Compare Listings

»Odkrivati neodkrito«

Lika, hrvaška hrbtenica

Lika je relativno zapostavljena, turistično manj znana hrvaška geografska regija, kot si to zasluži. Lika povezuje Jadransko morje in celino, zelo ljubosumno pa čuva svoje odkrite (in neodkrite) naravne lepote.

Lika, hrvaška hrbtenica

Področje Like obsega okrog 5 tisoč kvadratnih kilometrov. Skoraj 60 odstotkov liškega ozemlja pa na nek način ščiti zakon o zaščiti narave na Hrvaškem. Cilj je ohraniti tako naravno dediščino kot zaščitene naravne posebnosti, turizem pa razvijati izključno v smeri trajnostnega razvoja.

Za začetek naštejmo le nekatere večja in manjše liške turistične bisere: Plitvice, Velebit,  trdnjava Nehaj v Senju, Kuča Velebita (Krasno), Kosinjski most, »Vrila Gacke i mlinice na Majerovom vrilu«, Spominski center Nikole Tesle, srednjeveško mesto  muzej Like v Gospiću, Zip Line MedoKot zanimivost pa navedimo, da naj bi Lika, po nekaterih navedbah, ime dobila po lîku, kar je v hrvaški »štokavski ikavici« beseda za zdravilo. Druga razlaga pa se nagiba v smer, da je Lika dobila ime po grški besedi likos, ki pomeni volk.

Že ta druga razlaga pa nas vodi do ugotovitve, da je narava v Liki na nek način divja, toda lepa. Lika je polna zaščitenih naravnih področij, še več, Lika je polna naravnih fenomenov na vseh »nivojih zaščite«, skoraj 60 odstotkov celotne površine je v ekološki mreži NATURA 2000 ter je tako Lika izredno privlačna za vse oblike zelenega turizma.

Področje Like je odlično povezano s preostalo Hrvaško z avtocesto A1, blizu so letališča Reka, Zadar in Zagreb, veliki pomorski pristanišči Reka ter Zadar in dve manjši – Karlobag in Senj.

Na območju Like upravno delujejo tri županije: Ličko-Senjska, Zadarska in Karlovačka. Področje Like ima izredno ugoden geografski položaj ter veliko naravnih bogastev, kulturno dediščino in bogato gastronomsko ponudbo. Področje Like ima 15 enot lokalne samouprave in 3 mesta (največji je Gospić, Otočac in Senj) ter 12 občin (Brinje, Donji Lapac, Gračac, Karlobag, Lovinac, Perušić, Plaški, Plitvička jezera, Rakovica, Saborsko, Udbina in Vrhovine).

V Liki živi trenutno živi okrog 50 tisoč ljudi, še pred drugo svetovno vojno je Liko naseljevalo okrog 200.000 ljudi (baje se je samo na Aljasko, v mesto Anchorage, izselilo kar 30 tisoč Ličanov!). Na tem področju žive ljudje že od pradavnine, zato Liko odlikuje tudi bogata kulturna dediščina. Še pred Rimljani so tod živeli Japodi, to je le eno izmed ilirskih plemen. Kasneje ta širša področja naše južne sosede, Hrvaške, okrog sedmega stoletja našega štetja, naselijo Slovani … Vse do »domovinskog rata«, hrvaške osamosvojitvene vojne, je v Liki živelo tudi dokaj veliko število Srbov, ki pa jih je sedaj dokaj malo.

Možnosti za preživljanje prostega časa so v Liki neomejene. Doživite lahko enkraten spoj Velebita in morja, na relativno majhnem področju se izmenjajo kar tri klime (mediteranska, planinska in celinska). Prav zaradi tega je liška destinacija izjemno zanimiva in primerna za različne vrste turizma ter ugodna za obisk preko celega leta.

Pogorje Velebit je največje zaščiteno naravno področje na Hrvaškem ter obsega površino 2.200 kvadratnih kilometrov. Predstavlja naravno pregrado med celino in morjem, zaradi prehajanja treh vrst podnebij (mediteranskega, celinskega in planinskega) pa pride še posebej do izraza biološka raznovrstnost. Velebit je naravni park, znotraj njega pa je nekaj lokacij s posebno obliko zaščite, posebej omenjamo »rezervat« Hajdučki in Rožanski kukovi, ki je vpisan tudi na Unescove sezname. Rožanski in Hajdučki kukovi, nepregledna množica skalnatih vrhov različnih bizarnih oblik (kukov) visokih tudi do 200 metrov, se nahajajo v samem srcu narodnega parka NP Severni Velebit.

Se  pa v Liki nahajajo kar trije od skupno osmih hrvaških narodnih parkov: NP Plitvička jezera, NP Paklenica in NP Severni Velebit. Zaradi edinstvene pokrajine in bogatega rastlinskega ter živalskega sveta predstavlja področje naravnih parkov pravo državno in svetovno bogastvo.

Tukaj je tudi veliko jam, najbolj znane so Cerovačke (del naravnega parka Velebit), Pećinski park G. Rabovača in Baraćeve špilje. Reka Gacka, tretja najdaljša ponikalnica na svetu, teče po Liki s svojim celotnim tokom, Gacko in Dabarsko polje pa sta prav tako zaščitena.

Glede na to, da NP Plitvička jezera letno obišče skorajda 10 odstotkov vseh turistov, ki pridejo na Hrvaško, nameravajo s pomočjo te popularne blagovne znamke na trajnosten način ustvariti blagovno znamko tudi za preostalo področje, ki je turistom manj poznano, a prav tako prepolno naravnih lepot. Dodatna prednost Like in  Podvelebitskega primorja pa je prav spoj kopnega in morja, kjer lahko gost prespi na celinskem delu Like, čez pol ure pa že uživa na modrem Jadranu.

Lika je tudi prava gastronomska destinacija. Lika je svojevrstno ekološko jedro Republike Hrvaške, ki ima poleg enkratnih naravnih lepot tudi svojstveno kuhinjo. Lika je znana po svojih rastlinah, drevesih in vrtninah, ki se »prav odlično počutijo v tej eko-oazi«. Vsak, ki obišče Liko, bi moral imeti priložnost v popolnosti občutiti, doživeti, pa tudi okusiti ličke specialitete.

Z namenom ustvarjanja prepoznavnosti destinacije kot gastro-destinacije, so v sklopu projekta integralnega gospodarskega razvoja INTEGRA LIKA 2020, pri katerem še posebej izpostavljajo izredno kvaliteto izbranih izdelkov, ki  jih kot take tudi zaščitijo, razvili celosten regionalni sistem kvalitetne hrane, pijače in spominkov z imenom Lika Quality.

V sistem Lika Quality je bilo do poletja 2019 uvrščenih 59 proizvajalcev iz Ličkega področja in 169 izdelkov v 11 različnih kategorijah, ki so prestali strogo selekcijo. V sodelovanju Lika Destination in Kmetijske zadruge Lika COOP so junija 2018 oblikovali skupno prodajno mesto v NP Plitvička jezera za vse Lika Quality proizvajalce. Na tak način so lokalne družinske kmetije direktno vključene v turistični razvoj.

Že ta kratek, splošni tekst o Liki nam pove, da je Lika s svojo geografsko umeščenostjo prava hrvaška hrbtenica. Lika je tudi  zimzelena skrinja takšnih in drugačnih (naravnih) zakladov. Bomo poiskali to skrinjo? Hočemo pogledati te zaklade? Bomo sprejeli izziv? Odločitev je naša. Moja in tvoja. In kar se mene tiče, niti ni tako težka.

Slovenski spletni portal za hrvaški turizem, www.pag.si, se Lika Destination zahvaljuje za pomoč pri pripravi članka.

Sorodni članki

Seget Vranjica, mir in sproščenost

Seget Vranjica je obmorsko dalmatinsko naselje v občini Seget, upravno gledano je del t.i. Splitsko-dalmatinske županije. Seget Vranjica je majhen kraj v prijetnem sredozemskem okolju in (načeloma) ima vse, kar potrebujete za prijeten in (predvsem) miren turistični dopust. V Seget Vranjici ne pričakujte hrupnih in velikih zabav (razen, če si jih ne boste naredili sami), zagotovo pa Seget Vranjica nudi prav vse možnosti za »blaženo umirjeno morsko sproščenost«. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Starigrad Paklenica: med nebom in morjem

Nežno položena vzdolž dvajset kilometrov dolge morske obale, ob vznožju veličastnega Velebita, turistična t.i. Riviera Paklenica (z »glavnim krajem« Starigrad Paklenico) združuje gore in morje, sredozemsko podnebje z gorskim podnebjem, tradicijo z današnjimi modernimi časi. Vsekakor je potrebno znova in znova poudariti, da Starigrad Paklenica ni samo prijetno poletno obmorsko letovišče, ampak tudi tradicionalno zbirališče planincev in ljubiteljev narave, ki tudi izven glavne turistične sezone neizmerno uživajo v lepotah Paklenice oziroma celotnega Velebita.

Nadaljujte z branjem

Seget, Seget Donji

Zanimiva zgodovina iz časa Turkov in turistično nekoliko preveč zanemarjen kaštel Rotundo iz leta 1564, dolgo in dokaj neurejeno sprehajališče ob morju, »nekulturna razgledišča s prekrasnim pogledom na pol Dalmacije«, neraziskana in izzivov polna divja Zagora, stihijska gradnja ob obali, ignoranca turističnih in občinskih komunalnih delavcev, toda tudi odlična geografska umeščenost in nekateri manjši odlični turistični podjetniški projekti, ki vendarle popravljajo turistično sliko občine Seget in dajejo upanje, da bo nekoč bolje, so bistveni poudarki kratkega bivanja v Segetu oz. Segetu Donjem (ki bo tudi v samem fokusu tega članka). Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem