Compare Listings

Atraktivni glasbeni nastopi

Margaretino leto v mestecu Bakar

Margaretino leto je največji kulturno-turistični dogodek v enem najstarejših mest na Jadranu, v mestecu Bakar (tam v neposredni bližini velike Reke). Tako kot je klimatološko poletje vsako leto toplejše, tako prireditev Margaretino leto (slovensko bi lahko celo rekli: »Margaretino poletje«) z vsako novo edicijo dviguje lestvico inovativnosti v svojih odličnih programih in vsebinah.

Margaretino leto v mestecu Bakar

V štiridesetdnevnem trajanju (od 1. 7. do 13. 8. 2023) najbolj znane prireditve v mestecu Bakar vse obiskovalce čakajo zabava, kultura, mistična sprehajanja in navsezadnje gora dobrih čustev. Večina programa prireditve Margaretino leto bo v samem središču Bakra in bo za obiskovalce brezplačna. Koncerti zabavne glasbe, ki pritegnejo veliko občinstva, so letos zaradi del v središču mesta prestavljeni na nogometno igrišče Hroljevo na Krasici. Poleg različnih glasbenih programov (koncertov) so na seznamu prireditve Margaretino leto tudi razstave, filmi, gledališke predstave in vodeni sprehodi po Bakru.

Tudi letošnje Margaretino leto organizirata Turistična skupnost mesta Bakar in Mesto Bakar ob podpori številnih sponzorjev na čelu s podjetji Industrijska cona Bakar, INA in Metis. Predstavnik podjetja INA je na tiskovni konferenci ob najavi dogodka Margaretino leto dejal: »Veseli me, da lahko tudi letos napovemo zdaj že tradicionalno sponzorsko sodelovanje na prireditvi Margaretino leto. Ta dogodek bo zagotovo tudi letos obogatil turistično in kulturno ponudbo mesta Bakar, čeprav vsebin in programov v tem mestecu na koncu fjorda ne manjka skozi vse leto. Posebej veseli prizadevanje za sprožanje vedno novih projektov in pobud ter sledenje sodobnim trendom pri bogatenju turistične ponudbe tako za turiste kot izjemno vredne in premišljene projekte za lokalno prebivalstvo. V prid temu govorijo številna priznanja Turistični skupnosti mesta Bakar«.

Zakaj se prireditev imenuje Margaretino leto? Odgovor skriva legenda o zavetnici mesta Bakar, sveti Margareti. Margareta je bila mučenka iz Antiohije. Guverner Antiohije jo je hotel poročiti, vendar je rekla, da je že obljubljena Jezusu Kristusu. Vrgli so jo v ječo, kjer je zagledala hudiča v obliki zmaja. Na prsih si je naredila znamenje križa in zmaj jo je pogoltnil. Križ je začel hitro rasti, dokler ni zver končno razsekal na dva kosa in Margareta je ostala popolnoma nepoškodovana. Svetnica Margareta na slikah pogosto drži križ, nosi krono in mučeniško palmo.

Še preden objavimo program prireditve Margaretino leto, namenimo še nekaj dodatnih besed samemu mestecu Bakar, ki je pravi mali biser velikih zgodb. Že pred leti je pod vodstvom Turistične skupnosti Bakar in njene učinkovite direktorice Sonje Jelušić Marić projekt »Skrinja dediščine« lokalno prebivalstvo, od mladih do starih, od Zlobina do Bakra, spremenil v digitalne promotorje domačega kraja.

None so postale spletne vplivnice, dedki pa pridno »delili in sejali po svetovnem spletu« in nenadoma se je vsa zgodovina in naravne lepote tega območja znašla na družbenih omrežjih! Kaj je tisto jezero tamle “zdaj je tam, zdaj ga ni več”? Ena največjih cerkva na Hrvaškem? Vrh Risnjaka? Pravijo, da lahko v »navadni« pekarni na Rivi kupite torto, narejeno po 150 let starem receptu! No, to moramo videti in poskusiti!

Dodajamo tudi informacijo, ki smo jo zasledili na portalu www.emorje.com: »Pravijo, da se burja rodi v Senju, omoži v Bakru in umre v Trstu. Nekaj bo že na tem, saj je ljudskim izrekom in legendam z morja enostavno treba verjeti. V Bakru in Bakrskem zalivu je na daleč poznan ta siloviti veter, ki vsem dela preglavice, tudi domačinom. Včasih je burja tako močna, da podira drevesa in odkriva strehe. Leta 1994 je celo prevrnila v morje veliko luško dvigalo znamke Krupp, ki ga v tovornem pristanišču uporabljajo za pretovor razsutega tovora«.

Sicer pa si lahko več več o mestecu Bakar in njegovih bližnjih znamenitostih preberete v nekaterih člankih, ki smo jih že objavili na www.pag.si: Bakar, malo-veliko mesto; Bakar: v letu pomembnih obletnic; Bakarska torta, sladica razkošnega okusa; Ponikve, izginjajoče jezero; Hreljin, Stari grad Hreljin; Praputnjak, deset zanimivosti in Narodni park Risnjak.

Sedaj pa je vendarle čas, da objavimo pregled letošnjega dogajanja – v originalu, v hrvaščini (v slovenskem dodatku, na koncu še nekaj več besed o najpomembnejšem koncertnem dogajanju).

PROGRAM PRIREDITVE MARGARETINO LETO 2023:

01.07. – subota – „ŠETNJA KROZ POVIJEST“
– Igrificirana tura „Zaigrani Bakar“, 19:00 h
– Stručni obilazak starog grada, 20:00 h
– Modna revija srednjovjekovnih kostima, 21:00 h
– Svečano otvorenje Margaretinog leta, 21:30 h
– Led show – Trinity Creative Lab, 22:00 h
– Koncert klape Hreljin i klape Škrljevo ispred Kaštela, 22:30 h
02.07. – nedjelja – „BAKAR PLEŠE“
– Plesnjak u organizaciji udruge „La Bamba“, novi trg kod pontonske šetnice, 21:00 h
03.07. – ponedjeljak – “PEJZAŽ U AKVARELU I POEZIJI”
– Izložba akvarela akademske slikarice Ive Starac u Gradskoj knjižnici Bakar, 3. srpnja – 30. rujna, u radno vrijeme knjižnice

04.07. – utorak – DJEČJI DAN
– Predstava Ri Teatra „Zborko i Oli“ u Domu kulture „Matija Mažić“ Bakar, 19:00 h
– Prigodni program za djecu u Gradskom vrtu u Bakru 19:30 h
06.07. – četvrtak – KAZALIŠNA PREDSTAVA „OTOČKA TERCA“
– Predstava u izvedbi Branke Petrić Fehmiu, Olivere Baljak i Ane Vilenice, Žal ribara, 21:00 h (ulaznica: 7 EUR)
07. i 08.07. – petak i subota – FILMSKE LJETNE VEČERI „BURA“
– Mali filmski festival u organizaciji udruge Studio B7, Hroljevo (Krasica), 20:00 h

09.07. – nedjelja – FEŠTA OD BRODETA
– Kuhanje brodeta na Žalu ribara, 17:00 h
– Fešta uz Trio Rio i Josefina, 21:00 h
11.07. – utorak – KAZALIŠNA PREDSTAVA „LJUBAV JE NA VRELU“
– Predstava Ri Teatra Žal ribara, 21:00 h (ulaznica: 7 EUR)
13.07. – četvrtak – MARGARETINA
– Polaganje vijenaca, Spomenik Domovinskom ratu, 18:00 h
– Sveta misa – Žal ribara, 18:30 h
– Vožnja turističkim brodom „Aquavision“, 18:00 h i 20:00
– Izložba Miljenka Šegulje „Ča je ča“ uz kulturno zabavni program i mići Margaretin sajam, 19:30 h
– Koncert Vivien Galette i Voljena Grbca – Žal ribara, 21:30 h

15.07. – subota – KONCERT: DANIJELA MARTINOVIĆ
Fešta uz Danijelu Martinović i grupu “Point“, Nogometno igralište „Hroljevo“ Krasica, 22:00 h
20.07. – četvrtak – INTERPRETACIJSKA TURA „TRAGOM FRANKOPANA“
– Interpretacijska tura do starog grada Hreljina, vodič: Bore Štrbac , 19:00 h
21.07. – petak – STAND UP KOMEDIJA „DISCO BABA“
– Stand up u izvedbi Arijane Čuline, Žal ribara, 21:00 h (ulaznica: 7 EUR)
22.07. – subota – „BAKAR PLEŠE“
– Plesnjak u organizaciji udruge „La Bamba“, novi trg kod pontonske šetnice, 21:00 h

24.07. – ponedjeljak – BaKArt
Koncert Zagrebačkih solista, crkva sv. Andrije ap., 21:00 h
27.07. – četvrtak – OSVOJI TUHOBIĆ
– Uspon na Tuhobić, vodič: Bore Štrbac, Satničko, 9:00 h
27.07. – četvrtak – KLASIČNI KONCERT
– Edukacijski klasični koncert, Ženski zbor Sklad, 21:00 h
28.07. – petak – „BAKARSKI SUSRETI“ I FEŠTA UZ GIULIANA I DIKTATORE
– Natjecanje ekipa, nogometno igralište „Hroljevo“ Krasica, 19:00 h
– Koncert Giuliana i Diktatora, nogometno igralište „Hroljevo“ Krasica, 22:00 h

29.07. – subota – FUSION KONCERT „ BURA“
– Multimedijski koncert u organizaciji udruge Studio B7, Hreljinska gradina, 21:00 h
03.08. – četvrtak – INTERPRETACIJSKA ŠETNJA „USPON U PRAPOVIJEST“
– Interpretacijska šetnja na Črni vrh, vodič: Iva Silla, Bakarske prezidi, 19:00 h

04.08. – petak – KONCERT: ŽELJKO BEBEK
– Fešta uz Željka Bebeka i grupu Aurora, nogometno igralište „Hroljevo“ Krasica, 22:00 h
10.08. – utorak – KLASIČNI KONCERT
Koncert klasične glazbe: Laura Vadjon i Pavao Mašić, crkva Majke Božje od Porta, 21:00 h
11.08. – petak – „BAKAR PLEŠE“
– Plesnjak u organizaciji udruge „La Bamba“, novi trg kod pontonske šetnice, 21:00 h
13.08. nedjelja – KONCERT ACOUSTIC PROJECT KVARTETA
– Koncert Acoustic Project kvarteta s Veronikom Ćiković u organizaciji KUU Sklad, 21:00 h

Poletje vrhunskih koncertov v skritem biseru Kvarnerja

Kakšno bi to poletje bilo, če nam ne bi zapustilo vsaj enega nepozabnega koncerta na prostem? Na srečo tako razmišljajo tudi v Bakru, vse bolj priljubljeni destinaciji na Kvarnerju. Namreč, Bakrani so v okviru svoje znamenite prireditve »Margaretino leto« organizirali ne enega, ampak kar tri prvovrstne pop koncerte pod zvezdami. Lokacija vseh treh je enaka – igrišče Hroljevo na Krasici, ljubkem mestecu nad Bakrom.

Ena in edina – Danijela
Prva zabavnoglasbena poslastica na prostem na Krasico prihaja že v soboto, 15. julija. Zaplesalo in zapelo se bo ob veselem ritmu nepozabnih uspešnic Danijele Martinović. Bogat repertoar iz vseh obdobij Danijeline kariere obljublja odlično vzdušje do jutranjih ur, saj je znano, da vesela Splitčanka svojega občinstva ne pusti ravnodušnega, tako s hrvaške, kot slovenske strani, kjer slovi kot ena najbolj priljubljenih izvajalk! Poleg tega nastop pade na njen rojstni dan, kar lahko le še poveča dobre vibracije, po katerih bomo zagotovo vsi sladko zaspali.

Giuliano in “Diktatori”
Poletni spanec ne bo trajal dolgo. Že 28. julija bo Krasica odmevala od uspešnic še ene dalmatinske zvezde – Giuliana ob spremljavi skupine »Diktatori«. Ta glasbena kombinacija se je izkazala za odlično glasbeno izkušnje, ki občinstvu brez izjeme postreže z večeri, napolnjenimi z vrhunskim vzdušjem, odličnim vokalom in prav tako živim nastopom. Skratka, Giuliano se vrača, in to kot eden najboljših regionalnih pop izvajalcev v živo!

Bebekova stara šola
Pop koncertni cikel v Bakru sklenemo teden dni kasneje, 4. avgusta, ko na Hroljevo prihaja legendarni Željko Bebek z vrečko svojih brezčasnih evergrinov. Prekaljeni pop umetnik, o čigar nastopih se govori dneve, to napoveduje tudi za svoj koncert pod vedrim nebom Krasice, ki bo potekal v spremstvu skupine »Aurora«.

Vsi koncerti se začnejo ob 22i uri. Zahvaljujoč sodelovanju Grada Bakra, bakarske Turistične zveze in zvestih pokroviteljev »Margaretinog leta« (INA d.d., Industrijska cona Bakar, Metis d.d. itd.) pa je vstop na vse koncerte brezplačen. Razlog več, da jih ne zamudite!

Ps. Uredništvo www.pag.si se za fotografije zahvaljuje Turistični skupnosti Bakar.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem