Compare Listings

Stipe Surać: zgodba o soli

Foto zgodba o soli

Soline v Ninu, ki so stare že več kot 1.500 let, so čarobni muzej. V času turistične sezone se je, s fotoaparatom v rokah, po solinah sprehajal profesionalni fotograf Stipe Surać. Poglejmo si zgodbo solin v Ninu skozi oči profesionalnega fotografa.

Foto zgodba o soli

O solinah v Ninu smo na www.pag.si, portalu o hrvaškem turizmu, že pisali. Objavili smo prispevek z nekoliko dolgočasnim naslovom: Soline Nin – Solana Nin.

Takrat smo povzeli besede, ki smo jih našli na uradni strani Solane Nin, ki nam z veliko žara in ljubezni pripoveduje zgodbo o belem zlatu: »Soline pripovedujejo zgodbo o soli skozi zgodovino, vojne, praznovanja, ljubezen, užitek in delo. V tem času se je marsikaj spremenilo, ena stvar pa je ostala enaka. Sol je še vedno ročno pridelana, tako kot je bila nekoč, z veliko dozo ljubezni in užitka. Že preštevilnim prednikom so polja ninskih soli dala najboljše od sonca, Jadranskega morja in velebitske burje.«

Tokrat pa bo soline v Ninu, skozi svoje fotografske oči predstavil zadarski fotograf Stipe Surač, ki redno objavlja tudi za hrvaško izdajo svetovno slavnega medijskega velikana National Geographica, do sedaj je naredil tudi že več kot 50 fotografskih reportaž.

O svojem delu Stipe Surać dokaj nerad govori: »Meni osebno je najpomembnejši sam trenutek, se pa tudi trudim videti, opaziti čim več. Znati morate gledati«.

Fotograf Stipe Surać, ki je ob piscu Brunu Čurku tudi soavtor knjige Mediteranski armerun, bo v naši tokratni veliki fotografski zgodbi (kar 87 fotografij) predstavil delo »ninskih solinarjev«, ki jih z veseljem obiščejo tudi morski turisti. Poglejmo. 🙂

Ps. Za fotografije se uredništvo www.pag.si zahvaljuje solinam v Ninu in fotografu Stipu Suraću.

Sorodni članki

Luka Tabako fotografira otok Krk

Luka Tabako fotografira večinoma na otoku Krku. V uredništvu www.pag.si smo veseli in hvaležni, da nam je ustvarjalec Luka Tabako odstopil nekaj desetin svojih fotografij, da smo lahko naredili zajetno in – seveda – čudovito fotogalerijo. Verjamemo, da boste tako kot mi, tudi vi, uživali na foto-sprehodu, ki ga je osmislil odličen fotograf Luka Tabako.

Nadaljujte z branjem

Hiking Croatia: neverjetni prizori narave

Hiking Croatia je v prvi vrsti pohodniški blog (glej spletno stran www.hikingcro.com), ki vas bo navdušil za odhod v gore. Je pa Hiking Croatia zagotovo mnogo več kot le spletni blog, ki poje slavospev naravi. Projekt Hiking Croatia ustvarjata odličen fotograf Mario Jurina in Daria Bedeniković, »deklica za vse«. Blog, ki ga pridno in z navdihom ustvarjata (fotografije so fantastične!), navdihuje več deset tisoč ljubiteljev narave.

Nadaljujte z branjem

Kraljičina plaža, Nin

Kraljičina plaža je najdaljša hrvaška peščena plaža. Ameriški turistično-medijski gigant Travel Channel je Kraljičino plažo v kraljevskem Ninu uvrstil med 100 najlepših plaž sveta. V neposredni bližini Kraljičine plaže je tudi največje najdišče zdravilnega blata na Hrvaškem.

Nadaljujte z branjem