Compare Listings

Festival lošinjskih balkona

Festival lošinjskih balkonov

Festival lošinjskih balkonov se ne da. Turistični delavci otoka Lošinja so leta 2020, kljub corona virusu, organizirali že deseti avgustovski festival z imenom Festival lošinjskih balkonov (hrvaško – Festival lošinjskih balkona).

Festival lošinjskih balkonov

Obljubljajo pa, da bodo tradicijo zavzeto nadaljevali vsako leto.

Zato se (vsakega) avgusta, če se boste le znašli na otoku Lošinju, za vsak primer ozrite navzgor, proti balkonom. Mogoče se bodo glasbeniki ravno takrat šele pripravljali, da vam zaigrajo kakšno romantično melodijo (pa naj bo to kakša italijanska „kancona“, dalmatinska zimzelena popevka ali priredba kakšnega planetarnega hita).

Festival lošinjskih balkonov nas nehote spomni na „italijanske glasbene balkone“, ki so v času razmahanega in strašljivega corona virusa, s pomočjo mogočne spletne viralnosti prinašali neizmerni optimizem v italijanske in svetovne domove, seveda s to razliko, da so na Lošinju izvajali glasbo na balkonih že deset let prej.

Sama ideja o takšnem festivalu se je porodila še kakšno leto prej. Točno pred enajstimi leti, pred cerkvijo Sv. Antona v Malem Lošinju, je ob spremljavi kitaristov manjši koncert izvedla Antonela Malis. Ker je tedanji koncert potekal pod imenom “Canzona Napolitana”, po vzoru Romeo in Julija ter njunega balkona v Veroni, smo se odločili, da avgustovsko glasbeno romanco tradicionalno izvajamo na našem otoku, v našem Malem Lošinju, se začetkov festivala spominja direktor Turistične organizacije mesta Mali Lošinj, Dalibor Cvitković.

Dalibor Cvitković iz TZ Lošinj dodaja: „To je edinstven dogodek, tako na Lošinju kot na celotnem Jadranu. Veseli smo, da lahko že deseto leto zapored naši gostje uživajo v glasbenih miniaturah, ki se odvijajo na lošinjskih balkonih. Turisti na sprehajanju z navdušenjem zastanejo, da bi poslušali, fotografirali ali celo snemali glasbene izvajalce, ki so razvrščeni na zanimivih, višje ležečih lokacijah“.

Balkoni (pa ne samo lošinjski) so bili v preteklosti „Mediterana“ že nemalokrat središče lokalnega družabnega dogajanja, s tem dogodkom, torej Festivalom lošinjskih balkonov, pa se domačini, pa tudi turisti, znova vračajo v daljno preteklost in odkrivajo pomen balkonov v mediteranskem načinu življenja.

Dodajmo, da so domačini, prebivalci otoka Lošinja (delno tudi otoka Cresa) med anketiranjem za najboljše bližnje turistične manifestacije izbrali Klape na pjacalu, Osorske glazbene večeri, džez festival, Feštu lošinjske kuhinje in Festival lošinjskih balkona. To pa je podatek, ki organizatorjem Festivala lošinjskih balkonov daje dodaten zagon in jih zavezuje, da vestno ohranjajo tradicijo avgustovskih koncertov na lošinjskih balkonih.

Ps. Za fotografije se na www.pag.si zahvaljujemo avtorju Sandru Tariba in TZ Lošinj.

Sorodni članki

Kino Mediteran, kino pod zvezdami

Osnovni cilj projekta Kino Mediteran je film ponovno vrniti v zaprta ali zanemarjena letna kina po vsej Dalmaciji. Kino Mediteran je projekt revitalizacije kinematografov v Dalmaciji, katerega glavni cilj je oživitev kinematografov in pripeljati filmski program, filme tudi v manjša kraje po vsej Dalmaciji, kjer so kinematografi že razmeroma dolgo zaprti.

Nadaljujte z branjem

Teran Wine & Walk v Motovunu

Sedanjim in prihodnjim ljubiteljem Motovuna se bodo uresničile sanje. Prireditev Teran Wine & Walk bo izvrstno enološko in gastronomsko ponudbo tega očarljivega mesteca približala vsem, ki radi raziskujejo naravne, zgodovinske in kulturne lepote, medtem ko uživajo v odličnem vinu in vrhunskih gastronomskih specialitetah.

Nadaljujte z branjem

Addio, moja ljubezen

Umetniška skulptura "Addio" na kvarnerskem otoku Lošinju je v prvi vrsti posvečena ženam mornarjem. Moderen kip iz brona, s posrečenim imenom Addio, ki je postavljen v zalivu Čikat, je po drugi strani tudi simbol tradicije, ljubezni in zvestobe.

Nadaljujte z branjem