Compare Listings

Brioni Cup, leta 2023 že devetnajstič

Brioni Cup, jadralna regata

Čez »podaljšani vikend«, od 21. do 23. aprila 2023, bo potekala ena najlepših regat na Jadranu. Brioni Cup je elegantna jadralska regata, ki se odvija v zanimivem puljskem arhipelaga. Vse skupaj zaokrožujeta pridih elitnosti neverjetne narave in toplina strastnih ljudi, ki jih združuje prav – jadralski Brioni Cup.

Brioni Cup, jadralna regata

Regata Brioni ima svoje korenine še iz časa Avstro-Ogrske, ustanovil pa naj bi jo nadvojvoda Karl Štefan že leta 1896. Organizator letošnjega, že devetnajstega, Brioni Cup-a, Jadralni klub Delfin, k svoji organizaciji ni prišteval teh nekdanjih, zelo starih, jadralskih prireditev. Edinstvenost »regate Brioni« se kaže v marsičem, lahko bi rekli tudi v izrazitih podrobnostih, ki jim JK Delfin posveča zelo veliko pozornost.

V času ene regatne manifestacije tekmovalci obiščejo tri lokacije – Pulj, Fažano in Brione, štart je ob vznožju veličastne puljske arene, v Pulju in na Brionih so zagotovljeni privezi za vse tekmovalce po končani regati ter parkirišče za vse tekmovalce, ki pridejo z avtomobilom, pa tudi unikatne nagrade s podobo Narodnega parka Brioni, kar daje posebno draž sami regati Brioni Cup.

“V petek, 21.4. 2023, se jadralni tekmovalci zberejo v puljskem pristanišču, naslednji dan, v soboto 22. 4., plujejo skozi puljsko pristanišče in Fažanski kanal proti Rovinju in okoli Brionov, razglasitev je organizirana v Fažani. V nedeljo je predviden ogled znamenitosti Nacionalnega parka Brioni.

Tekmovalci se lahko po končani regati vrnejo v Pulj s čolni in imajo zagotovljen prevoz do Fažane. Za vse, ki bodo čolne privezali v NP Brioni, je zagotovljen prevoz s turistično ladjico do Fažane in nazaj. Tekmovalcem želimo omogočiti popolno doživetje regate, po želji pa lahko doživijo vse tri lokacije,« pravijo v JK Delfin.

Tovrstna regata poteka le enkrat letno in tekmovalci ne želijo zamuditi doživetja, ki ga ponuja 19. regata Brioni Cup. Do prvih dni aprila je bilo prijavljenih okoli 50 jadrnic, dve MAXI jadrnici, racerji in družinski t.i. »krstaši«. Prva prijava je prišla iz Avstrije, med prvimi pa sta se prijavila dva maxi dirkalnika iz Slovenije – Cleansport One in Adriatic Europa. Prijave na regato so sicer odprte do 17. aprila 2023. Prijavite se lahko tudi preko spleta: https://www.jkdelfin.hr/prijava-entry-form-19th-brioni-cup/.

Lansko leto je bil Brioni Cup največja regata »krstaša« v severnem Jadranu, ki je potekala po pravilih HJS, World Sailing Rules, kar govori o njeni edinstvenosti – zanimanju odličnih jadralcev in navdušencev nad polnimi jadri in regatnim duhom. Naj mimogrede omenimo, da so pred dobrim mesecem entuziasti iz JK Delfin organizirali jadralni spektakel Polna luna (Full Moon), na katerem se je zbralo kar 93 prijavljenih jadrnic.

Po planu v letu 2023 Jadralni klub Delfin organizira kar 10 regat mednarodnega značaja, ki se organizirajo po pravilih OPEN in ORC. Regate se točkujejo tudi za t.i. Argonavtski pokal, katerega razglasitev bo decembra na znani zabavni prireditvi »Jedriličarska noć«. Najbolje uvrščeni tekmovalci na regatah imajo poleg unikatnih nagrad, ki jih osvojijo na posameznih regatah, tudi možnost osvojitve prestižne nagrade – Argonavtskega pokala,« ponosno poudarja predsednica JK Delfin – Sanja Vale Čupić.

Regate, ki se točkujejo za skupni Argonavtski pokalu so Full Moon, Brioni, Arena, Trget kup i Barbana, Tivoli, Marinović, Tko prije na Unije, Istra pod jedrima. Celoten seznam vseh regat si lahko ogledate na spletni strani: https ://www.jkdelfin .hr/argonaut-kup/. Mednarodni jadralni klub Delfin iz Pule sodeluje z vsemi, ki si to želijo, z namenom ustvarjanja dodane vrednosti programu na regatah z ustvarjanjem zanimivih vsebin za tekmovalce in vse na obali. »Ko se male roke sklenejo, se vse da«, je hvalnica iz otroškega filma Vlak v snegu, duh, ki veje tudi iz Jadralnega kluba Delfin.

»Letos se regata Brioni Cup začne na dan Zemlje, 22. aprila. ob 11. uri, pluje se iz Pulja, skozi Fažanski kanal proti Rovinju in okoli nacionalnega parka Brioni. Brioni Cup je regatna manifestacija, ki promovira jadranje kot način življenja, regato kot duh odličnih jadralcev in navdušencev.

Za spodbujanje športnega duha in regatne enakopravnosti imamo na Brioni Cup-u poleg ORC tudi različne skupine, ki valorizirajo podobna plovila, OPEN jadranja, regatne, starodobne jadrnice, posebej pa bodo nagrajene dvojice in enojci. Bistvo Brioni Cup-a, ki poteka pod sloganom »Pula pod jedrima«, je spodbujanje regatne množičnosti, krepitev regatnega duha, v katerem se odlični jadralci pomerijo tako z vrstniki kot tudi družinskimi »krstaši«, živeti kulturo jadranja in to velja za vse udeležence med šestim in osemdesetim letim starosti«, sporoča organizacijski odbor JK Delfin.

Brioni Cup je že druga regata zapored v letu 2023, ki poteka v okviru slogana Pula pod jedrima in je organizirana s strani JK Delfin in partnerskih jadralskih klubov. »Nadaljujemo tam, kjer smo končali z nočno regato Full Moon (Pula Sprint). Tekmovalci se spet zbirajo, trenirajo. Nekateri hočejo revanšo. Nekateri hočejo potrditi dobro uvrstitev iz prejšnje regate.

Razburljivo in zanimivo bo za prav vse tekmovalce Brioni Cup-a, pa tudi za tiste gledalce, ki radi spremljajo nastope jadrnic z obale ali z morja z različnih netekmovalnih plovil. V JK Delfin bi to povedali na kratko: »Pričakujemo dobre tekmovalce, zanimivo tekmovanje in zabavo po regati«, glej uradno spletno stran Brioni Cup-a: https://www.jkdelfin.hr/brioni-kup/.

Ps. Uredništvo www.pag.si se za veliko pomoč pri pripravi teksta in za fotografije zahvaljuje JK Delfin.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Top 10 turističnih destinacij na Hrvaškem

Republika Hrvaška nima le 10 fantastičnih turističnih destinacij, ampak vsaj 110. Vendar smo hrabro ugriznili v novinarsko kislo jabolko in naredili naš TOP 10 izbor destinacij na Hrvaškem. Še več, naredili smo selekcijo Top 10 hrvaških destinacij z nekaj dodatnimi zlatimi rezervami in vam tako – upamo - morebiti vsaj nekoliko olajšali izbiro za vaše naslednje potovanje po Hrvaški.

Nadaljujte z branjem