Compare Listings

Umetniško »ušće Neretve«

Andriana Nikolac: My way

Andriana Nikolac o sebi meni, da je velika sanjarka in čustvena oseba ter hkrati popolnoma navadna in preprosta ženska, ki ljubi svoj kraj in fotografijo. Andriana Nikolac verjame, da »ko bomo tudi mi enkrat odkrili jug Hrvaške, se bomo tja zagotovo še vračali«. Poglejmo delto Neretve skozi oči fotografinje Andriane Nikolac.

Andriana Nikolac: My way

Tam, kjer Neretva poljubi Jadransko morje, ustvarja Andriana Nikolac. Tam, kjer so kajtarji našli svoj majhen raj, se s svojim fotoaparatom sprehaja Andriana Nikolac. Fotografinja Andriana Nikolac živi v kraju Šarić Struga, odkrivanje fotozgodb v naravi narave je njen najljubši vsakdan, strast do fotografije in pripadnost svojemu kraju pa je njeno bistvo življenja.

Andriana Nikolac je svoje fotografije že razstavljala, razstava je imela naslov My way. Na odprtju razstave, leta 2018 je z izbranimi besedami o delu Andriane Nikolac nekako tako govorila tudi ilustratorka Senka Marinović: »Andriana Nikolac je lep primer, kako lahko strast osmisli življenje. Hvala Andriani Nikolac za njeno strast do fotografije in za to, da svoje delo deli z nami. Pod njenim vplivom bomo mogoče tudi mi med vožnjo svet uokvirjali s prostim očesom ali na sebi primerjali razmerje barv na našem oblačilu.

Umetniška fotografija nas uči videti bolje. Nekdo je z navdušenjem rekel – še nikoli nisem gledal tako. Toda vse nam je nenehno pred nosom. Če se bomo navadili, naučili odkrivati lepo, bomo uglasbili vsak svoj dan.  Če bomo iz vsakdanjika izvrgli grde stvari, lahko skoraj vsak dan naredimo lepši, iz življenja pa potegnemo tisto najlepše in najboljše. Andrijana Nikolac nas poziva, da se za trenutek ustavimo in skupaj z njo iščemo lepoto v vsem in vsak dan. Odkrivanje lepega je nagon, strast in motiv vsakega umetnika.«

Eden od številnih komentarjev na razstavi je bil približno takšen: Fotografije Andriane Nikolac spodbujajo na nujen razgovor s samim sabo, to so fotografije, ki te silijo, da razmišljaš o trenutkih, ki jih vsakodnevna mukotrpnost uničuje. Andriana Nikolac o življenju na in ob Neretvi pravi, da je to kot življenje na nekem drugem planetu. »Nikoli se nisem videla drugje, tukaj ob Neretvi so doma moja čustva, tukaj je moje življenje. Čutim, da je tukaj moj dom, da moram živeti prav tukaj.«

Izgleda, da Andriana Nikolac, ki se ji ob tej priložnosti v uredništvu www.pag.si tudi iskreno zahvaljujemo za dovoljenje za objavo njenih fotografij, očitno srečno in ustvarjalno živi tam nekje, ob »ušću Nereteve«, in to popolnoma na »my way«.

Sorodni članki

Motovun skozi oči fotografa Davida Matkovića

Motovun se ti prikupi hipoma. To čudovito istrsko mestece na vrhu hriba je pravi magnet za izletnike. Pa tudi za fotografe. Zato bomo lepote Motovuna tokrat spoznavali skozi fotografski objektiv Davida Matkovića, šefa turistične skupnosti Motovun in tudi predsednika lokalnega fotografskega društva.

Nadaljujte z branjem

Alan Grubelić, »letalski« fotograf

Alan Grubelić nam je polepšal december 2020. Če imate radi letala, če imate radi hrvaško pokrajino, potovanja na Hrvaško, jadranske plaže, dopust na Hrvaškem, Jadransko morje v vseh oblikah, potem vam zagotovo ne bo žal časa, ki ga boste porabili, da si pogledate tole »zmiksano, na pol letalsko fotogalerijo«. Poletite skupaj z nami.

Nadaljujte z branjem

Life and Ventures: športno v naravi

Life and Ventures (Andrea in Mario) je izredno pustolovsko-fotografski duo z juga Hrvaške (sedež imata v Pločah). Poletje preživljata v avanturističnih izletih po dolini Neretve in na Makarski rivieri. Svojo ljubezen do narave in športa želita s temi svojimi »aktivnimi turističnimi bonbončki« prenašati tudi na druge ljudi.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.