Compare Listings

Plus: velika fotogalerija

Bakar: v letu pomembnih obletnic

Bakar je bil na prehodu iz 18. v 19. stoletje največje hrvaško mesto po številu prebivalcev. Oživljanje njegove slavne, mnogim še vedno neznane, preteklosti, pa je turistično prebudilo to zgodovinsko kvarnersko mestece.

Bakar: v letu pomembnih obletnic

Čeprav je Bakar najbolj poznan po industriji, so letos, leta 2019, predvsem po zaslugi številnih pomembnih obletnic, v ospredju nekatere nepoznane, a fascinantne zgodbe tega mesta.

240 let vladanja Marije Terezije – sprehodite se s cesarico po kraljevskem mestu Bakar

Cesarica Marija Terezija sicer ni bila nikoli v Bakru, njene sledi v bakarski zgodovini pa so še kako vidne in pomembne. Pred natanko 240 leti je cesarica Marija Terezija Bakar s cesarskim dekretom imenovala za svobodno kraljevsko mesto, njegova replika je na ogled v samem mestnem središču. Poleg statusa svobodnega kraljevskega mesta mu je leta 1798 podelila tudi status svobodnega trgovskega pristanišča. Z okoliškimi področji kaštelanatov Bakar, Hreljin in Trsat je ustanovila Bakarski municipi, ki so mu pripadali mesto Bakar, občine Hreljin, Kraljevica, Bakarac, Praputnjak, Krasica, Škrljevo, Draga, Kostrena in Trsat.

Še ena pomembna zgodovinska zapuščina Marije Terezije so vinogradi, zidani s tehniko suhozida: Bakarske prezidi, oz. Takala, ki so večinoma nastali v času njenega vladanja in so jih  prav takrat oplemenitili z nasadi avtohtone vinske trte Belina, iz katere pridelujejo znamenito Staro Bakarsko vodico. Marija Terezija je v duhu prave reformatorke, prav tako pred 240 leti, podarila 30.000 forintov za izgradnjo prve ljudske šole, ter tako spodbudila razvoj šolstva in izobraževanja.

10. pomorska bitka – jadrnice, topovi in ognjemet v čast zmage nad Benečani

Pomorska bitka je bakarska prireditev, s katero slavijo zadnji, neuspešni napad Benečanov na Bakar leta 1615, zaradi katere vsaj 15.000 ljudi vsako leto v začetku julija obišče to mesto. Na jubilejni, 10. pomorski bitki, so nočni mir Bakarskega zaliva vznemirili jambori “benečanskih jadrnic”, ki so se prikradli k njegovi obali, na kateri pa jih jep ričakala ognjena bakarska “dobrodošlica” – številni vojni topovi in kubure (pištole) Mestne straže Bakar in zgodovinskih enot hrvaške vojske iz celotne Hrvaške.  Uspešno obrambo mesta prebivalci Bakra in njihovi gostje proslavijo s spektakularnim ognjemetom, s katerim Bakar vsaj za trenutek zasije z nekdanjim slavnim sijem, ki ga je nepošteno ugasnila industrializacija. Na odlično zabavo lahko računajo tudi otroci, saj je prav za njih pripravljen poseben program z imenom Mala pomorska bitka. Še prav posebna atrakcija pa je gostujoča ladja hrvaške vojne mornarice, ki s svojo prisotnostjo povzdigne vsako pomorsko bitko.

10 let zgodovinskega združenja Mestna straža Bakar 1848

Mestna straža Bakar, združenje, ki deluje na področju mesta Bakar od leta 2009 in ima trenutno okoli 25 članov, predstavlja dragocen oživljen del bogate zgodovine mesta Bakar. Njeni člani so v življenju mesta zelo prisotni, so pa tudi zaželeni gostje na številnih dogodkih na Hrvaškem in v tujini, kjer predstavljajo mesto Bakar, sodelujejo pa tudi v številnih humanitarnih akcijah.  Prav tako skupaj z mestom Bakar ter turistično skupnostjo sodelujejo pri osrednjem dogodku Margaretinega poletja – zgodovinski pomorski bitki v Bakru. Že deset let so organizatorji številnih zgodovinskih vojaških parad hrvaške vojske, ki je s svojim mimohodom, poleg same rekonstrukcije bitke, tudi glavni del programa. To leto je, poleg praznovanja 10. obletnice delovanja, Mestna straža prejela tudi potrdilo najvišjega ranga o pomembnosti svojega delovanja. Ob Dnevu državnosti jim je hrvaška predsednica podelila priznanje za ohranjanje in negovanje tradicije ter doprinos k promociji kulturno-zgodovinske dediščine Hrvaške.

Stoletje izvrstnosti bakarskega baškota

Najbolj prepoznaven spominek mesta Bakar je bakarski baškot, ovenčan z zlato medaljo za kvaliteto leta 1919 v Parizu. Plaketo, ki priča o tem pomembnem priznanju, lahko najdete na zidu pekarne, v kateri nastajajo baškoti, v legendarni Baškotarni. Njeni zaposleni bodo z veseljem z vami delili zgodbo o tem, dvakrat pečenem, okroglem krušnem pecivu, velikega pomena za bakarske pomorščake, po katerem je Bakar znan daleč naokrog. Zaradi svoje suhosti je bil baškot uporaben še tudi po več kot šestih mesecih ter je bil zelo primeren za prehrano na dolgih plovbah. Na daljša ribarjenja so ga jemali s seboj namesto kruha. Tradicionalno so ga pomakali v črno vino, čaj ali belo kavo, vi pa ga lahko namočite v Bakarsko vodico – še en simbol mesta Bakar!

170 let Pomorske šole Bakar, ustanovljene  66 let pred londonsko

V svojih slavnih dneh je bil Bakar mesto pomorščakov, ki so pluli po svetovnih morjih. Najpomembnejši mejnik v razvoju pomorstva je bila vsekakor ustanovitev Pomorske šole Bakar, ki je pričela delovati davnega leta 1849, kar 66 let pred ustanovitvijo londonske!  Pomorska šola Bakar je najstarejša strokovna šola na Hrvaškem. Ponaša se tudi z dejstvom, da je imela prvo šolsko ladjo trgovske mornarice, Margito, ne le na samem Jadranu, temveč tudi v Sredozemlju. Letos praznujejo še eno obletnico, 25 neprekinjenih let mednarodne regate pomorskih učilišč v mornarskem veslanju. V Pomorski šoli Bakar je kot profesor služboval tudi veliki Andrija Mohorovičić, znanstvenik svetovnega ugleda, ki se je v Bakru prvič neposredno srečal z meteorologijo, kar je privedlo do postavitve meteorološke postaje v Bakru leta 1887. V  šoli je spominska učilnica, posvečena temu velikanu. V sami šoli hranijo še dragocene predmete, vezane na pomorstvo, pa tudi čustveno posvetilo – veslo, poslikano z roko velikega hrvaškega umetnika Voje Radoičića.

10 let turistične skupnosti – uspeh navkljub industrijski zaznamovanosti

Turistična skupnost mesta Bakar je pričela z intenzivnim delom leta 2009, celih 15 let po zaprtju Koksare, simbola bakarske industrijske preteklosti in glavnega razloga, da so se Bakru v velikem loku izogibali popotniki in vsi kvarnerski gostje. Čeprav obremenjeni s preteklostjo in popolno osamitvijo v turistično razvitem Kvarnerju, je Turistični skupnosti Bakra s trdim in premišljenim desetletnim delom uspelo doseči to, kar se je mnogim zdelo nemogoče. Bakar so spremenili v zaželeno izletniško središče navkljub številnim, še vedno aktualnim, pomanjkljivostim. Kvalitetna ponudba privatne namestitve, Margaretino poletje s številnimi dogodki, Tuna fest in ogledi mesta za organizirane skupine, ki jih pričakajo bakarska združenja: Mestna straža Bakar, Težakinja in težak iz Praputnjaka, Bakarska gospoda in kapetan, čemur sledi še ogled starega mesta, kjer so najbolj pomembni Frankopanski kaštel, Turška in Rimska hiša ter cerkev apostola sv. Andrije s katakombami, Hreljinska trdnjava, jezero, ki nastaja in izginja v Ponikvah ter bakarske prezidi, kjer nastaja Bakarska vodica.

To so le nekateri od razlogov, da čim prej obiščete Bakar.
Turistično ponudbo Bakra najdete na spletni strani www.tz-bakar.hr.

Sorodni članki

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Top 10 turističnih destinacij na Hrvaškem

Republika Hrvaška nima le 10 fantastičnih turističnih destinacij, ampak vsaj 110. Vendar smo hrabro ugriznili v novinarsko kislo jabolko in naredili naš TOP 10 izbor destinacij na Hrvaškem. Še več, naredili smo selekcijo Top 10 hrvaških destinacij z nekaj dodatnimi zlatimi rezervami in vam tako – upamo - morebiti vsaj nekoliko olajšali izbiro za vaše naslednje potovanje po Hrvaški.

Nadaljujte z branjem