Compare Listings

Fantastično amatersko kolesarsko tekmovanje

Istria Gran Fondo

V Istri bo sredi aprila 2023 izredno pomembno kolesarjenje za rekreativce – Istria Gran Fondo. Istria Gran Fondo postaja del svetovne serije UCI Gran Fondo, kar pomeni, da bo bo prvič v hrvaški zgodovini ena tovrstna dirka del največje serije dirk v amaterskem kolesarstvu na svetu, ki jo upravlja UCI (krovna Svetovna kolesarska zveza). .« Kolesarsko amatersko tekmovanje Istria Gran Fondo se bo odvilo 14. in 15. aprila v Umagu in to ne glede na vremenske razmere.

Istria Gran Fondo

Istria Gran Fondo je izredno pomembno tekmovanje, ki skorajda ne potrebuje dodatne reklame. Mogoče pa bi uvodoma vendarle navedli zelo zanimiv podatek: »Leta 2019 je na Istria Gran Fondo tekmoval tudi Tadej Pogačar«, je izpostavil slovenski portal www.avtokampi.si. Poglejmo si kolesarski Istria Gran Fondo nekoliko podrobneje.

Po besedah direktorja Turistične skupnosti Umag in predsednika Klasterja SZ Istra, Milovana Popovića, je Istria Gran Fondo z letošnjim vstopom v mednarodni kolesarski koledar naredila velik korak naprej.

»Istria Gran Fondo postaja del svetovne serije UCI Gran Fondo. V veliko čast nam je, da bo prvič v hrvaški zgodovini ena tovrstna dirka del največje serije dirk v amaterskem kolesarstvu na svetu, ki jo upravlja UCI (Svetovna kolesarska zveza). Tako bodo najboljši kolesarji po starostnih skupinah Istria Gran Fonda imeli možnost boriti se za naslov svetovnega prvaka.« Istria Gran Fondo bo 14. in 15. aprila v Umagu.

Poleg glavne dirke v dveh formatih (Gran Fondo in Medio Fondo) se bodo imeli tekmovalci prvič na Hrvaškem možnost preizkusiti v kronometru, torej vožnji »na čas«. Individualni Time Trial bo potekal v petek, 14. aprila, s pričetkom ob 15.00. Pravi izziv se obeta v soboto, 15. aprila 2023 v Umagu – na odsekih za drzne in fizično dobro pripravljene kolesarje. Odsek Istria Medio Fondo je dolg 94 km, odsek Istria Gran Fondo pa 119 km. Prijave potekajo na spletni strani: https://protime.si/hr/dogodek/9-istria-granfondo/.

Obe trasi potekata po severozahodnem in osrednjem delu istrskega polotoka ter se vrneta v Umag. Obe poti se začneta in končata v Stella Maris Resortu pri teniškem stadionu “Goran Ivanišević”, potekata pa tudi skozi osrednji del severozahodne Istre. Natančneje, obe trasi kolesarje vodita po severozahodnih in osrednjih delih istrskega polotoka (Umag – Karigador – Brtonigla – Vižinada – Karojba – Motovun – Livade – Oprtalj – Šterna – Kaštel – Plovanija – Umag).

Po koncu razburljive dirke sledi slovesna razglasitev zmagovalca, podelitev nagrad in – zabava. Doseženi rezultati na glavni dirki Istria Gran Fondo, to je deveti postaji serije UCI Gran Fondo, bodo upoštevani tudi v skupni razvrstitvi kolesarjev, ki se bodo borili za mesto med elito na svetu, svetovno prvenstvo na Škotskem.

Najboljši kolesarji – 25 odstotkov iz vsake starostne skupine z dirke Istria Gran Fondo bodo tako imeli priložnost in pravico boriti se za naslov svetovnega prvaka. Povedano nekoliko drugače: UCI Gran Fondo – to je serija 28 tekmovanj, ki se odvijajo po vsem svetu na kar petih celinah, vrhunec pa bo svetovno prvenstvo UCI Gran Fondo Series, ki bo potekalo od 4. do 7. avgusta 2023 v Glasgowu.

Štartne številke za Istria Gran Fondo v Umagu bodo na voljo za prenos v petek, 14. aprila 2023, od 10. do 20. ure. Letošnji Istria Gran Fondo pripravlja pravo presenečenje za vse petkove prijave. Kar trije v petek prijavljeni srečneži bodo prejeli dragoceno nagrado.

Poleg vrednih nagrad vas v petek pričakujemo na Racers Welcome Partyju v Stella Marisu, kjer se bo odvijal dvodnevni program, ki bo navdušil prav vse. Nagrade za Gran Fondo in Medio Fondo bodo podeljene za prva 3 mesta v vsaki kategoriji po spolu in starosti, medtem ko bodo v posamičnem kronometru prejeli zmagovalci v moških in ženskih kategorijah. Vsi tekmovalci, starejši od 16 let, se lahko prijavijo na dirko, vendar le tekmovalci, starejši od 19 let, tekmujejo za svetovni pokal UCI World Series Glasgow 2023.

Vsi profesionalni tekmovalci se lahko prijavijo, vendar ne tekmujejo za svetovni pokal UCI World Series Glasgow 2023 Program 2023 sestavljajo znane blagovne znamke v Expo coni, otroški program, bogata gurmanska ponudba in odlično vzdušje. Udeležencem je zagotovljen poseben popust pri namestitvah v objektih Plava Laguna in Amines Hotels & Campsites. Pri odpovedi 7 ali več dni pred datumom dogodka bomo prejeli 95 odstotkov povračila. Tekma bo potekala ne glede na vremenske razmere.

Prijavite se lahko na www.protime.si. Podrobnosti o dirki Istria Gran Fondo so na voljo tudi na spletni strani www.coloursofistria.com in facebook strani Istria Gran Fondo.

Na www.coloursofistria.com so sicer zapisali: »Kolesarjenje sodi med najbolj priljubljene športne in rekreativne panoge v severozahodni Istri, kar dokazujejo tudi številne lokalne prireditve, namenjene zaljubljencem v življenje na dveh kolesih. Vendar pa naslov vodilnega kolesarskega dogodka na tej destinaciji zagotovo pripada mednarodnemu maratonu Istria Gran Fondo, ki je doživel premiero leta 2012, od takrat pa vsako leto pritegne več sto udeležencev, opremljenih z dobro voljo in tekmovalnim duhom

Neizogiben del celotne prireditve je tudi bogat spremljevalni program z razstavami v coni Expo, vsebinami za najmlajše, kolesarskimi ekshibicijama, gastronomsko in vinsko ponudbo ter ostalimi zanimivostmi.

Gran Fondo iz leta v leto potrjuje tudi svoj mednarodni značaj, saj v njem sodelujejo tekmovalci iz več kot 10 držav, izredno priljubljen pa je med slovenskimi, italijanskimi in avstrijskimi kolesarji. Dober glas o dirki pa je segel tudi vse do Velike Britanije in celo do Kanade! Ni dvoma, da mora vsak, ki živi za kolesarjenje, uvrstiti Gran Fondo na seznam svojih doživetij.«

“Zelo rada vsako leto tekmujem na tej dirki, saj sicer vso sezono kolesarim tam. Prej je bila v jesenskem terminu, spomladanski pa se mi zdi še bolj posrečen. Dirka, ki je vedno dobro organizirana, pa bo štela tudi kot kvalifikacijska za svetovno prvenstvo Gran Fondo, ki bo avgusta v Glasgowu,” je za portal www.nasaistra.si dejala ena od večkratnih udeleženk prireditve, slovenska amaterska kolesarka Laura Šimenc, ki se na svojem instagramu upravičeno ponaša z napisom »Granfondo World Champion«.

Kot češnjo na torto dodajamo povezavo do teksta Mateja Zalarja, ki je na svojem blogu Nergač že leta 2017 naredil neverjeten zapis z naslovom Granfondo Stelvio Santini. Preden se lotimo še nekega drugega športa, nekega drugega dogodka, pa vas vabimo, da preberete tudi naš intervju z Matejem, ki med drugim pravi: »Turist naj bo zahteven gost«.

Tekmovanje Ironman 70.3 pa oktobra v Poreču

Dodajmo še, da sta hotelski velikan Plava laguna in (turistični) »klaster Severozahodne Istre« v Ljubljani predstavila še en vrhunski športni dogodek, ki bo stekel v njuni organizaciji – Ironman 70.3, ki bo v Poreču na sporedu oktobra 2023.

Kolesarjenje, tek in plavanje bodo združeni v triatlon blagovne znamke Ironman 70.3. Prizorišče je Poreč 15. oktobra 2023. Poleg dokazano dostopne in atraktivne proge imajo vsi športniki in njihovo spremstvo na voljo nastanitev na sami lokaciji v apartmajih in hotelih ter kampih v Plavi Laguni ter vse potrebno za športni vikend ob morju v Istri. Dan pred glavno dirko, 14. oktobra, bo na isti lokaciji v Zelena Resortu potekala dirka Iron Kids. Prijave so že odprte na https://www.ironman.com/im703-croatia.

Direktor tekmovanja Goran Vrus je na tiskovni konferenci povedal: »Vabimo vas, da se preizkusite v plavanju, kolesarjenju in teku na Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč, Istra, Hrvaška 2023. Tekmovanje vključuje 1,2 milje plavanja, 56 milj kolesarjenja in 13,1 milje. milj teka (izraženo v km je skupaj 113, 1,9 km plavanja, 90 km kolesarjenja in 21,1 km teka). Dirka Poreč Ironman 70.3 poteka drugo leto in verjamemo, da bomo letos še uspešnejši pri organizaciji in da bodo naši gostje in športniki uživali v dirki, ki jo pripravljamo zanje.«

Šport kot turistični produkt je še posebej pomemben, saj je razlog za prihod ravno v času, ko sonce in morje nista dovolj. Prav tako imajo športni dogodki velik vpliv na promocijo destinacij, kjer potekajo.

Novinarsko konferenco je podprl tudi urad Hrvaške turistične skupnosti v Ljubljani ter je ob tej priložnosti direktor predstavništva HTS-ja Slovenije, Bruno Bonifačić, poudaril: »Predstavništvo Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji vsakič z velikim veseljem gosti hotelsko skupino Plava Laguna in klaster severozahodne Istre, ki kontinuirano vlagata v razvoj visoko kakovostnih športnih dogodkov, ki so resnična dodatna vrednost hrvaškega turizma, saj združujejo veliko več kot le outdoor ponudbo.

Organizacija svetovno znanih in priznanih tekmovanj kot sta Gran fondo in Ironman pa dokazuje, da je Hrvaška prepoznana kot destinacija, ki zmore in zna zagotoviti vso potrebno logistiko in seveda naravno kuliso. Je tudi dokaz, da je Hrvaška prepoznana kot destinacije za športni turizem, tako za vrhunske športnike kot tudi za vse ostale, ki želijo uživati u aktivnih počitnicah v čudoviti naravi.

To v hrvaškem primeru pomeni začutiti utrip lokalnega prebivalstva, njihove navade, zgodovino, enologijo in kulinariko. Na koncu naj še dodam, da mi je posebno zadovoljstvo prezentirati tovrstne športne dogodke slovenski javnosti, ki že vrsto let razvija in ima visoko kulturo športa ter rekreacije in ki zato lahko zelo dobro prepozna kakovostno outdoor ponudbo. Temu v prid govori tudi dejstvo, da je na lanskem Ironmanu zmagal mladi Slovenec Tim Gošnjak«.

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta in fotografije se uredništvo www.pag.si zahvaljuje klasterju severozahodne Istre ter Plavi Laguni.

Sorodni članki

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Visualia Festival Pulj

Visualia Festival (of Light) je festival na Hrvaškem, ki se vsako leto septembra odvija v mestu Pulj (hrvaško Pula). Visualia festival je posvečen sodobnim umetniškim izrazom in inovativni uporabi tehnologije v umetnosti. Poleg edinstvene priložnosti, da obiskovalci doživijo umetniška dela na drugačen način, Visualia Festival ponuja tudi platformo za umetnike z vsega sveta, da izrazijo svojo ustvarjalnost in inovativnost. Če želite doživeti inovativno umetnost in tehnologijo na enem mestu, če želite doživeti neko drugo dimenzijo, čarobnost, ne zamudite priložnosti obiskati Visualia Festivala med 21. in 23. septembrom 2023 v istrskem Pulju.

Nadaljujte z branjem