Compare Listings

Plaža Beritnica, včasih imenovana tudi plaža Beriknica

Plaža Beritnica na otoku Pagu

Na plaži Beritnica (nekateri jo imenujejo tudi Beriknica), na otoku Pagu, je narava v plitvo modro-zeleno Jadransko morje skotalila tri velike, ogromne kamnite skale in tako ustvarila svojevrstno naravno umetniško instalacijo, ki nam nudi nepozaben prizor. Tik nad prodnato plažo se dviga še spektakularno kamnito plezališče Stogaj, ki le še dodatno »potencira« lepoto tega turističnega sladkorčka, ene izmed najlepših plaž na celotnem Jadranu.

Plaža Beritnica na otoku Pagu

Plaža Beritnica je od Novalje oddaljena okrog 12 kilometrov. Zaradi svoje epske lepote je priljubljena tudi med filmarji in fotografi, ki lokacijo plaže Beritnica radi uporabljajo kot prekrasno kuliso za svoje različne namene, produkcije (modna snemanja, filmi, glasbeni spoti). Plaža Beritnica, zaradi svoje lastne specifičnosti, zagotovo simbolizira eno najslikovitejših plaž na otoku Pagu (celotnem hrvaškem Jadranu?!). Plaža Beritnica na otoku Pagu je ena najbolj posebnih plaž, kar smo jih videli v življenju (pa jih novinarji www.pag.si nismo videli malo). Poglejmo si plažo Beritnica, na otoku Pagu, nekoliko podrobneje.

Za sam začetek pa se poigrajmo z njenim poimenovanjem. Plaža Beritnica ali plaža Beriknica? V čem je »finta« tega dvojnega – zelo podobnega – imena, dvojnega oziroma različnega poimenovanja, same razlike, ki jo v besedi delata črki »t in k«? Na enem izmed hrvaških portalov smo zasledili podatek, da naj bi plažo z imenom Beriknica naslavljali predvsem domačini z otoka Paga, vsi ostali pa to znamenito paško plažo baje zapisujejo z imenom Beritnica. No, ker tudi mi spadamo med »Nepažane« bomo tudi mi to plažo, ki je pravi mali čudež narave, imenovali Beritnica.

Kakor smo že navedli, plaža Beritnica je od kraja Novalja oddaljena okrog 12 kilometrov, plaži Beritnici je najbližje paško naselje Metajna, ki je od plaže oddaljena dober kilometer. Poudariti je treba, da (tik) do plaže Beritnica ne moremo z avtom. Z avtom se lahko pripeljemo le do parkirišča pri že opisani plaži Ručica, potem pa nas čaka še vsaj približno 20 minut hoda.

Ker je pot do same plaže Beritnica na trenutke dokaj grda (in strma), tudi z veliko (ostrega) kamenja, priporočamo športno obutev, odsvetujemo pa kakšne poletne sandale ali natikače. Pozor (številka dve): ker je plaža Beritnica popolnoma brez gostinskih objektov, morate vse potrebno vzeti s sabo (pijača, hrana, senčila).

Mimo plaže Beritnica »pelje zmeraj bolj popularna 12 kilometrska pot »Life on Mars«, glej naš članek z naslovom Life on Mars: Pag Island Trail & Trekk. „Life on Mars“ je ena od najlepših poti ali naravnih stez na Hrvaškem. Pot, navdihnjena s površino planeta Marsa, teče mimo plaških plaž Ručica, Beritnica, Slana in Seline, ki s svojo skoraj nadnaravno lepoto nikogar ne pustijo ravnodušnega.

„Pot Life on Mars trail je nadgrajena s prvo morsko Via Ferrato na Hrvaškem, dolgo 100 metrov. Morska Via Ferrata je namenjena nekoliko zahtevnejšim aktivnim športnikom, zahteva pa uporabo ustrezne opreme (rokavice, plezalni pas, varovalni komplet – absorber in plezalna čelada) ter predstavlja prehod čez morski del, ki povezuje zaliv Slana in rt Sušac. Omenjen prehod vam bo vzel med 10 in 15 minut, poteka pa 1 do 2 metra nad morjem. Glede na težavnost je pot zahtevna“, zapiše Turistična skupnost Novalja.

„Kakor smo navedli že uvodoma, je tik nad plažo Beritnica „zrasla visoka skala“, ki tvori plezališče Stogaj. Stogaj je navpična plezalna stena, ki štrli nad plažo Beriknica in s svojo neobičajno obliko prebuja adrenalinski duh svojih opazovalcev. Že v 90. letih so Stogaj opazili redki plezalci, ki so tam namestili kline, a zob časa je neusmiljen do vseh, tudi do te ponosne lepotice, zato sta bili konec leta 2021 sanirani dve plezalni steni na jugovzhodni strani: Stigma (zahtevnosti 5b in 5a) skupne dolžine 60 metrov in La Vida Loca (zahtevnosti 5b, 5c in 5a) enake skupne dolžine. Poleg navedene smeri je bila sanirana tudi različica prve dolžine, imenovana Halfmoon, z zahtevnostjo 5b in dolžino 25 metrov.

Plezanje ob vonju morja in soli ter ob zvoku valov je posebno doživetje, pri katerem prava nagrada sledi po vzponu na vrh! Drzne osvajalce višin po vzponu na stolp stene čaka namreč kratka Via ferrata dolžine 20 metrov, ki odpre očarljiv razgled na celoten Paški zaliv in Velebit v njegovem ozadju«, dodaja TZ Novalja.

Seveda pa se lahko na plažo Beritnica pripeljemo s plovilom. Neredko se tukaj, ampak le za kakšno dobro uro, ustavijo turistične ladjice, ki so polne navdušenih turistov iz vseh koncev sveta. Je pa plaža Beritnica tudi prekrasno osvežilno postajališče za športne kajakaše, ki se sem pripeljejo v okviru projekta Pag Outdoors. Program Pag Outdoor dopolnjuje atraktivna morska Modra pot Luninega otoka (originalno, hrvaško: Plava staza Mjesečevog otoka) – vožnja s kajakom po Paškem zalivu v neskončno modrem in čistem Jadranskem morju. Skratka, Beritnica, robinzonska plaža, je prava poslastica za športne avanturiste.

Poseben čar območju plaže Beritnica daje predvsem kamniti relief, gre izključno za skalnato območje brez vegetacije, mogoče tudi cvetja. Na spletnem portalu www.pag.si smo že pred leti, ob opisih paških plaž, zapisali: »Zlasti popoldne so tu lepe barve zaradi zahajajočega sonca. Ko na vrhu hriba prvič zagledamo modrino morja v Paškem kanalu, obdanega s svetlim skalovjem, se nam bo gotovo izvil vzdih občudovanja. Plaža Beritnica nima toliko obiskovalcev kot bližnja plaža Ručica, zato pa je doživetje na tej plaži nekoliko bolj pristno. Med potjo lahko v skalah opazite tudi amonite, okamenele fosilne živali iz pradavnine«.

Plaža Beritnica – to je uživanje v neresnični lepoti kamnitega otoka. Plaža Beritnica – predvsem zaradi nekoliko kompliciranega dostopa – ni posebej popularna, se pa boste zato izognili neželeni gneči. Tudi zato bo plaža Beritnica vsekakor zelo povšeči romantičnim parom, ki bodo uživali v neizmerni lepoti neokrnjene narave otoka Paga in se kopali v kristalno čistem Jadranskem morju. Plaža Beritnica je vsekakor zelo posebna in zato mediji radi poudarijo, da je nobena fotografija ali video ne more ujeti v vsej njeni lepoti. Si sploh lahko zaželimo še boljši stavek, ki bi vabil na obisk paške plaže Beritnice?

Ps. Fotografije Turistična skupnost Novalja in novinarji www.pag.si.

Sorodni članki

D’OR Beach Club

»Tam, kjer so se luksuz, trajnostni razvoj in narava združili v eno zlito celoto, je na zahodni obali Istre nastala nepogrešljiva postojanka za vse hedoniste. D`OR Beach Club je postavljen na obali, v Funtani, korak do Poreča. Tam, kjer se prepletajo modri odtenki neba in morja, je D`OR Beach Club sonce obsijalo z zlatimi odtenki. Pri opremljanju D`OR Beach Club-a so bili uporabljeni izključno naravni materiali s poudarkom na lesu kot simbolu narave.

Nadaljujte z branjem

Festival peska Nin

Festival peska v Ninu (hrvaško: »Festival pijeska Nin«) pokaže čarobnost, ki se ustvari v pesku in ostane v spominu. Če imate radi pesek, vam bo mestece Nin zelo všeč. Peščene plaže mesteca Nin so dolge kar 8 kilometrov, odlikuje pa jih kakovosten pesek in čisto morje. Zato nikakor ne preseneča, da se v Ninu od leta 2015 vsak avgust prireja Festival peska, kjer lahko umetniki, prebivalci, turisti in otroci pokažejo svoj kiparski talent pri izdelavi peščenih motivov, skulptur. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Plaža Stiniva, otok Hvar

Če ste turist, ki je našel nastanitev v čudovitem mestecu Hvar na istoimenskem otoku, lahko poiščete morsko osvežitev v številnih majhnih zalivčkih plavega Jadrana. Domačini, Hvarčani, vam bodo povedali, da se oni najraje usedejo v (lasten) čolnič in se na kopalni izlet odpeljejo na eno izmed številnih prekrasnih plaž na raznolikih, sanjskih Peklenskih otokih.

Nadaljujte z branjem