Compare Listings

»Centar za posjetitelje Poklon«

Center za obiskovalce Poklon

Istra je bogatejša za zelo zanimiv turistični produkt, Center za obiskovalce Poklon, ki bo zagotovo postal pravi turistični sladkorček. Moderen Center za obiskovalce Poklon so v naravnem parku Učka slavnostno odprli maja 2021.

Center za obiskovalce Poklon

V okviru velikega projekta “Učka 360”, ki ga je močno sofinancirala Evropska unija, so na Poklonu, najpomembnejšem gorskem prelazu istrske planine Učke, razkrili »Center za obiskovalce Poklon«, ki bo zagotovo postal glavno izhodišče za vse prihodnje obiskovalce naravnega parka Učka.

Nova stavba, Center za obiskovalce Poklon, je zgrajena na ostankih nekdanjega, zapuščenega, na pol uničenega gospodarskega poslopja.

V modernem Centru za obiskovalce Poklon so na 1.200 kvadratnih metrih površine svoje mesto našli: stalna razstava o naravni in kulturni dediščini Učke in Ćićarije, konferenčna dvorana, pisarne delavcev NP Učka, gorska kavarna s teraso in trgovino s spominki, velika učilnica, garaže, pomožni gospodarski objekti, zunanje otroško igrišče ter fotovoltaična elektrarna na strehi.

Center za obiskovalce Poklon je postavljen v samem središču narodnega parka Učka, na gorskem prelazu Poklon, ki je glavno izhodišče proti Vojaku (1396 metrov nadmorske višine), najvišji gori planine Učka.

Poklon, na 922 metrih nadmorske višine, ločuje Učko od Ćićarije in Istro od območja Reke. Preko njega gre stara cesta od Reke proti Istri (danes je prelaz zamenjal predor Učka).

Ime Poklon daje vedeti, da so se istrski romarji tukaj prvič »poklonili (Mariji)«, ker so prvič zagledali slovito reško cerkev »Gospe Trsatske«.

Na Poklonu so postavljeni tudi planinski dom Poklon (nasproti njega pa je veliko parkirišče), penzion Učka z restavracijo, trgovina s spominki naravnega parka Učka, javno stranišče, betonski križ.

Primarni namen Centra za obiskovalce Poklon je zagotovo ozaveščanje obiskovalcev o pomenu narave in potrebi po njeni aktivni zaščiti.

Osrednji del Centra za obiskovalce Poklon bo skorajda zagotovo predstavljala stalna muzejska razstava v pritličju zgradbe, ki bo na sodoben in interaktiven način obiskovalce učila o naravnih in kulturnih vrednotah naravnega parka Učka in njegove bližnje okolice.

Odprtje Centra za obiskovalce Poklon naj bi pomagalo tudi pri podaljševanju same turistične sezone na tem pomembnem turističnem območju.

Zaščitena narava, zlasti naših 8 nacionalnih parkov in 12 naravnih parkov, je ena najmočnejših hrvaških blagovnih znamk.

Zato je naša obveznost, da jih ohranimo, hkrati pa vlagamo v njihovo infrastrukturo za obiskovalce, da prispevamo k privlačnosti njihove ponudbe, po drugi strani pa privabimo tiste obiskovalce, ki jih zanima spoznavanje naravnih in kulturnih vrednot lokalnih območij, z minimalnim negativnim vplivom na okolje.

Poleg tega želimo spodbuditi tudi intenzivnejše vključevanje lokalne skupnosti v ponudbo parkov, da bodo v celoti izpolnili svojo funkcijo generatorjev lokalnega razvoja,« je na odprtju Centra za obiskovalce Poklon ponosno razlagal hrvaški gospodarski minister Tomislav Čorić.

Egon Vasilić, direktor javne ustanove Park prirode Učka, pa je med drugim izpostavil naslednje: »Pri zasnovi in ​​gradnji Centra za obiskovalce Poklon so bile uporabljene najsodobnejše tehnološke rešitve na področju energetske učinkovitosti. Poleg prenove obstoječe dotrajane stavbe so nas vodile smernice trajnostnega razvoja in gradnje z uporabo naravnih materialov, kot so kamen, steklo in les.

Poleg tega je na strehi fotovoltaična elektrarna, ki poganja toplotne črpalke za talno ogrevanje in hlajenje, nameščena je posebej zasnovana toplotna izolacija, uporabljena je samodejna LED osvetlitev, celoten sistem pa ima možnost daljinskega upravljanja.

Muzejska vsebina Centra za obiskovalce Poklon je še bolj kompleksna in inovativna.

V muzeju imamo trenutno edinstveno razstavo Planina, »kinetični modul« makete Učke, sestavljen iz približno 30.000 t.i. pinov, ki hkrati ustvarjajo projekcije različnih pogledov, prostorskih in časovnih sprememb na Učki, naši obiskovalci pa lahko (navidezno) letijo z netopirji, spoznavajo rastline in različne živalske vrste, ki živijo na območju naravnega parka Učka ali pa preprosto uživajo v 360 stopinjskih pogledih z najvišjega vrha Učke, Vojaka.«

Skupna vrednost naložbe v Center za obiskovalce Poklon je bila približno 3,5 milijona evrov,  medtem ko je skupna vrednost projekta “Učka 360” okrog 7 milijonov evrov.

IZ NP Učka sporočajo, da je trenutni delovni čas Centra za obiskovalce Poklon od 9.00 do 17.00, cena vstopnice pa je 50 kun (okrog 7 evrov) s popusti za otroke in upokojence.

Ob koncu navajamo le stavek, ki so ga zapisali novinarji reškega Novega lista: »Pravljičen in zanimivo zasnovan multimedijski prostor Centra za obiskovalce Poklon na sodoben način, vendar ob spoštovanju tradicionalnih vrednot, razkriva vse skrivnosti gore Perun«.

Opomba in kratka razlaga: V hrvaški Istri na planini Učka stoji vrh Perun. Do vrha vas vodi mitološka učna pot, kjer vas spremljajo informativne table, ki vsebujejo mitološke zgodbe in zanimive informacije o davni preteklosti. Postavljen je tudi leseni kip Peruna, ki dodatno krasi Narodni Park Učka.

Zdi se, da lahko z obiskom Centra za obiskovalce Poklon, planino Učko, naravni park Učka, doživimo na povsem nov in zabaven način. Pred nami je torej nova naloga, to preveriti na mestu samem. Se torej vidimo na Učki, se vidimo v Centru za obiskovalce Poklon?

Ps. Za fotografije se uredništvo www.pag.si, slovenskega turističnega portala o hrvaškem turizmu, zahvaljuje NP Učka.

Sorodni članki

Hrvaški pomorski muzej Split

Hrvaški pomorski muzej Split (hrvaško: Hrvatski pomorski muzej Split) je specializirana znanstvena ustanova, ki raziskuje, zbira, ohranja, varuje in obnavlja ter predstavlja pomorsko dediščino. Aktualna muzejska zbirka je koncipirana skozi dve razstavni celoti (trgovsko in vojno pomorstvo), dopolnjuje pa jo zunanja zbirka.

Nadaljujte z branjem

Kozjak, planina čudovitih razgledov

Če imate radi planine - povzpnite se na vsaj en vrh planine Kozjak. Kljub temu, če ne marate gora – prosim, dajte priložnost Kozjaku. Če ne zaradi izjemne narave, znamenitega dalmatinskega krasa, tudi zgodovinskega in kulturnega pomena destinacije Kozjak ali aktivnega oddiha (lažji treking ali zahtevnejše plezanje), pa vsaj zaradi neverjetnih, spektakularnih razgledov, s katerimi vas bo planina Kozjak, popolnoma brez dvoma, zmeraj nagradila. Obisk mest Split, Trogir, vseh sedem Kaštelov in Solina naj ne mine brez obiska planine Kozjak.

Nadaljujte z branjem

Museum of Hum Aura

Museum of Hum Aura je muzej starih obrti s kar 1500 eksponati, ki prikazujejo običaje in tradicijo, preteklost Istre. Kakor razkriva že njegovo ime, je Museum of Hum Aura postavljen v istrskem Humu, ki se hvali z nazivom najmanjšega mesta na svetu.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.