Compare Listings

Naelektrene prireditve v Gospiću

Tesla – Power of Lights

Svetlobna simfonija znanstvenika Nikole Tesle: Gospić bo postal gostitelj tridnevnega dogodka Tesla – Power of Lights (slovensko: Tesla – Moč luči). Čaka nas množica svetlobnih urokov, koncertov, otroških predstav in nočnih tekaških tekem v počastitev 167. obletnice rojstva slavnega »elektro-genija« Nikole Tesle.

Tesla – Power of Lights

Upajmo, da bo tudi letos z vsaj eno strelo na večernem nebu, posejanem s čudovitimi svetlobnimi instalacijami, svoj rojstni kraj Gospić in številne obiskovalce, ki se bodo zbrali od 8. do 10. julija 2023, pozdravil genij vseh časov Nikola Tesla, ob 167. obletnici njegovega rojstva.

V organizaciji mesta Gospić in Turistične skupnosti mesta Gospić bodo potekale številne raznolike, zelo atraktivne prireditve; umetniške, športne, glasbene, pa tudi otroške. Program Tesla – Power of Lights je le zaključni del celomesečnega dogajanja, ki bo zagotovo privabilo številne obiskovalce, pa naj bodo le na izletu skozi to prelepo pokrajino ali pa si bodo atraktivno Liko izbrali za svoj letni oddih v zelenju, ob prijetnih »zelenih« temperaturah.

Program prireditve Tesla – Power of Lights se začne 8. julija (sobota) zvečer z ustvarjalno predstavo za otroke Krijesnice. Čeprav je ta predstava namenjena predvsem najmlajšim, nikogar ne bo pustila ravnodušnega, saj se bodo mali umetniki poigravali s svetlobnimi efekti na tleh in v zraku.

Po umetniškem uvodu bo kostumirani »Nikola Tesla« obiskovalce popeljal na sprehod po Gospiću in jim predstavil svoje življenje in delo. Sprehod je le uvod v zanimiv večer, ki se nadaljuje z nastopom in delavnico Poi – Za njimi, za ogrevanje vzdušja bo s svojo izvedbo poskrbel mladi up elektronske glasbe iz Gospića Mak Kolić.

Atmosfero bo do vrhunca skušal dvigniti Andrologic aka Fabric of Dreams, v atriju gospićkega KIC-a (brezplačen koncert). Andrologic aka Fabric of Dreams sicer odlično združuje beat glasbo in že leta sodeluje z mnogimi močnimi svetovnimi imeni elektronske glasbe.

Nedelja, 9. julij, drugi dan prireditve Tesla – Power of Lights, je kot nalašč za druženje s prijatelji in družino, če gre za preživljanje časa na svežem zraku, pa je vrednost še toliko večja.

Ob 19.00 se bo pričel 4. Liški nočni tek pod vodstvom in organizacijo Atletskega kluba Velebit, pred glavnim tekaškim delom pa bodo svoje moči merili otroci v otroški tekmi.

Od 21.30 bo zunanji oder zavzela skupina Dalmatino, ki trenutno polni koncertne dvorane, zdaj pa bodo skupini imeli priložnost prisluhniti tudi obiskovalci v Gospiću. Zapeli bodo »Dvi, tri riči« in vas vabili, da z njimi poiščete »Zvizdo Danico«, a da ne bo vse samo v glasbi, bo koncert spremljal tudi interaktivni svetlobni šov (laserska harfa, labirint, laser show) ipd., kar bo na svojevrsten način zaokrožijo celotno izkušnjo prireditve Tesla – Power of Lights.

Tretji dan prireditve Tesla – Power of Lights, 10. julij, gosti Spominski center Nikole Tesle v Smiljanu, tam bo vstop za vse obiskovalce prost. Med pestrimi vsebinami izpostavljamo okroglo mizo na temo: »Tesla – čovjek ljudskih osobina«, vešči biljarda pa se boste zagotovo preizkusili v biljardu karambol s Teslo s pričetkom ob 16. uri. Večerni program, od 21. ure dalje, bo ogrel glasbeno-scenski nastop Janeza Dovža, predstavnika mreže Nikola Tesla.

Za rezervo, ker se brezskrbno poletje v Liki še ne bo kmalu končalo, opozarjamo še na nekaj prireditev v Gospiću (te niso več v okviru prireditve Tesla – Power of Lights!).

Ljubitelji gledališča boste lahko izbrali prave poslastice: 12.7. je na sporedu predstava Kerekeš teatra; 13.7. na oder, s svojo predstavo, prihaja Pero Juričić; 19.7. si lahko ogledate gledališko predstavo Teatra Lectirum, umetniški odrski kvartet pa 25. julija zaključuje Teatar Planet Art.
Vendar poletje v Liki traja cel mesec, zato izpostavljamo še nekaj dodatnih dogodkov, ki jih je vsekakor vredno obiskati. Skupina Vatra bo 15. julija vse skupaj ogrela s svojimi uspešnicami. 20. 7. od 17.00 pa se začne nočni vzpon na Visočico.

22. julija bodo Gospičani in obiskovalci uživali v koncertih skupine Latino in Slavonskih Lola, že naslednje jutro, 23. julija pa se bodo ljubitelji kolesarstva ogreli na vedno veseli kolesarski vožnji. Le nekaj dni pred koncem meseca, 28.7., prihaja prava glasbena poslastica – skupina Urban&4, ki bo z navzočimi delila svojo ljubezen in predanost glasbi. Vstopnice za koncerta Urban&4 in Vatra lahko kupite v Gospić KIC-u, vsi ostali dogodki pa so popolnoma brezplačni.

Več informacij lahko najdete na spletnem naslovu https://visitgospic.com/.

Ps. Fotografije: Turistična skupnost mesta Gospić.

Sorodni članki

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Visualia Festival Pulj

Visualia Festival (of Light) je festival na Hrvaškem, ki se vsako leto septembra odvija v mestu Pulj (hrvaško Pula). Visualia festival je posvečen sodobnim umetniškim izrazom in inovativni uporabi tehnologije v umetnosti. Poleg edinstvene priložnosti, da obiskovalci doživijo umetniška dela na drugačen način, Visualia Festival ponuja tudi platformo za umetnike z vsega sveta, da izrazijo svojo ustvarjalnost in inovativnost. Če želite doživeti inovativno umetnost in tehnologijo na enem mestu, če želite doživeti neko drugo dimenzijo, čarobnost, ne zamudite priložnosti obiskati Visualia Festivala med 21. in 23. septembrom 2023 v istrskem Pulju.

Nadaljujte z branjem

Burger Festival Zagreb plus Zagreb Street Art Festival

Od 7. do 17. septembra 2023 bo v sklopu Zagreb Burger Festivala postavljenih kar 20 stojnic najbolj kreativnih gastro čarovnikov, pet koncertov v živo, nemi kino, kulinarične delavnice, dnevni domiselni program za otroke in Zagreb Street Art Festival z več kot 165 umetniki z vsega sveta (33 držav). Z veliko nestrpnostjo čakamo 7. september 2023, ko bo na zagrebškem Trgu dr. Franja Tuđmana štartal deset dni dolg razkošen, nam ljubi Burger Festival Zagreb.

Nadaljujte z branjem