Compare Listings

Srce Velebita – gorsko kolesarjenje (in pohodništvo) z razgledi

Srce Velebita

Popularnost kolesarskih dirk, pravilneje bi bilo reči (gorskih) kolesarskih dogodkov, ki slišijo na ime Srce Velebita iz leta v leto raste. Hrvaški medij Novi list je zapisal, da Srce Velebita postaja nepogrešljiv hrvaški »bike-standard« ter dodali nekako takole: »Priljubljenost projekta Srce Velebita se kot požar širi po družbenih omrežjih, saj fotografije, ki jih delijo udeleženci prireditev Srce Velebita, najbolje pričajo o njihovem navdušenju in zagotavljajo prihod novih ljubiteljev kolesarjenja in pohodništva v Lovinac in Liko«.

Srce Velebita

Srce Velebita je prav simpatičen naziv. Odlično ime. Kot je, izgleda, odličen tudi celoten projekt. Krivec za Srce Velebita je sanjač Željko Klepić, zgodbo o Srcu Velebita pa nam je prav lepo ubesedil prijazni Tomislav Baretić. Poglejmo si torej Srce Velebita nekoliko podrobneje.

Kot vse velike zgodbe se tudi ta o »Srcu Velebita« začne z navidezno noro idejo idealističnega sanjača in zavijanjem z očmi vseh prisotnih prič, ki ga nejeverno poslušajo in mu neumorno naštevajo vse možne razloge, da njegova ambiciozna ideja nima prav nobenih možnosti za večji uspeh.

“Naslednje leto pripeljem sem v srce Velebita, na to turo, najmanj sto kolesarjev!”, je pred vso zbrano družbo obljubljal Željko Klepić, zdaj že davnega leta 2016, potem ko je z manjšo skupino prijateljev, sedem jih je bilo, prvič prečkal »konjske steze« južnega Velebita (opomba; obvezno klikni na prispevek z naslovom Majstorska cesta, najlepša panoramska cesta Hrvaške). Leto je minilo in izkazalo se je, da so dvomljivci vendarle imeli prav: Željko jih je pripeljal »le« 86! 🙂

Trmasta lička glava (Klepić je resda Zagrebčan, “otrok asfalta glavnega mesta Hrvaške” od svojih prvih korakov, vendar sta oče in mama Ličana iz Lovinca) ni popustila, vztrajala je v svoji samozavestni ideji, na svojo stran in v projekt pa pritegnila tudi nekaj začetnih skeptikov. Velika kolesarska zgodba, imenovana Srce Velebita, se je lahko – brez dvoma – začela.

Že leta 2018 je na glavni dogodek Srce Velebita iz vseh koncev prispelo 150 kolesarjev, vmes pa se je Klepić – kot prostovoljec v najboljših letih – pridno in temeljito izobraževal na starejših, že uveljavljenih, gorsko kolesarskih dirkah in turah ter se naučil veliko pomembnih stvari o vsem, kar je bilo potrebno za nadaljevanje njegove prvotne ideje, za razvoj kolesarskega projekta Srce Velebita.

In tako je »Srce Velebita« začelo utripati, sprva malo hitreje, nato enakomerno, sinhrono, točno tako kot mora. Ob vse večjem številu zvestih udeležencev, ki so ob vrnitvi na naslednjo tridnevno kolesarjenje Srce Velebita začeli malo bolj »nadležno povpraševati« (o novih kolesarskih trasah), so organizatorji uredili, označili in zavarovali skupno okoli 700 (!) kilometrov kolesarskih poti po pravljični, mitski planini Velebit in okoli nje (predlog za klik, fotogalerija z naslovom Velebit, 145-kilometrska gorska kača).

V želji, da ugodijo obiskovalcem so organizatorji projekta Srce Velebita kolesarjenju pripeli še pohodništvo (ter se domislili in uvedli nekaj različnih novosti, disciplin in kategorij. Morda najboljša ilustracija »razmišljanja in delovanja v vse strani« je dejstvo, da je bil najmlajši udeleženec Srca Velebita doslej star le šest let.

Kolesarske vožnje »Srce Velebita« so, kot ste že sami ugotovili, prilagojene različnim željam obiskovalcev. Na Srcu Velebita najdemo zares raznolike kolesarske proge: vse od tistih najlažjih, družinsko-izletniških, pa do tistih turbo adrenalinskih, ki zahtevajo izjemno kondicijo, izredne vozniške sposobnosti in celo pogum.

Zavedati se je treba, da so vse kolesarske ture logistično zavarovane – tukaj so, za vsak primer, zmeraj na voljo so kombiji s posadkami za pomoč, redarji naravnega parka Velebit in hrvaška gorska reševalna služba. Na srečo, to že moramo poudariti, v prejšnjih letih, večjih nesreč in poškodb na Srcu Velebita ni bilo. Na vseh kolesarskih trasah Srca Velebita so urejene točke za okrepčilo in počitek, z vsake od teh točk pa se širijo neverjetno lepi razgledi.

Velebit je mitska jadranska planina, zagotovo najbolj opevana in s številnimi legendami okrašena planina na Hrvaškem. Razteza se (v zračni črti!) vzdolž zavidljivih 145 kilometrov, širina – 35 kilometrov v bokih in prsih ter 15 kilometrov v pasu, kjer je najvitkejša. Velebit predstavlja naravno mejo med celinsko Hrvaško (natančneje – Liko) in Dalmacijo, ne le geografsko in geomorfno, temveč tudi podnebno (priporočamo klik na članek z naslovom Velebit in Narodni park Severni Velebit).

Zato zna biti Velebit, tudi v na videz idealnih razmerah, dokaj nevarna planina. Zato vse kolesarske udeležence na vsaki trasi med vožnjo nadzorujejo izkušeni, usposobljeni in certificirani vodniki, izmenjaje prostovoljci različnih poklicev in generacij, ki jih privlači osnovni moto, ki so si ga začetniki teh kolesarskih dirk zamislili že v prvem letu zasnove projekta Srce Velebita: »narava in družba«.

Uživanje v neokrnjeni, hipnotično lepi naravi Velebita, zvečer pa, po koncu s čudesi življenja napolnjenega sončnega dne, veselo druženje s prav tako navdušenimi sopotniki – to je glavni motiv organizatorjev Srca Velebita. Kolesarski udeleženci se s široko nasmejanimi obrazi, po treh dneh popolne izolacije od težkega vsakdana, medtem ko jim srce bije v utripu čudovitega Velebita, vračajo domov trdno odločeni, da ob prvi priložnosti pridejo nazaj, v samo Srce Velebita.

In kaj jih čaka ob prvi priložnosti, na prvem kolesarjenju imenovanem Srce Velebita? Kaj pa nas čaka na drugem, mogoče tretjem itd. dogodku Srce Velebita? Ne pozabimo namreč: »Srce Velebita«, ki mu sledijo zvesti partnerji in sponzorji, vsako leto v svoj program praviloma doda vsaj eno novo vsebino.

Najbolj aktualne informacije so zmeraj na voljo na uradnem spletnem naslovu www.srcevelebita.hr. Pomembna opomba: če vam ni mar za naravo ali družbo, vam sploh ni treba klikniti na to povezavo. Da vas slučajno ne potegne v srce Velebita, na kolesarsko popotovanje, o kakšnem lahko le sanjate.

Čeprav bi lahko tukaj naredili piko in zaključili s prispevkom o Srcu Velebita, bomo nekaj besed, ob pomoči prijaznih organizatorjev, namenili še samim kolesarskim progam oziroma turam.

Majstorska cesta, nekoč glavna cesta čez južni Velebit (nekateri strokovnjaki izredno razgledno Majstorsko cesto umeščajo v rang pomembnosti, ki ga je dandanes deležen – tudi nekoliko slovenski – Pelješki most) je tudi osnovno izhodišče za vrsto najatraktivnejših kolesarskih in pohodnih tur po Srcu Velebita.

Ena izmed najbolj priljubljenih tur Srca Velebita je bike & hike Tulove grede, do katerih lahko pridete s kolesom, nato pa sledi še nepozaben pohodniški vzpon čez čudovite apnenčaste stolpe, stebre in razpoke na vrh Tulovih gred na 1.120 metrih nadmorske višine. In kakšni so razgledi? Nepozabni!

Ni presenetljivo, da so bile Tulove grede ena od lokacij, kjer so v šestdesetih letih prejšnjega stoletja po romanih slovitega Karla Maya snemali filme o Winnetouju, priljubljenem indijanskem poglavarju, ki ima še danes svoje številne oboževalce, predvsem v Nemčiji. Zato se pot Srca Velebita, ki vodi od Svetega Roka (ljudem, ki potujejo v Dalmacijo, je znan po istoimenskem tunelu) do Jadranskega morja, imenuje Winnetou v čast liku, ki je zaznamoval mnoga otroštva.

Tudi za najbolj sposobne, kondicijsko najbolj pripravljene, je tura Sveto Brdo bike & hike zahteven izziv. Tik pred prelazom Mali Alan zavijete na novo asfaltirano cesto in se po 3 kilometrih kolesarjenja začnete peš vzpenjati skozi prijeten bukov gozd do počivališča Jurjevića Stanovi.

Razgledi na edinstveno planoto Dušice (1260 metrov nadmorske višine) nikogar ne pustijo ravnodušnega. Enako velja za strm vzpon, ki ga pa nekoliko lajšajo nepozabni razgledi na goro Sveto Brdo (1751 metrov nadmorske višine), ki je ime dobila zaradi verovanja domačinov, da so tukaj nastanjene božanske in zle sile.

Ta drugi najvišji vrh Velebita je zagotovo eden najlepših gorskih vrhov na Hrvaškem (pripomba, glej tudi članek z naslovom Dinara, streha Hrvaške). Na vrhu veličastne piramide, ki dominira nad Južnim Velebitom, nas pričaka 360 stopinjski razgled, ki nas pusti brez sape, enako kot štiri metre visok lesen križ skupaj z desetimi božjimi zapovedmi. Edinstveno in nepozabno!

Edinstvena je tudi steza z imenom »Voćno Sočno«, ki po 25 kilometrih kolesarjenja po Velebitu prispe do OPG (turistične kmetije) »Naša farma« v Raduču, kjer prijazna gostitelja, mlada zakonca Alujević, utrujenim kolesarjem v svojem popolnem naravnem okolju ponudita počitek ob obiranju ekoloških malin, pitju malinovca in okušanja domačih sladic. Nekatere njihove dodatne izdelke (džeme, marmelade, sirupe) dostavljata v Hostel Sveti Rok.

Mogoče želite združiti kolesarjenje in jamarstvo? Srce Velebita poskrbi tudi za to. Novost iz leta 2023 je kolesarsko-jamarska pot Cerovačke jame. Doživite edinstveno naravno lepoto, zapeljite se s kolesom pred vhod v Cerovačke jame, vstopite v samo podzemno srce Velebita in raziščite čudoviti svet kraškega podzemlja. Neopisljivo!

Marsikomu kolesarske vožnje po dnevni svetlobi niso dovolj zanimive ali zahtevne. Zato je bila pod okriljem ekipe Srce Velebita za adrenalinske pogumneže zasnovana atraktivna Velebitska nočna pot, to je 20-kilometrska razburljiva tura pod zvezdnatim nebom, ki pa obvezno zahteva tudi odlične kolesarske luči.

Ekipa Srce Velebita organizira številne dogodke. Če hočete, da ste na tekočem z njimi, potem redno kliknite na spletno stran https://srcevelebita.hr/ (tam lahko npr. prevzamete tudi datoteke zemljevidov, t.i. »GPS sledi«, sledite novicam itd.).

Ne pozabimo; le nekaj minut od izhoda z avtoceste A1 (ZagrebSplitDubrovnik), izhod Sveti Rok, nas pod okriljem planine Velebit čaka neokrnjena narava. Srce Velebita niso samo MTB kolesarjenja in kolesarske tekme, Srce Velebite je predvsem mesto dobrih vibracij in druženja, kateremu se vozniki MTB koles radi vračajo. Velebitske surove stene, makadam, gozdne poti, pa tudi urejene steze, ki potekajo zraven potokov in izvirov, neskončno krasni razgledi – za vsakega se najde nekaj lepega. Se vidimo na Velebitu, se vidimo prav v srcu Velebita?

Na www.pag.si, slovenskem portalu o hrvaškem turizmu, prav zadnje črke črnila izkoriščamo zato, da opozorimo na naslednjo tridnevno prireditev: MTB FESTIVAL SRCE VELEBITA 26.-28.5.2023. CESTOLIKA BY SRCE VELEBITA (REKREATIVNA CESTOVNA VOŽNJA) 27.5.2023.

Ps. Ekipi Srce Velebita (še posebej pa Tomislavu Baretiću) se uredništvo www.pag.si zahvaljuje za fotografije in za pomoč pri pripravi teksta.

Sorodni članki

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Visualia Festival Pulj

Visualia Festival (of Light) je festival na Hrvaškem, ki se vsako leto septembra odvija v mestu Pulj (hrvaško Pula). Visualia festival je posvečen sodobnim umetniškim izrazom in inovativni uporabi tehnologije v umetnosti. Poleg edinstvene priložnosti, da obiskovalci doživijo umetniška dela na drugačen način, Visualia Festival ponuja tudi platformo za umetnike z vsega sveta, da izrazijo svojo ustvarjalnost in inovativnost. Če želite doživeti inovativno umetnost in tehnologijo na enem mestu, če želite doživeti neko drugo dimenzijo, čarobnost, ne zamudite priložnosti obiskati Visualia Festivala med 21. in 23. septembrom 2023 v istrskem Pulju.

Nadaljujte z branjem