Compare Listings

Dogodivščine galeba Marka

Z Martino Markov po parkih Hrvaške

Narava Hrvaške je znana po svoji lepoti in raznolikosti – morje, reke, gore, močvirja … V tej paleti veličastne narave na Hrvaškem najdemo tudi osem narodnih parkov in dvanajst naravnih parkov. Nekateri so bolj znani, nekateri manj znani, a vsi so posebni – vredni obiska. O svojih slikanicah piše hrvaška pisateljica Martina Markov.

Z Martino Markov po parkih Hrvaške

Iz mojih dolgoletnih izkušenj na področju varstva narave, ker sem po poklicu biologinja z doktoratom s področja naravoslovja, bi rekla, da smo na hrvaške narodne in naravne parke izredno ponosni, a zdi se, da jih niti ne poznamo dovolj dobro niti jih obiskujemo dovolj.

Vrednosti naših hrvaških parkov v biološkem in ekološkem smislu se pogosto ne zavedamo, tudi pri njihovem ekonomskem vrednotenju se je še mogoče izboljšati – zlasti v smislu ohranitve parkov in trajnostnega razvoja njihove okolice. In vse to lahko prebudimo in krepimo že v otroštvu, v času odraščanja.

In ravno zato so nastali galeb Marko in njegove dogodivščine v hrvaških parkihpoučne slikanice o hrvaških narodnih parkih in naravnih parkih za otroke (in odrasle). To so slikanice, ki otrokom razkrivajo naravo, vzbujajo radovednost in zanimanje za hrvaške parke in njihove prebivalce, jih učijo in zabavajo ter jih celo oblikujejo v čuvaje narave.

Vse se je začelo z morsko želvo, ki je na nenavaden način končala v moji dnevni sobi, kar je v meni prebudilo nenavadno željo, da bi vsem povedala zgodbo o želvi z imenom Leonardo. Želvi in sinu, ki jo je poimenoval, sem večno hvaležna za to, kar sem danes – pisateljica za otroke.

Po obisku petih narodnih parkov (Krka, Mljet, Paklenica, Severni Velebit in Brioni) ter petih naravnih parkov (Telašćica, Vransko jezero, Biokovo, Lastovski otoki inUčka) je galeb Marko prišel na pol poti. V teh parkih je galeb Marko spoznal številne zanimive (živalske) prebivalce in prepričana sem, da je otrokom (pa tudi odraslim) približal lepoto in bogastvo teh območij.

Poleg pustolovskega in dobrosrčnega Marka je za slikanice značilen tudi vesel in dinamičen zaplet, obogaten s humornimi elementi in pristnimi motivi parkov ter realno oblikovanimi živalskimi prebivalci parkov, kar je zasluga grafične oblikovalke Ivane Grimani.

Vsaka od poučnih slikanic je nekakšno povabilo bralcu, da obišče »park iz slikanice« ali obišče tudi druge parke.

Težko je reči, katera slikanica je najboljša in kateri park je bil galebu Marku najbolj všeč. Rekla bi, da so vsi parki enako lepi in najlepši, čeprav tako pri Marku kot pri meni še vedno trepeta srce ob omembi njegovega (in mojega) parka – čudovitih Kornatov. Kljub temu so Kornati, ki bodo zadnja etapa na poti galeba Marka po hrvaških parkih, naš dom (opomba iz uredništva www.pag.si, Martina Markov živi na otoku Murterju, blizu Kornatov).

Koliko so »Markove izobraževalne slikanice« dragocene za izobraževanje otrok na temo narave in varstva okolja, potrjujejo iskrene recenzije kolegov in kolegic iz našega izobraževalnega sistema in izredno pozitivno strokovno mnenje hrvaškega ministrstva za znanost in izobraževanje, zahvaljujoč kateremu Markova potovanja po narodnih in naravnih parkih počasi polnijo šolske in mestne knjižnice.

Bilo bi nekorektno ne poudariti, da za slikanicami, poleg moje malenkosti in moje razumevajoče družine, stoji cela ekipa strokovnjakov, kolegov in prijateljev – za kar sem jim neskončno hvaležna.

Moje izobraževalne slikanice so namenjene predvsem otrokom od šestega do desetega leta starosti, vendar pa v njihovem listanju uživajo tudi starejši. Slikanice so na voljo v hrvaškem in angleškem jeziku in jih najdete v trgovinah s spominki v narodnih in naravnih parkih, ki jih je obiskal galeb Marko, pa tudi na številnih drugih prodajnih mestih, njihov seznam najdete na spletni strani www.ecoedumedia.eu, ki omogoča tudi spletni nakup.

Vabim vas, da se skupaj z nami odpravite na dogodivščine v hrvaške narodne in naravne parke. In, kdo ve – morda bo galeb Marko po obisku vseh dvajsetih čarobnih parkov na Hrvaškem prestopil mejo. Poseben izziv bi mu bil obisk Triglava s svojimi 2864 metri nadmorske višine. 🙂

Ps. Uredništvo www.pag.si se za tekst zahvaljuje pisateljici Martini Markov, avtor fotografij pa je Marin Rakić.

Sorodni članki

Island Pag Trail

Tekaška prireditev Island Pag Trail se odvija na otoku Pagu, v kraju Kolan, ki je znan predvsem po svojem odličnem siru. Say cheese and run; Island Pag Trail bo v srcu otoka Paga, v Kolanu, leta 2024 potekal med prvomajskimi prazniki, natančneje 4. maja. Tekaške trase Island Pag Traila so znane po čudoviti naravi in so primerne za vso družino. Island Pag Trail spada med tekaške vikende, ki ponujajo idealen popoln pobeg od mestne gneče in vsakdana ter priložnost za uživanje v prelepi naravi in športnih aktivnostih.

Nadaljujte z branjem

Croatian Summer Salsa Festival

Croatian Summer Salsa Festival (slovensko bi lahko rekli »Hrvaški poletni salsa festival«) v istrskem Rovinju bo organiziran že dvajsetič, odvil se bo od 10. do 17. junija 2024. Mednarodni salsa festival v jadranskem turističnem dragulju je nekakšna krona razvoja salsa scene na Hrvaškem, vsako leto zbere več tisoč salsa plesalcev iz vsega sveta. V sklopu Croatian Summer Salsa Festival-a so v tednu dni organizirane številne plesne delavnice z najboljšimi mednarodnimi plesnimi inštruktorji, številne plesne zabave, izleti z ladjami ipd.

Nadaljujte z branjem

Naj dopust na Hrvaškem postane cenejši

Govori se, da je počitniško poletje v Hrvaški drago. Kdorkoli trdi tako, še nikoli ni odkril skritih lokalnih restavracij, kupoval v lokalnih trgovinah, obiskoval lokacij, ki jih poznajo le domačini, ali rezerviral namestitev preko lokalnih agencij brez provizije.

Nadaljujte z branjem