Compare Listings

Secret Project presents Pula Music Week

Pula Music Week

Pula Music Week, festival elektronske glasbe, ki bo potekal od 30. junija do 6. julija 2022 v puljski Areni, pa tudi ponekod drugod po Istri (več podatkov še pričakujemo), naj bi v Pulj oziroma celotno Istro pritegnil okrog 100.000 (!!!) obiskovalcev. Poglejmo podrobneje.

Pula Music Week

ALDA in Insomniac (producentska hiša, glasbena promotorja in organizatorja konceptualnih dogodkov, predvsem festivalov) bosta v začetku julija (od 30. junija do 6. julija), v prelep ambient puljskega amfiteatra, pripeljala sedemdnevni elektronski glasbeni spektakel s celotnim imenom “Secret Project presents Pula Music Week”.  V prihodnjih tednih naj bi bila napovedana še dodatna festivalska dogajanja po vsej Istri. Po napovedih organizatorjev pa naj bi festival Pula Music Week obiskalo preko 100.000 oboževalcev elektronske glasbe iz vsega sveta.

Da gre za izredno pomemben (turistični) dogodek za celotno Istro, menijo v Glasu Istre, kjer so objavili naslednje: »Pula Music Week je korak v pravo smer. Dokaz, da je Pulj še živ, da še diha. Medtem ko se je Dalmacija v zadnjih letih uveljavila kot središče življenja, se je Istra uveljavila kot spalnica. A temu ni tako in tudi ne bi smelo biti. Zato, festival, dobrodošel«.

Ponavljamo: letos poleti, v obdobju od 30. junija do 6. julija, bo Hrvaška v Pulju gostila nekatera vodilna imena elektronske glasbe. Festival, ki bo Hrvaško še dodatno obogatil in okrepil na turističnem in glasbenem zemljevidu sveta, bosta organizirali promocijski podjetji ALDA in Insomniac in sicer pod imenom ‘Secret Project presents Pula Music Week’. Gre za različico svetovno znanega festivalskega dogodka “Secret Project“, ki bo to poletje tudi na hrvaško obalo pripeljal najboljše house & techno DJ izvajalce.

Veličastna puljska Arena bo vsakodnevno prizorišče ekskluzivnih glasbenih dogodkov, po vsej Istri pa bodo postavljeni in organizirani dodatni glasbeno-scenski dogodki, o katerih bo javnost obveščena naknadno.

Po napovedih naj bi “Secret Project presents Pula Music Week”, tudi zaradi odlične izbire izvajalcev, zagotovo privabil več kot sto tisoč obiskovalcev z vsega sveta. Pula Music Week bo Pulj zlahka postavil na zemljevid velikih festivalov, Istra se bo v prihodnjih letih lahko ponašala s svetovno znano festivalsko prireditvijo.

Ne gre posebej poudarjati, da bo dogodek Pula Music Week na Hrvaško pripeljal zares zelo veliko število obiskovalcev, katerih stopnja višje kupne moči bo dala dodaten zagon celotni turistični realizaciji, tako mesta Pulj kot Istre, pa tudi kot celotnega hrvaškega turizma.

Začetek festivala v Pulju bo zaznamoval avdio-vizualni spektakel (po katerem sta svetovno znana promotorja Alda in Insomniac tudi najbolj znana in prepoznavna) in nastop južnokorejske atrakcije Peggy Gou.

Nato bo “Secret Project Pula Music Week” zaželel dobrodošlico Solomunu, trenutno enemu najbolj priljubljenih izvajalcev današnjega časa, ki bo nastopil v petek, 1. julija 2022. Zanimivo je, da je Salomun performer, ki izvira iz »naših krajev«, čeprav je rojen v Nemčiji.

Naslednje dni festivala Pula Music Week bosta zaokrožila znana britanska produkcijska dvojica Disclosure in Tale Of Us, ki bosta nastopila čez vikend 2. in 3. julija. Ne škodi, da še enkrat zapišemo, da bodo za nadaljevanje brezhibnega glasbenega vikenda poskrbeli dodatni izvajalci na dodatnih lokacijah v Pulju in po vsej Istri.

Legendarni Boris Brejcha bo v puljski Areni, znamenitem rimskem amfiteatru, nastopil v ponedeljek, 4. julija. Boris Brejcha bo na prvencu festivala zagotovo pustil svoj prepoznaven minimalističen pečat.

Dan zatem bo na sporedu nastop Charlotte de Witte, češnja na torti pa bo spektakel zadnji dan prireditve v Pulju, ko bo pred obiskovalci, neutrudnimi plesalci,  festivala Pula Music Week čaral južnoafriški superzvezdnik – Black Coffee, ki je na nedavni podelitvi grammyjev dobil nagrado za najboljši album elektronske plesne glasbe. Zmagal je  njegov album “Subconsciously”.

Ob elitnem seznamu izvajalcev, skupaj z vrhunsko produkcijsko izvedbo, ki se je skozi leta izkristalizirala na svetovnih dogodkih v režiji glasbenih promotorjev (ALDA in Insomniac), lahko v Pulju pričakujemo tudi edinstveno avdiovizualno izkušnjo. Poleg glasbe bo festival Pula Music Week pokazal še očarljivo nasprotje antične in sodobne umetnosti, ter bo znotraj puljskih antičnih zidov prikazal nekaj najboljših sodobnih umetniških instalacij z vsega sveta.

Pula Music Week bo tako združil številne ustvarjalce konceptualne umetnosti in jih vključil v celotedensko plesno glasbeno predstavo. Organizatorji želijo v ospredje postaviti »abstraktno naravo festivala Pula Music Week«, hkrati pa upajo, da se bodo obiskovalci, oboževalci elektronske glasbe zlahka potapljali v neverjetne čutne zaznave.

Proti koncu tega članka si bomo, ponovno, izposodili besede domačina Ivorja Balena, ki je za že omenjeni istrski medij Glas Istre poudaril tudi naslednje: »Seveda veliki glasbeni festivali prinašajo zelo sproščeno občinstvo, in to v zelo velikem številu, tako da bo Pulj konec junija in v začetku julija na nek način oblegan. Vendar je to težava le za tiste, ki so pozabili, kako je biti mlad. Za tiste, ki so se hitro postarali in postali prave (zlobne) tečnobe.

Če naše mesto vsaj občasno ne bo živo, na trenutke pa celo divje, potem to ni mesto. Vsi smo bili priča, da se je zabava v Pulju v zadnjih letih skoraj načrtno, sistemsko ugasnila, omenim naj samo konec štinjanskih festivalov, ubijanja glasbe na Giardinih in zaprtja Kluba Uljanik. Čas je, da to spremenimo«.

Za sam konec pa bomo nekaj besed namenili še samim organizatorjem festivala Pula Music Week. ALDA je mednarodno produkcijsko podjetje, razvijalec konceptualnih dogodkov in promotor mednarodne elektronske glasbe s sedežem v Amsterdamu. Organizatorji dogodkov kot so AMF, A Day At The Park, Armin Only, A State of Trance, Electronic Family, SAGA Festival, We Are Connected, New Horizons, This is Me, Secret Project Festival in The Flying Dutch.

Insomniac organizira nekatere najbolj inovativne, razburljive glasbene festivale in dogodke na svetu. Opremljeni z najsodobnejšo razsvetljavo, pirotehniko in oblikovanjem zvoka, obsežnimi umetniškimi instalacijami, gledališkimi izvajalci in posebnimi učinki naslednje generacije, ti dogodki očarajo človeške čute in navdihujejo edinstven nivo interakcije glasbenikov z oboževalci. Kakovost izkušnje je glavna prednostna naloga Insomniaca.

V 25 letih delovanja so organizirali izjemno veliko festivalov, koncertov in klubskih večerov za skoraj 5 milijonov obiskovalcev po vsem svetu. Insomniacov najbolj znan glasbeni dogodek je Electric Daisy Carnival Las Vegas (največji festival plesne glasbe na svetu, ki v treh dneh privabi več kot 465.000 obiskovalcev). Podjetje je ustanovil Pasquale Rotella, ki je po mnenju medijske hiše Forbes eden od petih najvplivnejših ljudi v industriji zabave.

Sicer pa sta obe podjetji, tako ALDA kot Insomniac, v lasti Live Nation Entertainment, največjega promotorskega podjetja na svetu, ki je do danes ustvarilo že več kot 2.000 vodilnih dogodkov za širšo mednarodno publiko v več kot tridesetih državah sveta, s poudarkom na festivalskih dogodkih v Evropi, Aziji in ZDA.

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta in za fotografije se uredništvo www.pag.si zahvaljuje www.pulamusicweek.com.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem