo številne kolesarske in pohodniške poti, med dopusti so organizirani tudi poletni filmski večeri.

Še enkrat poudarjamo: zaliv Prigradica je obdan s številnimi vinogradi in oljčnimi nasadi, številnim stavbam je, na srečo, še uspelo ohraniti svoj prvotni (dalmatinsko-ribiški) slog. Prigradica je sedaj turistična destinacija, ki jo (še zmeraj in večinoma) krasi starodavna arhitektura kamnitih hiš, ki so ohranile pristno rustikalno vzdušje preteklosti.

Kamnita plaža
z nasipanim prodnatim kamenjem v Prigradici je dovolj velika oziroma dolga, bi pa si avtor tega članka vendarle želel, da bi bila glavna krajevna plaža nekoliko lepše urejena. Prigradico smo novinarji www.pag.si obiskali leta 2021, takrat pa smo se na odlično priporočilo turistične skupnosti Blato odpravili tudi v bližnjo Črnjo Luknjo (le 6 km od Prigradice), na obisk “vinske družine” Bačić, ki se ob vinogradništvu ukvarja še tudi z oddajanjem apartmajev, »mama oz. nona Bačić« pa pripravi zares odlične lokalne, predvsem morske, jedi.

Tako Prigradica kot Črnja Luknja pogledujeta na eminentni otok Hvar, dolgi Pelješac in atraktivno planino Biokovo (ste že npr. prebrali, pogledali naša članka Biokovo … ko ti zastane dih in Skywalk, nebeško sprehajališče na Biokovu?). Črnja Luknja se nahaja v zares ozkem in dokaj strmem zalivčku.

Zdi se, da majhna naselbina Črnja Luknja ob samem morju zaradi strmega pobočja kaj hitro ostane brez vročega popoldanskega in nežnega večernega romantičnega sonca. Ali je prav zato Črnja Luknja dobila takšno ime, pa ne vem, bom moral na temeljitejše turistično raziskovanje (otoka Korčula). 🙂

Ps. Fotografije: novinarji www.pag.si.

Sorodni članki

Rab, mestece štirih zvonikov

Rab na istoimenskem otoku Rabu je večkratni dobitnik nagrade za najboljše turistično mestece na Jadranu. Rab, njegov stari del, ki je turistom tudi najbolj zanimiv, se nahaja na manjšem in dokaj ozkem polotoku, ki je opasan s starodavnim, delno porušenim, obzidjem. Najbolj prepoznavno vizuro starega mestnega jedra sestavljajo štirje visoki zvoniki, s katerimi Rab spominja na veliko jadrnico s štirimi jambori.

Nadaljujte z branjem

Otok Pašman je otok radosti

Otok Pašman je zelo lep otok. Pašman je zadarski turistični dragulj, ki ga morate obiskati. Očarala vas bo neokrnjena narava, prijazni domačini, prelepe plaže, odlična hrana. Predvsem tisti, ki se radi naokoli podite s kolesi, boste neizmerno uživali. Če »prelistamo« internet, kaj hitro opazimo, da turisti otok Pašman zelo hvalijo. Na enem izmed forumov je bilo zaslediti naslednje besede: »Otok Pašman je otok sreče in radosti. Zlahka bi ga opisali kot čudovito miniaturo popolne lepote in skritih turističnih adutov, ki prepričajo vsakega novega obiskovalca.«

Nadaljujte z branjem

Igrane, rojstni kraj kralja Arturja?!

Igrane so svoje mesto pod soncem našle približno v sredici Makarske riviere. Igrane se ne ponašajo s številnimi in zares atraktivnimi turističnimi znamenitostmi, kar pa sploh ne pomeni, da obiskovalci tega turističnega kraja ne marajo. Glede na veliko število postelj za turiste bi zlahka trdili celo nasprotno. Sprehodimo se po kraju Igrane in njegovi okolici ter nekoliko podrobneje poglejmo kaj – ob morju in soncu – je še zanimivo turistom.

Nadaljujte z branjem