Compare Listings

Heritage Hotel Kaštelet – Tučepi, Dalmacija

Heritage Hotel Kaštelet

Preživite počitnice v plemiški počitniški vili, rezidenci v Dalmaciji. Če se sprehodite po tučepski promenadi in posedite na čudoviti terasi Heritage Hotela Kaštelet, boste morda zagledali v steno vklesano številko 1766. Verjeli ali ne, leto, ko je bil ta hotel zgrajen. In lani, več kot dve stoletji in pol po izgradnji, je – po temeljiti obnovi – Heritage Hotel Kaštelet ponovno zasijal v polnem sijaju.

Heritage Hotel Kaštelet

Heritage Hotel Kaštelet je postavljen v zgradbi nekdanje plemiške poletne rezidence. Hrvaški plemič, filozof in pisatelj don Klement Grubišić je leta 1766 zgradil poletno rezidenco ob jadranskem morju. Klement Grubišić je v svoji čudoviti rezidenci gostil številne pomembne domače in tuje goste tistega časa. Po nekaterih virih naj bi prav v Kašteletu potekala prva znana razprava o stari hrvaški pisavi, glagolici.

Kaštelet je bil zgrajen iz klesanega kamna v obliki sklenjenega štirikotnika z atrijem, v katerem je še danes vodnjak. Na južni fasadi je balkon s kamnito ograjo. Na levi strani balkona je vklesan grb plemiške družine Grubišić.

Obnova rezidence je bila previdna, arhitekti in izvajalci so se trudili, da so ohranili zasnovo pomembne kulturne dediščine. Stavbo, v kateri danes živi Heritage Hotel Kaštelet, je leta 1967 najprej adaptirala arhitektka Olga Pavlinović. Leta 2005 je bil Kaštelet znova prenovljen, hkrati pa je postal del »verige Bluesun hotelov«. Ponovno je bil Heritage Hotel Kaštelet prenovljen leta 2022, ko so temeljito prenovili prostore in notranjost ter ohranili vse neprecenljive zgodovinske elemente arhitekture.

Leta 2023 je Heritage Hotel Kaštelet, do morja ima le nekaj deset metrov, tudi uradno prejel status kulturne dediščine, kar le potrjuje, da je investitor pri prenovi izredno spoštoval samo tradicijo zgradbe in prostora kot takšnega. Sobe v Heritage Hotel Kaštelet so popolnoma prenovljene; skozi premišljene barve in detajle ter vpadljive stenske poslikave je nastala simbioza tradicije in sodobnosti. Ker je sob v Heritage Hotel Kaštelet le 28, se lahko predano in profesionalno hotelsko osebje popolnoma posveti prav vsakemu gostu.

Heritage Hotel Kaštelet se lahko pohvali z odlično hrano. Hotel ima tudi a la carte restavracijo s teraso v baročnem atriju in ob promenadi ob morju, kjer lahko uživate v tradicionalnih dalmatinskih jedeh, pa tudi v nekaterih značilnih hrvaških “kontinentalnih” dobrotah.

Heritage Hotel Kaštelet okrožajo številne (turistične) znamenitosti. Tučepi se nahajajo le slabih 5 minut vožnje od Makarske, zato priporočamo, da si vzamete čas za raziskovanje znamenitosti »glavnega mesta Makarske Riviere«. Ljubitelji narave bodo navdušeni nad enourno hojo od Tučepov do Makarske, ki vodi skozi prekrasen park-gozd Osejava.

Morda vas pot zanese na prečudovito planino Biokovo, ki se bohoti nad celotno Makarsko Riviero in na kateri je svojo mesto našlo tudi edinstveno razgledišče Skywalk Biokovo. Pogled s te steklene ploščadi nad breznom je res čudovit.

Kolesarski navdušenci se lahko odpravite naprej, v osvajanje najvišjega vrha Biokova. Na vrh Biokova, Sv. Jure (1762 m), vodi najvišja gorska cesta na Hrvaškem, torej je vrh dostopen tudi z avtomobilom. A le, če ste zelo izkušen voznik, saj je cesta na sam vrh Biokova – torej na Sv. Jure – na trenutke zelo ozka in vijugasta.

Naj počasi končamo s pisanjem in »besedo prepustimo fotografijam«. Heritage Hotel Kaštelet v dalmatinskih Tučepih je zagotovo idealen kraj za romantične in avtentične počitnice. Zakaj ne bi to poletje dopustovali kot plemič ali kot princesa? Zakaj si ne bi letos privoščili kraljevskega razvajanja v Heritage Hotel Kaštelet?! 🙂

Ps. Fotografije: Heritage Hotel Kaštelet (fotografa Duško Vlaović in Marko Mihaljević).

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem

Terme Sveti Martin

Terme Sveti Martin so edinstvena destinacija na severu Hrvaške, ki se nahaja sredi nedotaknjene, zelene narave Medžimurja. Terme Sveti Martin, ta oaza miru, je ponosna na lokalno in zdravo gastronomijo ter na posebno, značilno »Healthness« ponudbo (ime sugerira: zdravje + wellnes hkrati), ki gostom zagotavlja zdravje in dobro počutje. Terme Sveti Martin krasi sodobna namestitev, ponašajo se z več kot 100-letno tradicijo termalnega turizma, zaradi česar so idealna destinacija za dopustovanje, počitek v kateremkoli letnem času.

Nadaljujte z branjem