Compare Listings

Narodni in naravni parki Hrvaške

Monografija Parkovi Hrvatske

20 parkov (8 narodnih in 12 naravnih), kar 324 strani in celo 249 fotografij, 20 odličnih novinarskih reportaž. Medijska hiša Hanza Media s ponosom predstavlja luksuzno monografijo „Parkovi Hrvatske“, knjigo, ki vas bo navdušila, navdihnila, izobrazila in h kateri se boste nenehno vračali.

Monografija Parkovi Hrvatske

Čudovite fotografije najboljših fotoreporterjev Cropixa na vsaki od 324 strani monografije z naslovom Parkovi Hrvatske (»hrvaški parki«) vodijo bralce iz čarobne Slavonije in Baranje, skozi gričevnato zelenje severne Hrvaške, mogočnih gora Gorskega kotarja, Like in Dalmacije pa vse do čarobnih otokov prekrasnega Jadrana.

Vso to krasoto najdemo na 56.595 kvadratnih kilometrih zemlje, 32 fotografov je v vseh letnih časih dokumentiralo vso najlepšo lepoto, ki jo ponuja hrvaška narava. Najboljši novinarji Jutarnjega lista in Slobodne Dalmacije, njih 16, pa so spisali nazorne in vznemirljive zgodbe o jezerih, potokih, slapovih, gorah, drevesih, rožah, živalih, podmorju.

Glede na splošno biotsko raznovrstnost je Hrvaška ena najbogatejših držav v Evropi. Visoka biotska raznovrstnost je pogojena z zgodovinskim razvojem in geografskim položajem, kjer se panonski, celinski, alpski in sredozemski elementi srečujejo na razmeroma majhnem območju. To naravno hrvaško bogastvo je varovano z različnimi zaščitnimi režimi.

Skupno je na Hrvaškem približno 38 odstotkov kopnega in 9 odstotkov morja zakonsko zaščitenega, varovanega z različnimi stopnjami, kategorijami in ekološkim omrežjem EU-ja, Naturo 2000. Hrvaški narodni (nacionalni) in naravni parki tvorijo hrbtenico hrvaških zavarovanih območij saj pokrivajo kar 9 odstotkov kopnega.

Hrvaška ima kar osem narodnih parkov in celo 12 naravnih parkov z zelo različnimi značilnostmi, skupno pa jim je nekaj: to so območja nepopisne lepote. Da bi to raznoliko naravno dediščino na najboljši možen način predstavili in približali bralcem, je medijsko podjetje Hanza Media, ob strokovni podpori ministrstva za gospodarstvo in trajnostni razvoj, izdalo razkošno monografijo v dveh jezikih, hrvaščini in angleščini.

Cena monografije je 300 kun (s poštnino tam okrog 40 evrov), naročite pa jo lahko na telefonu 00385 1 2255 374 ali po elektronski pošti: pretplata@hanzamedia.hr. Na Hrvaškem lahko monografijo Parkovi Hrvatske poiščete tudi na  vseh prodajnih mestih z imenom Tisak Media Center.

Fotografije in tekst: Hanza Media.

Sorodni članki

Grpašćak, atrakcija na Dugem otoku

Nad pečinami, nad klifi, na skali, na najvišjem delu Dugega otoka in na mestu nekdanjega avstro-ogrskega vojaškega kompleksa, so leta 2022 v Naravnem parku Telašćica odprli izjemno atraktivno sodobno turistično stavbo - Interpretacijsko izobraževalni center Grpašćak.

Nadaljujte z branjem

San Canzian Village & Hotel

San Canzian Village & Hotel je avtentičen in luksuzen turistični sladkorček. Mondeno turistično posestvo San Canzian Village je pravo hedonistično zavetišče, je kraj, ki ga ne boste želeli nikoli zapustiti. V prekrasnih prostorih številnih turističnih objektov San Canzian Village & Hotel ponuja raznobarvno paleto zelo raznolikih turističnih storitev, ki bodo očarale vsakega petičnega gosta. Hkrati pa je San Canzian Village & Hotel odlično izhodišče za radovedne popotnike, ki želijo spoznavati in raziskovati Istro.

Nadaljujte z branjem

Križarjenje z mini križarkami

Med dopustniki je izjemno priljubljen tip potovanja, ki so si ga v preteklosti lahko privoščili le premožnejši. Leti zamujajo in odpadajo, last minute ponudbe hotelov niso preveč ugodne, trajekti in gorivo se dražijo, zato je čas za drugačen način razvajanja v naši bližini. Prednost mini križark je v manjši skupini ljudi in možnosti dostopa do skritih morskih kotičkov, hkrati pa lahko uživate v storitvah in kapacitetah hotela na vodi. V nadaljevanju bomo poskušali opisati, kako izgleda dan na križarjenju, koliko to stane ter razbiti nekatere mite.

Nadaljujte z branjem