Compare Listings

Njivice – privlačna turistična destinacija

Njivice, živahen turističen kraj

Njivice so ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij na otoku Krku. Njivice so bile nekoč, v preteklih stoletjih, le majhna in dokaj nepoznana ribiška vas, ki pa je danes postala zelo prepoznavna počitniška destinacija. Njivice svoje goste privabljajo predvsem z blago klimo, čistim morjem, lepimi plažami in bogato vegetacijo.

Njivice, živahen turističen kraj

S katerimi besedami v Njivice na otoku Krku vabi lokalna turistična skupnost? Z naslednjimi: »Doživite prave poletne počitnice v očarljivem ambientu turističnega kraja na morju! Čudovite plaže, izjemno modro morje, obilo sence in blaga klima vsako leto privabljajo vse več gostov v Njivice, ki so danes sinonim za družinski turizem.

Nekoč majhna ribiška vasica so Njivice danes znana turistična destinacija, obmorsko mesto z dušo, kamor z veseljem prihajajo gostje iz evropskih in drugih držav. Za začetek turizma v Njivicah se šteje leto 1930, ko je bil zgrajen hotel Luka (današnji hotel Aminess Veya)«. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Njivice je manjši kraj z manjšo luko, predvsem pa letovišče na severozahodni obali otoka Krka. Stalnih prebivalcev Njivic je po zadnjem štetju prebivalstva (2021) nekoliko čez 1.100 (upravno Njivice spadajo pod občino Omišalj). Domačini so se skozi stoletja največ ukvarjali s pridelavo oljčnega olja, živinorejo, gozdarstvom in ribištvom. Danes so Njivice znane predvsem po »dopustniških užitkih«, Njivice so namreč dandanes z naskokom predvsem znana turistična destinacija.

Njivice ležijo ob Jadranskem morju, na obali zaliva Beli Kamik, mimo Njivic teče cesta mesto Krk – Omišalj. Bližnja kraja Njivic sta Omišalj (7 kilometrov) na severu in Malinska (6 km) na jugu. Do Krka, glavnega mesta otoka Krka , je od Njivic okrog 17 kilometrov. Navajamo še nekaj drugih razdalj do Njivic: Šilo (18 km), Vrbnik (21 km), Baška (35 km). Do mosta na Krk je iz Njivic le 10 km, kar pomeni, da je od Njivic do Reke nekaj čez 30 km in do glavnega hrvaškega mesta, Zagreba, 166 km, še nekoliko bližje pa je slovensko glavno mesto, Ljubljana, 145 km.

»Nekdanja ribiška vasica se prvič omenja v darilni listini kneza Ivana Frankopana leta 1474. Arheologi pa po nekaterih najdbah sklepajo, da je bilo to področje poseljeno že mnogo prej. Leta 1710 se ob imenu Njivice omenja še ime Villa di Sasso bianco – Beli Kamik«, nas poduči wikipedija.

Spletna svetovna enciklopedija dodaja še:  »Glavna gospodarska dejavnost Njivic je turizem. Leta 1930 sta bila v Njivicah zgrajena prvi hotel (hotel Luka, potem Jadran in sedaj Veya Hotel by Aminess) in villa Dinka, kar velja za začetek turizma v Njivicah. Lepe plaže, plavo morje, blaga klima, razsežni gozdovi so bili osnova še večjega turističnega razvoja. Danes so Njivice prepoznaven turistični kraj z več hoteli (Magal Hotel by Aminess, Veya Hotel by Aminess, hotel Miramare)«.

Dopustniki, med njimi seveda tudi številni Slovenci, Njivice odlično poznajo zaradi kampa, njegovo uradno ime je v času pisanja tega prispevka Atea Camping Resort, ki je marsikateremu gostu »čez poletje drugi dom«. eden najboljših hrvaških kampov. V njem so tik ob morju nameščene tudi edinstvene, luksuzne mobilne hiše z zasebnim bazenom.

Kamp Aminess Atea Camping Resort, po besedah upravljalcev, leži v »najlepšem delu Njivic, ob očarljivi  prodnati plaži, nudi pa varno zavetje za družinski oddih na Krku. Vse vsebine so tukaj na dosegu roke, okolica je kot ustvarjena za kolesarjenje ali sprehode, animatorji pa bodo za vaše otroke odlično poskrbeli«.

Njivice danes slovijo kot turistično mestece z razvitimi sodobnimi nastanitvenimi kapacitetami (večinoma so to apartmaji). Ob samem osrednjem delu, ob morski obali Njivic teče dolgo in razmeroma široko sprehajališče, promenada, ob njej pa so se nanizali številni raznoliki gostinski objekti (picerije, gostilne – konobe, kavarne, bari, kioski hitre prehrane, slaščičarne itd.).

Ljudje se na večernem sprehodu radi ustavijo predvsem ob spomeniku ribiču, ki šiva raztrgano ribiško mrežo, postal je »svojevrsten fotografski fenomen« (najdemo ga v neposredni bližini pristanišča).

Plaže v Njivicah so večinoma prodnate in kamnite z dokaj veliko naravne sence, kjer se lahko skrijemo pred soncem. Najbolj znane plaže v samih Njivicah so plaža Miramare,  plaža Jadran in plaža Plaža pod crkvu.  Tam lahko najamete ležalnik, pedalino ali se osvežite v znanem coctail baru na plaži, kjer se prirejajo redne večerne zabave. Omenjeni, odlično dostopni plaži dopolnjuje »dokaj divja plaža« Kijac.

V Njivicah so na voljo številne športne aktivnosti, kot so tenis, mini golf, namizni tenis, košarka, balinanje. Še posebej privlačna je zabava na vodi, ki vključuje vožnjo z gliserjem ali skuterjem, smučanje na vodi, jadranje na deski in jadranje s padalom. Na voljo so tudi izposoja čolnov, smučanje na vodi in ribolov, izposoja skuterjev, športne opreme in  koles. Dodatna in zanimiva športna aktivnost, ki je na voljo v Njivicah je rekreativno jahanje.

Seveda Turistična skupnost Njivice, predvsem v času turistične sezone, pripravlja tudi številne kulturno-zabavne prireditve, npr: Festival sladoleda (sladoled in zabavne igre), festival FesTra (tradicija in običaji, domači izdelki), Festival ledu (led tako in drugače, ribiške veselice, dirka »kareta i fritulijada« (pustna dirka z doma narejenimi »vozili«, ki tekmujejo po strmi ulici, potem še tekmovanje v pripravi »frita«), Mala Gospoja (osmega septembra praznik Njivic, kjer domačini slavijo Blaženo Devico Marijo).

Če vam je ob vsem naštetem v zadnjih odstavkih v Njivicah še zmeraj dolgčas, si lahko omislite izlet s polpodmornico (raziskovanje podmorja) ali pa skok z ladjo na kakšen bližnji otok (Cres, Lošinj, Rab).

Lahko pa sedete na kolo ali v avto in samostojno raziskujete otok Krk, ki ponuja številne turistične sladkorčke (npr. jezero v bližini, podzemna jama Biserujka, zanimiv in krasen otoček Košljun, glagolica in Mesečev plato v Baški, gastronomski užitki: znamenit krški pršut, šurlice ter vino žlahtina iz okolice Vrbnika).

Kaj povedati za sam konec? Zdi se, da nam Njivice ponujajo zares številne možnosti, da doživimo popolne (družinske) počitnice. Samo od nas samih je odvisno, ali si bomo ustvarili poln koš lepih dopustniških spominov, ki si jih bo naša družina z veseljem zapomnila.

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Njivice/Omišalj in www.pag.si, portal o hrvaškem turizmu.

 

Sorodni članki

Otočac; ob reki Gacki vse zeleno

Mestece Otočac leži v hrvaški Liki in je središče starohrvaške pokrajine Gacke. Gacka je danes dragocena etnografska lokacija, kjer se harmonično združuje obilje pravih vrednot: lepota, voda, pokrajina, tradicija, pristnost in seveda gastronomija. Kraška ponikalnica Gacka, kraljica med rekami, je vir življenja za prebivalce Gackega polja, za turiste in popotnike pa odkritje miru in lepote. Reka Gacka nas zlahka očara s svojo lepoto, svoje adute pa skriva tudi sam Otočac, ki velja za enega izmed najstarejših naselij s hrvaškim prebivalstvom.

Nadaljujte z branjem

Brela, raj na Zemlji

»Brela so skrivnostni počitniški kraj, o katerem ste sanjali. Brela so raj na zemlji za vse, ki iščete božanske vonjave, prostor v senci in tišini ter morje, ki si zasluži najvišjo oceno. Medtem ko imate na eni strani pogled na kristalno čisto morje, na drugi strani pa zaščitniško stoji Biokovo, boste hvaležni, da ste uspeli priti v - Brela! V Brelih svoj košček raja iščejo tudi slavni nogometaši. Mediteran, kot navdih in način življenja, v Brelih sije v silnem razkošju.« S takšnimi presežniki in podobnimi hvalospevi spletni avtorji opisujejo Brela.

Nadaljujte z branjem

Meridiana Slavonica

Meridiana Slavonica, kot pove latinsko ime, se nahaja na samem jugu Slavonije. Meridiana Slavonica je turistična destinacija, ki pokriva območje občin Nova Kapela, Oriovac in Brodski Stupnik.

Nadaljujte z branjem