Compare Listings

Plaže polne ljubezni

Drvenik – plaže

Kakšne so plaže v Drveniku, tam proti južnem delu Makarske riviere? Krasne, čudovite, polne ljubezni, zagotovo vredne naše pozornosti in obiska. Plaže so večinoma prodnate, z mnogo sence, borovci so postavljeni »kot iz sanjske slike«. Dodatek v uvodu, Drvenik – Donja Vala ponuja tudi mini plažo za pse, ki pa ni »le pasja, ampak je že skorajda rajska«.

Drvenik – plaže

»Drvenik je idealen kraj za pobeg od vsakdanjega življenja in razburkanega življenjskega sloga, uživamo pa lahko predvsem na čudovitih plažah«. Točno tako smo zapisali v uvodnem stavku našega prispevka, ki smo ga naslovili Drvenik, biser Makarske riviere. Drvenik nas je vsekakor očaral, nikakor pa nismo bili nad njim navdušeni samo mi.

Hrvaški medijski velikan Večernji list je namreč v okviru t.i. »Večernjakove patrole« Drvenik razglasil, ovenčal za hrvaškega Šampiona turizma leta 2021. Tako so na spletni strani vecernji.hr predstavili svoj zelo cenjen projekt: »Naša poletna avantura poteka že od leta 1975, smo ena najstarejših akcij ocenjevanja turistične kakovosti. Novinarji Večernjega lista smo to sezono patruljirali po manjših jadranskih destinacijah, od Savudrije v Istri do Molunata v Konavlah. Obiskali smo 29 skritih turističnih biserov Hrvaške, po krivici zanemarjenih, od katerih večina ni bila nikoli nominirana za nobeno prestižno turistično nagrado«.

»Drvenik je prvak letošnje (2021) poletne Turistične patrulje Večernjega lista. To mestece, na čarobni, prodnati Makarski rivieri, ugnezdeno ob samem vznožju Biokova, smo ocenili kot najboljši majhen kraj na naši obali, kjer – po zaslugi dolgoletne tradicije turizma – gostom ponujajo raznovrstne namestitve, od hotelov, kampov do apartmajev, ter nudijo kvalitetne gostinske usluge in vse druge ugodnosti, ki jih iščejo sodobni turisti. V Drveniku boste poleg javnih, opremljenih plaž našli tudi skrivnostne zalive, skrite samo za vas, željni avanture pa lahko preizkusite adrenalinske aktivnosti na Biokovu ali na morju«, so še zapisali na www.vecernji.hr.

Bi si lahko želeli lepši uvod v predstavitev plaž, ki nam jih na ogled postavi »makarski« Drvenik? Težko. Drvenik, ki ju sestavljata dve naselji, Gornja Vala in Donja Vala, kakor smo že povedali, leži na slavni Makarski rivieri, je del občine Gradac (pod njenim okriljem sta npr. turistom dobro znana kraja Zaostrog in Brist). Severno od Drvenika si sledita Živogošče in Igrane, drveniška Donja Vala pa je dobro znana tudi ljubiteljem otoka Hvara, saj med turistično sezono zelo pogosto proti Sučuraju plujejo trajekti.

Turistična skupnost Drvenik na svojih spletnih straneh, od severa proti jugu, našteva naslednje plaže: plaža Vira, plaža Duba, plaža Donja Vala, plaža Gornja Vala in »uvala« Lučica. Spletni portal BeachRex, ki je posvečen prav plažam, posebej omenja še plažo Čiste, ki pa je del istoimenskega privatnega kampa, zato je dostop do plaže vendarle nekoliko omejen. V kratkih stavkah se bomo sprehodili po vseh plažah, začeli pa bomo z največjima: Drvenik – Gornja Vala in Drvenik – Donja Vala.

Plaža Gornja Vala – Drvenik

Na portalu rezerviraj.hr so o plaži Gornja vala med drugim zapisali približno takole: Glavna in najdaljša plaža na območju Drvenika je ravno pravšnja. Zelo dobro se prilega velikosti naselja in številu gostov (tudi parkirnih mest za morebitne enodnevne izletnike ne bo zmanjkalo). Bližnje restavracije in bari, pa tudi kioski s sladoledom in sadjem, bodo gostom zagotovili vse, kar potrebujejo, da ne bodo lačni in žejni. Plaža Gornja Vala je prodnata, zelo čista in primerna za vse generacije.

Plaža je lepo urejena, borovci mečejo lepo senco, ima rahel padec v vodi, v lepotah našega Jadranskega morja pa bomo lahko uživali ves dan. Ob plaži se razteza sprehajališče, za katerim so na velikih parcelah razmetane večje apartmajske hiše (mini bloki). Ob plaži so nameščene tudi klopi, za prijetne trenutke zvečer, ko sonce zahaja. V plitvini morja je podnevi odprt vodni zabaviščni park. To je odličen kraj za zabavo naših otrok, medtem ko mi uživamo na soncu. Na enem delu plaže je narejen in prilagojen vhod za invalide.

Plaža Donja Vala – Drvenik

Plaža Donja Vala se razteza skorajda čez celoten zaliv med trajektnim pristaniščem in pristaniščem za majhne čolne domačinov. V svoji celotni dolžini je plaža Donja Vala pokrita s senco »na pol ležečih borovcev« in terasami različnih restavracij, picerij in kavarn, barov. Pogled na plažo je prav idiličen, »rajsko« pa se boste počutili tudi na sami plaži. Nekateri moti, da dokaj blizu pristaja trajekt za otok Hvar, večini kopalcev pa »to pomeni le popestritev zabave na plaži«.

Obvezno moramo dodati, da je nekoliko naprej od »pristana za čolne« umeščen »vaterpolo bazen z goli«, tam je tudi pomol, ki je zelo priročen za brezskrbno skakanje v vodo, še nekoliko naprej pa najdemo tudi majhno, pa vendar zelo prisrčno, plažo za naše ljubljenčke – pse. Da je plaža za pse zares »zelo v redu« dokazuje dejstvo, da je bila plaža v času našega obiska večinoma časa pridno zasedena z domačini, ki psov sploh niso imeli. Turistične vsebine »iz tega odstavka« so, če smo čistunski, že izven same plaže Donja Vala, vendar so tako zelo blizu, da smo vas na te morali prijazno opozoriti.

Plaža Duba

TZ Drvenik napiše: »Do plaže Duba je najlažje priti z avtomobilom ali čolnom, saj je od centra Donje Vale oddaljena približno 2 kilometra. Če pridete z avtomobilom, imate še 50 metrov hoje skozi oljčne nasade in dan boste preživeli na eni najlepših plaž na Makarski rivieri, kjer se boste sprostili ob zvokih čričkov«.

Če želite uživati ​​na soncu, na produ, drobnih kamenčkih, brez gneče – potem je plaža Duba odlična izbira. Plaža Duba leži na samem, je izolirana in zato je najbolje, da jo obiščete dobro opremljeni. Dobro se zaščitite s kremo za sončenje in obvezno prinesite s seboj senčnik. Če boste na plaži dalj časa, mogoče ves dan, ne pozabite na hrano in predvsem na večjo količino tekočine za pitje.

Plaža Vira

Zelo blizu Dube, je svoj prostor pod soncem našla tudi plaža Vira. Obe sta podobni ena drugi. Tudi tukaj je zagotovljeno, da boste ves dan uživali v miru in tišini, kilometre stran od živžava, gneče ljudi. Plaža je prodnata, parkirnih mest je okrog 20, do plaže pa boste morali prehoditi še okrog 100 metrov. BeachRex je plažo Vira imenoval »plaža za avanturiste«. Tudi tukaj, torej na sami plaži, ne boste našli naravne sence. Prav tako ne pričakujte bara z osvežilno pijačo.

Plaža Lučica

To majhno, intimno in prodnato plažo najdemo le 5-10 minut lahne hoje od Gornje Vale proti Zaostrogu. Enostavno dostopna je zaradi bližine promenade, ki povezuje ti dve lokaciji. V primeru, da se naveličate kopanja v morju in poležavanja na plaži, pa so vam na voljo aktivnosti na zunanjih telovadnih napravah, ki se nahajajo nad plažo.

Čeprav smo končali s samim opisom plaž v Drveniku, moramo poudariti, da se tudi drugje najdejo prekrasni kotički za kopanje. Npr. če samo pogledamo potki, ki tečeta iz Donje Vale ob obali (čudoviti sta za sprehajanje!). Na tisti, ki gre proti severu, torej v smeri Makarska, naletimo na napis »LOVE« (ljubezen), kopalci pa bodo ob njej našli majhne, zabetonirane ležalne površine (nekatere pokrivajo, varujejo tudi senčniki). V smeri proti jugu (torej proti Gornji Vali) pa ob obali teče potka, s katere vodijo stopnice na zelo mini betonske plaže, ki jih koristijo predvsem stanovalci vil, ki so zrasle tik nad morjem.

Ps. Fotografije: arhiv www.pag.si.

Sorodni članki

Vela plaža, Baška, otok Krk

Vela plaža v Baški na otoku Krku je ena izmed najbolj slavnih in prepoznavnih jadranskih plaž. S svojo dolžino, meri kar 1.800 metrov, pa je tudi ena izmed največjih na celotnem (hrvaškem) Jadranu. Vela plaža v Baški v prvi vrsti velja za družinsko plažo, že pogled na njo pa bo v nas zagotovo zdramil tudi »nekoliko zaspane romantične čute«.

Nadaljujte z branjem

Drvenik Veli in Drvenik Mali sta “otočić” in “mali otočić”

Drvenik Veli in Drvenik Mali (med domačini znan kot Ploča) sta čudovita majhna otoka v srednji Dalmaciji. Drvenik Veli, še posebej pa Drvenik Mali, sta zelo redko poseljena, infrastruktura je – posledično – dokaj šibka, zato pa redke turiste pričaka neokrnjena, od vseh obiskovalcev hvaljena, čudovita narava. V tem prispevku bomo nekaj dodatnih stavkov namenili tudi neverjetni Plavi laguni v sidrišču Krknjaši. Dopustniki, pridružite se nam, plujemo v smeri Drvenik Veli, Drvenik Mali.

Nadaljujte z branjem

Plaže – Poreč

Pesek, gramoz ali skale? Veliko športa in zabave ali poglobitev vase in samota? Ne glede na to, kako ste razpoloženi, boste v Poreču zagotovo našli plažo, kjer se boste počutili kot kralj.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.