Compare Listings

Žlahtna kmetijska mehanizacija

Traktor Story & Galerija Konobon

Ob kraški jami Baredine, v istrskem kraju Nova Vas, tam med Porečem in Novigradom, je obiskovalcem na ogled etnološka zgodba, ki je posvečena kmetijstvu. Traktor Story je prva stalna razstava starodobnikov, t.i. oldtimer traktorjev na Hrvaškem, ki jo sestavlja zbirka približno petdesetih starih traktorjev, mlatilnic in drugih kmetijskih strojev.

Traktor Story & Galerija Konobon

Traktor Story dopolnjuje Galerija Konobon, ki se ponaša z okrog 300 razstavnimi predmeti. V Galeriji Konobon je turistom v vpogled zgodba o sredozemskih kulturah predstavljena skozi razstavo o kruhu, oljčnem olju in vinu. Poglejmo Traktor Story & Galerijo Konobon, ki se nahaja dokaj blizu Poreča in Novigrada, nekoliko podrobneje.

Turisti svoj obhod po razstavi Traktor Story večinoma začno na gumnu, prostoru kjer se je ponavadi mlatilo žito. Preko dokumentov, fotografij in predvsem postavljenih eksponatov sledimo razvoju (zmeraj bolj zapletenih) mlatilnic. Kaj kmalu se znajdemo tudi med traktorskimi starodobniki, trenutno jih je v zbirki Traktor Story-ja, skupaj z drugo kmetijsko mehanizacijo, že več kot petdeset, kar je zavidanja vredno, turistom pa zelo povšeči.

Vse od davnih časov pa vse do danes se ljudje v Istri tradicionalno ukvarjajo s kmetijstvom. S hitrim razvojem tehnologije v prvih desetletjih dvajsetega stoletja, s prihodom prvih traktorjev in mlatilnic se je kmetijska proizvodnja zelo izboljšala in zato so bili kmetijski tehnološki dosežki še kako zanimivi lokalnemu, ruralnemu prebivalstvu.

Je pa res, da so se zaradi hitrega tehnološkega razvoja kaj hitro pozabljali običaji in predvsem delovna opravila, za katere se je večinoma koristilo dokaj preprosto delovno orodje. Osnovna ideja muzeja Traktor Story je tako bila ohraniti spomin na stroje in orodja, ki so se v preteklem stoletju uporabljali v Istri in pa tudi prikazati pot od pridelave zrna žita pa vse do sveže pečenega kruha.

Silvijo Legović, zbiralec oldtimer traktorjev, mlatilnic in raznih predmetov, ki so povezani s kmečkimi deli je o svojem hobiju in svoji zbirki Traktor Story povedal: »Mi smo imeli srečo, da smo imeli v vasi traktor Fordson iz leta 1923, to je prvi traktor, ki smo ga videvali v teh krajih.

Njegov lastnik Ivan Žiža je bil predvsem v času žetve izredno iskana oseba. Traktor je takrat delal skorajda neprekinjeno od jutra do večera. Biti traktorist, imeti traktor je bilo takrat zelo donosno. Ta zgodba se je trdno zasidrala v moj spomin in te moje slike iz otroštva sem čez desetletja hotel predstavit tudi prihajajočim turistom«.

Danes so stari traktorji in njih priključki, ki jih je zbral Silvijo Legović, prava mini turistična atrakcija. Vsako leto jih lastnik s svojimi pridnimi pomočniki skrbno vzdržuje, olji, barva, maže z laki, da čim bolj ohrani njihov prvotni čar. »Vsak od teh oldtimer traktorjev je enak kot zadnji dan, ko je delal na polju, to je resnična zgodba človeka na polju,« ugotavlja Silvijo Legović.

Nekateri njegovi jekleni ljubljenčki so bili pripeljani v Istro tudi od drugod. Na primer parni stroj, ki je prispel iz Velike Gorice, na ogled je tudi kombajn iz leta 1966, preseneča največja mlatilnica v nekdanji Jugoslaviji, mnogim obiskovalcem je zanimiv tudi traktor iz Belorusije, še iz časov Avstro-Ogrske je na ogled čudovit stroj, ki je vsaj delno zamenjal ličkarje koruze, pozornost pleni tudi valjar t.i. »Bubba« iz leta 1936, ki je zaslužen za prvo asfaltirano cesto v Istri, povezala je Trst in Pulj.

Traktor Story tematsko dopolnjuje Galerija Konobon. V ekskluzivnem prostoru galerije Konobon, vgrajenem v beli istrski kamen, je predstavljena zgodba o t.i. »klasični sredozemski trilogiji« – kruhu, oljčnem olju in vinu, ki so na tem območju zastopani že od antike.

Osrednji, krožni del Galerije Konobon je večino časa obogaten z umetniškimi in tematskimi razstavami, zadnji del Galerije Konoban pa sestavlja domača vinoteka, kjer lahko degustirate in kupite lokalne izdelke s tega istrskega območja. Seveda si lahko, če imate čas in voljo,  ogledate še bližnjo kraško jamo Baredine, ki pa je že nova turistična zgodba, ki je zahtevala nov novinarski prispevek.

Ps. Za fotografije gre zahvala avtorjem »etno muzeja Traktor Story«, glej uradno spletno stran www.traktorstory.com.

Sorodni članki

Božićno selo, božična vas v Dalmaciji

Zaselek Nart v Gornjem Dolcu, ki je le nekaj kilometrov zračne črte oddaljen od Omiša, je zaradi postavljene božične vasice (hrvaško, originalno »Božićno selo«) v le nekaj letih postal priljubljena dalmatinska destinacija v decembrskem, adventnem, božičnem času. Božićno selo je vizionarsko in zagnano postavila družina Lućić, prvič leta 2018. Božićno selo, božična vasica, je do danes prerasla v – dobesedno - pravljično mesto, kjer milijoni pisanih lučk (ob vsem drugem bogatem programu in odlični zasnovi) ustvarjajo idilično božično oazo v zaledju Dalmacije. Obiskovalci so praviloma očarani! Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem

Opatija: advent vabi

Čarobnost adventa romantično Opatijo spremeni v idilično zimsko (turistično) destinacijo. Opatija, to prečudovito hrvaško mesto, ki z razkošno decembrsko okrasitvijo pridobi edinstven »božični« sijaj, vsako leto ponuja nepozabne prizore in doživetja.

Nadaljujte z branjem