Compare Listings

Dnevi avanture in adrenalina v istrskem Barbanu

Dnevi avanture in adrenalina

V istrskem Barbanu in njegovi okolici bo med 6. in 16. 4. 2023 potekala promocijska akcija Dnevi avanture in adrenalina (originalno, hrvaško: Dani avanture i adrenalina). V desetih dneh bodo »sredi Istre« na voljo popusti pri številnih športnih in adrenalinskih aktivnostih v naravi, prenočišča, gostilne in restavracije pa bodo ponujale ugodne promocijske menije.

Dnevi avanture in adrenalina

V okviru promocijske akcije Dnevi avanture in adrenalina v istrskem Barbanu, ki bo tekla med 6. in 16. aprilom 2023, torej tudi med velikonočnimi prazniki, in jo izvaja Turistična skupnost občine Barban v sodelovanju s številnimi lokalnimi podjetniki iz okolice Barbane, bo obiskovalcem na voljo 20 odstotkov popusta na zanimive, zelo raznolike vsebine, aktivnosti v naravi (na prostem) in pa namestitve, tudi gostilne in restavracije bodo ponujale menije s popusti.

Osnovno ponudbo projekta Dnevi avanture in adrenalina v Barbanu so zasnovali: Glavani Park, Istra Adventure in Ranč Barba Tone (šport in adrenalin), gostilna Vorichi, Roy fast food, picerija Zara in restavracija Prstenac (gastronomija), Hotel Villa Štefanija, Kamp Dvor, Villa Dolores, Villa Dorina, Villa Ladonja in Kuća Martina (namestitev).

Podjetniško pobudo Dnevi avanture in adrenalina so z veseljem podprli Turistična skupnost Barban in številni lokalni politični veljaki, nastala pa je z namenom podaljšanja turistične sezone, a tudi promocije same destinacije Barban, ki jo večinoma pozna po konjeniško-viteški prireditvi Trka na prstenac.

Barbanski župan Dalibor Paus je že prek kakšnim tednom, na predstavitvi promocijske akcije Dnevi avanture in adrenalina poudaril, da so te aktivnosti prava smer, ki jo je treba ubrati za razvoj turizma na območju Barbana. Cilj je, je dodal, razširiti sezono na spomladansko in jesensko obdobje, torej na pred in posezono, in ta ponudba – »Dnevi avanture in adrenalina« – bo omogočila prav to.

Vse, kar naša Turistična skupnost Barban počne, z izgradnjo infrastrukture kolesarskih in pešpoti ter s povezovanjem številnih dejavnosti, ki jih je mogoče doživeti na območju občine Barban, gre ravno v to smer.

Na ta način bomo razbremenili sezono in naš način življenja v poletnem času, dobiček pa bo veliko večji učinek kot je sam turizem. Turisti ne pridejo sem zaradi morja in sonca, ampak zaradi celovitega doživetja, k temu pripomorejo vse aktivnosti naših partnerjev. Znotraj te izkušnje je naš prostor in istrski, podeželski način življenja, ki v turistu vzbuja čustva in je danes gibalo vsega, je še dodal župan Paus.

Istrski medij Glas Istre je s tiskovne konference Dnevi avanture in adrenalina poročal še naslednje: »Nada Prodan Mraković, načelnica upravnega oddelka za turizem Istrske županije, je poudarila, da je bila Istra pred 25 leti zagotovo in izključno poznana po produktu sonca in morja ter aktivnostih, ki so se odvijale ob samem morju, a je izpostavila, da se je to spremenilo zaradi prizadevanj, ki jih na ravni Istrske županije, turističnih skupnosti in TZ Istre vlagajo v razvoj posebnih oblik ponudbe v Istri.

Tudi Katarina Dobrić Dabić, vodja Sekcije skupnosti pustolovskega turizma pri hrvaški obrtni zbornici in lastnica Pustolovskega parka Jangalooz, se je strinjala, da se destinacija Barban že leta profilira skozi doživljaje, avanture, šport, adrenalin. Izpostavila je široko paleto sklopov avanturističnega turizma na kopnem in morju, od ponudbe kajakaštva, kolesarjenja, adrenalinskih parkov, zipline-ov … Kot je poudarila, je njihova želja, da vsak, ki oddaja nočitvene zmogljivosti, ve, kdo v njegovem okolju ponuja »doživljajski turizem« in da je le tako lahko omogočeno sodelovanje vseh deležnikov v turizmu, da bi spodbudili in omogočili njihovo delo do 365 dni v letu«.

Za naš medij, www.pag.si, je svoje mnenje podala Oriana Brgić Kolić (solastnica Villa Ladonja, ki je tudi vključena v promocijski projekt Dnevi avanture in adrenalina): »Projekt Dnevi avanture in adrenalina je hvalevreden projekt, ki ga je trenutno mogoče na Hrvaškem uspešno realizirati le na območju Barbana in njegove okolice. Le Turistična skupnost Barban lahko v okviru akcije Dnevi avanture in adrenalina sistematično združi vse dejavnike, ki so potrebni za realizacijo takšnega projekta, torej da se organizira ponudba ustrezne namestitve, dobra gastronomska ponudba, vse skupaj pa seveda – tvorno – povezujejo športne in adrenalinske aktivnosti na prostem.

Drži, da celotna Istra, kjer je konec koncev vse blizu in povezano, ponuja veliko različnih turističnih, – seveda – tudi športno-adrenalinskih, doživetij, a Barban je bil prvi v širšem prostoru, ki je znal povezati ljudi, ki podobno razmišljajo, ki vedo v katero smer bi se moral razvijati turizem v Istri, v celotni Hrvaški.

Na območju razmeroma majhne občine Barban imate tako zelo zanimivo ponudbo adrenalinskih in športnih doživetij, od Adrenalinskega parka Glavani, ki je zelo dobro zasnovan, ranča Barba Tone, kjer lahko doživite zares nenavadne avanture s konji, do atraktivnega centra Istra Adventure, kjer ponujajo številna adrenalinska doživetja tako na celini kot na morju. Ne smemo pozabiti niti na center za obiskovalce Barban, jame, kolesarske steze, zelo dobra je ponudba domačih namestitev, sledi ji odlična gastronomska ponudba.

Cilj vseh nas turističnih delavcev je seveda celoletni turizem, za kar ima naša mikro turistična destinacija zelo dobre predpogoje in da bi to dosegli, moramo delati na tem, da čim bolj povežemo vse dejavnike, da bo destinacija prepoznavna kot taka. Verjamem, da bodo naše številne turistične usluge in storitve zanimive številnim gostom iz Slovenije, Italije, Avstrije in seveda domačinom – Hrvatom. Vsi tisti gostje, ki so dokaj blizu naše istrske destinacije, lahko pridejo namreč k nam le za nekaj dni, za podaljšan vikend, in to kadarkoli v letu.

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Barban.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem