Compare Listings

Plus: velika fotogalerija

Bakar: v letu pomembnih obletnic

Bakar je bil na prehodu iz 18. v 19. stoletje največje hrvaško mesto po številu prebivalcev. Oživljanje njegove slavne, mnogim še vedno neznane, preteklosti, pa je turistično prebudilo to zgodovinsko kvarnersko mestece.

Bakar: v letu pomembnih obletnic

Čeprav je Bakar najbolj poznan po industriji, so letos, leta 2019, predvsem po zaslugi številnih pomembnih obletnic, v ospredju nekatere nepoznane, a fascinantne zgodbe tega mesta.

240 let vladanja Marije Terezije – sprehodite se s cesarico po kraljevskem mestu Bakar

Cesarica Marija Terezija sicer ni bila nikoli v Bakru, njene sledi v bakarski zgodovini pa so še kako vidne in pomembne. Pred natanko 240 leti je cesarica Marija Terezija Bakar s cesarskim dekretom imenovala za svobodno kraljevsko mesto, njegova replika je na ogled v samem mestnem središču. Poleg statusa svobodnega kraljevskega mesta mu je leta 1798 podelila tudi status svobodnega trgovskega pristanišča. Z okoliškimi področji kaštelanatov Bakar, Hreljin in Trsat je ustanovila Bakarski municipi, ki so mu pripadali mesto Bakar, občine Hreljin, Kraljevica, Bakarac, Praputnjak, Krasica, Škrljevo, Draga, Kostrena in Trsat.

Še ena pomembna zgodovinska zapuščina Marije Terezije so vinogradi, zidani s tehniko suhozida: Bakarske prezidi, oz. Takala, ki so večinoma nastali v času njenega vladanja in so jih  prav takrat oplemenitili z nasadi avtohtone vinske trte Belina, iz katere pridelujejo znamenito Staro Bakarsko vodico. Marija Terezija je v duhu prave reformatorke, prav tako pred 240 leti, podarila 30.000 forintov za izgradnjo prve ljudske šole, ter tako spodbudila razvoj šolstva in izobraževanja.

10. pomorska bitka – jadrnice, topovi in ognjemet v čast zmage nad Benečani

Pomorska bitka je bakarska prireditev, s katero slavijo zadnji, neuspešni napad Benečanov na Bakar leta 1615, zaradi katere vsaj 15.000 ljudi vsako leto v začetku julija obišče to mesto. Na jubilejni, 10. pomorski bitki, so nočni mir Bakarskega zaliva vznemirili jambori “benečanskih jadrnic”, ki so se prikradli k njegovi obali, na kateri pa jih jep ričakala ognjena bakarska “dobrodošlica” – številni vojni topovi in kubure (pištole) Mestne straže Bakar in zgodovinskih enot hrvaške vojske iz celotne Hrvaške.  Uspešno obrambo mesta prebivalci Bakra in njihovi gostje proslavijo s spektakularnim ognjemetom, s katerim Bakar vsaj za trenutek zasije z nekdanjim slavnim sijem, ki ga je nepošteno ugasnila industrializacija. Na odlično zabavo lahko računajo tudi otroci, saj je prav za njih pripravljen poseben program z imenom Mala pomorska bitka. Še prav posebna atrakcija pa je gostujoča ladja hrvaške vojne mornarice, ki s svojo prisotnostjo povzdigne vsako pomorsko bitko.

10 let zgodovinskega združenja Mestna straža Bakar 1848

Mestna straža Bakar, združenje, ki deluje na področju mesta Bakar od leta 2009 in ima trenutno okoli 25 članov, predstavlja dragocen oživljen del bogate zgodovine mesta Bakar. Njeni člani so v življenju mesta zelo prisotni, so pa tudi zaželeni gostje na številnih dogodkih na Hrvaškem in v tujini, kjer predstavljajo mesto Bakar, sodelujejo pa tudi v številnih humanitarnih akcijah.  Prav tako skupaj z mestom Bakar ter turistično skupnostjo sodelujejo pri osrednjem dogodku Margaretinega poletja – zgodovinski pomorski bitki v Bakru. Že deset let so organizatorji številnih zgodovinskih vojaških parad hrvaške vojske, ki je s svojim mimohodom, poleg same rekonstrukcije bitke, tudi glavni del programa. To leto je, poleg praznovanja 10. obletnice delovanja, Mestna straža prejela tudi potrdilo najvišjega ranga o pomembnosti svojega delovanja. Ob Dnevu državnosti jim je hrvaška predsednica podelila priznanje za ohranjanje in negovanje tradicije ter doprinos k promociji kulturno-zgodovinske dediščine Hrvaške.

Stoletje izvrstnosti bakarskega baškota

Najbolj prepoznaven spominek mesta Bakar je bakarski baškot, ovenčan z zlato medaljo za kvaliteto leta 1919 v Parizu. Plaketo, ki priča o tem pomembnem priznanju, lahko najdete na zidu pekarne, v kateri nastajajo baškoti, v legendarni Baškotarni. Njeni zaposleni bodo z veseljem z vami delili zgodbo o tem, dvakrat pečenem, okroglem krušnem pecivu, velikega pomena za bakarske pomorščake, po katerem je Bakar znan daleč naokrog. Zaradi svoje suhosti je bil baškot uporaben še tudi po več kot šestih mesecih ter je bil zelo primeren za prehrano na dolgih plovbah. Na daljša ribarjenja so ga jemali s seboj namesto kruha. Tradicionalno so ga pomakali v črno vino, čaj ali belo kavo, vi pa ga lahko namočite v Bakarsko vodico – še en simbol mesta Bakar!

170 let Pomorske šole Bakar, ustanovljene  66 let pred londonsko

V svojih slavnih dneh je bil Bakar mesto pomorščakov, ki so pluli po svetovnih morjih. Najpomembnejši mejnik v razvoju pomorstva je bila vsekakor ustanovitev Pomorske šole Bakar, ki je pričela delovati davnega leta 1849, kar 66 let pred ustanovitvijo londonske!  Pomorska šola Bakar je najstarejša strokovna šola na Hrvaškem. Ponaša se tudi z dejstvom, da je imela prvo šolsko ladjo trgovske mornarice, Margito, ne le na samem Jadranu, temveč tudi v Sredozemlju. Letos praznujejo še eno obletnico, 25 neprekinjenih let mednarodne regate pomorskih učilišč v mornarskem veslanju. V Pomorski šoli Bakar je kot profesor služboval tudi veliki Andrija Mohorovičić, znanstvenik svetovnega ugleda, ki se je v Bakru prvič neposredno srečal z meteorologijo, kar je privedlo do postavitve meteorološke postaje v Bakru leta 1887. V  šoli je spominska učilnica, posvečena temu velikanu. V sami šoli hranijo še dragocene predmete, vezane na pomorstvo, pa tudi čustveno posvetilo – veslo, poslikano z roko velikega hrvaškega umetnika Voje Radoičića.

10 let turistične skupnosti – uspeh navkljub industrijski zaznamovanosti

Turistična skupnost mesta Bakar je pričela z intenzivnim delom leta 2009, celih 15 let po zaprtju Koksare, simbola bakarske industrijske preteklosti in glavnega razloga, da so se Bakru v velikem loku izogibali popotniki in vsi kvarnerski gostje. Čeprav obremenjeni s preteklostjo in popolno osamitvijo v turistično razvitem Kvarnerju, je Turistični skupnosti Bakra s trdim in premišljenim desetletnim delom uspelo doseči to, kar se je mnogim zdelo nemogoče. Bakar so spremenili v zaželeno izletniško središče navkljub številnim, še vedno aktualnim, pomanjkljivostim. Kvalitetna ponudba privatne namestitve, Margaretino poletje s številnimi dogodki, Tuna fest in ogledi mesta za organizirane skupine, ki jih pričakajo bakarska združenja: Mestna straža Bakar, Težakinja in težak iz Praputnjaka, Bakarska gospoda in kapetan, čemur sledi še ogled starega mesta, kjer so najbolj pomembni Frankopanski kaštel, Turška in Rimska hiša ter cerkev apostola sv. Andrije s katakombami, Hreljinska trdnjava, jezero, ki nastaja in izginja v Ponikvah ter bakarske prezidi, kjer nastaja Bakarska vodica.

To so le nekateri od razlogov, da čim prej obiščete Bakar.
Turistično ponudbo Bakra najdete na spletni strani www.tz-bakar.hr.

Sorodni članki

Rdeče korale imajo čarobno moč

»Na videz rastlina, mineral iz apnenčastega skeletnega sistema, v resnici pa žival. Po izročilu mnogih ljudstev so korale božanska bitja in njihov božanski izvor se je odražal v njihovi lepoti. Po starodavni legendi je rdeča korala nastala, ko je Perzej odsekel Meduzino glavo in jo vrgel v morje. Morske alge, prekrite s krvjo iz Meduzine glave, so okamenele in postale čudovite korale.«

Nadaljujte z branjem

Najboljše hrvaške restavracije

Katere so najboljše restavracije na Hrvaškem? Zagotovo so med njimi tiste, ki so prejele Michelinovo zvezdico. Najbolj prestižno svetovno znano gastronomsko priznanje ima trenutno v svoji lasti kar 10 hrvaških restavracij: rovinjski Monte, šibenski Pelegrini in restavracija 360º v Dubrovniku iz leta 2018, Noel (Zagreb) in Draga di Lovrana (Lovran) iz leta 2019, paški Boškinac in LD Terrace (otok Korčula) iz leta 2020 ter restavracije Nebo (Reka), Alfred Keller (Mali Lošinj) in Agli Amici (Rovinj) iz leta 2021 .

Nadaljujte z branjem

Kje jesti in piti v osrednji in vzhodni Istri?

Eno - gastro destinacije osrednje in vzhodne Istre, ki jih ne smemo spregledati. Svetujeta Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese iz www.delistria.com, ki pravita, da turistično destinacijo spoznavamo tudi skozi jedi in vina.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.