Compare Listings

Plaža Sakarun - Karibi v srcu Jadrana

Plaža Sakarun, najlepša hrvaška plaža?!

Plaža Sakarun se redno uvršča na sam vrh različnih seznamov najlepših hrvaških, evropskih in svetovnih plaž. “Plaža Sakarun, nedaleč od severne konice Dugega otoka v zadarskem arhipelagu, je neverjetna eksplozija barv, temno zelenih borovcev, penečih belih se kamenčkov in modrega morja. Plaža Sakarun je eden izmed najlepših krajev na Hrvaškem,” so zapisali v enem izmed britanskih časopisov. Poglejmo podrobneje.

Plaža Sakarun, najlepša hrvaška plaža?!

Plaža Sakarun je svoj prostor pod soncem našla na skorajda skrajnem severnem delu prekrasnega Dugega otoka, v istoimenskem zalivu (80 hektarjev). V bližini plaže Sakarun stojijo tri naselja: najbližje je Veli Rat (2,7 kilometra trdi google zemljevid, do svetilnika Veli Rat pa je 5,5 km),  Soline (z avtom baje 3,4 km in peš le 1,6 km) in Božava (7 km, zanimivost: med Božavo in plažo Sakarun med turistično sezono na vsaki dve uri vozi turistični vlakec).

Do kraja Sali, na drugem koncu Dugega otoka, je od plaže Sakarun nekaj čez 40 kilometrov, še nekaj kilometrov pa je treba dodati, če se hočemo zapeljati do naravnega parka Telašćica (ta pa je že naslonjen na narodni park Kornati). Širša geografska slika nam razkrije, da plaža Sakarun s svojim matičnim Dugim otokom spada v zadarsko otočje, kar posledično pomeni, da je plaža Sakarun umeščena v srednjo Dalmacijo (»kralj srednje Dalmacije je Zadar«).

Kakšna je plaža Sakarun? Plaža Sakarun »domuje« v domači laguni, plaža Sakarun je celo članica združenja najlepših 38 zalivov na svetu, glej spletno stran www.world-bays.com.  Plaža Sakarun je dobro zaščitena pred vsemi vetrovi (razen južnim) in (večjimi) valovi z vseh strani, pokrita je z drobnim prodnikom in belim peskom ter obdana z makijo in veličastnimi borovci. Mogoče je treba spet izpostaviti, da droban bel pesek daje vodi posebno živo plavo-zeleno barvo.

Plaža Sakarun, ki je občasno tudi tekmovališče žilavim triatloncem, se razprostira na približno 800 metrih dolžine. Plaža Sakarun si je svoj sloves pridobila predvsem zaradi beline peska in čistosti morja. Ker so morska tla peščena, je morje turkizne barve. Če pogledamo slike plaže Sakarun, se zdi, da smo se znašli na rajskih Bahamih.

Plažo Sakarun obožujejo navtiki. Primerna je za postanek na jadranju, saj so pred plažo nameščene boje za privez, sidranje pa – seveda – ni dovoljeno (morje je globoko največ 10 metrov). Zaradi same lepote plažo Sakarun obiščejo tudi številni turisti z izletniškimi ladjicami (info: Dugi Otok je od Zadra oddaljen približno dve uri vožnje z ladjo). Plaža Sakarun je sicer zaščitena z ogrado, ki preventivno in pametno ločuje plovila od razigranih kopalcev.

Jadransko morje svoj slani, zalivski in dolgi jezik v kopno steguje približno 300 metrov, še na 250 metrih od obale pa je globina morja le 3,5 metra, kar pomeni, da je samo kopališče plaže Sakarun izjemno veliko in zelo plitvo, pa tudi morje je – več ali manj – vedno prijetne temperature za kopanje ter primerno tudi za majhne otroke. Za aktivne igre so – baje – na voljo mreža za odbojko in zabaviščni prostor za otroke s tobogani in trampolini, na voljo je možnost najema katamarana ali kajaka.

Bližnja okolica plaže Sakarun je poraščena z borovimi gozdovi, senco pa si kopalci lahko poiščete pod enim od številnih (slamnatih) senčnikov (dokaj pomembno opozorilo: hrvaški mediji dokaj redno poročajo, da se  senčniki na plaži Sakarun več ali manj oddajajo z zelo »papricirano ceno«). Slovenska wikipedija navaja: bližnje parkirišče za avtomobile in senčniki ter ležalniki so plačljivi. Na plaži Sakarun je sicer skromno število »restavracijskih in barskih zmogljivosti«, vsekakor pa zagotovo dovolj, da ne bosti nikoli lačni ali žejni (če le imate dovolj denarja v denarnici).

Ali plaža Sakarun sploh nima slabih lastnosti, šibkih točk? Redki obiskovali imajo o plaži Sakarun povedati kaj slabega. Spletni komentatorji so se nekoliko obregnili predvsem ob naslednje zadeve: »Slabosti plaže Sakarun so pomanjkanje urejenega parkiranja, velika množica ljudi, zlasti ob vikendih in nezadostno čiščenje plaže. Ob večerih v barih potekajo hrupne zabave, ki so na plaži Sakarun postale že skorajda tradicionalne. Marsikateri obiskovalec, ki je zapisal slabo oceno na čislanem Tripadvisorju, da je bil – milo rečeno – opeharjen (mnogo previsoke cene za slabo hrano v lokalih, ali pa slaba storitev tistih, ki organizirajo izlete z ladjami)«.

Zavod za turizem Dugi otok in »ekološko ozaveščeno« javno podjetje Natura Jadera, ki (so)upravlja s številnimi zaščitenimi koščki narave v zadarski županiji, se strinjata v oceni, da bi bilo priporočljivo, da se dnevno število obiskovalcev plaže Sakarun, tudi na samem vrhuncu turistične sezone, omeji na 600 na dan (zna se zgoditi, da je kakšen dan na plaži Sakarun zelo velika gneča, takrat je v zalivu celo med 1200 in 1500 obiskovalcev!).

Dodajmo, da nekatere obiskovalce plaže Sakarun moti, da se na morskem dnu nekoliko preveč razrašča trava morska pozejdonovka (posidonia oceanica), pa čeprav strokovnjaki upravičeno pojasnjujejo, da morska pozejdonovka na svoj način na tej plaži tvori strukturo tako s peskom kot s prodom in tako dejansko sodeluje v biogeomorfološki funkciji preživetja  plaži Sakarun. Po domače povedano: trava morska pozejdonovka na sebi svojstven način plaži Sakarun pomaga, da je še naprej »peščena«.

Apartmanija.hr je na svojih spletnih straneh poetično zapisala: »Zaliv Sakarun zapustite, ne da bi pustili (umazane) sledi na plaži, razen telesnih odtisov na pesku, vendar dovolite, da plaža Sakarun pusti neizbrisen pečat v vašem srcu, saj je Sakarun eliksir večne mladosti in neizmernega veselja do življenja«.

Neradi novinarji www.pag.si opravičujemo lokalne turistične delavce in ostale javne uslužbence, vendar je treba povedati, na to pa opozarja tudi hrvaška wikipedija, da je »plaža Sakarun, žal, razprta proti odprtemu morju, ki pa vendarle prinaša številne nečistoče, zato ni redko, da se na obali Sakaruna znajdejo različne smeti: vrečke, steklenice, morska trava ipd.

Tudi globoko izven turistične sezone, ko je zapuščena, je plaža Sakarun polna življenja v neizbežnem prepletu kopnega in Jadranskega morja, na tisoče različnih organizmov slavi edinstveno lepoto tega raja na Zemlji. Plaža Sakarun je zaradi svoje biotske raznovrstnosti tudi strogo zaščitena,  divjina plaže in lepota bližnje narave je načeloma skrbno varovana v vseh letnih časih.

Kaj reči za konec prispevka o plaži Sakarun, ki jo nekateri posebneži imenujejo plaža Saharun? Še enkrat več je treba poudariti, da je plaža Sakarun absolutni (turistični) dragulj Hrvaške. Več kot upravičeno plaža Sakarun velja za eno izmed najlepših plaž na svetu. In kot takšna si zagotovo zasluži našo pozornost, še lepše pa bi bilo, če bi plažo Sakarun tudi sami obiskali, kajne?! In na koncu koncev preverili, če si zares zasluži toliko hvale. 🙂

Če še zmeraj dvomite v napisano, predlagamo, da nekoliko podrobneje pogledate pričujoče fotografije ali pa si na youtube pogledate kakšen promocijsko/turistični video. Mogoče si vzamete še kakšno minutko več in namenite pozornost pianistu in skladatelju Zvjezdanu Ružiću, tudi dobitniku prestižne hrvaške glasbene nagrade Porin, ki je v okviru projekta Pianotron posnel skladbo in video z imenom Sakarun – ter se s klavirjem, na splavu, celo popeljal po čudovitem zalivu Sakarun!?

Ps. Za fotografije se uredništvo www.pag.si zahvaljuje Turistični skupnosti Dugi otok.

Sorodni članki

Plaža Beritnica na otoku Pagu

Na plaži Beritnica (nekateri jo imenujejo tudi Beriknica), na otoku Pagu, je narava v plitvo modro-zeleno Jadransko morje skotalila tri velike, ogromne kamnite skale in tako ustvarila svojevrstno naravno umetniško instalacijo, ki nam nudi nepozaben prizor. Tik nad prodnato plažo se dviga še spektakularno kamnito plezališče Stogaj, ki le še dodatno »potencira« lepoto tega turističnega sladkorčka, ene izmed najlepših plaž na celotnem Jadranu.

Nadaljujte z branjem

Plaže Privlake

Kakšne so plaže v kraju Privlaka, tam v bližini kraljevskega Nina in nasproti otoka Vira? Lepe in predvsem peščene, zato jih praviloma obožujejo otroci in njihovi starši. Tu in tam se ob teh peščenih plažah najde tudi zdravilno blato. Če se bojite, da vam bo dolgčas, skočite na adrenalinski vodni park. Tudi naši kosmatinci imajo v Privlaki svojo plažo. Poglejmo plaže v Privlaki nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Bačvice, splitska plaža

Plaža Bačvice, ena najbolj priljubljenih splitskih plaž, se nahaja v istoimenskem splitskem okrožju oz. splitski mestni četrti. Splitska plaža Bačvice je mogoče najbolj znana plaža v celotni Dalmaciji, zlahka pa jo lahko uvrščamo tudi med najbolj prepoznavne ob celotni hrvaški jadranski obali (sem pa štejemo tudi otoke). Svojo dolgoletno slavo plaža Bačvice dolguje tudi igri picigin in pa »ekstremno žurerskim« splitskim nočnim klubom, ki med poletno turistično sezono nudijo neomejeno zabavo številnim mladim obiskovalcem iz vsega sveta.

Nadaljujte z branjem