Compare Listings

Stipe Surać: zgodba o soli

Foto zgodba o soli

Soline v Ninu, ki so stare že več kot 1.500 let, so čarobni muzej. V času turistične sezone se je, s fotoaparatom v rokah, po solinah sprehajal profesionalni fotograf Stipe Surać. Poglejmo si zgodbo solin v Ninu skozi oči profesionalnega fotografa.

Foto zgodba o soli

O solinah v Ninu smo na www.pag.si, portalu o hrvaškem turizmu, že pisali. Objavili smo prispevek z nekoliko dolgočasnim naslovom: Soline Nin – Solana Nin.

Takrat smo povzeli besede, ki smo jih našli na uradni strani Solane Nin, ki nam z veliko žara in ljubezni pripoveduje zgodbo o belem zlatu: »Soline pripovedujejo zgodbo o soli skozi zgodovino, vojne, praznovanja, ljubezen, užitek in delo. V tem času se je marsikaj spremenilo, ena stvar pa je ostala enaka. Sol je še vedno ročno pridelana, tako kot je bila nekoč, z veliko dozo ljubezni in užitka. Že preštevilnim prednikom so polja ninskih soli dala najboljše od sonca, Jadranskega morja in velebitske burje.«

Tokrat pa bo soline v Ninu, skozi svoje fotografske oči predstavil zadarski fotograf Stipe Surač, ki redno objavlja tudi za hrvaško izdajo svetovno slavnega medijskega velikana National Geographica, do sedaj je naredil tudi že več kot 50 fotografskih reportaž. O svojem delu Stipe Surać dokaj nerad govori: »Meni osebno je najpomembnejši sam trenutek, se pa tudi trudim videti, opaziti čim več. Znati morate gledati«.

Fotograf Stipe Surać, ki je ob piscu Brunu Čurku tudi soavtor knjige Mediteranski armerun, bo v naši tokratni veliki fotografski zgodbi (kar 87 fotografij) predstavil delo »ninskih solinarjev«, ki jih z veseljem obiščejo tudi morski turisti. Poglejmo. 🙂

Ps. Za fotografije se uredništvo www.pag.si zahvaljuje solinam v Ninu in fotografu Stipu Suraću.

Sorodni članki

Kraljičina plaža, Nin

Kraljičina plaža je najdaljša hrvaška peščena plaža. Ameriški turistično-medijski gigant Travel Channel je Kraljičino plažo v kraljevskem Ninu uvrstil med 100 najlepših plaž sveta. V neposredni bližini Kraljičine plaže je tudi največje najdišče zdravilnega blata na Hrvaškem.

Nadaljujte z branjem

Vodnjan, mestece muralov

Vodnjan ni znan samo po svojih mumijah, največji istrski cerkvi in najvišjem zvoniku v Istri. Turisti Vodnjan, mestece na jugu Istre, tam blizu Pulja, radi obiščejo tudi zato, da si ogledajo številne umetniške murale. Te velike, zanimive in fascinantne slike v Vodnjanu krasijo fasade hiš, pa tudi druge večje, javne in zasebne, površine.

Nadaljujte z branjem

Stobreč, velika fotogalerija

Marina Blažević se s svojim fotoaparatom leta iz leta sprehaja po svojem domačem Stobreču. Poslala nam je kar zajeten koš fotografij čudovitega Stobreča, ki leži tik ob Splitu. Poglejte si fotogalerijo, me prav zanima, če boste navdušeni tudi vi?!

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.