Compare Listings

Dnevi češenj v Lovranu

»Dani črešanj va Lovrane«

V istrskem Lovranu bodo junija 2023 v glavni vlogi ponovno češnje. V Lovranu že več kot 20 let poteka gastronomski festival z imenom »Dani čresanj va Lovrane« (slovensko: dnevi češenj v Lovranu). Gre za enega od treh gastronomskih dogodkov, ki zaznamujejo to mestece na opatijski rivieri, tik ob jadranskem morju.

»Dani črešanj va Lovrane«

»Dani črešanj va Lovrane« (originalno – hrvaško oziroma lokalno) so tradicionalna prireditev, ki ne slavi katere koli češnje, ampak pravo lovransko, sladko, veliko, ki jo imajo vsi radi, ker se topi v ustih, t.i. »brtošinko«. Junija bodo lovranske restavracije ponujale sladkarije s češnjami, v teh vročih dneh vam bo prav prišlo nekaj kepic češnjevega sladoleda, zvečer pa se lahko sprostite ob koktajlih, narejenih posebej na osnovi tega sadja. Kot v vseh drugih gastronomskih zgodbah tudi ta sladica ne zaobide kulinarične scene, zato češnje niso več le sestavni del sladic, ampak se na vaši mizi znajdejo tudi nekatere slano-sladke kombinacije.

V soboto, 10. junija 2023, bo zabava za vse, ki se znajdejo v Lovranu. Dan je rezerviran za bogat kulturno-zabavni program, v katerem se bodo izmenjevali KUD “Lovor” Lovran, lovranske črešnjice, mažoretkinje Opatijska riviera in folklorni ansambel “Zora” Opatija. Ob 18.30 bodo razdelili 10-metrski češnjev zavitek, za glasbo pa bosta poskrbela skupina Nicolas Kurelić band in Dino Dvornik tribute band. Prizadevne članice društva Ognjišće iz Lovrana bodo obiskovalcem predstavile del etno zbirke, ki je razstavljena v Lignju, svoje ročne izdelke pa je pripravilo tudi Društvo invalidov Opatija, tako da lahko z donacijo pomagate temu društvu.

Prvič se bo na tem dogodku s svojimi domačimi izdelki predstavil gostinski objekt iz Slovenije, kar je rezultat nedavnega obiska in predstavitve Zavoda za turizem Občine Lovran na Obrtnem sejmu v Ilirski Bistrici z namenom povezovanja teh meja. območja, zlasti po odpravi meje. Preizkusiti in kupiti bo mogoče pestro ponudbo domačih izdelkov od mlečnih izdelkov, suhomesnatih izdelkov, medu, jajc, moke, marmelad, čajev do toplih napitkov in domačega piva.

Turistična skupnost Hrvaške je zapisala. »Češnja (Hrvati bi rekli trešnja) ali po domače črešnja je imela pomembno vlogo v zgodovini, kulturi in gospodarstvu Lovrana. Opevane lovranske češnje so sočnejše in slajše od večine drugih primerkov tega sadeža. Poleg kostanjev je bila češnja skozi zgodovino eden glavnih lovranskih izvoznih izdelkov, cenjena zaradi svojega okusa in kakovosti. Lovranski vrtovi so poleti obarvani s temno rdečimi plodovi, češnje pa najdejo pot do različnih gastronomskih specialitet.

Dnevi češenj trajajo junija, v času obiranja češenj. Lovranske kavarne in restavracije ponujajo torte in sladice ter druge jedi iz tega sočnega, sladkega sadeža«. Pridete na 21-te dneve češenj, pridete na »Dani črešanj va Lovrane«?! 🙂

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Lovran.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem