Compare Listings

Unikatni spominki

Motovun z Mestno tiskarno Antico

Na samem vrhu Motovuna, na glavnem trgu z imenom Andrea Antico, je poleti 2020 pričela z delom »turistična« Mestna tiskarna Antico. Imenuje se po slavnem založniku, skladatelju in tiskarju not, Andrei Anticu da Montona, ki se je rodil prav v Motovunu konec 15. stoletja.

Motovun z Mestno tiskarno Antico

Kdo še ni slišal za Motovun, manjše mestece na severozahodu Istre, z izredno slikovito lokacijo na vrhu strmega, 277 m visokega hriba nad reko Mirno? V vseh letnih časih je priljubljena izletniška točka, daleč prepoznavna zaradi očarljivega izgleda mesta, odlične energije in vzdušja, tartufov, prekrasnih razgledov in s številnimi znamenitostmi ter dogodki. Tu je potekal tudi del znamenite Parenzane, ozkotirne železnice med Porečem in Trstom.

Znane osebnosti Motovuna

Kljub temu, da ima Motovun z okolico le slabih 1.000 prebivalcev, pa se lahko pohvali kar z nekaj širom sveta znanimi in pomembnimi osebnostmi, ki so se tukaj rodili ali živeli ter ustvarjali. Mario Andretti – italijansko-ameriški avtomobilistični dirkač Formule 1, svetovni prvak leta 1976 in s kar 12 posamičnimi zmagami, se je rodil prav tukaj. Tako kot tudi  Andrea Antico, skladatelj in izumitelj notnega zapisa. Vrsto let je tu živel Josef Ressel, češko-avstrijski napredni gozdar in izumitelj ladijskega vijaka ter številnih drugih naprav in strojev. Omenimo pa še Velega Jožeta, prijaznega velikana iz te okolice v istoimenski pripovedi znamenitega pisatelja Vladimirja Nazorja.

Kdo je Andrea Antico da Montona?

V 15. stoletju je mestece Motovun pripadalo Beneški republiki, takrat se je imenovalo Montona, v njem pa je živelo mešano prebivalstvo Italijanov in Hrvatov. Včasih so imenom pomembnejših oseb dodajali še kraj, od koder so prihajali ali delali (npr. znameniti kipar Juraj Dalmatinec). Tako je tudi Andrea Antico, rojen v Motovunu leta 1480, sčasoma dobil še »dodatek« da Montona (iz Motovuna).

Andrea Antico je bil italijanski glasbeni tiskar, urednik, založnik in skladatelj renesanse, dejaven v Rimu in Benetkah. Bil je prvi tiskar svete glasbe v Rimu in najzgodnejši konkurent Benečana Ottaviana Petruccija, ki velja za prvega pomembnega glasbenega tiskarja. Anticova prva objava je iz leta 1510 in je bila zbirka frottole (prevladujoča zvrst italijanske popularne posvetne glasbe na prelomu 15. in 16. stoletja ter predhodnica madrigalov – op.a.).

Leta 1513 si je Antico zagotovil papeške privilegije za tiskanje glasbe v papeških državah; to je bil prvi tak privilegij, ki mu je bil dodeljen, kmalu pa je dobil še izključno pravico za tiskanje orgelskih tablatur (oblika glasbenega zapisa, ki kaže na tipke in ne na višino glasbenih tonov – op.a-). Sprva jo je imel Petrucci, a ker ni natisnil ničesar, jo je papež prenesel na Antica. Desetletnim avtorskim pravicam je bil dodan še tiskarski privilegij.

Za razliko od Petruccija, ki je uporabljal premični tip tiskanja in tehniko z več odtisi, je Antico delal odtise iz lesa. Ta tehnologija je starejša in zahtevnejša za pripravo ter je omogočala kakovostne odtise, če jih je naredil dober obrtnik. Antico je bil priznan kot eden najboljših tiskarjev za les.

Ena njegovih publikacij iz časa, ko je deloval v Rimu, Liber Quindecim Missarum z dne 9. maja 1516, je vsebovala maše in je bila prva sakralna glasba, ki je izšla v samem Rimu (Petrucci je posvetno glasbo objavil v Benetkah že več kot desetletje prej). Antico je v posvetilu papežu Leu X.  napisal, da je tri leta vestno pripravljal lesorez za to publikacijo.

Medtem, ko je bil v Benetkah, je objavil številne vrste glasbe, med drugim frottole, urejene za glas in lutnjo; francoske motete in šansone, motete in nekaj prvih knjig madrigalov. Antico je bil tudi skladatelj in je občasno v svoje publikacije vključil lastne frottole in jih podpisal “Andrea Anticho D.M.” So v lahkotnem, dokaj preprostem in homofoničnem glasbenem slogu.

Unikatni spominek, natisnjen v tradicionalnem slogu

Da bi počastili tako pomembnega rojaka in približali nekdanjo tiskarstvo sodobnemu obiskovalcu, so v Motovunu izpeljali poseben projekt. Na glavnem mestnem trgu so uredili tiskarno v starodavnem slogu.

V Mestni tiskarni Antico nudijo unikatno izdelavo avtohtonega motovunskega spominka. V tradicionalni tehniki ročnega tiskarstva in s stiskalnico, ki je replika srednjeveškega Gutenbergovega stroja, si lahko ovekovečimo čisto svoj spomin na dan, preživet v Motovunu.  Izberemo si lahko svoj motiv in spremljajoče osebno sporočilo. Motivi grafik in ilustracij segajo od idiličnih prikazov Motovuna, pa vse do bajk in legend istrskega področja.

Papir,  ki ga pri tiskanju unikatnega spominka uporabljajo, je prav tako poseben. Vsak list namreč vsebuje del Motovunskega gozda in je nastal z ročnim delom. Odpadlo rastlinje so zbrali in obdelali v delavnici Mojstra Janeza, znanega slovenskega mojstra srednjeveškega ročnega tiskarstva, pri katerem se je o tem edinstvenem poklicu osebno učil tudi pobudnik motovunske tiskarne.

Idejni pobudnik in realizator tega izjemnega projekta je mladi Jure Bralić. Poleg tega, da sam tiska te unikatne spominke na repliki Gutenbergove stiskalnice, si tudi sam zamišlja in riše motive, oziroma grafike, ki jih tiskarna v personalizirani obliki ponuja obiskovalcem Motovuna.

Poleg avtohtonih spominkov pa lahko v tiskarni izberemo tudi ekskluzivne predmete, kot so notesi raznih dimenzij z usnjenimi ovitki, ki jih izdelujejo v Sieni ali pribor za pisanje s črnilom, narejen iz muranskega stekla. Delovni čas Mestne tiskarne Antico je od torka do nedelje, od 11. do 14. in od 16. do 21. ure, v ponedeljek pa je tiskarna zaprta.

Dopolnjena turistična ponudba Motovuna

“To je nov turistični adut našega slikovitega srednjeveškega mesteca na hribu. Mestna tiskarna se z ambientom in kontekstom popolnoma vklaplja v svojo lokacijo, našim obiskovalcem pa ponuja novo vsebino, edinstveno v Istri, pa tudi v širši okolici.

Potem, ko smo letos v turistično ponudbo uvedli lik beneškega podestata Marca, ki obiskovalcem na organiziranih ogledih pripoveduje o bogati motovunski zgodovini, je tiskarna nadgradnja zgodovinsko podprte turistične ponudbe Motovuna. Odpira nam odpira možnosti povezovanja teh dveh zgodb in ustvarjanja novih,” pove David Matković, vodja pisarne Turistične skupnosti občine Motovun (iz www.pag.si se TZ zahvaljujemo za pomoč pri tekstu in za fotografsko gradivo).

Obiščite slikoviti srednjeveški Motovun in vstopite v “časovni stroj”, ki vas bo povedel nekaj stoletij nazaj, v čas, ki je največ prispeval k današnjemu videzu turističnega bisera notranjosti Istre.

Sorodni članki

Vela Luka – najdaljši mozaik na svetu

Društvo likovnih umetnikov Vela Luka na otoku Korčula že nekaj let ustvarja umetniški projekt, ki bo – v doglednem času – zagotovo vpisan v znamenito Guinnessovo knjigo rekordov. Cilj je ustvariti mozaik, vgrajen v dolgo promenado Vele Luke, postal pa naj bi najdaljši talni mozaik na svetu.

Nadaljujte z branjem

Vodnjan, mestece muralov

Vodnjan ni znan samo po svojih mumijah, največji istrski cerkvi in najvišjem zvoniku v Istri. Turisti Vodnjan, mestece na jugu Istre, tam blizu Pulja, radi obiščejo tudi zato, da si ogledajo številne umetniške murale. Te velike, zanimive in fascinantne slike v Vodnjanu krasijo fasade hiš, pa tudi druge večje, javne in zasebne, površine.

Nadaljujte z branjem

Ljubezen v Crikvenici

Hrvaško, že nekoliko dolgočasno toda – očitno - brezčasno, turistično mantro, ki je sestavljena predvsem iz naslednjih treh besed – sonce, morje, plaža - so zavzeti crikveniški turistični inovatorji lepo nadgradili in v kompleksno, lepo zaokroženo, turistično zgodbo Crikveniške riviere vključili tudi ljubezen.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.