Compare Listings

Umetniško »ušće Neretve«

Andriana Nikolac: My way

Andriana Nikolac o sebi meni, da je velika sanjarka in čustvena oseba ter hkrati popolnoma navadna in preprosta ženska, ki ljubi svoj kraj in fotografijo. Andriana Nikolac verjame, da »ko bomo tudi mi enkrat odkrili jug Hrvaške, se bomo tja zagotovo še vračali«. Poglejmo delto Neretve skozi oči fotografinje Andriane Nikolac.

Andriana Nikolac: My way

Tam, kjer Neretva poljubi Jadransko morje, ustvarja Andriana Nikolac. Tam, kjer so kajtarji našli svoj majhen raj, se s svojim fotoaparatom sprehaja Andriana Nikolac. Fotografinja Andriana Nikolac živi v kraju Šarić Struga, odkrivanje fotozgodb v naravi narave je njen najljubši vsakdan, strast do fotografije in pripadnost svojemu kraju pa je njeno bistvo življenja.

Andriana Nikolac je svoje fotografije že razstavljala, razstava je imela naslov My way. Na odprtju razstave, leta 2018 je z izbranimi besedami o delu Andriane Nikolac nekako tako govorila tudi ilustratorka Senka Marinović: »Andriana Nikolac je lep primer, kako lahko strast osmisli življenje. Hvala Andriani Nikolac za njeno strast do fotografije in za to, da svoje delo deli z nami. Pod njenim vplivom bomo mogoče tudi mi med vožnjo svet uokvirjali s prostim očesom ali na sebi primerjali razmerje barv na našem oblačilu.

Umetniška fotografija nas uči videti bolje. Nekdo je z navdušenjem rekel – še nikoli nisem gledal tako. Toda vse nam je nenehno pred nosom. Če se bomo navadili, naučili odkrivati lepo, bomo uglasbili vsak svoj dan.  Če bomo iz vsakdanjika izvrgli grde stvari, lahko skoraj vsak dan naredimo lepši, iz življenja pa potegnemo tisto najlepše in najboljše. Andrijana Nikolac nas poziva, da se za trenutek ustavimo in skupaj z njo iščemo lepoto v vsem in vsak dan. Odkrivanje lepega je nagon, strast in motiv vsakega umetnika.«

Eden od številnih komentarjev na razstavi je bil približno takšen: Fotografije Andriane Nikolac spodbujajo na nujen razgovor s samim sabo, to so fotografije, ki te silijo, da razmišljaš o trenutkih, ki jih vsakodnevna mukotrpnost uničuje. Andriana Nikolac o življenju na in ob Neretvi pravi, da je to kot življenje na nekem drugem planetu. »Nikoli se nisem videla drugje, tukaj ob Neretvi so doma moja čustva, tukaj je moje življenje. Čutim, da je tukaj moj dom, da moram živeti prav tukaj.«

Izgleda, da Andriana Nikolac, ki se ji ob tej priložnosti v uredništvu www.pag.si tudi iskreno zahvaljujemo za dovoljenje za objavo njenih fotografij, očitno srečno in ustvarjalno živi tam nekje, ob »ušću Nereteve«, in to popolnoma na »my way«.

Sorodni članki

Kraljičina plaža, Nin

Kraljičina plaža je najdaljša hrvaška peščena plaža. Ameriški turistično-medijski gigant Travel Channel je Kraljičino plažo v kraljevskem Ninu uvrstil med 100 najlepših plaž sveta. V neposredni bližini Kraljičine plaže je tudi največje najdišče zdravilnega blata na Hrvaškem.

Nadaljujte z branjem

Vodnjan, mestece muralov

Vodnjan ni znan samo po svojih mumijah, največji istrski cerkvi in najvišjem zvoniku v Istri. Turisti Vodnjan, mestece na jugu Istre, tam blizu Pulja, radi obiščejo tudi zato, da si ogledajo številne umetniške murale. Te velike, zanimive in fascinantne slike v Vodnjanu krasijo fasade hiš, pa tudi druge večje, javne in zasebne, površine.

Nadaljujte z branjem

Stobreč, velika fotogalerija

Marina Blažević se s svojim fotoaparatom leta iz leta sprehaja po svojem domačem Stobreču. Poslala nam je kar zajeten koš fotografij čudovitega Stobreča, ki leži tik ob Splitu. Poglejte si fotogalerijo, me prav zanima, če boste navdušeni tudi vi?!

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.