Compare Listings

10 zanimivih predlogov

Kaj početi v Splitu?

Največje hrvaško obalno mesto, Split, je osrednje turistično, kulturno in športno mesto Dalmacije. Turisti ga obožujejo zaradi naravnih lepot, možnosti zabave in enkratnega vzdušja, zaradi česar je popolna izbira za počitnice na Hrvaškem.

Kaj početi v Splitu?

Če želite zabavo, sončenje, šport ali zgodovino – Split ima za vas vse to. Tu je nekaj naših priporočil za počitnice v Splitu.

  1. Obiščite staro mestno jedro

Skozi stoletja se je staro mestno jedro Splita razvijalo okrog znane znamenitosti: Dioklecijanove palače. Palačo so zgradili v poznem 3. st za rimskega cesarja Dioklecijana kot rezidenco v pokoju. Mesto, ki je kasneje postalo Split, je zraslo okrog palače mnogo kasneje, ko so jo zapustili Rimljani. Nekateri deli palače še stojijo in so vključeni na listo UNESCO-ve svetovne dediščine. Raziščite ruševine, obzidje in kleti, se poučite o rimskem načinu življenja ali samo uživajte v arhitekturi.

  1. Pojdite na plažo

Celotna hrvaška obala je popolna za kopalne počitnice in Split pri tem ni nobena izjema. Med ducatom najlepših prodnatih plaž ne pozabite obiskati najbolj znane med njim: plažo Bačvice. Le nekaj minut hoda od mestnega centra boste našli imeniten prostor za sončenje. Je primerna za otroke, morje je toplo in čisto,  na voljo je kopica vodnih športov in barov na plaži. Tu je tudi imenitno mesto za spoznavanje domačinov; morda vas bodo tudi seznanili s priljubljenim športom – »piciginom«

  1. Hrana & vino

Dalmatinska kuhinja je poznana daleč naokrog po morskih specialitetah, in kje drugje bi jo lahko bolje spoznali kot v dalmatinskem največjem mestu? V Splitu je na ducate prijetnih restavracij, pa vendar vam priporočamo, da poiščete gostilno, ki jo imenujejo “konoba”, kjer ponujajo tradicionalne jedi in lokalna vina. Lokalna kuhinja prednjači s ponudbo rib (specialiteta so sardine z žara), olivnim oljem, blagimi začimbami in kuhano zelenjavo. Močna je tudi vinarska tradicija, še posebej na bližnjih otokih, z veliko avtentičnimi sortami bele in rdeče trte.

  1. Obiščite lokalne muzeje

Najboljši način za spoznavanje zgodovine Splita in regije je obisk muzejev. Dalmatinci so bili mnoga stoletja mornarji in morje je vedno pomembno vplivalo na njihov način življenja. Da bi ga bolje spoznali, začnite svoje raziskovanje splitske kulture z obiskom Pomorskega muzeja in nadaljujte z Arheološkim muzejem. Razstavlja več kot 100.000 primerkov iz vseh obdobij splitske zgodovine, nekaj tudi iz predzgodovinskega obdobja. Raziskovanje zaključite v Umetnostni galeriji, ki predstavlja tisoče primerkov lokalne umetnosti.

  1. Obiščite park Marjan

Marjan je splitski glavni park; očarljiv zelen hribček je popoln za sproščujoč sprehod. Pol ure peš hoje oddaljen od mestnega centra je imenitna točka za preživljanje popoldneva. V parku so sprehajalne in kolesarske steze, prav tako košarkarsko, odbojkarsko in teniško igrišče. Tu je tudi mestni živalski vrt. Če vas zanima zgodovina, lahko raziščete ruševine številnih cerkvic, posejanih po hribu. Marjan zna biti zelo živahen, še posebej med vikendi, ko pridejo v naravo uživat tudi domačini.

  1. Uživajte v nočnem življenju

Nočna scena je najbolj bogata poleti, ko se iz številnih klubov in barov na plaži razlega raznolika glasba, saj gostijo domače in tuje glasbene skupine ter D.J-e. Se pa marsikaj dogaja tudi preko celotnega leta. Največja zabava leta je vsakoletni Ultra Music Festival na stadionu Poljud. Ta pritegne več kot 40.000 ljubiteljev elektronske glasbe z impresivno sceno in legendarnim vzdušjem.

  1. Sprehodite se po promenadi

Nabita s kavarnami, bari, turističnimi trgovinicami, prodajalnami spominkov in vsega mogočega, je glavna promenada, oziroma po hrvaško ‘Riva’, mesto, ki ga v Splitu ne smete spregledati. To je prostor, kjer se odvijajo koncerti, prireditve in razstave, kjer se ljudje družijo ob večerih in je popoln za uživanje ob pijači v toplih sredozemskih večerih. Izredno priljubljeno shajališče turistov in domačinov, na katerem lahko pričakujete gnečo ob skoraj vsakem dnevnem času, je daleč najbolj živahna točka v Splitu, ki odlično povzame duha mesta: sproščeno, pozitivno vzdušje ob kozarcu piva.

  1. Najemite čoln ali jahto in pojdite na jadranje

V Jadranskem morju je več kot 1.000 otokov. Čeprav jih je manj kot 100 poseljenih, imate na voljo ogromno število privlačnih destinacij za obisk in zato je čarterski turizem na Hrvaškem zelo priljubljen. Od številnih lokalnih čarterskih agencij (nekaj jih je tudi v Splitu) lahko najamete čoln ali jahto in se odpravite na jadranje ter raziskovanje obale in otokov.  Agencije vam nudijo seveda tudi skiperje, ki ob vaši pomoči upravljajo s plovilom. Ugodna geografska lega Splita vam bo omogočila obisk spektakularnih otokov, kot so Brač, Šolta, Hvar ali celo Visa.

  1. Obiščite rimske ruševine v Solinu

Solin je mestece le 5 km oddaljeno iz Splita, znano po ruševinah Salona, rimskega mesta, ki je bilo nekoč center regije. Rimsko mesto je doseglo svoj vrhunec pod cesarjem Dioklecijanom, vendar so ga kasneje razrušili vpadi Avarov in Slovanov. Še vedno pa ruševine pripovedujejo zgodbe tega enkratnega mesta. Raziščite ruševine amfiteatra iz 2. st.  ali Manastrine, grobišče zgodnjih kristjanov.

  1. Roomescape

Ob bok globalnemu uspehu zadnjih let so se postavile tudi igre Roomescape (Pobeg iz sobe), ki so jih v Splitu odprli pred nekaj meseci. Za tiste, ki koncepta še ne poznate: to je igra, namenjena skupinam od dveh do petih igralcev. Igralci so v prostoru (največkrat v različnih sobah), kjer morajo delovati kot skupina, reševati uganke in doseči cilj v številnih scenarijih.   Roomescape je odličen način preživljanje deževnega popoldneva, saj s svojo kombinacijo kreativnosti, adrenalina in skrivnosti spodbuja vašo domišljijo.

Sorodni članki

Jadran, hrvaški diamant

Jadran oziroma Jadransko morje, predvsem »hrvaški del Jadrana«, je v našem tokratnem fokusu. Verjetno v Sloveniji ni odraslega človeka, ki še ni slišal za Jadran in čarobno Jadransko morje; velika večina od nas je na Jadranu preživela številne nepozabne počitnice, dopustniške dni. Odpravimo se torej na modri Jadran.

Nadaljujte z branjem

Najboljši kampi na Hrvaškem

Hrvaška tradicionalno slovi kot mediteranski raj za ljubitelje kampiranja. Ponudba kampov pri naših južnih sosedih je zelo razvita in razširjena, kvaliteta kampov pa je iz leta v leto boljša. Dodatna prednost hrvaških kampov je v tem, da se večinoma nahajajo na privlačnih in odlično ohranjenih naravnih lokacijah, največkrat tik ob morju. Pojdite z nami, sprehodimo se po najboljših hrvaških kampih.

Nadaljujte z branjem

Dalmacija: dejstva plus 12 zanimivosti

Dalmacija je verjetno najbolj privlačen del Hrvaške, s številnim in raznolikim naravnim bogastvom, okusno hrano in zanimivimi ljudmi z značilnim, samosvojim karakterjem. Sprehodili se bomo čez statistične, pa geografske podatke, vse skupaj pa začinili tudi z zanimivimi dejstvi o Dalmaciji in Dalmatincih. Vabljeni k branju.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.