Compare Listings

Festival lošinjskih balkona

Festival lošinjskih balkonov

Festival lošinjskih balkonov se ne da. Turistični delavci otoka Lošinja so leta 2020, kljub corona virusu, organizirali že deseti avgustovski festival z imenom Festival lošinjskih balkonov (hrvaško – Festival lošinjskih balkona).

Festival lošinjskih balkonov

Obljubljajo pa, da bodo tradicijo zavzeto nadaljevali vsako leto.

Zato se (vsakega) avgusta, če se boste le znašli na otoku Lošinju, za vsak primer ozrite navzgor, proti balkonom. Mogoče se bodo glasbeniki ravno takrat šele pripravljali, da vam zaigrajo kakšno romantično melodijo (pa naj bo to kakša italijanska „kancona“, dalmatinska zimzelena popevka ali priredba kakšnega planetarnega hita).

Festival lošinjskih balkonov nas nehote spomni na „italijanske glasbene balkone“, ki so v času razmahanega in strašljivega corona virusa, s pomočjo mogočne spletne viralnosti prinašali neizmerni optimizem v italijanske in svetovne domove, seveda s to razliko, da so na Lošinju izvajali glasbo na balkonih že deset let prej.

Sama ideja o takšnem festivalu se je porodila še kakšno leto prej. Točno pred enajstimi leti, pred cerkvijo Sv. Antona v Malem Lošinju, je ob spremljavi kitaristov manjši koncert izvedla Antonela Malis. Ker je tedanji koncert potekal pod imenom “Canzona Napolitana”, po vzoru Romeo in Julija ter njunega balkona v Veroni, smo se odločili, da avgustovsko glasbeno romanco tradicionalno izvajamo na našem otoku, v našem Malem Lošinju, se začetkov festivala spominja direktor Turistične organizacije mesta Mali Lošinj, Dalibor Cvitković.

Dalibor Cvitković iz TZ Lošinj dodaja: „To je edinstven dogodek, tako na Lošinju kot na celotnem Jadranu. Veseli smo, da lahko že deseto leto zapored naši gostje uživajo v glasbenih miniaturah, ki se odvijajo na lošinjskih balkonih. Turisti na sprehajanju z navdušenjem zastanejo, da bi poslušali, fotografirali ali celo snemali glasbene izvajalce, ki so razvrščeni na zanimivih, višje ležečih lokacijah“.

Balkoni (pa ne samo lošinjski) so bili v preteklosti „Mediterana“ že nemalokrat središče lokalnega družabnega dogajanja, s tem dogodkom, torej Festivalom lošinjskih balkonov, pa se domačini, pa tudi turisti, znova vračajo v daljno preteklost in odkrivajo pomen balkonov v mediteranskem načinu življenja.

Dodajmo, da so domačini, prebivalci otoka Lošinja (delno tudi otoka Cresa) med anketiranjem za najboljše bližnje turistične manifestacije izbrali Klape na pjacalu, Osorske glazbene večeri, džez festival, Feštu lošinjske kuhinje in Festival lošinjskih balkona. To pa je podatek, ki organizatorjem Festivala lošinjskih balkonov daje dodaten zagon in jih zavezuje, da vestno ohranjajo tradicijo avgustovskih koncertov na lošinjskih balkonih.

Ps. Za fotografije se na www.pag.si zahvaljujemo avtorju Sandru Tariba in TZ Lošinj.

Sorodni članki

Muzej Vučedolske kulture

V bližini Vukovarja si lahko ogledamo atraktiven Muzej Vučedolske kulture. Učili smo se, da so bile stare civilizacije v Egiptu in Mezopotamiji izjemno napredne in da je bila takrat v Evropi »kamena doba«, da smo zaostali v razvoju. Vučedolska kultura kaže, da temu vendarle ni tako.

Nadaljujte z branjem

Vela Luka – najdaljši mozaik na svetu

Društvo likovnih umetnikov Vela Luka na otoku Korčula že nekaj let ustvarja umetniški projekt, ki bo – v doglednem času – zagotovo vpisan v znamenito Guinnessovo knjigo rekordov. Cilj je ustvariti mozaik, vgrajen v dolgo promenado Vele Luke, postal pa naj bi najdaljši talni mozaik na svetu.

Nadaljujte z branjem

Muzej vinarstva na Pelješcu

V kraju Putnikovići na polotoku Pelješac nas v svoje prostore vabi prvi hrvaški muzej vinogradništva in vinarstva. Muzej, ki nosi uradno ime »Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva«, mnogi ga pa imenujejo tudi »Dom vinarske tradicije«, je ustanovila Kmetijska zadruga Putnikovići, katere ustanovitelji in lastniki so družine iz Putnikovićev in okoliških krajev.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.