Compare Listings

Prigradica - morska vrata kraja Blato

Prigradica in Črnja Luka

Večja Prigradica in zelo majhna Črnja Luka se nahajata na severozahodni obali otoka Korčule. Oba kraja, še posebej pa Prigradica, sta približno na prehodu zadnjega tisočletja ugotovila, da je mogoče od turizma tudi »na tem koncu otoka Korčula dokaj lagodno živeti«. Tudi zato sta sedaj Prigradica in Črnja Luka skorajda popolnoma orientirana proti tej čudoviti (in na Hrvaškem še posebej pomembni) gospodarski panogi, ki je po odprtju atraktivnega mostu na Pelješac, tudi na otoku Korčuli, dobila dodaten zagon. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Prigradica in Črnja Luka

Prigradica zaenkrat še ohranja videz skorajda (popolnoma) tipične dalmatinske ribiške vasice. Kljub zmeraj bolj številnim novim hišam, zgrajenim predvsem na zahodni obali pristanišča, v Prigradici še vedno prevladujejo stare kamnite hiše, ki nas vračajo dobrih 100 do 200 let nazaj v preteklost.

Na spletni strani www.magic-island.eu lahko preberemo: »Zaliv Prigradica je eden izmed starejših naseljenih zalivov na otoku Korčula, zato ga še danes krasijo kamnite hiše, za katere se zdi, kot da so priplavale prav iz bližnjega morja. Hiše tik ob samem morju so v veliki večini nastale iz številnih skladišč, v katerih sta bila za izvoz shranjena predvsem dragoceno vino in zlato olivno olje«.

Dodajmo, da se na dnu zaliva Prigradica sramežljivo skriva eden od lepših mandračev na Jadranu (mandrač – majhno, notranje ribiško pristanišče). Prigradica je zato mogoče še nekoliko bolj fotogenična, simpatična in prijetna za oko.

Prigradica je do mesta Korčule oddaljena slabih štirideset kilometrov, do Račišća – v isti smeri – je nekaj več kot 30 kilometrov, Vela Luka (glej naš tekst z naslovom Vela Luka, luka mozaikov), mesto slavnega trubadurja Oliverja Dragojevića in dolgih umetniških mozaikov, je oddaljeno dobrih 10 kilometrov, do kraja Blata, ki – kljub svoji skriti legi v notranjosti otoka Korčula – zelo prijetno preseneti vsakega turista oziroma obiskovalca, pa je od Prigradice slabih pet kilometrov zelo lepe asfaltirane ceste.

Prigradica je z Blatom, glej članek z naslovom Blato, Blato na Korčuli, izredno tesno, zgodovinsko povezana. Naselje Prigradica, ki se razprostira okoli manjšega zaliva, se je namreč pričelo hitro razvijati, ko so koncem devetnajstega stoletja v zalivu zgradili pristanišče za odvažanje številnih kmetijskih pridelkov iz Blata in njegove okolice, zlasti vina in olivnega olja. Prigradica je tako v bistvu zrasla kot nujno potrebno pristanišče, iz katerega so celo stoletje izvažali vino in olivno olje otoka Korčule do številnih bližnjih jadranskih in oddaljenejših mediteranskih mest.

Seveda Blato in Prigradica, ki sta bila torej v zgodovini skorajda neločljivo in dobesedno povezana s krvjo in znojem, ob lepih delita tudi zelo slabe in nesrečne spomine. Tukaj naj omenimo predvsem množično izseljevanje prebivalstva zaradi izredno slabega gospodarskega položaja, ko je tudi vinograde na Korčuli prizadela zahrbtna bolezen – peronospora (ta se je leta 1894 pojavila na otokih severne Dalmacije in se od tam dokaj hitro širila proti jugu).

V zalivu istega imena, Prigradica, dominira velika in zelo dolga (300 metrov) betonirana obala (t.i. »riva«), ki se zaključi z dolgim, več kot sto metrov dolgim, skorajda mogočnim, valobranom, ki skorajda zagotovo nudi zelo varno zavetje številnim navtikom, ki obožujejo ta kos Dalmacije. Pomembno je tudi, da je Prigradica z redno katamaransko linijo povezana s Korčulo, Hvarom in Splitom. V novejšem času se je namreč kraj Prigradica, v katerem stalno živi okoli 100 prebivalcev, pospešeno pričel razvijati v (solidno) turistično destinacijo.

V zalivu Prigradica so tako že zrasle številne hiše za najem (in zasebnimi apartmaji), kraj Prigradica turistom ponuja (še dokaj redke) gostinske storitve, tukaj so večja trgovina, igrišča za nogomet, košarko, vaterpolo in odbojko na mivki, mogoče pa je najeti tudi številne (vodne) športne rekvizite. Skozi Prigradico tečejo številne kolesarske in pohodniške poti, med dopusti so organizirani tudi poletni filmski večeri.

Še enkrat poudarjamo: zaliv Prigradica je obdan s številnimi vinogradi in oljčnimi nasadi, številnim stavbam je, na srečo, še uspelo ohraniti svoj prvotni (dalmatinsko-ribiški) slog. Prigradica je sedaj turistična destinacija, ki jo (še zmeraj in večinoma) krasi starodavna arhitektura kamnitih hiš, ki so ohranile pristno rustikalno vzdušje preteklosti.

Kamnita plaža
z nasipanim prodnatim kamenjem v Prigradici je dovolj velika oziroma dolga, bi pa si avtor tega članka vendarle želel, da bi bila glavna krajevna plaža nekoliko lepše urejena. Prigradico smo novinarji www.pag.si obiskali leta 2021, takrat pa smo se na odlično priporočilo turistične skupnosti Blato odpravili tudi v bližnjo Črnjo Luknjo (le 6 km od Prigradice), na obisk “vinske družine” Bačić, ki se ob vinogradništvu ukvarja še tudi z oddajanjem apartmajev, »mama oz. nona Bačić« pa pripravi zares odlične lokalne, predvsem morske, jedi.

Tako Prigradica kot Črnja Luknja pogledujeta na eminentni otok Hvar, dolgi Pelješac in atraktivno planino Biokovo (ste že npr. prebrali, pogledali naša članka Biokovo … ko ti zastane dih in Skywalk, nebeško sprehajališče na Biokovu?). Črnja Luknja se nahaja v zares ozkem in dokaj strmem zalivčku.

Zdi se, da majhna naselbina Črnja Luknja ob samem morju zaradi strmega pobočja kaj hitro ostane brez vročega popoldanskega in nežnega večernega romantičnega sonca. Ali je prav zato Črnja Luknja dobila takšno ime, pa ne vem, bom moral na temeljitejše turistično raziskovanje (otoka Korčula). 🙂

Ps. Fotografije: novinarji www.pag.si.

Sorodni članki

Vrnik, otok Vrnik

Otoček Vrnik (ali – preprosto - Škoj, kot ga kličejo nekateri domačini) v neposredni bližini otoka Kurčula so odkrili (tudi) domači in tuji zvezdniki. Pravljični otok Vrnik, nekoč znan predvsem po svojem odličnem belem kamnu, so med drugim turistično spoznavali Novak Đoković, Beyonce, Jay-Z, Chris Rock, Matthew McConaughey, Woody Harrelson in hrvaške pevke Severina, Nina Badrić, Maja Šuput, Danijela Martinović. Verjetno že zaradi teh slavnih oseb otok Vrnik ne potrebuje dodatne reklame, se pa spodobi, da ga na www.pag.si vendarle spoznamo nekoliko pobliže. Poglejmo skupaj.

Nadaljujte z branjem

Jelsa, nekoč tudi Jelša

Jelsa se nahaja v dobro zaščitenem zalivu v osrednjem delu prestižnega otoka Hvara, na njegovi severni obali. Z bogato in kakovostno ponudbo namestitvenih kapacitet, ki jih ponujajo hoteli, apartmaji in kampi, je Jelsa eno izmed najbolj zaželenih in najbolj obiskanih turističnih središč na otoku Hvaru. Večino turistov očara predvsem številna kulturna in sakralna dediščina, ki jo je opaziti po vsej občini Jelsa, sestavljeni iz kar dvanajstih naselij.

Nadaljujte z branjem

Seget Vranjica, mir in sproščenost

Seget Vranjica je obmorsko dalmatinsko naselje v občini Seget, upravno gledano je del t.i. Splitsko-dalmatinske županije. Seget Vranjica je majhen kraj v prijetnem sredozemskem okolju in (načeloma) ima vse, kar potrebujete za prijeten in (predvsem) miren turistični dopust. V Seget Vranjici ne pričakujte hrupnih in velikih zabav (razen, če si jih ne boste naredili sami), zagotovo pa Seget Vranjica nudi prav vse možnosti za »blaženo umirjeno morsko sproščenost«. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem