Compare Listings

Šparglji - gastronomski simbol pomladi

Šparglji; festival špargljev v Lovranu

Gostinci istrskega Lovrana in okolice (t.i. Lovranšćine) vsako leto v aprilu, na festivalu špargljev (hrvaško, originalno: Festival šparuga), ponujajo različne specialitete na osnovi »njihove slavne divje rastline« (že uvodoma povejmo, da se da s šparglji pripraviti tudi različne sladice?!). Po tradiciji je leta 2023 že dvaindvajseta obletnica gastronomske prireditve, festivala špargljev, ki slavi to oboževano (divjo) rastlino.

Šparglji; festival špargljev v Lovranu

Glavna atrakcija festivala špargljev v Lovranu je celodnevna zabava, na kateri se v gromozanski posodi, pripravi velikanska omleta (“fritaja”) iz kar 1000 jajc, 30 kilogramov špargljev in pancete. T.i. »fritajo s šparglji« so leta 2023 pripravili 15. aprila, glavni kuhar je bil znameniti Stevo Karapandža. Ta istrski gastronomski dogodek, prvič so ga organizirali leta 2001, spremlja tudi bogat kulturno-umetniški glasbeni program za vse obiskovalce praznika, festivala špargljev.

Divji šparglji v izobilju rastejo na pobočjih Učke, tudi zato so se v istrskem Lovranu odločili, da bodo vsako leto aprila pripravili festival špargljev (hrvaško: »festival šparuga«). Poseben, odličen okus divjih špargljev (iz okolice Lovrana) je posledica vpliva aerosolov, to je mešanja morskega in gorskega zraka.

Šparglji so že tisočletja znani kot gozdna poslastica s pozitivnimi učinki na zdravje. Če se še niste odločili za izlet v Lovran, velja omeniti, da šparglji že od antičnih časov veljajo tudi za močan afrodiziak, šparglji praviloma krepijo spolno slo.

Šparglji ali beluši so sicer zelnate trajnice, katerih sezona se pri nas prične z začetkom aprila in traja vse do sredine junija. Divji šparglji, ki uspevajo na kraških travnikih, so zeleni, precej tanjši od gojenih in močnejšega okusa. Poglejmo si nekaj dejstev o festivalu v Lovranu ter o samih špargljih nekoliko podrobneje.

Na pobočju Učke v aprilu uspeva divji špargelj, okoli katerega se je z leti razvila prava gastronomska scena. Oboževalci špargljev pravijo, da so šparglji – gastronomski simbol pomladi. Gostinci Lovrana in Lovranšćine vsako leto v aprilu ponujajo različne specialitete na osnovi te divje rastline, spretnost priprave jedi s šparglji pa sega tudi do sladic.

Glavna atrakcija festivala špargljev, ki je postal že tradicionalen, pa je enodnevna (kulinarična) zabava, na kateri se pripravi velikanska omleta iz kar 1000 kokošjih jajc, 30 kilogramov špargljev in pancete. Fritaja se pripravlja, peče v velikem »padelu« (kovinski posodi) s premerom dveh metra lastnika Adriana Grževića.

Pri pripravi odlične lovranske festivalske fritaje vsako leto sodeluje eden od priznanih, domačih kuharskih mojstrov, letos je festivalsko dogajanje začinil slavni kuharski chef Stevo Karapandža. Ta slavni velemojster kulinarike, ki ga je še za časa pokojne Jugoslavije proslavila slovita Podravkina začimba – vegeta in kuharska oddaja »Male tajne velikih majstora kuhinje«, je v – sedaj domačem – Lovranu z največjim veseljem za številne obiskovalce pripravil tradicionalno, zelo okusno »fritajo«.

Za letošnjo veliko fritajo se je turistična skupnost občine Lovran še posebej angažirala, da vse sestavine pridobi od domačih pridelovalcev, tako so jajca prispela s kmetije Veli Brgud, panceto je priskrbela družina Buretić, pod dirigentsko palico Edite Turković pa se je na strminah slovite planinske Učke pridno nabiralo šparglje.

Da bi za glavni festivalski dogodek, za veliko fritajo, nabrali 30 kilogramov špargljev, je bilo potrebnih približno 10 ljudi, ki so dva dni v gozdičkih iskali in nabirali to divjo rastlino. Seveda nič ni preprosto, tudi nabiranje špargljev ne, ki jih velikokrat »skriva« trnasta rastlina – t.i. »šparužina«. Glede na to, kakšno je bilo vreme pred obiranjem, ali je deževalo ali ne, bodo šparglji lepi, veliki in mesnati. Ker se v času nabiranja divjih špargljev, prebudijo tudi (strupene) kače, ponavadi nabiralci špargljev hodijo naokrog z daljšo palico.

Organizator festivala špargljev v Lovranu, TZ občine Lovran, se je leta 2023 prvič odločil, da obiskovalcem tega enodnevnega festivala razdeli špargljevo fritajo popolnoma brezplačno, z namenom, da vsakdo to hrano vsaj poskusi in se odloči, ali mu je všeč. to ali ne. Vemo namreč, da za šparglje velja skorajda enako kot za tartufeali jih obožuješ ali pa jih sploh ne maraš.

Glede na to, da je bilo treba letos na tržnici za kilogram špargljev odšteti kar 30 evrov, je bila to prava poteza, vsaj tako so menili številni domači in tuji obiskovalci. Razen že omenjene fritaje so bile, na temeljih osnovne sestavine – špargljev, pripravljene še druge številne jedi.

Tako so kuharji restavracije “Knezgrad”, ki je prav tako sodelovala na festivalu špargljev, med drugim pripravili še naslednje kulinarične dobrote: »mousse z belo čokolado, šparglji in mandlji; štrudelj s šparglji in sirom; t.i. »pljukanci« s šparglji in panceto; pa tudi »panin« (sendvič) z lignji, šparglji in radičem.

Seveda so bile nekatere jedi iz špargljev pravo majhno presenečenje. Zagotovo pa smo nedvomno ugotovili, da se da iz špargljev pripraviti prav posebne in številne dobrote, predlagamo na kliknete tudi na članek, ki so ga objavili na Delu, v njihovi rubriki »Odprta kuhinja«, nosi pa naslov Šparglji: 30 odličnih receptov.

Za konec dodajamo le še nekaj besed o samih špargljih, v dodatno besedilo nas bo uvedla turistična skupnost Lovran: »Šparglji so eno najbolj zdravih živil, ki krepijo imunski sistem, vsebujejo 90 odstotkov vode, provitamin A, vitamina C in B, pravijo pa tudi, da so svojevrsten afrodiziak«. Šparglji so baje naravni afrodiziak zahvaljujoč vitaminu B6 in folatu, ki lahko pomagata povečati občutek vzburjenja. Poleg tega vitamin E stimulira spolne hormone, vključno z estrogenom pri ženskah in testosteronom pri moških.

Šparglji so hranljiv in okusen dodatek k vsaki prehrani. Imajo nizko vsebnost kalorij in so odličen vir hranil, vključno z vlakninami, folati in vitamini A, C in K. Poleg tega ima uživanje špargljev številne potencialne koristi za zdravje. Na spletni strani www.zadovoljna.si lahko o špargljih preberemo tudi, da: pomagajo zniževati krvni tlak, lahko pomagajo pri izgubi teže, so polni antioksidantov, pomagajo pri zdravi nosečnosti, spodbujajo delovanje možganov, so naravni diuretik, lajšajo napihnjenost.

Tudi strokovnjaki na www.vizita.si menijo, da so šparglji «izredna zakladnica zdravja«. V članku z naslovom »Če jih še niste, je skrajni čas, da jih naberete«, napišejo, da šparglji spodbujajo proizvodnjo energije: »Šparglji so tudi dober vir tiamina, riboflavina in niacina, treh vitaminov B, ki so bistveni za pretvorbo beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov v energijo. Šparglji so zelo dober vir fosforja, bistvene sestavine ATP, goriva, ki ga celice porabijo za energijo«.

So vam, glede na zapisano, šparglji še nekoliko podžgali vašo radovednost? Mogoče razmišljate o tem, da bi jih sami nabirali? Da bi jih mogoče sami posadili? Potem kliknite na spletno stran www.vrtobilja.si in nadaljujte z branjem, mi – za pokušino – objavljamo le uvod: »Šparglji so poslastica zgodnje pomladi in ena prvih spomladanskih vrst zelenjave. Uživamo mlada stebla oziroma poganjke. Kot trajnica ne potrebuje veliko nege, le dobro jo moramo posaditi«.

Tako, naj bo to vendarle dovolj. Kljub vsemu je www.pag.si turistični portal, nismo strokovnjaki za gastronomijo ali zdravje. Adijo, se vidimo tam nekje pod Učko, na obali modrozelenega Jadrana, v Lovranu, ki je od znamenite Opatije oddaljen le nekaj piškavih kilometrov. Nas boste spoznali? Seveda, mi bomo naročali jedi iz špargljev. 🙂

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Lovran.

Sorodni članki

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Visualia Festival Pulj

Visualia Festival (of Light) je festival na Hrvaškem, ki se vsako leto septembra odvija v mestu Pulj (hrvaško Pula). Visualia festival je posvečen sodobnim umetniškim izrazom in inovativni uporabi tehnologije v umetnosti. Poleg edinstvene priložnosti, da obiskovalci doživijo umetniška dela na drugačen način, Visualia Festival ponuja tudi platformo za umetnike z vsega sveta, da izrazijo svojo ustvarjalnost in inovativnost. Če želite doživeti inovativno umetnost in tehnologijo na enem mestu, če želite doživeti neko drugo dimenzijo, čarobnost, ne zamudite priložnosti obiskati Visualia Festivala med 21. in 23. septembrom 2023 v istrskem Pulju.

Nadaljujte z branjem

Burger Festival Zagreb plus Zagreb Street Art Festival

Od 7. do 17. septembra 2023 bo v sklopu Zagreb Burger Festivala postavljenih kar 20 stojnic najbolj kreativnih gastro čarovnikov, pet koncertov v živo, nemi kino, kulinarične delavnice, dnevni domiselni program za otroke in Zagreb Street Art Festival z več kot 165 umetniki z vsega sveta (33 držav). Z veliko nestrpnostjo čakamo 7. september 2023, ko bo na zagrebškem Trgu dr. Franja Tuđmana štartal deset dni dolg razkošen, nam ljubi Burger Festival Zagreb.

Nadaljujte z branjem