Compare Listings

Nekoč riboloven, sedaj turističen kraj

Promajna ime dolguje Soncu

Promajna je še eden izmed čudovitih turističnih biserov na ogrlici Makarske riviere. Dolga, »glavna«, bela in prodnata plaža, ki je blagodejno osenčena z dišečimi borovci in opremljena z vsemi potrebnimi večjimi ali manjšimi turističnimi objekti, čisto in toplo morje, izredno čist zrak, ki pihlja iz Biokova ali morja, ter odlično ohranjeno naravno okolje so glavne značilnosti dalmatinske Promajne.

Promajna ime dolguje Soncu

Promajna je majhno naselje na Hrvaškem, v Dalmaciji, na oboževani Makarski rivieri, ob vznožju čudovitega Biokova. V Promajni stalno prebiva le nekaj sto prebivalcev, ta številka pa se v poletnih, turističnih mesecih »podeseteri«. Promajna upravno spada pod občino Baška Voda; le-ta pa spada pod Splitsko-dalmatinsko županijo.

Promajna je zrasla v istoimenskem zalivčku, nad njim pa teče slovita Jadranska magistrala. Severno-zahodno od Promajne so naslednji kraji: Baška Voda (slabe 4 km), Brela (8 km), Omiš (30 km) in Split (55 km); jugo-vzhodno od Promajne pa ležita: Bratuš (4 km) in Makarska (7 km). Do turističnega bisera Biokovo Skywalk je kljub le 31 km več kot dobro uro vožnje, do dveh atraktivnih jezer (Rdečega in Modrega) v Imotskem pa je le 30 kilometrov.

Kaj je domača turistična skupnost zapisala o sami zgodovini Promajne? Približno tako: »Promajna ime dolguje viru življenja – Soncu (»promaljanje Sonca« bi lahko mogoče prevedli kot počasno prikazovanje Sonca), ki se prikrade izza obronkov goratega Biokova.

Ime Promajna je bilo v pisnih virih prvič zabeleženo šele leta 1674. Toda veliko število arheoloških najdb (keramika, amfore, kovanci itd.) priča o obstoju življenju na tem prostoru že od drugega stoletja pred našim štetjem. njenem območju od II. Stoletja pred našim štetjem.

Grob s številnim nakitom (biserna ogrlica, zapestnice in prstan) je ena najpomembnejših najdb iz pozne antike na celotnem Makarskem primorju, nagrobni spomenik z izrezljanim križem, iz šestega ali sedmega stoletja našega štetja, pa je eden najstarejših simbolov krščanstva najden na tem območju.«

Promajna, v približno takšni obliki kot jo poznamo dandanes, je začela rasti v poljedelsko in ribiško vasico predvsem v sedemnajstem in osemnajstem stoletju, ko so jo pridno naseljevali predvsem prebivalci iz bližnjega Basta in Podgore. Šele v 70-ih letih dvajsetega stoletja, ko je bila zgrajena življenjsko pomembna Jadranska magistrala, se začne Promajna razvijati tudi turistično.

V središču Promajne prevladuje cerkev »Vseh Svetih«. Cerkev v Promajni je dokaj  preprosta stavba v novoromanskem slogu. Zgrajena in blagoslovljena je bila leta 2000 po načrtu arhitekta Ante Kuzmanića.. Turiste bo zagotovo razveselilo dejstvo, da je Promajna že nekajkrat prejela več nagrad za najlepše urejeno majhno turistično središče na Jadranu, turistični delavci so še posebej ponosni na strokovno priznanje Plavi cvet.

Začetki turističnega »booma« v Promajni so povezani predvsem z gradnjo bližnjega »Dječjega sela« (Otroške vasi), ki je bilo nekoč znano zdravilišče za bolezni dihal (v času pisanja tega članka »Dječje selo«, čeprav se razprostira tik ob morju, ob prekrasnih plažah, na okrog 70.000 kvadratnih metrih, ne obratuje; ne ve se še, kako ga bodo uredili).

V zadnjih desetletjih so v Promajni zgradili številne zasebne hiše, ki ponujajo kakovostne turistične sobe in lepe apartmaje, v kraju Promajna pa se zlahka najdejo tudi kakovostne hotelske nastanitve (manjši, predvsem družinski, hoteli). Seveda (med turistično sezono) obratujejo trgovine, pošta, turistične agencije, bari in restavracije, skratka, infrastruktura, ki omogoča prekrasne počitnice, je tik na dosegu roke.

Vsekakor pa največji magnet turistom, ki – seveda – v Promajno prihajajo predvsem iz Evrope, predstavljajo plaže. Spletni viri omenjajo naslednje »promajske plaže«: »plaža Dječje selo«, plaža Adrijana, nudistična plaža in največja, centralna plaža – plaža Promajna.

Plaža Promajna sodi v kategorijo velikih družinskih in prodnatih plaž. Infrastruktura  na plaži Promajna je »skorajda superiorna«: ima parkirišča, dostopen javen prevoz, tukaj so klopi, naravna senca, prodajalne sadja in zelenjave, sladoleda, hitre prehrane.

Obiščete lahko bar na plaži, kavarno, pekarno, restavracijo, celo bližnji supermarket, kiosk. Na voljo so oprema za kopanje in plažo, ležalniki za najem, senčniki za najem, tuši, garderobe, javna stranišča, reševalna služba. Za večje dopustniško razigranost lahko najamete čoln ali pedaline, otrokom sta v veselje predvsem otroško igrišče in aquapark – plavajoči vodni park. In še in še. Ni da ni. 🙂

Ps. Za fotografije se www.pag.si, slovenski turistični portal o hrvaškem turizmu, zahvaljuje Turistični skupnosti Baška Voda (pod njeno okrilje spada tudi naselje Promajna).

Sorodni članki

Mesto Hvar: top 10 znamenitosti

Ena izmed najbolj znanih turističnih destinacij na Hrvaškem je mesto Hvar. To prekrasno dalmatinsko mesto Hvar ponuja izredno bogato zgodovino in čudovito naravo, ponaša pa se tudi s sanjskimi razgledi in pogledi.

Nadaljujte z branjem

Lastovo, carski otok

Lastovo je otok presežnikov, hvaljen je oh in sploh, z izbranimi besedami, poglejmo nekaj primerov: Lastovo, čarobni hrvaški otok, za vse, ki želijo uiti ponorelemu svetu. Lastovo, hrvaški otok, ki jemlje dih. Lastovo, prebujajoča se dalmatinska Trnuljčica. Lastovo - čarobni otok, kjer so vse plaže videti, kot da so padle iz pravljice. In to nočno nebo! Lastovo – otok, ki te prevzame. Lastovo je (v medijih) tudi: carski otok, zeleni otok, otok sreče, srce Jadrana in pa tudi najmlajši hrvaški naravni park.

Nadaljujte z branjem

Čiovo, otok Čiovo

Čiovo je eden najbolj znanih in naseljenih otokov v srednji Dalmaciji, s celino ga v znamenitem Trogirju povezuje most. Otok Čiovo slovi po svojih čudovitih plažah, njegova velika turistična prednost pa je tudi v tem, da ima odlično lokacijo, številni turistični biseri Jadrana so namreč od otoka Čiova oddaljeni le »kratko vožnjo«.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.