Compare Listings

Izjemno privlačen spomladi in jeseni

Slap Sopot pri istrski vasici Floričići

Zakaj že v naslovu izpostavljamo, kje se nahaja slap Sopot? Ker slapov z istim imenom, torej »Sopot«, obstaja »kar nekaj«, samo v hrvaški Istri sta dva. Naša tokratna novinarska tarča bo velik slap Sopot v Floričićih pri Pićanu.

Slap Sopot pri istrski vasici Floričići

Slap Sopot je priljubljeno izletniško mesto, najdemo ga v istrski vasici Floričići. Če  se npr. vozite od Pazina do Labina v Zajcih zavijte proti majhni vasici Floričići. Za lažjo geografsko umeščenost bomo v oklepaju navedli kilometrsko oddaljenost od slapu Sopot pri vasi Floričići in nekaterimi (bližnjimi) kraji: Pičen oz. hrvaško Pićan (6), Gračišće (9), zahodno Pazin (17), jugozahodno Žminj (20), južno Labin (21),  jugovzhodno Plomin 17 in severovzhodno Vojak, najvišji vrh Učke (35).

Ko npr. avto parkiramo v Floričićih imamo do slapu le še nekaj minut hitrega hoda. In ko že omenjamo hojo, do slapu Sopot vodi tudi pohodna pot imenovana Sveti Simon (staza svetog Šimuna). Ta krožna pohodna pot, ki je označena tudi s številko 701, se začne in konča v razglednem Gračišću, dolga je skoraj 9 kilometrov, za celotno pot pa si rezervirajte 3 do 4 ure, pravijo lokalni turistični delavci.

Ko bomo prispeli do samega slapu Sopot boste, verjemite, radostno presenečeni. Slap Sopot pri vasi Floričići je visok 24,5 metra (na spletu sem našel podatek, da je skoraj istoimenski slap Copot pri Buzetu visok kar 30 metrov!), ob njegovem vznožju pa se šopiri majhen ribnik, ki je baje pravi raj za žabe. Nekje na spletu sem prebral in skopiral naslednje: »Slap Sopot je absolutno spektakularna geohidrološka tvorba v vseh letnih časih in vodostajih«. Kakor vidite, je mnogim slap Sopot zares zelo všeč.

Voda je turkizno zelena in očara. Tako vsaj pravijo spletni viri in dokazujejo številne prekrasne fotografije. Seveda pa lahko naletite na umazano rjavo vodo, če slap Sopot obiščete takoj po nočnem neurju. To se je zgodilo tudi nam, članom uredništva www.pag.si (poglejte mini fotogalerio ob koncu teksta). Seveda pa je bila količina vode nekoliko večja, slap je bil »nekoliko močnejši« in smo bili vsaj nekoliko potolaženi.

Ob slapu Sopot sta dve manjši neoznačeni razgledišči (Perun in Mokoš). S pomočjo dveh obešenih vrvi se lahko spustite tudi do ribnika na dnu globeli. Prosim, bodite zelo previdni, na spletu smo našli članek, ki prikazuje zdrs odraslega moškega po strmem pobočju, odpeljali so ga v bolnišnico.

Lepoto slapu Sopot dopolnjuje »stoletni kamniti most«, ki je bil zgrajen v času Napoleona, malega-velikega Francoza. Čeprav je hudourniška voda Tupaljskega potoka že večkrat resno poškodovala ta most, ga domačini pridno obnavljajo, saj predstavlja glavno vez med okoliškimi naselji in Pičenom.

Ob slapu Sopot ne pričakujte gostinskega objekta, v senci je postavljena le ena masivna lesena miza s klopmi, kjer si najbolj lačni lahko privoščite prigrizek (če ste ga prinesli s seboj).

Ps. Za zgornje fotografije se uredništvo www.pag.si zahvaljuje Turistični skupnosti Osrednja Istra. Pod tekstom pa sledi še manjša, amaterska fotogalerija pisca tega besedila.

Sorodni članki

Badija, otok jelenčkov

Ste že slišali za otok Badija? Nahaja se na vzhodnem delu Pelješkega kanala, kanal Ježevica pa ga ločuje od otoka Korčule. Vsekakor je Badija vreden našega obiska. Zakaj? Kratek odgovor se skriva v naslednjih besedah: plaže, samostan in jelenčki lopatarji (damjaki). Poglejmo razloge za obisk otoka Badija nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Muzej Vučedolske kulture

V bližini Vukovarja si lahko ogledamo atraktiven Muzej Vučedolske kulture. Učili smo se, da so bile stare civilizacije v Egiptu in Mezopotamiji izjemno napredne in da je bila takrat v Evropi »kamena doba«, da smo zaostali v razvoju. Vučedolska kultura kaže, da temu vendarle ni tako.

Nadaljujte z branjem

Vela Luka – najdaljši mozaik na svetu

Društvo likovnih umetnikov Vela Luka na otoku Korčula že nekaj let ustvarja umetniški projekt, ki bo – v doglednem času – zagotovo vpisan v znamenito Guinnessovo knjigo rekordov. Cilj je ustvariti mozaik, vgrajen v dolgo promenado Vele Luke, postal pa naj bi najdaljši talni mozaik na svetu.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.