Compare Listings

Narodni in naravni parki Hrvaške

Monografija Parkovi Hrvatske

20 parkov (8 narodnih in 12 naravnih), kar 324 strani in celo 249 fotografij, 20 odličnih novinarskih reportaž. Medijska hiša Hanza Media s ponosom predstavlja luksuzno monografijo „Parkovi Hrvatske“, knjigo, ki vas bo navdušila, navdihnila, izobrazila in h kateri se boste nenehno vračali.

Monografija Parkovi Hrvatske

Čudovite fotografije najboljših fotoreporterjev Cropixa na vsaki od 324 strani monografije z naslovom Parkovi Hrvatske (»hrvaški parki«) vodijo bralce iz čarobne Slavonije in Baranje, skozi gričevnato zelenje severne Hrvaške, mogočnih gora Gorskega kotarja, Like in Dalmacije pa vse do čarobnih otokov prekrasnega Jadrana.

Vso to krasoto najdemo na 56.595 kvadratnih kilometrih zemlje, 32 fotografov je v vseh letnih časih dokumentiralo vso najlepšo lepoto, ki jo ponuja hrvaška narava. Najboljši novinarji Jutarnjega lista in Slobodne Dalmacije, njih 16, pa so spisali nazorne in vznemirljive zgodbe o jezerih, potokih, slapovih, gorah, drevesih, rožah, živalih, podmorju.

Glede na splošno biotsko raznovrstnost je Hrvaška ena najbogatejših držav v Evropi. Visoka biotska raznovrstnost je pogojena z zgodovinskim razvojem in geografskim položajem, kjer se panonski, celinski, alpski in sredozemski elementi srečujejo na razmeroma majhnem območju. To naravno hrvaško bogastvo je varovano z različnimi zaščitnimi režimi.

Skupno je na Hrvaškem približno 38 odstotkov kopnega in 9 odstotkov morja zakonsko zaščitenega, varovanega z različnimi stopnjami, kategorijami in ekološkim omrežjem EU-ja, Naturo 2000. Hrvaški narodni (nacionalni) in naravni parki tvorijo hrbtenico hrvaških zavarovanih območij saj pokrivajo kar 9 odstotkov kopnega.

Hrvaška ima kar osem narodnih parkov in celo 12 naravnih parkov z zelo različnimi značilnostmi, skupno pa jim je nekaj: to so območja nepopisne lepote. Da bi to raznoliko naravno dediščino na najboljši možen način predstavili in približali bralcem, je medijsko podjetje Hanza Media, ob strokovni podpori ministrstva za gospodarstvo in trajnostni razvoj, izdalo razkošno monografijo v dveh jezikih, hrvaščini in angleščini.

Cena monografije je 300 kun (s poštnino tam okrog 40 evrov), naročite pa jo lahko na telefonu 00385 1 2255 374 ali po elektronski pošti: pretplata@hanzamedia.hr. Na Hrvaškem lahko monografijo Parkovi Hrvatske poiščete tudi na  vseh prodajnih mestih z imenom Tisak Media Center.

Fotografije in tekst: Hanza Media.

Sorodni članki

Tatjana Šavorić o avanturi Via Adriatica

Tatjana Šavorić je žena, mama trem otrokom, medicinska sestra, planinka. Tatjana Šavorić je s svojim 25 kil težkim nahrbtnikom v 45 dneh prehodila vseh 1.100 kilometrov po hrvaški obmorski planinski poti imenovani Via Adriatica. Tatjana Šavorić je prva in edina ženska, ki je Vio Adriatico v zimskih razmerah prehodila sama. O svojem podvigu je Tatjana Šavorić, na naše veliko veselje, napisala knjigo z naslovom Moja Planina - Kroz gore uz more, od Prevlake do Istre.

Nadaljujte z branjem

Z Martino Markov po parkih Hrvaške

Narava Hrvaške je znana po svoji lepoti in raznolikosti - morje, reke, gore, močvirja ... V tej paleti veličastne narave na Hrvaškem najdemo tudi osem narodnih parkov in dvanajst naravnih parkov. Nekateri so bolj znani, nekateri manj znani, a vsi so posebni - vredni obiska. O svojih slikanicah piše hrvaška pisateljica Martina Markov.

Nadaljujte z branjem

Biokovo Skywalk ali Vošac?

Vedno je neko posebno doživetje, ko se v par urah z nadmorske višine 0 metrov vzpneš na poldrugih 1.000 metrov. Peš, seveda. Po krasni, a v vročini naporni planinski poti, ki se s čudovite makarske riviere dvigne na mogočno skalnato pogorje Biokovo, dolgo kar 60 km.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.