Compare Listings

Ultra zabava

Ultra Split, Ultra Europe

Si predstavljate vsaj 120 tisoč ljudi, ki prihajajo iz vsaj 120-ih držav sveta in se zabavajo na polno cel podaljšan poletni vikend?! No, to se že nekaj let dogaja v Splitu. Tam se odvije največji žur elektronske glasbe na Balkanu, eden izmed največjih v Evropi. Govorimo seveda o Ultra Europe, o ultra Splitu.

Ultra Split, Ultra Europe

Collegium Mondial Travel, ki je ekskluzivna agencija Ultra Europe za Slovenijo, na svoji spletni strani o dogodku zapiše: »Ultra Europe v Splitu je najboljši elektronski festival v regiji. Dih jemajoča produkcija in najboljši svetovni dj-ji strnjeni v 3 dni dogajanja sta razloga, da lahko zatrdimo, da je Ultra Europe številka 1«.

Sedmi Ultra Europe v Splitu, na Hajdukovem stadionu Poljud, bo 12., 13. in 14. julija 2019. Glavni nastopajoči, vseh bo čez 100 (!) v letu 2019 bodo: Swedish House Mafia & The Chainsmokers, Afrojack, Alesso, Armin van Buuren, Axwell /\ Ingrosso, Carl Cox, David Guetta, DJ Snake, Eric Prydz, Galantis, Hardwell, Marco Carola, Marshmello …

Po celonočnih zabavah v Splitu organizatorji za najbolj vztrajne ponujajo tudi poseben program jadranja med dalmatinskimi otoki (Hvar, Brač, Vis), Yacht Week. Ultra jadralci bodo dodatno morsko zabavo lahko zaključili s tehno plesom 16. julija 2019 na »Ultra Beach Hvar«, dj-i pa bodo: Fede Legrand, Nicky Romero, Oliver Heldens, Jonas Blue in San Holo.

Kaj sploh je Ultra Europe? Kaj sploh so »ultra festivali«? Poglejmo si nekaj osnovnih in pa tudi nekaj zelo zanimivih podatkov.

Za začetek bomo navedli le eno izmed številnih izjav glavnega organizatorja Ultre Europe v Splitu, Josipa »Joe« Bašića, ki jih je leta 2018, ob šesti Ultri, podal za številne svetovne medije: »Za nastopajoče imamo 30 odstotkov denarja več kot do sedaj. Želja nam je, da Ultra Europe v Splitu postane eden izmed treh največjih v Evropi. Tudi Američanom (opomba, ameriška skupina WEG je lastnik licence »ultra«) je Evropa zelo pomembna saj je ona zibelka elektronske dance glasbe. Zato je tudi WEG-ovcem zelo pomembno, da bo njihov festival v Evropi večji, boljši ter drugačen od ostalih.«

Joe Bašić, Hrvat, ki je dolga leta živel v Kanadi, nadaljuje takole: »Seveda to ni tako lahko narediti; ko smo leta 2013 organizirali prvi ultra festival v Splitu, je bilo na Hrvaškem vsega le kakšnih 10 glasbenih festivalov, sedaj jih je več kot 100. Če pogledamo sliko širše, v Evropi se organizira okrog 3.000 glasbenih festivalov, konkurenca je strašna. Toda ta tekma z našimi kolegi po svetu, ki so hkrati tudi naši konkurenti, je zelo zdrava in priročna, saj nam sili, da se iz sebe iztisnemo maksimum. V Splitu naš festival vsak dan prireditve obišče okrog 40 tisoč ljudi, želimo si, da bi se ta številka povzpela na 60.000«.

O tem, zakaj so organizatorji za Ultra Europe izbrali prav dalmatinski Split pa Joe Bašič razloži tako: »Ko sem prišel na Hrvaško, sem takoj prepoznal možnosti, ki jih ponuja Split. Videl sem Poljud, videl sem Dioklecijanovo palačo, videl sem 20 plaž na katere se lahko iz centra mesta pride do njih peš že v desetih minutah, videl sem bližnje otoke, ki so ponujale dodatne priložnosti. Potrebno je tudi opozoriti, da je Split na tem delu Hrvaške največja urbana sredina. Ustanovitelju in lastniku Ultre, Russelu Faibischu, je pomembno, da se festival odvije v večjem mestu. Na primer, ne moremo organizirati tako velikega festivala v Trogirju. Ultra je namreč svetovni produkt, to so olimpijske igre v glasbi. Mi moramo imeti ustrezno infrastrukturo za vsaj 60.000 ljudi na dan, torej potrebujemo prenočišča, letališče, avtocesto, restavracije …

Blagovna znamka oziroma tudi franšiza »ultra glasbenega festivala« izhaja iz ZDA. Prvo »ultra zabavo« so organizirali v Miamiju leta 1999 in jo do dandanes na osnovi večletnih izkušenj in profesionalnega odnosa »zlikali skorajda do popolnosti«. Licenciran glasbeni festival, ki v imenu ponosno nosi besedo »ultra«, je dandanes znan in razširjen in po celem svetu. Uradni »ultra spletni strani«, www.umfworldwide.com in www.resistancemusic.com nam razkrijeta, da je na zemljevidu gromozanskih ultra zabav zabeleženo že 33 ultra dogodkov na petih celinah. Ob Splitu je v Evropi le še ena »ultra glasbena dance« zabava in sicer na razvpiti španski Ibizi. Ta elektronska zabava je od Splita sicer še mnogo večja, s premori traja kar dobrih osem tednov (leta 2019 od 23. julija pa vse do 17. septembra).

Poglejmo še nekaj zanimivih detajlov splitske Ultra Europe:
– Povprečni obiskovalec Ultre v Splitu porabi 340 evrov na dan, ostali turisti v povprečju porabijo le 80 evrov na dan.
– Leta 2019 se pričakuje okrog 160.000 obiskovalcev na Ultra Europe v Splitu. Gosti bi naj na ta glasbeni veledogodek prispeli iz kar 140-ih držav sveta.
– Leta 2019 bo na splitski Ultri nastopila prva domača, torej hrvaška, skupina. Ime skupine je Vatra (ogenj).
– Najcenejše vstopnice za vse tri dni splitske Ultre se v predprodaji gibljejo med 100 in 130 evri. Za VIP vstopnice, tole le v zgodnji predprodaji, pa bo treba odšteti okrog 350 evrov.
– Zaradi Ultre v Splitu je hrvaška državna blagajna baje bogatejša za vsaj okrog 40 miljonov evrov. Ultra predstavlja kar 0,08 odstotka bruto državnega produkta. Impresivno, kajne?

– Split, tudi zaradi Ultre, v zadnjih desetih letih doživlja pravo turistično renesanso.
– Seveda se najdejo tudi nasprotniki Ultre Europe v Splitu. Govorijo o satanizmu, ki se dogaja na stadionu Hajduka, Poljudu. Seveda pa se večina prebivalcev s tem ne strinja. Upravičeno, številni v teh dolgih treh dneh služijo kot nori. Tudi splitska policija trdi, da festival ni valilnica kriminala in zločina, vse je dokaj normalno in pod kontrolo. Turistična skupnost Splita pa se redno zahvaljuje, vsem prebivalcem Splita, da imajo potrpljenje v teh treh dneh festivalske norišnice. Zavedati se je namreč treba, da je vse mesto na nek način »na voljo festivalu«, še posebej pa trpijo komunalni delavci, ki delajo skorajda brez premora.

Brez premora, baje, pa žurajo tudi najbolj zagreti obiskovalci Ultra Europe. Boste med njimi tudi vi, se srečamo v Splitu?! Mogoče vas v to prepriča ultra fotogalerija (Collegiumu velika hvala za fotomaterial)? Klikni sedaj!

Sorodni članki

Muzej Vučedolske kulture

V bližini Vukovarja si lahko ogledamo atraktiven Muzej Vučedolske kulture. Učili smo se, da so bile stare civilizacije v Egiptu in Mezopotamiji izjemno napredne in da je bila takrat v Evropi »kamena doba«, da smo zaostali v razvoju. Vučedolska kultura kaže, da temu vendarle ni tako.

Nadaljujte z branjem

Vela Luka – najdaljši mozaik na svetu

Društvo likovnih umetnikov Vela Luka na otoku Korčula že nekaj let ustvarja umetniški projekt, ki bo – v doglednem času – zagotovo vpisan v znamenito Guinnessovo knjigo rekordov. Cilj je ustvariti mozaik, vgrajen v dolgo promenado Vele Luke, postal pa naj bi najdaljši talni mozaik na svetu.

Nadaljujte z branjem

Vodnjan, mestece muralov

Vodnjan ni znan samo po svojih mumijah, največji istrski cerkvi in najvišjem zvoniku v Istri. Turisti Vodnjan, mestece na jugu Istre, tam blizu Pulja, radi obiščejo tudi zato, da si ogledajo številne umetniške murale. Te velike, zanimive in fascinantne slike v Vodnjanu krasijo fasade hiš, pa tudi druge večje, javne in zasebne, površine.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.