Compare Listings

10 zanimivih predlogov

Kaj početi v Splitu?

Največje hrvaško obalno mesto, Split, je osrednje turistično, kulturno in športno mesto Dalmacije. Turisti ga obožujejo zaradi naravnih lepot, možnosti zabave in enkratnega vzdušja, zaradi česar je popolna izbira za počitnice na Hrvaškem.

Kaj početi v Splitu?

Če želite zabavo, sončenje, šport ali zgodovino – Split ima za vas vse to. Tu je nekaj naših priporočil za počitnice v Splitu.

  1. Obiščite staro mestno jedro

Skozi stoletja se je staro mestno jedro Splita razvijalo okrog znane znamenitosti: Dioklecijanove palače. Palačo so zgradili v poznem 3. st za rimskega cesarja Dioklecijana kot rezidenco v pokoju. Mesto, ki je kasneje postalo Split, je zraslo okrog palače mnogo kasneje, ko so jo zapustili Rimljani. Nekateri deli palače še stojijo in so vključeni na listo UNESCO-ve svetovne dediščine. Raziščite ruševine, obzidje in kleti, se poučite o rimskem načinu življenja ali samo uživajte v arhitekturi.

  1. Pojdite na plažo

Celotna hrvaška obala je popolna za kopalne počitnice in Split pri tem ni nobena izjema. Med ducatom najlepših prodnatih plaž ne pozabite obiskati najbolj znane med njim: plažo Bačvice. Le nekaj minut hoda od mestnega centra boste našli imeniten prostor za sončenje. Je primerna za otroke, morje je toplo in čisto,  na voljo je kopica vodnih športov in barov na plaži. Tu je tudi imenitno mesto za spoznavanje domačinov; morda vas bodo tudi seznanili s priljubljenim športom – »piciginom«

  1. Hrana & vino

Dalmatinska kuhinja je poznana daleč naokrog po morskih specialitetah, in kje drugje bi jo lahko bolje spoznali kot v dalmatinskem največjem mestu? V Splitu je na ducate prijetnih restavracij, pa vendar vam priporočamo, da poiščete gostilno, ki jo imenujejo “konoba”, kjer ponujajo tradicionalne jedi in lokalna vina. Lokalna kuhinja prednjači s ponudbo rib (specialiteta so sardine z žara), olivnim oljem, blagimi začimbami in kuhano zelenjavo. Močna je tudi vinarska tradicija, še posebej na bližnjih otokih, z veliko avtentičnimi sortami bele in rdeče trte.

  1. Obiščite lokalne muzeje

Najboljši način za spoznavanje zgodovine Splita in regije je obisk muzejev. Dalmatinci so bili mnoga stoletja mornarji in morje je vedno pomembno vplivalo na njihov način življenja. Da bi ga bolje spoznali, začnite svoje raziskovanje splitske kulture z obiskom Pomorskega muzeja in nadaljujte z Arheološkim muzejem. Razstavlja več kot 100.000 primerkov iz vseh obdobij splitske zgodovine, nekaj tudi iz predzgodovinskega obdobja. Raziskovanje zaključite v Umetnostni galeriji, ki predstavlja tisoče primerkov lokalne umetnosti.

  1. Obiščite park Marjan

Marjan je splitski glavni park; očarljiv zelen hribček je popoln za sproščujoč sprehod. Pol ure peš hoje oddaljen od mestnega centra je imenitna točka za preživljanje popoldneva. V parku so sprehajalne in kolesarske steze, prav tako košarkarsko, odbojkarsko in teniško igrišče. Tu je tudi mestni živalski vrt. Če vas zanima zgodovina, lahko raziščete ruševine številnih cerkvic, posejanih po hribu. Marjan zna biti zelo živahen, še posebej med vikendi, ko pridejo v naravo uživat tudi domačini.

  1. Uživajte v nočnem življenju

Nočna scena je najbolj bogata poleti, ko se iz številnih klubov in barov na plaži razlega raznolika glasba, saj gostijo domače in tuje glasbene skupine ter D.J-e. Se pa marsikaj dogaja tudi preko celotnega leta. Največja zabava leta je vsakoletni Ultra Music Festival na stadionu Poljud. Ta pritegne več kot 40.000 ljubiteljev elektronske glasbe z impresivno sceno in legendarnim vzdušjem.

  1. Sprehodite se po promenadi

Nabita s kavarnami, bari, turističnimi trgovinicami, prodajalnami spominkov in vsega mogočega, je glavna promenada, oziroma po hrvaško ‘Riva’, mesto, ki ga v Splitu ne smete spregledati. To je prostor, kjer se odvijajo koncerti, prireditve in razstave, kjer se ljudje družijo ob večerih in je popoln za uživanje ob pijači v toplih sredozemskih večerih. Izredno priljubljeno shajališče turistov in domačinov, na katerem lahko pričakujete gnečo ob skoraj vsakem dnevnem času, je daleč najbolj živahna točka v Splitu, ki odlično povzame duha mesta: sproščeno, pozitivno vzdušje ob kozarcu piva.

  1. Najemite čoln ali jahto in pojdite na jadranje

V Jadranskem morju je več kot 1.000 otokov. Čeprav jih je manj kot 100 poseljenih, imate na voljo ogromno število privlačnih destinacij za obisk in zato je čarterski turizem na Hrvaškem zelo priljubljen. Od številnih lokalnih čarterskih agencij (nekaj jih je tudi v Splitu) lahko najamete čoln ali jahto in se odpravite na jadranje ter raziskovanje obale in otokov.  Agencije vam nudijo seveda tudi skiperje, ki ob vaši pomoči upravljajo s plovilom. Ugodna geografska lega Splita vam bo omogočila obisk spektakularnih otokov, kot so Brač, Šolta, Hvar ali celo Visa.

  1. Obiščite rimske ruševine v Solinu

Solin je mestece le 5 km oddaljeno iz Splita, znano po ruševinah Salona, rimskega mesta, ki je bilo nekoč center regije. Rimsko mesto je doseglo svoj vrhunec pod cesarjem Dioklecijanom, vendar so ga kasneje razrušili vpadi Avarov in Slovanov. Še vedno pa ruševine pripovedujejo zgodbe tega enkratnega mesta. Raziščite ruševine amfiteatra iz 2. st.  ali Manastrine, grobišče zgodnjih kristjanov.

  1. Roomescape

Ob bok globalnemu uspehu zadnjih let so se postavile tudi igre Roomescape (Pobeg iz sobe), ki so jih v Splitu odprli pred nekaj meseci. Za tiste, ki koncepta še ne poznate: to je igra, namenjena skupinam od dveh do petih igralcev. Igralci so v prostoru (največkrat v različnih sobah), kjer morajo delovati kot skupina, reševati uganke in doseči cilj v številnih scenarijih.   Roomescape je odličen način preživljanje deževnega popoldneva, saj s svojo kombinacijo kreativnosti, adrenalina in skrivnosti spodbuja vašo domišljijo.

Sorodni članki

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Top 10 turističnih destinacij na Hrvaškem

Republika Hrvaška nima le 10 fantastičnih turističnih destinacij, ampak vsaj 110. Vendar smo hrabro ugriznili v novinarsko kislo jabolko in naredili naš TOP 10 izbor destinacij na Hrvaškem. Še več, naredili smo selekcijo Top 10 hrvaških destinacij z nekaj dodatnimi zlatimi rezervami in vam tako – upamo - morebiti vsaj nekoliko olajšali izbiro za vaše naslednje potovanje po Hrvaški.

Nadaljujte z branjem