Compare Listings

Fotografije in zanimivosti

»Putevima Frankopana«, sprehod po kastelih

Poznate eno izmed najbolj znanih in vplivnih hrvaških družin – Frankopane? Poznate projekt Po poteh Frankopanov? S fotografskim objektivom bomo spoznali kastele, ki so »del zanimivega projekta«, ki ga Hrvaška uresničuje skupaj z Evropsko unijo.

»Putevima Frankopana«, sprehod po kastelih

Kulturno-turistična pot Po poteh Frankopanov oz. po hrvaško Putevima Frankopana zajema kar 17 frankopanskih kastelov in 3 cerkvene objekte. Objavili smo že »osnovni tekst« o projektu Putevima Frankopana, najdete ga na naslednji spletni povezavi «Po poteh Frankopanov, kulturno-turistična pot«, tokrat bomo objavili le še fotogalerijo, ki pa jo bomo obogatili z mini zanimivostmi o posameznih kastelih (manjših utrdbah, dvorcih, gradičih) in verskih objektih. Začnemo z zanimivostmi, zaključimo s fotogalerijo …

KAŠTEL KRK
Ali veste, da so Frankopani, ki so svojo moč kazali kar 5 stoletij, kastel v Krku gradili kar tri stoletja in sicer na ostankih rimskih mestnih zidov? Kastel se sestoji iz treh stolpov, obrambnih zidov in prostranega atrija.

KAŠTEL GRADEC
Ali veste, da je bil Gradec (na otoku Krku) prva posest slavnih Frankopanov (najprej so se nekaj stoletij imenovali »knezi Krčki«)? Bil je skrit pred pogledi z morja, povlečen v gozd in dokaj majhen (22×20 metrov). Ta kastel so imenovali tudi utrdba Rovoznik, nahaja pa se v bližini kraja Vrbnik.

KAŠTEL S KULOM KVADRAC, NOVI VINODOLSKI
Ali ste vedeli, da je bil leta 1288 v tem kastelu napisan t.i. Vinodolski zakonik? To je najbolj pomemben pravni dokument, ki je bil v času srednjega veka spisan na hrvaških tleh.

STARI GRAD LEDENICE
Ali ste vedeli, da je bila prav ta utrdba zelo važna pri obrambi Furlanije, Istre in Kvarnerskega primorja pred Turki?

KAŠTEL GRIŽANE
Ali ste vedeli, da je s kastela Grižane zares lep pogled na Vinodol in Kvarner?

KAŠTEL TRSAT
Ali ste vedeli, da naj bi se koncem 13. stoletja na Trsatu »sama od sebe«  pojavila rojstna hiše device Marije? Tudi zato se še dandanes številni verniki odpravijo na romanje na Trsat. Frankopani so na Trsatu dali sezidati tudi frančiškanski samostan s cerkvijo.

KAŠTEL GROBNIK
Ali veste, kaj je Lucinski vir? To je globoko brezno, v katerega se je vrgla kmetica Luca, da ne bi padla v roke in »v posteljo« enemu izmed »bolj hudobnih in grdih« Frankopanov.

DVORAC NOVA KRALJEVICA
Ali ste vedeli, da naj bi ravno v tem dvorcu Peter Zrinski in zadnji Frankopan Fran II. Krsto načrtovalo zaroto proti dunajskemu dvoru? Načrt je propadel, zatoje bil Fran II. Krsto, ki je bil tudi pesnik, aprila 1671 obglavljen.

STARI GRAD ZRINSKIH, KRALJEVICA
Ali veste, da je bila cerkev svetega Nikole pred svojim »preoblikovanjem« v sakralni objekt skladišče soli?

KAŠTEL BAKAR
Ali ste vedeli, da je bil Bakar v začetku 19. stoletja največje hrvaško mesto? Leta 1804 je imel Bakar 7.805 prebivalcev, Zagreb pa le 2.973.

STARI GRAD HRELJIN
Na strmem bregu nad morjem najdemo ostanke Hreljina. Ta je bil v času Frankopanov pomembna strateška točka, saj je bilo od tam zelo enostavno nadzirati komunikacijo med morjem in kopnim.

KAŠTEL DRIVENIK
Ali ste vedeli, da je bil kastel Drivenik najprej lesen? Šele med 13. in 15. stoletjem so ga sezidali iz kamna.

KULA U BRIBIRU
Ali ste vedeli, da je kvadratni stolp Turan čuvaj frankopanskih znamenj (grbov, pečatov, orožja, zastav)?

DVORAC ZRINSKIH, ČABAR
Ali veste, da je bil pod dvorcem skopan podzemni tunel, ki je služil za bežanje v času najhujše nevarnosti?  Arheologi so v tunelu našli človeške kosti in orožje.

KAŠTEL ZRINSKIH , BROD NA KUPI
Ali veste, kaj je »breteš«, najdemo pa ga tudi v tem kastelu? To je obzidani element z odprtino skozi katero so branilci dvorca z različnim materialom (vročim oljem in svincem ter kamenjem) obmetavali napadalce, ki so hoteli vdreti skozi glavna vrata.

DVORAC SEVERIN
Ali veste, da je bil dvorec Severin zgrajen na strmi obali Kolpe ter da ga krasi prekrasen park in je zaradi tega proglašen celo za arhitekturni spomenik?

DVORAC STARA SUŠICA
Ali veste, da je se je ta dragulj Gorskega kotorja uspešno upiral napadom Turkov? Dvorec se skriva »globoko v gozdu« in je pravo igrišče otroške domišljije.

PAVLINSKI SAMOSTAN, CRIKVENICA
Ali veste, da je ta samostan v Crikvenici pravi »multipraktik«? Skozi stoletja se je pridno spreminjal. Bil je: kastel, samostan, bolnišnica, dom za zapuščene otroke, letovišče, danes pa je hotel.

FRANČIŠKANSKI SAMOSTAN, KOŠLJUN
Ali veste, da je na majhnem otoku Košljun (v bližini Punata na otoku Krku) pokopana  Marija Katarina Frankopan? Danes je del samostana, v katerem še živijo menihi, namenjen muzeju, v katerem med drugim hranijo zbirko narodnih noš ter redke primerke glagoljaških rokopisov.

MANASTIR GOMIRJE
Ali veste, da je manastir Gomirje, ki je dobrih 30 kilometrov oddaljen od Delnic (Gorski kotar), najzahodneje ležeč pravoslavni samostan v Evropi? Njegova gradnja se je začela leta 1601, zelo pa so pomagali menihi, ki so prišli iz manastira Krka.

Sledi še fotogalerija. Za fotografije hvala http://frankopani.eu/, še posebej pa fotografoma Domagoju Blaževiću in Petaru Fabijanu.

Sorodni članki

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem

Špancirfest, varaždinski ponos

Špancirfest je ena najstarejših hrvaških kulturno-turističnih prireditev, zagotovo pa je največja, ne le po številu zanimivih programov in privlačnih vsebin, ki jih ponuja, ampak tudi po številu obiskovalcev, ki v Varaždin prispejo prav zaradi desetdnevnega pouličnega festivala.

Nadaljujte z branjem

Sinjska alka, zanimivosti

»Sinjska alka je nastala v času, ko je bilo v Evropi veliko podobnih viteških iger. Danes so večinoma vse prepuščene pozabi, Sinjska alka pa trmasto kljubuje času. Sinjska alka je simbol vsakega boja za svobodo, za mir in domače ognjišče, za vero in upanje. Sinjska alka združuje preteklost in prihodnost, slavi čast in poštenje, običaje prednikov, junaštvo in pogum«. Takšne ponosa polne in podobne visokoleteče besede letajo po zraku, ko se na Hrvaškem pogovarjajo o Sinjski alki. Pa so upravičene? Vsekakor.

Nadaljujte z branjem